Gå til innhold
Hundesonen.no

Tid før maten påvirker blodsukkernivået


Ingvild

Recommended Posts

Skrevet

Vi har et prosjekt i naturfagen hvor vi skal ta noen blodprøver og måle blodsukkernivået og greier, og i den forbindelse trenger jeg å vite hvor lang tid det tar før en halv liter appelsinjuice har effekt på blodsukkernivået. Er det noen som vet det?

Skrevet

Når man spiser vil blodsukkeret stige. Hvor rask det stiger avhenger av hvor fort sukkeret blir tilgjengelig i blodbanen. Glykemisk indeks sier noe om hvor fort blodsukkeret stiger etter inntak av en vis matvare, i forhold til sukker (glukose).

Generelt jo lavere glykemisk indeks er, jo mindre blodsukker svingninger.

Appelsinjuice inneholder ca 10% sukker, og blodsukkeret stiger derfor forholdsvist fort.

Skrevet

Om du måler kontinuerlig i ca to timer, vil du se at stigningen begeynner innen få minutter. Deretter når det en topp før den igjen synker. Når den når denne "toppen" avhenger både av forsøksperson og type applesinjuice, så her må det forsøk til. De beste reultatene får dere derfor ved å ha flere forsøkspersoner og forskjellige typer appelsinjuice.

På forhånd kan dere jo prøve å lage noen hypoteser om utfallet?

Skrevet

Vi får bare fire blodprøver per gruppe (dårlig økonomi, som vanlig). Det vi har tenkt til å gjøre er at to stykker først skal ta en blodprøve. Deretter skal de drikke en halv liter juice hver. Tine juice, og den ene skal drikke med fruktkjøtt mens den andre skal drikke uten. Så skal vi ta en ny blodprøve og se hvilken juice som har påvirket blodsukkernivået mest.

Egentlig har vi en følelse av at det er juicen med fruktkjøtt som kommer til å påvirke resultatet mest, men siden vi ikke har noe teori bak det, vil vi heller formulere hypotesen slik at vi går utifra at det ikke er noen forskjell (siden det i følge tine.no ikke er noen forskjell på næringsinnholdet i de to juicene), og vi vil dermed sjekke om det er slik det er.

Det blir jo selvsagt ikke helt vitenskapelig troverdig når vi bare har muligheten til å bruke fire blodprøver. Vi har litt begrenset med tid, så vi har jo ikke akkurat mulighet til å vente to timer med å ta den andre blodprøven heller. Men om stigningen begynner etter noen få minutter, vil det vel ikke være helt ufornuftig å gi det femten minutter fra den siste slurken er drukket til vi tar den andre blodprøven?

Skrevet

Ja, det blir jo ikke store forsøket med bare 4 prøver fordelt på to personer, men det gir dere iallefall en pekepinn.

Dere kan trygt ta prøve 2 etter ca 15 minutter. Da burde det være en markant forandring i blodsukkeret. - Men dere får jo ikke noen "fin kurve", da... Med bare to prøver :rolleyes: Skoler og økonomi...*puh*

Næringsinnholdet har faktisk lite å gjøre med GI (hvor fort det taes opp i blodet) F.eks har kokt og rå gulrot meget forskjellig innvirkning på glukose innholdet i blodet. Likeledes eple- og appelsinjuice, selvom næringsinnholdet er temmelig likt. Skal bli spennende å høre om dere oppdager noen forskjell m/ uten fruktkjøtt.

Skrevet

Det er faktisk så ille at ikke alle får tatt blodprøver og testet engang... Veit ikke hvor mye sånt utstyr koster jeg, men når min klasse er den eneste som skal ta sånne blodprøver (vår amerikanske praktikant syntes det hørtes artig ut) så syns jeg at vi kunne ha fått litt flere jeg da.

Tusen takk for hjelp!

Skrevet

Skal dere måle blodsukkeret selv?

Er det noen i klassen din som har diabetes? Da pleier man å få sånt utstyr gratis...Jeg har akkurat hatt flere foredrag for de andre klassene på skolen om diabetes, og har brukt måleutstyret mitt til det. Og målt på de som ville få sjekket blodsukkeret.

Skrevet

Så vidt jeg veit er det ingen i klassen min som har diabetes. Uansett tror jeg ikke vedkommende hadde kunne skaffet nok utstyr til at hver elev i klassen fikk seks-sju prøver hver til i morgen. ;)

Skrevet

Har man diabetes har man MYE utstyr. ;) Jeg fant ikke ut at jeg kunne ta det med meg på skolen før samme dagen som jeg skulle ha det første foredraget, men det gikk helt fint! Men hvis det ikke er noen som har det, så blir det jo litt vanskeligere...

Skrevet

Resultatene våre viste at appelsinjuice uten fruktkjøtt har størst innvirkning på GI etter femten minutter. Egentlig ganske logisk, i fruktkjøttet er det sikkert litt stivelse og/eller kostfiber som må brytes ned før en del av sukkeret går ut i blodet.

