Gå til innhold
Hundesonen.no

Palestina konflikten


victoria_e

Recommended Posts

Hvor kort vil du ha det...?

Både jødene og araberne har lange tradisjoner for å holde til i områdene som i dag er Israel og Palestina. Etter andre verdenskrig var det ønske om å rettferdiggjøre handlingene som ble utført mot jødene under krigen, og staten Israel ble derfor dannet i 1948. Området som da var Palestina bestod av ca 40% jøder og tilnærmet resten var arabere. I FNs delingsplan fikk Israel 53% av landeområdene, men de fikk raskt karret til seg ytterligere 26% av det som tidligere hadde vært Palestina. De araberne som da bodde i Israel (anslagsvis 700 000 til 900 000) flyktet ut og havnet i fangeleire i nabolandene. Ca like mange jøder flyttet inn til Israel fra det som var igjen av Palestina + andre land i f.eks. Europa (særlig Frankrike om jeg ikke husker feil). Disse jødene ble raskt integrert, mens de færreste av araberne fikk oppholdstilatelse i nabolandene. Dermed hadde de praktisk talt ikke noe valg - de måtte bli værende i flyktningeleirene. Fremdeles er det mange etterkommere av disse araberne som lever i flyktningeleirer eller i andre vanskelige kår.

Israel klarte også å okkupere det som var igjen av Palestina (under seksdagerskrigen i 1967). I 2005 sa Israel seg villige til å trekke seg ut fra Gaza, men de har bygd høye murer rundt disse områdene for å hindre at palestinerne skal trekke seg inn i Israel. Praktisk talt har Israel dermed fremdeles kontroll over områdene, dessuten forlot de Gaza uten noe som helst velfungerende infrastruktur.

Ved valget i 2006 fikk dermed Hamas stor oppslutning og vant, fordi de tilbød goder som helsetjenester og skolegang for barn før valget og dermed skaffet seg stor oppslutning pga sine humanitære tjenester. Det har etter dette vært flere land som har boikottet Palestina for å si ifra at de ikke liker den ytterligående innstillingen Hamas har mot Israel (de har blant annet uttalt at de ønsker å slette staten Israel), og heller ikke de voldelige aksjonene de har. Dette er et vanskelig tema, fordi ved å gi penger til Palestina ga man penger til Hamas - men samtidig - ved å ikke gi penger/ressurser gjorde man situasjonen enda mer håpløs for innbyggerne på Gazastripen og Vestbredden.

Det er selvsagt mye mer man kan nevne, om f.eks. PLO, den første og andre intifadaen, hvilke forslag som har kommet opp om deling av landeområdene, Oslo-avtalen, hva som har foregått der nå nylig osv osv, men om det er til en skoleoppgave e.l. du trenger det får du nesten søke det opp selv - det ligger veldig mye info om dette på nettet, bare vær kritisk til de kildene du bruker. :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Som @maysofie er inne på, jeg vil vite at en person med utdanning innen hund og adferd er til stede og ansvarlig til enhver tid. Jeg hører om kenneler som stort sett har studenter og utenlandske ansatte uten noe særlig erfaring. Selvfølgelig kan de alltids fint mate og lufte hunder, men om man skal ha ansvaret for de rundt andre, fremmede hunder, og ikke minst sørge for at de har det bra i fremmede omgivelser, så må man ha litt mer erfaring og kunnskap. Personlig foretrekker jeg privat pass der ikke fremmede skal avgjøre om hundene mine skal omgåes andre eller ikke.
    • Jeg har klart en natt hvor hun sov i  syv timer i strekk, men det var unntaket. Men hun er ikke 16 uker enda. 
    • Det som er viktig for meg når jeg har dyret mitt på dyrehotell er at jeg er sikker på at det har det godt. Det vil si at jeg er opptatt av at de oppholder seg på en koselig, ren og hygienisk plass med stort område å bevege seg på. Jeg er også opptatt av sikkerheten til dyret. At det ikke kan stikke av og at andre dyr eller uvedkommende ikke kan komme inn til mitt dyr. Det er også viktig at de har en avtale med veterinær som kan komme straks om noe skulle skje. Jeg er også opptatt av at dyret skal få mye daglig aktivitet og lek. Det er også fint med oppdateringer daglig, gjerne flere ganger hver dag med bilder og video av hvordan dyret har det, gjerne av aktiviteter og lek.
    • Vanlige 'gammel-manns vorter' (dog uten betennelse og puss) og dessverre kreft er vel det jeg har vært borti på gamle hunder. 
    • Takk for svar.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...