Jump to content
Hundesonen.no

To tisper sammen når den ene får valper


Djervekvinnen

Recommended Posts

Hvordan er det å ha to voksne tisper i samme hus når en får valper? Går det bra, eller vil de andre prøve å "stjele" valpene eller at moren blir mer beskyttende etc? Noen som har erfaring med dette?

Dette er meget individuellt- alt avhengig av tispene, deres forhold, personlighet og erfaring.

Får en uerfaren tispe valper, og det finnes en eldre, erfaren tispe i huset, er det ofte slik at den erfarne tispa kan ville ta over en eller flere valper- dvs at hun produserer melk, og tar seg av det meste.

Det mest vanlige (som jeg også opplever her i huset) er at tispa som har valper er veldig beskyttende ovenfor disse de første par ukene, og lar ikke de andre hundene i flokken få ha nærkontakt med dem.

Dette løste vi ved at tispa og valpene fikk et eget rom. Dette sparer også tispa for unødvendig stress.

Nå som valpene er blitt så store ( 5 uker) er det fritt fram for både tispene og hannhundene her hjemme og være "leke onkel/ tante" og barnevakt når mor ikke orker.

Link to comment
Share on other sites

Enig med Yodel der :D

Men husk og fortelle historie om begynnelsen, og alt det der.. Vi du skal ha et kull! :icon_redface:

Det er lurt for deg og, for da er det mange her som leser tråden din, og spør du et spørsmål, svarer de :)

Og, så er det VELDIG spennende og lærerikt for oss andre :P

Lykke til!

Link to comment
Share on other sites

Takk for svar. Så det beste vi kan gjøre som eiere er å la tispen med valpene få eget rom og ikke bli forstyrret av den andre? Nårtid vet man at man kan slippe valpene løs i huset? Må man bare se an holdningen til moren om hun fortsetter å være veldig beskyttende eller om hun godtar det? Andre råd?

Hvis flere har erfaringer med dette, håper dere deler dem. :icon_redface:

Link to comment
Share on other sites

Jeg ville latt henne få et eget rom, og sett an oppførselen hennes mht den andre tispen. Hun sier tydelig fra om hun vil ha besøk eller ikke :icon_redface:

Valpene trenger gradvis mer og mer plass fra den andre uka.

Vi byttet fra liten fødekasse til stor leke- kasse når de var 3 uker gamle, og når de var 4 (+) uker flyttet de inn på kjøkkenet.

Når de var flyttet inn hit fikk de andre hundene lov til å hilse / leke litt med dem.

Nå som de er 5 uker har de vært på oppdagelsesferd i hele overetasjen, og vært endel ute... De løper fort etterhvert, og krever stadig større tumleplass :)

Lykke til!

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Har sett bilder av flere tilfeller hvor en av de andre tispene i huset har gått inn og "lånt" valpene som ligger i valpekassa mens moren har vært ute på luftetur eller noe lignende. De har bare spasert inn, stellet litt med valpene og lagt seg ned og latt valpene krype rundt å lete etter melk som ikke fantes. :whistle:

Link to comment
Share on other sites

På Småen sitt siste kull så stjal Tinka valpene hennes og når vi fjernet bestemor så ble hun rimelig desperat for vi tok henne vekk fra "valpene hennes" hun lå å søt utenfor valperommet i 2 dager før hun skjønnte at hun ikke slapp innigjen der med det første, og etter de dagene så hadde Småen blitt mere knyttet til valpene så da fikk ikke bestemor komme inn til dem av henne så da ga gammlemor opp en stund.

De hadde jo løpetid ganske tett de to så Tinka hadde jo litt melk når valpene ble født da, så hun kunne faktisk amme valpene.

Her kan dere se Småen til venstre og Tinka til høyre med 3 valper hver, valpene er 1 uke gammle og bestemor hadde sneket seg inn til dem uten at vi merket det, og jeg fant dem slik som dette.

post-18-1194521146_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Vel.. Det kommer jo litt an på tispa, sant? Noen tisper vil ikke slippe hva som helst inn på valperommet til seg - det være seg folk eller andre dyr - når valpene er små, mens andre igjen er mer "slepphendte" med sånt og syns det er fint å "få hjelp".

