Jump to content
Hundesonen.no

store vorter i munnen


Turnip

Recommended Posts

Jeg merket at Mike hadde store vorter i munnen i går, de sitter i "leppa" på innsiden (hvis dere skjønner) det er 4 av de som er svære og grå og som er "sprukket" på størrelsen til en fullvoksen flott. de andre er mindre og svarte. Har merket at han ikke vil ha tørrfòr i det siste, men heller brødskiver...

Hva kan dette være for noet?

Har time hos veterinær kl 17 i dag, men er så nervøs... virker ikke som han har så vondt når jeg tar på dem, veterninæren mente det var en "valpesykdom" han har jo begynt å bli kjønnsmoden nå...

har noen av dere erfaring med dette?

Silje

Link to post
Share on other sites

Det finnes en type munnvorter som skyldes virus hos hund. Tror det kalles "canine viral papilloma" på engelsk. Mener at dette som regel er ufarlig, men at det finnes mer aggressive varianter av dette viruset. Mener å huske at det var noen tilfeller av det blant amerikanske utstillingshunder for en tid tilbake, men har ikke hørt om det her til lands. Ikke meningen å skremme deg, men verd å vite om i hvert fall.

Link to post
Share on other sites

Min hund har to grålige vortelignende ting på leppa og innsiden av leppa. Dyrlegen mente dette var sånne sår som vi mennesker også får når vi biter oss i leppa eller inne i munnen. Dette ville gå over av seg selv, men jeg skulle følge med sånn i tilfelle. Hvis det ikke gikk over av seg selv, måtte vi kontakte dyrlegen igjen. Hold oss oppdatert da :)

Link to post
Share on other sites

Vortene du beskriver minner om det som også kalles "pubertetsvorter".

Mange raser får dette rundt 1ste pubertet, de kan variere i størrelse og mengde, men i de aller fleste tilfeller forsvinner de av seg selv!

Min eldste hadde et par stk da han var rundt 9 mnd, de er stygge å se på og hunden kan få litt dårlig ånde, men de er helt ufarlige ellers. Vet at noen veterinærer fjerner disse om de ikke går bort av seg selv, eller om de blir veldig store og på steder som er plagsomt for hunden.

Fortell gjerne hvordan det gikk hos vet-en og hva de sa det kunne være!

TCK

Link to post
Share on other sites

hunden kan få litt dårlig ånde.

Kanskje derfor Kira har fått så dårlig ånde i det siste da. Det kom i alle fall med de derre vortene.

Fortell gjerne hvordan det gikk hos vet-en og hva de sa det kunne være!

Ja, gjør gjerne det :)

Link to post
Share on other sites

Hei.

Vi dri først til en veterinær i Ås i går kl 17, der satt veterinæren i 40 min og leste på nettet om dette, det hun fant ut var at dette var et "pappiloma-virus" mer visste hun ikke, og det tok a 500 kr, får, litt rått syntes jeg men...

Fortvilet ringte jeg rundt til veterinæren for å høre litt.. og vi fikk time hos Alternativ vet. på Lysaker i dag tidlig kl 12.

Det var riktig at dette var et Pappiloma-virus.

Grunnen til at Mike var så uheldig å få dette var pga som dere sikkert vet ble han bitt av den pittbullen, dette har forårsaket seg sånn at han har sliti endel med angst og nervøsitet og det har gjort at imunforsvaret hans ble svekket, derfor har kroppen dannet et virus som har gjort at de "vortene" har kommet.

De kan bli borte, og det kan komme fler, veterinæren ville ikke fjerne de enda, pga da er sjansen større for at de kommer tilbake, og kan forverre seg nedi svelget hans og under tungen.

Fremover skal Mike ha boksmat blandet med Vann og endel medisiner, som skal blandes i "mix-master" så det blir en slags graut som han skal få i seg pga han ikke skal tygge pga vortene er vonde for han, han skal ikke ha harde tyggeleker, så vi fikk kjøpt sånne "moonballs" hos veterinæren.

