Gå til innhold
Hundesonen.no

Jobb i dyrebutikk


Maria

Recommended Posts

Nå har det seg sånn at jeg har fått jobb i dyrebutikk. Jeg kan en del om pattedyr, men er relativt blank når det gjelder fisk og akvaristikk. Har hatt akvarie selv, men jeg var så ung at alt jeg husker er hvilke arter jeg syntes var pene.. :)

Dere som kan litt, hva synes dere det er viktig at en som jobber i dyrebutikk kan om fisk og akvarie? Jeg regner ikke med å kunne lære meg masse detaljer og arter osv, men jeg vil kunne såpass at jeg kan svare på basic spørsmål fra nybegynnere.

Kom gjerne med tips, linker til faktasider osv. Gjerne med en liste over ting jeg bør lese på.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

-vent noen uker før du setter fisk i nystartet kar. Viktig!

-ikke putt for mye/for store fisk i for små kar. Overbefolkning er veldig vanlig og skaper masse problemer og døde fisk.

-vannbytte ukentlig

-ikke overfóre

En grei artikkel her, er flere artikler der.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Litt ot men. Det virker ikke som at man må vite så mye om fisk for å jobbe i en dyrebutikk.

En veninne av mamma har nylig kjøpt seg fisk og har et akvarium på 30 liter der hun hadde fått hjelp av fokene der til å bestemme fisk. Når jeg var der sist hadde hun disse i akvariet:

2 gullfisk på over 10 cm.

4 ancistruser

en eller annen stor svart fisk jeg ikke vet navnet på

Og tusen vis av neontetra :rolleyes:

Nå kan jeg gjette meg til at halvparten er døde.

Ja, der kan man se hvor mye de i dyrebutikken vet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det aller, aller viktigste mener jeg er å sette seg inn i vannverdiene og den økologiske balansen et kar og fisker krever. Dvs. PH, GH, Nitritt og nitrat og hvordan dette fungerer og påvirker fiskene.

Inn under dette kommer også det med rett sammensettning av fisker hvor man tar hensyn til dette også - ikke bare temperatur, adferd og størrelse på kar.

Ikke anbefal folk som har levendefødene som Guppy, platy o.l å mixe dette sammen med tetraer, ciklider og andre arter som krever annen PH og GH! Her er det mange som får sykdom og død uten å forstå hvorfor.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Litt ot men. Det virker ikke som at man må vite så mye om fisk for å jobbe i en dyrebutikk.

En veninne av mamma har nylig kjøpt seg fisk og har et akvarium på 30 liter der hun hadde fått hjelp av fokene der til å bestemme fisk. Når jeg var der sist hadde hun disse i akvariet:

2 gullfisk på over 10 cm.

4 ancistruser

en eller annen stor svart fisk jeg ikke vet navnet på

Og tusen vis av neontetra :rolleyes:

Nå kan jeg gjette meg til at halvparten er døde.

Ja, der kan man se hvor mye de i dyrebutikken vet.

Vel. Når jeg sier at arbeidsgiveren har satt som krav at jeg setter meg inn i fiskenes verden ser jeg det som positivt. Det vil si at de ønsker at man skal kunne noe om det, og at man ikke skal drive feilinformatikk. Det varierer fra butikk til butikk, men jeg ønsker å kunne yte god service ved å ha litt basic kunnskaper.

Takk for svar dere andre.. :) Jeg tenker å ta meg en tur på biblioteket i nærmeste framtid.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hehe.. dette høres kjent ut.. Den dyrebutikken jeg jobber for har hatt 2 butikker... Jeg har bare jobbet i den uten akvarier..

Nå jobber jeg i den butikken som har det... Jeg er ganske åpen med kundene å sier at jeg er ganske ny på dette.. Holder på å lære meg. Så spør ofte de litt også. De som har litt erfaring da.. lærer av det å. De tar det veldig pent.

Så jeg prøver å lese litt å få litt kunnskap da.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vannverdiene er viktige ja. Dessuten så er det viktig å vite hvilke raser som går med hvem. Feks. gullfisk skal bare være i et kar med gullfisk, dessuten spiser gullfiskene planter, så dette må de ha mye av.

Man skal ikke skifte alt vannet i akvariumet hver uke, men gjerne litt av det. Skifter man alt, kan det føre til verre ting. Fôring er viktig å ha litt peiling på, da nybegynnere ofte lurer på dette. Når det kommer til innredning så er det alltid bra med mye planter, men pass på å gi beskjed at det kan befinne seg snegler i plantene, så disse bør renskes før man putter dem i karet. Snegleproblemer kan bli skikkelig plagsomme, og det er vanskelig å bli kvitt. Mange kjøper et sneglemiddel for å ta knekken på dem, men jeg vet at dersom du har mange snegler, er sjansen stor for at du får en ammoniakk eller nitritttopp i karet etterpå, for da har du massevis av døde snegler som ligger og råtner i vannet. Det finnes dog fisker som spiser snegler, men det aller beste er å starte opp karet på nytt, noe som kan være frustrerende for mange.

