Gå til innhold
Hundesonen.no

Eplepsi og arvelighet


Guest Snusmumrikk

Recommended Posts

Guest Snusmumrikk

Noen som har vet noe om eller har noen tanker om hvor arvelig eplepsi er? Hvis f.eks. en hannhund er brukt en del i avl. Etter en stund viser det seg at flere av avkommene hans i forskjellige kull har eller er mistenkt for å ha eplepsi, og man knytter det opp mot denne hannen. Han tas selvfølgelig ut av avl. Men, hvordan vil det da være med avl på resten av hans avkom. Vil det være en risiko å snakke om? Er det greit å avle på friske avkom av en hund som har gitt (er mistenkt for å ha gitt) eplepsi? Man vet vel heller lite om arveligheten av eplepsi, men hva mener dere om senariet? Ville dere blitt skeptisk? Eller tenkt at sansynligheten er så liten at det er greit?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå kaster jeg meg ut på dypt vann her, for dette kan jeg virkelig ikke nok om. Epilepsi er jo et veldig sammensatt problem. Poenget er vel at det er vanskelig å svare ja eller nei på et slikt spørsmål.

Som for en del andre lidelser med usikker arvegang, ville jeg kanskje sett nærmere på de kombinasjonene som hadde gitt hunder med epilepsi - og også de som ikke har det. Alle valper har jo også en mor, ikke sant? Er det noen fellesnevnere et stykke bak i stamtavlene på de valpene som har blitt epileptiske?

Dessuten: Hvor mange er "flere" - vil det si tre valper i tre forskjellige kull, eller to i ett kull, tre i et annet og fem i et tredje?

Om man finner ut at det kan være verd å ta sjansen på å avle på søsken av hunder med en lidelse som kan være arvelig, bør man vel være ekstra nøye med at hunden man parrer med ikke er i nær slekt eller har mye av den samme lidelsen i sine linjer.

Tillegg: Hvor arvelig epilepsi er, er umulig å si - epilepsi er bare et symptom, årsakene kan være mange, det finnes flere former for arvelig epilepsi, og det finnes flere former for miljøbetinget epilepsi. Det blir som å spørre hvor arvelig reumatisme er - det finnes mange slags reumatisme, ikke alle arvelige.

Tillegg 2: Dessuten kommer det jo an på hvor stor populasjon rasen har, og hvor utbredt epilepsi er. Om epilepsi er hyppig forekommende i rasen, og rasen har liten genpool, er det kanskje nødvendig å avle på nære slektninger av hunder med lidelsen. Er det dog en sjelden lidelse i en rase med stor genpool, er det kanskje mindre forsvarlig å avle på slike hunder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Snusmumrikk

Tusen takk for svar! Nei, det er ikke lett å vite noe sikkert når det gjelder epilepsi og arvelighet. Kullet jeg kom over er det snakk om at faren til avlstispa er mistenkt for å ha gitt eplepsi til fire valper i to forskjelllige kull (2+2). Ikke alle disse har fått diagnose epilepsi heller, noen ab dem er mistenkt for det. Moren til dette kullet har selvfølgelig ikke eplepsi og ikke søsken av hennes heller som jeg har kunnet se. Rasen har ikke spesielle problemer med epilepsi, men noen dukker opp iblandt.

Så vidt jeg har forstått finnes det flere former for eplepsi. Både medfødt/arvelig og som kommer av ytre påvirkning/sykdom etc. Epilepsi er jo egentlig bare en diagnose på symptomer...

Jeg vet ikke jeg, men dette fikk meg bare til å tenke på at jeg ikke vet mye om arvelighet til eplepsi. Er det noen flere som har noen tanker eller synspunkter på epilepsi og arvelighet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Snusmumrikk
Jeg fikk høre i helga at epilepsi VAR arvelig!

Tispa mi fikk det, og måtte avlives to år gammel. Det ble ikke avlet på foreldrene etter det.

Ja, en del eplepsi er arvelig. Ikke all, men i eksemplet mitt kan vi si det er arvelig eplepsi det er snakk om ja. Men spørsmålet mitt går mer på hvor arvelig epilepsi er og hvordan det nedarver.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg blir dårlig av å lese om den adferden der. ..fra eieren, altså. Idiot. Sånne som det der er årsaken til at jeg har vurdert svi av altfor mye penger på å skaffe meg formell kompetanse som hundetrener - for å ha noe konkret å skilte med i sånne tilfeller som det der - fordi jeg er en spinkel og feminint utseende kvinne som fremmede menn stort sett ALDRI respekterer som et intelligent og kompetent vesen, med mindre de tror det hjelper dem komme ned i buksa på meg, men jeg kom til at sånne aldri kommer til å høre på noen som meg uansett, fordi de har sett DogDaddy på YouTube, eller: "Familien min drev oppdrett av schæfer på 80-tallet, så jeg KAN hund, lille venn." 
    • Helst vil vi jo at de ikke skal oppleve noe vondt i det hele tatt, men det er vanskelig. Jeg tenker det viktigste er om hun, og du, kan leve med det ubehaget som blokkeringen gir. Hvis ikke tenker jeg at risikoen ved operasjon kan være verdt det. Det er ikke en sykdom å være gammel, men det gjør jo at alle plager blir verre og mer risikable både å ha og gjøre noe med, som oftest. Jeg håpet selv i det lengste at det skulle enten bli akutt alvorlig eller at de bare skulle sovne hos meg, men til slutt måtte jeg jo ta den vanskelige avgjørelsen for begge to. Likevel er jeg trygg på at det var riktig tidspunkt for begge. Jeg tror at du også har nok innsikt til at du vet når det er på tide, selv om det er en prosess på vei dit. Håper dere får litt mer avklaring denne uken.
    • Tusen takk Dette er første gang jeg har gammel hund, og jeg synes det er kjempevanskelig å vurdere livskvalitet. Hun er jo helt klart ikke den samme hunden hun var som ung, men jeg tror ikke hun har det så forferdelig at hun selv ville valgt døden over det livet hun lever nå. Samtidig er hun jo på et punkt der noe som egentlig bare er en bagatell potensielt kan bli en dødsdom, fordi hun ikke kan dopes ned. Man sitter jo her i en umulig situasjon der ingen av alternativene egentlig er noe alternativ... Vi skal tilbake til veterinæren på torsdag for å ta en ny ultralyd av hjertet, så får vi se hva dommen blir da.
    • Håper det gikk bra. Trist at hunder eldes og får helseplager. De skulle vart evig, sunne og friske. Folk har så ulike syn på hunders ubehag ifbm aldring. Noen mener det er dyremishandling å la en hund ha noen aldersdomsplager i det hele tatt, og avliver tidlig for å la hunden slippe. Andre mener det er grotesk å ikke la det (ofte) kjæreste familiemedlemmet få fullføre livsløpet naturlig. Jeg vet ikke hvor på den skalaen du befinner deg, så jeg vet ikke hva jeg skal si eller ikke si for comfort ang. evt. narkose.  Håper det går bra med dere ❤️
    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...