Jump to content
Hundesonen.no

Alder på hannhund


Wanderlust

Recommended Posts

Jeg så den tråden om hvilken alder tispa bør ha før hun får sitt første kull, og da kom jeg på noe jeg lurte på. Jeg har jo fått med meg at 2 år er vanlig grense på tisper, ikke yngre enn det liksom, men dette er vel også forskjellig fra rase til rase?!

Men når kan hannhunden brukes i avl? Hvor gammel må/bør han være før sin første parring?

Link to comment
Share on other sites

Jeg har hørt et eller annet om 10 måneder eller noe sånt. Eller så fort den er kjønnsmoden, så er det ok. Men personlig syns jeg det er alt for tidlig, av flere grunner.

Når hannhunden er 10 mnd er han fremdeles ikke ferdig utvokst, og det kan for eksempel dukke opp HD når den blir eldre.

Dessuten har man jo naturlig nok ikke hatt mulighet til å konkurrere noe særlig i noen grener, man veit derfor ikke for sikkert om det er en brukbar hund man avler på (ift for eksempel jaktegenskaper om man har jakthund).

Forøvrig vil det nok også være lettere å selge valpene i et kull om hannhunden for eksempel har fått NUCH NVCH i stedet for ingenting, og om hunden er veldig ung, har den rett og slett ikke fått muligheten til å få disse titlene (må være minst to år).

Link to comment
Share on other sites

Når hannhunden er 10 mnd er han fremdeles ikke ferdig utvokst, og det kan for eksempel dukke opp HD når den blir eldre.

Spørs hvilken raser man tenker på. Små hunder kan jo være utvokst i en alder av 7 - 8 måneder!

Men jeg synes at en hannhund skal bli brukt i avl når den er to år eller eldre.

Hvis jeg skulle ha hatt en hannhund til ei tispe, ville jeg ha blitt kjent med hunden, etter at den gjennomgår den største forandringen (psykisk) som skjer rundt to års alderen.

Jeg vil også vite hva hannhunden duger til. Er den god i jakt? (hvis jeg er intressert i det)

Er den allsidig og har godt gemytt? (Hvis jeg vil ha gode familiehunder og/eller brukshund)

Vil veldig gjerne at hunden skal ha blitt prøvd i utstilling og fått kritikker. Trenger ikke nødvendigvis å være champion eller noe sånt, men eieren av hannhunden bør kunne legge fram kritikker der hunden ikke har noen grove feil i forhold til rasen - eller som kanskje har hatt mulighet til å bli champion men ikke har vært med på nok utstillinger.

Så for meg vil den ideelle alderen være rundt 3-4 år og oppover.

Kanskje kan hannhunden bli brukt i toårsalderen, men da bør det være gode grunner til det.

Link to comment
Share on other sites

Når han er fysisk og psykisk moden, synes jeg.. Fysisk hvis man må ha visse helseundersøkelse (røntging, øyelysning, etc) - og psykisk fordi han må være kjønnsmoden og helst både ville og kunne parre en tispe.

Personlig har jeg ikke en rase som plutselig blir et villdyr (eller pingle) etter kjønnsmodningen i 1 års alder, så jeg vurderer mye mere WYSIWYG... (what you see is what you get)

Men, selvsagt, hvis man har en rase som enten blir Bambi eller Shere Khan etter 24 mndr alder - så må man selvsagt vente til man ser hva man får!

Susanne

Link to comment
Share on other sites

Dette emnet er vell heller ikke noe det er noe særlig fasitsvar på, men en gyllen regel som hvertfall er kjent her nede i sør blandt hjemmeoppdrett er at tispen skal ikke parres før den er over 2-2.5 år og ikke etter 6 års alder om den aldri har hatt valper. Dette varierer selvfølgelig, men jeg er eldig enig i dette. Hannhunder er det vell egentlig ingen grense for men jeg hadde ikke levert min hannhund til bruk i avl før den var fyllt 2 år.

Kenneloppdrett går vell neppe etter disse grenser regner jeg med.

Link to comment
Share on other sites

Ikke noe negativt med kenneloppdrett, men har ingen peiling på om hvilke grenser de bruker. Har inntrykk av at hun jeg kjøpte min hund av hvertfall bruker tisper litt tidligere i avl en jeg privat ville gjort med min hund. Gjerne ved 1,5 års alder kanskje..?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Vri opp en vaskefille eller tyggeknute i vann og legg den i fryseren. Kulden lindrer kløen i tennene.
  • Hei! Etter å ha vært uten hund en stund nå er tiden innen for å begynne planleggingen av neste, tenkt til 2025. Jeg har noen tanker om rase selv, eller rettere sagt det er flere raser som ikke er aktuelle. Hunden kommer til å leve i en familie på fire(to barn på 5 og 7 år) å ha mulighet til å enten være med på jobb eller være hjemme med den andre parten på hjemmekontor.  Hunden kommer til å få ca. 1 time med fysisk aktivitet hver dag, pluss mental trening retning av det vi skal drive med.  Planen min er å konkurrere i lydighet å håper vi klarer å klatre oppover i klassene. Ellers litt smeller og nosework på si.  Det er viktig for meg at hunden(rasen), selv om man selvfølgelig må ta høyde for individuelle forskjeller er en stødig og trygg hund som kan være med familien på det meste. Ønsker en hund som har høy samarbeidsevne. Det er også et stort pluss om den ikke flyr etter vilt i skogen. Størrelse og pels har ingenting å si.  Forslag til rase? 🙂
  • Jeg vet at svar mitt er preget av at vår tispe ble operert for halvannet uke siden. Så jeg vil ikke skremme deg. Men med løpetid og redusere matlyst så ville jeg fulgte nøye med på formen. For livmorbetenelse er skummelt.  Om dere er usikre så ta en telefon til vetrinær og spør.  Men det kan være så enkelt som nye hannhunder i nærheten.     
  • Hei Kløing i tennene er satt i gang for fullt, og tennene faller fortere enn jeg rekker å følge med føler jeg. Med det så kommer også BITING! 🥲 Finnes det noe jeg kan gi valpen min som kan hjelpe mot kløen? Han har et bein spesielt for kløe i tenna (Nylabone), men hendene til mor er mye morsommere å tygge på. I tillegg så får han vanlige tyggebein han kan kose seg med (de med kylling rundt). Er det også vanlig at de sover mindre på denne tiden? At det gjør vondt når voksentennene kommer ut, og at han ikke vil sove pga. det?
  • Jeg har nylig kjøpt meg valp selv og bor i leiebolig. Huseier har på en måte tatt en risk med å leie ut til meg som har katter og nå hund i tillegg, men jeg har gjort så godt jeg kan for å unngå skader. Valpen min hadde grinder, men han hatet å være i de (han liker å sove i gangen) så de er ikke veldig i bruk lenger. Han har ikke ødelagt noe som jeg har sett, og jeg har en relativt liten leilighet (45kvm) hvor han er avgrenset til stue, kjøkken og gang. Boden har han null tilgang til (lukket dør til enhver tid), badet har jeg grind til (han gikk i kattedoen) og soverommet får han kun være i på natten. Da har jeg mest mulig oversikt over han. Uhell på gulvet skjer, det gjelder bare å tørke det opp fortest mulig tenker jeg. Har du gulvtepper og hunden tisser på de så pass på at du lufter og sjekker at det er tørt under teppene, så unngår du skader i gulv. 
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...