Jeg ville vel uansett latt moren ha mest mulig ro og trygghet de første 3 ukene. Å satse på at det går bra at de "deler" ville jeg ikke gjort - jeg veit om ei tispe som jagde moren ut av rommet når hun adopterte et kull, det er ikke videre søtt, det er heller ikke ønskelig og det ble oss menneskene som måtte fjerne henne..

Jeg skjønner ikke helt hvorfor man skal ha andre hunder enn moren inn på valperommet når de er små heller jeg, og det er ingen grunn til å forstyrre henne eller utsette henne for sånt stress når hun har kull. At de får hilse på resten av husets medlemmer når de blir større er en ting, men når de er spevalper så er det ingen grunn til at det skal være andre hunder i valperommet i det hele tatt..

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Det kan ta litt tid fra bytte av hjem til hunden reagerer på det og forstår at det ikke er midlertidig. Med løpetid i tillegg kan det godt spille inn. Det kan godt henne at hun opplever løpetiden annerledes på et nytt sted enn der hun har bodd hele livet. Jeg har dessverre ikke så mye innspill utover det.
  • Hei, jeg skal lage hundegård til en kommende huskyvalp som skal bo i Hagen. Vurderer betongheller eller skifteheller etc langs gjerdet sånn at den ikke graver seg ut. Hvor store trenger disse å være? Holder det med 30x30 cm eller blir dette for smått?
  • Min samboer og jeg overtok for noen uker (3 uker) ei nydelig samojed tispe på 3 år, fra hans foreldre. Hun bodde før i Trøndelag, mens vi bor på Sørlandet, så det har vært en klimaendring for henne. Vi har passet henne en del før, så vi er ikke ukjente for Mira.  Siden vi er friluftsmennesker så har vi gledet oss masse til å få hund, og vi dedikerer mye tid til tur, ski og trening - noe hun selvfølgelig elsker! Vi har også brukt en del tid på å trene grunnleggende lydighet, da hun er sta og helst vil gjøre det hun selv ønsker, som en ekte samojed (; her har vi likevel sett stor fremgang på tur. I tillegg er hun veldig sjelden alene, vi er stort sett alltid med henne, tross at hun er vandt til å være en del hjemme alene. Jeg vil derfor tro at endringen i adferd ikke skyldes at hun er understimulert. Det er også viktig å nevne at den endrede adferden hovedsaklig gjelder når vi er hjemme og ikke ute på tur. Mira er generelt sett en veldig rolig og avbalansert hund, som tross rasen sjelden bjeffer eller synger. Hjemme har hun alltid pleid å være veldig rolig, og hun er en svært høflig hund som er veldig «enkel» å ha med å gjøre.  Så til problemet - hun har begynt å bjeffe og ule mye mer enn hva som er vanlig for henne, selv på natten. Hun virker rastløs og piper også mer enn vanlig. Hun sliter med å komme til ro, og mest bekymringsverdig av alt så spiser hun nesten ikke. Vi har ikke skiftet fôr, så her er alt likt (ønsker heller ikke å skifte da hun har en sensitiv mage). Hun har løpetid, så noe av problemene kan nok skyldes dette. Da jeg snakket med svigers nevnte de at det var vanlig at hun blir rastløs og oppmerksomhetssøkende eller pipete, men ikke at hun slutter å spise og begynner å bjeffe/ule. Legg merke til at vi har hatt henne i 3 uker, og at adferden begynte å endre seg for 1 uke siden, så trolig er ikke problemet at hun har flyttet? Vi ønsker likevel å gjøre denne overgangen så enkel og bra som mulig for henne, og viktigst av alt; at hun skal spise som vanlig. Har noen her tips til hva dette kan skyldes, eller hva vi bør gjøre? Evt om vi bør oppsøke veterinær? 
  • Altså, den totale motsetningen av en sånn hvit 😆 Er det en groenendael? Ekstremt søt, om jeg får si det! 
  • Har ikke kjøkkenvekt så hadde håpet på at noen kanskje hadde samme för og kunne måle opp for meg
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...