Vi måtte redusere aktvitet om dagen, han skal ikke bli sliten,varm eller kald eller anstrenge seg mye..pga kroppen skal bruke det han har av energi til å ta til seg medesinen og styrke imunforsvaret. Han får også selvfølgelig smertestillende. Men dette blir 10 harde dager fremover oss, så aktiv som Mike er og vil helst leke og herje hele tiden... og nå må han holdesmest mulig i ro, hun sa vi kunne trene litt hjernetrim hver dag, men kutte mye ned på mosjonen da...

Var ikke helt dette jeg hadde håpet de vortene var, håpet det var noe mindre alvorlig, men oppdaget det heldigvis tidlig nok og sjansen er mindre for at de kan komme tilbake da... men det er stor mulighet for det...

Silje

Link to post
Share on other sites

Krysser fingre for at Mike kommer seg raskt til hektene igjen. Sa de noe om hvor smittsomt dette er? Selv om mye tyder på at det er Mikes svekkete immunforsvar som er hovedårsak, er det sikkert like greit å begrense kontakten med andre hunder - ikke minst for å unngå at han blir smittet på nytt igjen av kompiser.

Har du forresten mulighet til å legge ut bilder av hvordan dette ser ut?

Link to post
Share on other sites

Vi får krysse fingrene for at kroppen får "tilgang" og hjelper til underveis.

Hold oss oppdatert!

Lykke til, og god bedring til Mike!

Signerer denne :lol: Lykke til, god bedring eller hva man sier i en slik situasjon :)

Har du forresten mulighet til å legge ut bilder av hvordan dette ser ut?

Ja, har du mulighet til å legge ut bilde av vortene? Så jeg kan få sammenlignet og obs på det i fremtiden.

Link to post
Share on other sites

Jeg har dessverre ikke tilgang på digitalkamera, så får ikke lagt inn bilder, men vortene ser ut som små blomkålhoder i størrelse som en stor flått, de er grå. de som ikke er helt utviklet enda er sorte.

Jeg oppfordrer alle til å sjekke munnen til hundene Deres nøye med gjevnlige mellomrom, sjekk under tungen og i halsen.

Dette kan spre seg i svelget, og da er det livstruende.

Silje

Link to post
Share on other sites

Jeg har ikke orket å se så nøye på dem, men det var en hund i parken her som gikk som et j.... vortesvin i munnen. Helt ille. Jeg hadde ikke hørt om det, men begynte å sjekke litt - og ifølge de veterinærene vi fikk tak i, så var det noe som smittet unge hunder (opp til to år), omtrent som herpes, og ja - det var visst veldig smittsomt, hvis kontakten var for eksempel at hundene var "i munnen" på hverandre. Den smittede hunden var en flatcoated, som er ille slikkete - så den fikk smittet i hvert fall en hund, mens eier bare bagatelliserte det og fortsatte å gå i parken. Hans hund hadde vortene i månedsvis.

Jeg har ikke hørt om dette før, fra "gamle dager", så jeg vet ikke om dette er en "ny" smitte som har kommet inn i hundebestanden?

Link to post
Share on other sites

dette viruset er ikke så veldig vanlig... lite kjent i Norge. Det kan være smittefarlig, men det visste de ikke, derfor tar jeg ingen sjanser på det. og Holder han unnaandre hunder nå som han er i den prosessen han er.

Får bare håpe Mike blir fort bedre, for det er et styr å holde han rolig... han har så mye energi og holdt meg oppe i hele natt :lol:

Link to post
Share on other sites
 • 2 weeks later...

hmm... jeg så ingen vorter på det bildet jeg :P

Har den Pappiloma-virus??

Mike sine vorter er som en fullvoksen flott og er grå, formet som en mini blomkål, de har blitt utrolig svære nå, så han skal til operasjon nå snart, men faren for at de sprer seg er dessverre stor da, men nå klarer han så vidt å spise og har problemer med å lukke munnen pga vortene er veldig vonde, han går på smertestillende, men ser ikke ut som de hjelper så mye!

Link to post
Share on other sites

Jepp, var denne jeg mente. Hun har en til, men den er mer inne i munnen og vanskelig å få tatt bilde av. Var råvanskelig å få tatt bilde av denne "greia" også, for jeg måtte strekke og brette ut leppa samtidig som jeg måtte finne et godt lys. Men dette Kira her, de ligner ikke på det Mike har? Disse også er grålige, men pga av lys og blitz så ble de hvitaktige på bildet.

