Gå til innhold
Hundesonen.no

Mengde væske?


Poter

Recommended Posts

Tegn på vannmangel kan komme innen få dager, ved en dehydrering på 5 % nedgang i kroppsreservene, alvorlige helseproblemer oppstår ved 10 % dehydrering og ved 15 % inntreffer død (NRC, 2003).

Å drikke er en adferd som blir utført ved jevne mellomrom under hvile og trening, mens vanntap er en kontinuerlig prosess (NRC, 2003). Studier har vist at hunder med fri tilgang på vann drikker etter et vekttap på 0,5 %, og at de da bare drikker nok til å erstatte 0,2 – 0,4 % av kroppsvekten, slik at etter drikking var kroppsvekten ikke tilbake til utgangspunktet. Dersom hundene hadde vært uten tilgang på vann en periode ville de drikke med en gang de hadde muligheten, ofte tidligere enn dersom vannet hadde vært tilgjengelig hele tiden. Det er under studier observert at hunder inntar mesteparten av vannet ble inntatt 2 til 5 timer etter eting, men at denne tørsten etter å ha spist ikke er vedvarende. Når vann ikke er tilgjengelig rett etter at hunden har spist vil den drikke mindre når den får tilgang på vann flere timer senere. Hunder som er sultet drikker betraktelig mindre enn mette hunder.

Hunder krever fri tilgang på vann for å opptrettholde en normal kroppstemperatur ved høy lufttemperatur. Vannbehovet dobles når temperaturen stiger over 45 ºC, og så mye som 20 ml/kg kroppsvekt per time er anbefalt ved høy lufttemperaturer. Hunder kan overleve ved å innta små mengder vann fordi de kan lagre vannet i kroppen ved å øke kroppstemperaturen når de blir dehydrert (NRC, 2003).

Det er anbefalt at vann tilgjengelig etter et måltid, fordi økt vanninntak etter et måltid vil balansere for et vekttap mellom måltidene. Alle undersøkelsene det er vist til med hensyn på vanninntak i fôr og ved drikke hadde en betydelig variasjon fra dag til og mellom individene, der noen av dyrene enkelte dager hadde et dobbelt inntak i forhold til gjennomsnittet. Ut fra dette kan man si at minst det dobbelt av mengdene i tabell 5 bør være tilgjengelige for hunden (NRC, 2003). Dette tilsvarer at en hund på 20 kg skal ha i underkant av 2 liter vann tilgjengelig per dag. Vannbehovet hos overvektige hunder er 50 % høyere enn hos hunder med normal kroppsvekt (Young, 1960 i NRC, 2003).

Håper dette ga noen svar.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for omfattende svar Marte_Golden! :icon_redface: Det står med uthevet skrift til slutt at en hund på 20 kg skal ha tilgang til i underkant 2 liter vann daglig. Betyr dette at hunden trenger å drikke i underkant 2 liter vann per dag?

Grunnen til at jeg spør er at ei venninne av meg nettopp har sterilisert sin australian shepherd (aussie) tispe og hun må gå med skjerm. Dermed får ikke hunden drukket like naturlig som hun gjør uten skjerm. Hunden spiser vom og hundemat og får mye væske i seg via det, men spørsmålet er om det er nok. Min venninne lurer da på hvor mye vann hun bør blande i maten for at hunden skal få nok væskeinntak nå mens hun går med skjerm.

Aussien hennes er rundt 20 kg og akkurat nå i helle lite aktivitet, naturlig nok, siden hun er operert.

Det er jo også interessant å vite ca hvor mye en hund bør ha av væske for å yte bra. Vi mennesker bør jo ha rundt ett antall liter væske per dag, så lurte på om det er noen slike preferanser for hunder også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er anbefalt 2 liter vann TILGJENGELIG for en hund på 20 kg i "normal" aktivitet og som er frisk (det gjelder for øvrig alle anbefalinger om ikke annet er oppgitt). Om hunden ikke er i tipp-topp form vil vanninntaket variere - noen vil drikke mer andre mindre. Hadde det vært min hund ville jeg sørget for at det var minst to liter vann tilgjengelig løpet av dagen - spesielt etter måltider og aktivitet (trening/tur), om hunden drikker tomt ville jeg fylt på... Dette er min personlige anbefaling/mening.

Det er, som jeg skrev tidligere, vitalt for hunden å ha tilstrekkelig mengde tilgjengelig, men det varierer selvsagt både mellom individer og fra dag til dag hvor mye vann en hund inntar.

Noen linker å se på, ikke alle like gode, men men...

http://www.peteducation.com/article.cfm?cl...p;articleid=716

http://www.mycockerspaniel.com/h2o.htm

http://books.nap.edu/openbook.php?record_id=15&page=39

http://www.smalldogsparadise.com/health-ca...es-my-dog-need/

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar. Er jo jeg som lurer på dette da :icon_redface: Har vært på hytta i helga, og begynte å lure litt på dette her.

Bridie gjør mer eller mindre INGENTING med skjermen på seg. Hu syns det er vanskelig nok å gå, langt mindre prøve å nå vannskåla med dette digre dingseriet rundt hodet. Når jeg har tatt av skjermen i forbindelse med mat har hu spist opp, og så gått for å klø seg på magen, noe som har resultert i at skjermen havner tilbake på.