I alle fall, vi skal skrive en minirapport fra det, hvor vi blant annet har fått spørsmålet "Describe in detail how sugar gets into your blood."

Dette har vi ikke fått noe undervisning om, og jeg har heller ikke funnet det i den engelske læreboka vår (det er mulig det står i den norske)... Er det greit nok om jeg bare skriver at i løpet av fordøyelsen brytes sukkrene opp i mindre sukkerarter (f.eks. så brytes stivelse opp av spyttet i munnen), og tas opp som glukose i tynntarmen, hvor blodet går videre til cellene og forsyner dem med sukker?

Skrevet

Skal dere forklare hvordan sukkeret kommer til blodet, eller cellene?

Hvis dere skal forklare hva som skjer uten insulin, altså at sukkeret samler seg i blodet, så er det fordi bukspyttkjertelen ikke produserer insulin, og det gjør at cellene ikke tar opp sukkeret fra blodet og får fraktet det til de "lagrene" hvor det trengs. Derfor samles det i klumper, og gjør det det over lengre tid kan blodet bli en god del tykkere, og man kan i verste fall få senskader fordi ikke blodet kommer ordentlig igjennom.

Skrevet

Vi skulle skrive hvordan sukker kommer seg fra maten og inn i blodet, men det var bare en liten rapport som vi skulle levere sist onsdag, så jeg tror ikke det gjorde så mye at jeg ikke skrev mer enn jeg fikk skrevet.

Men takk allikevel!

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Vi hadde en elghund som stod og ulte ved døra hvis det var løpetisper innen en mils radius (satt på spissen), og en annen elghund som ikke brydde seg i det hele tatt, så det er nok i alle fall til en viss grad individbetinget. Ellers har jeg bare hatt relativt små hunder (6-8 kg), men det har kun vært tisper, og de har vært veldig enkle mtp. løpetid (lite blod, ikke noe særlig hormonpåvirking mentalt utover at det skal markeres hver 5. meter på tur). simira nevner livmorbetennelse, jeg vet ikke om det er mer vanlig på småraser, men min forrige hund fikk i alle fall det. Men skal man ikke drive med avl eller andre raserelaterte aktiviteter er det jo ikke verre enn at man kastrerer.
    • Hvordan er rasene hunden er blanding av? Og ikke minst foreldrene? Det er jo ulempen med blanding, det er vanskelig å gjøre grundig research, men foreldrene og evt. tidligere kull kan jo gi indikasjoner. Hvis det er bevisst blandingsavl så ville jeg uansett håpet at de ikke ville avlet på en hannhund som er slik, men samtidig så ville de da kanskje ikke avlet på blanding heller, om de var opptatte av genetikk. Jeg kan ikke veldig mye om miniatyrhunder, jeg har kjent et par hannhunder som var slik du beskriver, og et par som er helt greie. Når det er sagt er jo tispene også "kjent" for mer gneldring og innbilte svangerskap og livmorbetennelse, så man velger jo litt sine onder. 
    • Hei! Jeg er helt ny i liten-hund-verden. Har tidligere hatt springer spaniel, boxer og schæfer, men skal nå få en liten blandingsrase.  Jeg er så usikker på valget av hannhund eller tispe! Personlig har jeg ikke en sterk preferanse, har hatt to tisper og en hannhund, og heller nok kanskje mer mot hannhunder. Men jeg hører fra mange med små hunder at hanner kan være veldig vanskelig å få stuerene, at de markerer inne og at de er så stressa rundt løpetid i nabolaget feks at de står og uler ved døra osv. Dette er ikke noe jeg har vært borti med store raser, verken min egen eller venner sine (vært aktiv i NRH og NBF-miljø i 15 år, så vært borti en del forskjellige raser) i det hele tatt, så er det en typisk type atferd for små hunder, eller er det mer individbetinget? Vi legger så klart til rette for rotrening og passe aktivitetsnivå osv osv.  Hadde vært fint å høre noe annet enn skrekkhistorier om små hunder, for akkurat nå lener jeg veldig mot tispe.
    • Vi har hittil foret vår valp på 13 uker med fire måltider om dagen og har planer om å gå ned til tre måltider om dagen. Ved fire måltider ga vi frokost ca 07-07.30, lunsj 12, middag 16 og kveldsmat 19.30.  hvilke tidspunkter forer dere valpene deres og hva har fungert for dere?
    • Hei @Betan, min erfaring strekker seg fra 2002 da jeg fikk min første bull-hund. Min første ambull ble født i 2007 og jeg har hatt mange verv i det norske raseklubbens styre, nå sitter jeg i den svenske klubbens styre. Jeg har som oftest hunder i par og jeg er utdannet innefor atferd men også jobbet som hundetrener i mange år. Nå for tiden konkurerer jeg med min ambull-tispe. Vi er i kl 3 i RL f.eks og har flere sporprøver bak oss, tatt i Sverige. Så erfaringen strekker seg fra egne hunder til mange av norges og sveriges ambuller. Holder det?
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...