Link to post
Share on other sites

Uff, høres ikke noe særlig. Er glad det ikke er hva Kira har da. Håper virkelig det ordner seg. Men hva hvis dere opererer de bort og de kommer tilbake igjen da? Må dere operere igjen da eller?

Link to post
Share on other sites

sjansen for at de kommer igjen da er store, men hvis han klarer å sprekke en, da er det 100% sjanse at det sprer seg.. det som er livstruende er hvis det kommer ned i halsen og ned i svelget og videre der... man ser det ikke så godt da.. det jeg er mest redd for.

Men vi skal operere nå snart pga han har så vondt og de er så svære atte fy!! ;););)

Link to post
Share on other sites

jeg har agria forsikring på han, har sendt inn alt fra veterinærene, men har ikke hørt noe fra dem enda, de vet ikke om de dekker dette. Så fort jeg får tilbakemelding som er positiv, så skal Mike rett til operasjon.

Hvis dem ikke dekker det, så tar jeg opp lån, men da vil det ta ca 2 uker... men veterinæren sa at det gikk greit å vente til etter jul!

men håper delvfølgelig at de dekker det da!! For det blir dyrt... fikk en ca pris pr. operasjon, kom på rund 2500-3000 kr, men det er bare en operasjon... de kommer mest sansynlig tilbake, og da må han opereres igjen...