Jeg har forsøkt å ta den av for å se om hu drikker, noe hu ikke gjør- UANSETT.

Så i fare for å ende opp med en uttørket hund, begynte jeg på torsdag å blandet ut en del vann i maten hennes.. I løpet av torsdag fikk hu 4 måltider av ca 100 g v&h og ca 3 dl veske... Dette gjorde derimot til at jeg syns hu måtte tisse mye mer enn normalt, men jeg glemte jo å spørre veterinæren om dette p åfredag. Derfor ble spørsmålet lagt ut her :icon_redface:

Fredag fikk hu ca det samme, kanskje 2,5 dl veske pr måltid, fire ganger om dagen.

På lørdag ringte jeg veterinæren for å spørre, og han mente å huske at regelen var 50 ml veske pr kg hund, altså 1 l vann på Bridie pr døgn...

Så dette er ca det hu har fått, PLUSS vom og hundemat.

Men, med tanke på tissing og mangel på intresse for vann, tror jeg dette er mer enn hu normalt ville drukket i løpet av en dag. Men, bedre med for mye enn for lite i denne perioden. Så håper jeg hu drikker selv så fort skjermen er vekk, om ca 2 ukers tid.. :S

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Et klassisk tips for å øke vanninntaket er å tilføre vannet smak som hunden liker. En kan få kjøpt blodpulver på en del dyrebutikker, som kan tilsettes vann for jakthunder og andre hunder som arbeider. Evt sleng i noe tørrfor og la det stå litt. Redningshundfolket har også denne artikkelen: vann for redningshunder

For folk som driver med hundekjøring er også vanninntak en kjempeutfordring, sjekk hva de gjør.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Lange turer er ikke nødvendigvis veldig stimulerende. Det kan være, men det kan også øke stress, særlig hvis dere går mye i ukjente miljøer eller rundt mye andre folk og hunder. Stress og usikkerhet er i stor grad genetisk, og påvirkes såklart av hormoner. Søksarbeid er ofte god stimuli, og er bevist å øke selvtilliten hos hunder. Meld dere på et kurs i nosework, barn hunt eller annen type søk som dere kan bruke som aktivisering i hverdagen. Tren triks og lydighetsøvelser. Kjøp spill med utfordringer som hun kan løse for å få middag. Generelt vil jeg også skjerme henne mot å bli presset inn i situasjoner der hun føler hun må si fra. Det er ikke alltid mulig, men ikke la fremmede klappe henne, hold avstand til ting eller steder som stresser henne, osv. Hvis hun knurrer er hun for ukomfortabel, og hvis det signalet blir oversett er bitt ofte neste.
    • Har en mittelspitz tispe som har mye stress. Dette spesielt i de to røyteperiodene og under løpetid. Merker dette godt med økende varsling, knurring mot ukjente(hvis de forsøker ta på henne) og slikking av labber. Alt dette begynte etter første løpetid. Vi forsøker å gå lange turer og leke for å stimulere henne, virker noe... Ingen smerter.  Snakket med dyrlegen uten noe særlig gode råd. Har også hatt atferdsanalyse for noen år siden, hvor konklusjonen var mer stimuli og eksponering.   Er det noen med liknende erfaringer? Kan det være hormonelt betinget, eller er det en slags angstlidelse?   
    • Det er ingen grunn til å ikke bruke tørrfôr som godbiter ellers også, det er jo bare mat, så lenge hunden vil ha det. Og vær for all del ekstremt forsiktig med AI. De stiller ikke vesentlige spørsmål som en veterinær vet å spørre før man behandler en hund. Kildekritikk er fint, men det kommer helt an på hvilke kilder man bruker. Og har lov til å bruke. Så enten er AI-en trent på ulovlig materiale, eller så har den et begrenset spenn av kilder. I tillegg er det ekstremt stor forskjell på hundehold i ulike land, så selv forutsetninger for forskning og råd fra profesjonelle vil variere stort.
    • Altså hvorfor har ikke jeg tenkt på dette?!  Så genialt med AI altså👏🏻  Har snakket med vetrinær igjen i går, og vi skal forsøke med Hills sitt allergifor:) Vi startet overgang i går og lillemann ELSKET det og «sorterte» maten i skåla for han skulle spise Hills-bitene først🤣  Det som var et kjempepluss var at foret har godbiter med samme ingredienser, så de kunne han få 4 stk av om dagen, selv om han er på eliminasjonsdiett. Så GJETT om det ble fest hjemme i går. Første godbit på mer enn syv uker.  Fikk også sove natta gjennom uten magetrøbbel og i morres var avføring fast og fin!    Har skikkelig tro på at dette skal bli bra🫶🏻 OG når vi forhåpentligvis starter provokasjonsdiett om noen uker så skal vi starte med VOM fra taste!    Tusen takk for gode råd folkens👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻 Dere er helt supre som tar dere tid til å svare, og nå er vi såå lykkelige i heimen😍    
    • Takk! 🥰 Jeg glemte at det finnes en verden av små butikker utenom gigantene. Du reddet dagen og uka og måneden, og potensielt hele sommeren min. Nettopp vært på kurstime med råfor klabb og klæss og isj, og så ikke veldig lyst på fremtiden. Får hamstre.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...