Ellers må du huske å gi beskjed til fiskekjøpere om at de ikke må slippe fisken rett oppi akvariet. Fisken må ligge i posen, i akvariet en liten stund først :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg jobber også i dyrebutikk og har jobbet der i ca 1/2 år. Jeg kan gangere, hund og katt godt, men akvarie KUNNE jeg ingen ting om. For å lære det mest grunnleggende kjøpte jeg meg et 50 liters kar. Dette har hjulpet meg masse. Spør de andre ansatte som har peiling. Ingen spørsmål er for dumme. Det tar mange år å lære seg alt, men det viktigste syntes jeg er:

-Vannverdier

-vannbytte

-hvilkene fisker som går sammen

-Forskjellig for til forskjellige fisker

-Vente 1-2 uker med fisk i nye akvariumer

Og sist men ikke minst, pugg fiske typene :) lykke til

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For å være mer presis trenger filteret 35 dager på seg til å jobbe opp nok bakteriekultur til å forhindre nitritt... Så det lureste er å anbefale folk til å legge inn bitte-litt for i vannet og vente minst 3 uker (aller helst 4) før fiske innsettes. Og det er veldig viktig å sette inn få fisker om gangen med en ukes mellomrom for å unngå at filteret overbelates med ny risiko for nitrittoppblomstring.

Men alt dette går under det å sette seg inn i vannverdiene og den økologiske syklusen i et akvarie.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

LEs,les og atter les! det du kommer over av litteratur om emnet, i tillegg så er det ikke dumt om du evt. skaffer deg ett akvarium selv.. Men skal du ha noe utbytte av det, så må du selvsagt være interessert! :D

Litt OT men kunnskapsnivået i en hel del dyrebutikker er langt under pari.. <_<

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Tiden flyr og lille bebbisen blir snart året. 😱 Hun er fremdeles kanskje 6mnd i sitt eget hode da. 😂 Dagens agenda så slik ut 😴 etter å ha trent litt på fokus med bestekompis whippeten Leo som distraksjon, og så gått ett spor i nytt terreng etter en god times pause i bilen. 😁    Tidligere i mars når vi passet på ett lite småbruk. Fant en fin foss!   et par fra den lille uka vi hadde snø her sørvest. 😂
    • Life's a beach, og når det er kaldt og surt og blåser, så har vi den for oss selv, så det var ikke så ille, men det var ikke så vel heller, for Ede har ikke store radiusen (0-2m) eller masse interesse for å utforske omgivelsene selvstendig, så aktivitet begrenser seg mest til mutterns fremdriftstempo og kastearm. Det som er dårlig med det er det samme som er bra med det. Borrelås klengete er dog veldig å foretrekke over selvstendig på vift i sin egen verden. Bonus for egen helse å måtte løpe litt og være mer aktiv for å gi Ede mer av aktiviteten han trenger.  Virkelig ikke så mye å melde fra en stadig mer rutinepreget hverdag sammen. This is it nå, liksom.  Ede har begynt gå på turbusser helt selvstendig, flink opp trappen og går rett til plassen sin på midten. Trenger finne en smart måte å trene på å rygge i vinkel, for å komme inn mellom seter. Mestrer vi ikke det, så må vi stå over en buss om det er barnevogner og bagasje på den plassen der.  Å gå ned trappene på tur ut av bussen ligger lenger frem i tid. Han har gått ned bare sju trappetrinn i sitt liv så langt, og de var av normal bratthet. De tre veldig bratte trinnene på turbussen vil han fortsatt bæres ned. Nærmer seg antakelig 150 kg valpevekt nå, slik det føles i armene mine. Trenger derfor begynne lære gå de tre bratte trappetrinnene ned på egenhånd også, ellers vil han finne veien ned der på den harde måten, fordi jeg er evig optimist og vil at some point overvurdere min egen evne til å bære ham ned der. Seriøst, han begynner bli tung å bære i armene. Fordi jeg er idiot har vi KUN løftet med hodet til høyre side, hele livet, og dermed mesteparten av vekten hans på den svakeste armen min. Å snu for å bære motsatt vei er et alvorlig avvik i prosedyre som må rapporteres og meldes og klages på og ankes i flere runder før vi etter en lang godkjenningsprosess kan vurdere prøve på den måten.  Å bli bært på såkalt påssarygg (trønder, sjø) har vi begynt få litt dreisen på. Ede synes det var skummelt i starten, men har begynt like å leke ryggsekk nå. Aberet er at jeg har utnyttet jukkeangrep bakfra for å shape det inn. Usikker på om han tør gjøre det der foran et publikum på bussen. Han er jo i den alderen. Å vise affeksjon for foreldre er veldig pinlig. Mulig han heller vil reise med buss til evig tid enn å ta den flausen der for å komme seg ned trappen.  Vi får se. Det finnes antakelig en viss mengde NomNoms som i bunnen av den trappen der vil vekke den nødvendige motivasjonen til å klare komme seg ned de trappetrinnene selvstendig i en fei. 
    • Dette handler mer om uenighet. Jeg håper du sier nei til dette. Om du hadde visst at hunden skulle brukes til å produsere blandingskull hadde du ikke skrevet under. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...