Silje

Link to post
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Her er dagene veldig forskjellig, og jeg jobber 100%. Jeg har en korthåret hollandsk gjeterhund. Jeg har med vilje vendt henne til at vi har rolige dager hvor det ikke skjer noen ting innimellom. Jeg er ikke av de som går to timer tur hver dag. Går ikke en times tur hver dag en gang. 😅 Men! Jeg bruker henne på andre mer effektive måter. Vi sykler, hun trekker kjetting, hun går med vektsele, eventuelt løper løs i sandbakken eller skogen. Vi trener mot IGP, så det blir også en del spor, lydighet og bitearbeid. På sommerhalvåret kan vi ha dager hvor jeg har fri som vi først sykler på morgenen, så trener lydighet og spor på ettermiddagen. Og vi kan ha andre dager hvor vi kun får trent bitearbeid og gått en kort tur på ettermiddagen pga jobb.  Det som er viktig for meg er at hun får skikkelig brukt seg enten fysisk eller mentalt gjevnlig, men ikke nødvendigvis hver dag. Og dette funker gull hos oss, hun er alltid rolig og enkel å ha i hus.  Så lenge det er snø på vinteren blir det mye mindre mental trening og ikke sykling. Så da prøver jeg å være flink til å bruke kjetting trekk eller gå litt lengere turer de dagene jeg har tid, og å trene litt lydighet inne eller på parkeringen ol innimellom. 
  • Her varierer det en del ut i fra årstiden, og koronaen har også ført til ganske store endringer i hverdagen her så akkurat nå føles det som vi er i en slags "venteperiode" før vi kan ta fatt på en normal hverdag igjen. Når det gjelder fysisk aktivitet er vinteren vanskelig, for min hund vil ikke gå tur på snø (og hun vil i hvert fall ikke ha på sokker). Heldigvis er det oppvarmede fortau i stor deler av sentrum her, så nå for tiden går vi stort sett tur i byen. Da slipper hun kuldekrampe i labbene, og en ekstra bonus er at det lukter utrolig spennende overalt så hun får brukt hodet litt også. Når det er barmark går vi i snitt 5 mil i uka, fordelt på skog og fjellturer. At det blir mindre på vintertid er absolutt ikke ideelt, men det får jeg ikke gjort så mye med. Jeg orker faktisk ikke å tvinge en seniorhund ut på tur i middels snøstorm når hun ikke vil. Heldigvis har vi svømming som et alternativ da, og hun svømmer vanligvis én gang i uka. For min hund er mental aktivisering utvilsomt det viktigste, og her har koronaen virkelig gjort det vanskelig for oss. Før gikk vi jevnlig på kurs og var på fellestreninger i hundeklubben et par ganger i uka. I tillegg konkurrerte vi med jevne mellomrom, stort sett i Sverige. Så det ble en del langturer og møter med nye miljøer. Sist vi var på kurs var februar 2020, og etter det har det stort sett vært dødt både med tanke på kurs, fellestrening og konkurranser. Vi trener nosework ca. daglig uansett, men hun blir jo ikke spesielt sliten av det hjemme på stua liksom...  Min hund er sjelden alene. Hun var ikke veldig mye alene før koronaen heller, men nå er det nesten aldri.
  • Jeg har en såkalt brukshund. En rase som kan jobbe hele dagen, og som ville ha elsket det. Men sånn er det ikke hos meg. Jeg er i full jobb, har familie så tiden jeg har kan ikke bare brukes på hund (som for de fleste av oss). For tiden har vi ikke trent på noe som helst, har litt treningsfri en måneds tid tenker jeg. Så da blir det "bare" tur. I går var dette dagen hans: Morgen Tissetur (max 5 minutter), En liten luftetur ved lunsjtider (hadde hjemmekontor i går) ca 15-20 minutter. Så tok guttungen han med på en tur som varte i ca 30 minutter. Da min arbeidsdag var over gikk vi ut på tur til en skog i nærheten hvor han kan gå løs. Han løper og leker fint alene, og koser seg veldig med å være løs. Turen varte nesten i 1 1/2 time. (Mistet votten min da, så jeg måtte sende han ut for å finne den. En veldig liten feltsøk-økt ) En stille og rolig dag, som på ingen måte sliter han ut. Ofte går vi tur med andre hunder, det gir han også mye glede (og litt mer trim 😁) Ellers trener vi i LP, RallyLP, bruks og agility. Når vi først kommer i gang med å trene igjen vil det bli flere økter i uka, Men inntil videre tar vi oss litt fri nå etter en travel høst hvor vi har konkurrert masse.
  • Rabies vaksinen kan ikke valper få før de er...12 uker? Usikker, men det er senere enn vanlig hentedato, i allefall. Revens dvergbendelorm har de også i Danmark, tror jeg. Og jeg mener man må varsle mattilsynet med mindre det er fra Sverige, men det er jeg usikker på. Jeg ville nok kontaktet dem for å være på sikre siden, dersom du ikke finner svar på siden deres.
  • Hvorfor må han øve på at du går rundt i huset uten han? Så unge valper har et stort behov for nærhet og fellesskap, og det å bli stengt borte fra eier samtidig som han ser at du er der kan være veldig frustrerende. Siden valpen din reagerer som han gjør på ignoreringen er det tydelig at han ikke håndterer det bra, og det eneste som skjer er at han bjeffer så mye at terskelen til bjeffing blir lavere. Å bli ignorert av eier er en "straff" som brukes aktivt av oss pølsetanter, eller hva vi nå kalles i disse dager. Den mest effektive metoden å trene bort valpebiting, masing på mat (som du nevner) og hopping er nettopp å snu ryggen til og ignorere helt til valpen oppfører seg. Det er en mild, men effektiv straff på grunn av de sosiale signalene det gir valpen. Og det er nettopp den "straffen" jeg ville anbefale på matlangingsproblemet. Når mine valper har hoppet eller bjeffet på mat, så har jeg stoppet matlagingen, tatt et skritt unna, snudd meg fra valpen, krysset armene og sett i taket. Umiddelbar og veldig tydelig respons. Etter kort stund ble det nok å bare ta et skritt tilbake fra benken, og adferden forsvant noen få dager. Dersom han har holdt på med det en stund kan det ta litt lengre å avlære.  Borrelås-perioden for valper er veldig nyttig, og de lærer masse av å følge etter. En av tingene den lærer er at mesteparten av det du gjør er kjedelig, så etterhvert som den ikke har så stor behov for nærhets så kan den slappe av mens du rydder. Og den nærheten som bygges med borrelåsvalpe er også supert å bruke til trening på å være løs + innkalling.
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...