Gå til innhold
Hundesonen.no

Klør


sussa85

Recommended Posts

Hei, Vi fikk igår en liten tibetansk spaniel. Han er verdens skjønneste. Men jeg lurer litt på når man skal begynne å klippe klørne på hvalpen? Jeg har kjøpt klippesaks, men er fortsatt litt usikker på hvordan det gjøres. Har sett tanten min gjøre det flere ganger, men når man må gjøre det selv blir man liksom så usikker. Noen som har noen gode råd og tips?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei, og grattis med liten valp - den må jo være alldeles utrolig søt!

Punkt nummer EN når man har valp - "Få se-trening"

Det aller aller viktigste man skal venne valpen sin (fra dag nummer en) er at du får SE og TA på den - overalt.

Dette gjøres i fred og ro, gjerne når du likevel kanskje har den på fanget og koser, kikke litt i ørene, pirke litt på tennene, ta på føttene og klørne. Gjør det i kose-modus, ikke krev noen total lydighet, men noen sekunder her og der gjør underverker. Jeg kaller det "Få se" når jeg skal sjekke noe på mine, og når jeg sier dette blir de heeeelt rolige og står/sitter/ligger helt stille til man fri'er ut dette med et "sånnn ja, da er det greit".

Når du har en valp som er fortrolig med å bli "klådd" på er det ingen problemer å klippe klør, ta vekk øyegufs, fjerne en flått, stelle pelsen, kontrollere tenner, fjerne kvist og kvast, etc..

Klørne på den lille behøver neppe å klippes på noen uker sånn helt i begynnelsen, men hvis man vet at valpen er helt rolig og forholder seg rolig - så vil også dette foreløpe totalt udramatisk.

Det er VI eiere som gjør kloklipping til et stort dilemma - ikke valpen. DEN vet jo ikke at det kan bli blod, vondt etc hvis "mor" gjør feil.

En annen viktig ting er jo å være forberedt selv på at man KAN klippe feil, valpen rykker til, etc. Hvis man er forberedt på dette, og det faktisk skjer - så skal man helt enkelt bare fortsette å klippe litt til og ikke gjøre noen stor sak utav det.

Tenk hvis hunden har en skikkelig rose-kvist (med pigger) under magen - denne fjerner man jo så fort som mulig, selvsagt. Det er sikkert ikke spes. deilig for valpen, men dette er jo bare noe man MÅ, så det gjøres uansett.

Sammenligning med kloklipping - HVIS man klipper feil (det KAN skje) - så blir ofte eieren stresset og redd (det kan blø noe enormt!).

Det gjør LITT vondt for valpen i et tiendedels sekund, men likevel greier mange eiere å lage et så stort drama om akkurat dette, at valpen har motforestillinger mot kloklipping resten av livet.

De samme eierne gjør helt sikkert ting (som fjerning av denne piggkvasten) langt, langt oftere - men da uten drama fra eierens side - og DET går helt greit (selv om det nok gjør klart vondere, og under lengre tid)...

Så først og fremst - TA på valpen, "få se" på alt, ikke lure den (i starten) med at "få se" ender opp i noe som gjør vondt eller den skvetter av, etc..

Gjør du denne grunntreningen skikkelig er du bespart enorm jobb i fremtiden på så mange områder.

Lykke til!

Susanne

(Tisp - hvis du synes klosaksen er stor og "umulig" sånn i begynnelsen - prøv en slik neglklippe-tang til mennesker. En slik som koster en tier eller to på butikken. En ny slik er sylskarp, og man har 110% kontroll på hvor den faktisk klipper. Jeg bruker alltid en slik på valper - fra 2-3 ukers alder og til klørne blir så store at de ikke får plass i tangen lengre)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

grattis med valp! Han må jo være helt nydelig :P

det kan være lurt å klemme litt på klørene til valpen, pga når du skal begynne å klippe dem, så kommer det et lite trykk på neglen som er uvant for dem.

dette hjalp meg veldig da jeg skulle begynne å klippe klørene til Mike når han var liten!

Lykke til!!

Silje

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Takk for svar😊 Tar imot alle råd og tips.  Vi fikk valpen da han var 11 uker gammel, så den var rundt 13 uker da vi forsøkte valpegrinda. Hva gjør dere andre når man skal starte alenetrening? Tenker at å ha tilgang til hele huset vi være et for stort område for valpen?
    • Siden du skriver at dere snart har hatt valpen i snart 4 uker ,går jeg ut fra at den er 11-12 uker gammel? Dere begynte å stenge valpen inne i valpegrind da den var omtrent 10 uker gammel, altså mens den fremdeles er for en liten baby å regne.  Selvfølgelig gråter og hyler den, noe annet ville vært rart. Hvalpen ble tatt fra sin mor og søsken , der den hadde tilgang til både trøst  og lekekamerater hele tiden, til å bli plassert på et fremmed sted uten denne trygghetsfaktoren og ikke minst muligheten til å herje og leke/få utløp for energi på en normal måte.    En normalt valp har MYE energi og har behov for å få utløp for den på en god måte. Faktisk mye mer energi enn de fleste tror, hvis man ikke er vant til hvalper/har sett hvordan hvalper forholder seg til hverandre. Å stenge hvalpen /hunden inne i grind/bur er IKKE god dyrevelferd.  Ikke oppnår man noe positivt heller, med mindre man anser tvangspasifisering for et gode..  Når det kommer til renslighet, så lan faktisk en slik fremgangsmåte forsinke eventuellt hindre framgang, da hunden lærer at det nytter ikke å si ifra ( pipe, hyle , gråte), den er tvunget til å gjøre fra seg der den er.  Å få en valp renslig er som regel MYE arbeid, man må ha øyne både i nakken og på siden av hodet og følge med HELE tiden, så lenge hvalpen er våken . Apropos våken..nei, normale hvalper sover ikke 20 timer i døgnet, da er den enten ikke frisk eller så ‘sover’ den av tvang. Noen hvalper/hunder sier tydelig ifra hvis de må ut og gjøre fra seg, andre gir vag/utydelig beskjed, dette gjelder både voksne og hvalper. Hverken hvalper eller voksne hunder gjør fra seg ‘på trass’ inne, uansett hva enkelte påstår.  Selv om hvalpen nettopp gjorde fra seg ute, så kan den godt ha behov like etterpå. Forøvrig er ofte stress og frykt en utløsende faktor når det kommer til tømming, akkurat som hos folk. Så når hvalpen blir stengt inne i denne grinda, så kan stresset være med på å utløse trang til tømming. Kvitt dere med grinda og behandle hvalpen som et familiemedlem og som den babyen den er. Det vil komme både dere og ikke minst hvalpen til gode 🙂 For tidlig igangsetting av  ‘hjemmealene’ trening kan trigge seperasjonsangst, så her vil jeg ha gått veldig forsiktig frem med tanke på starten denne hvalpen har fått.        
    • Vi har lå hatt valpen i 3, snart 4 uker, og har for et par uker siden begynt med litt trening på å være i valpegrind.  Rasen er Brasiliansk terrier.  Valpen begynner å bli stueren, men vi må følge godt med enda siden den ikke gir lyd fra seg når den skal ut. Regner med dette går seg til. Valpegrinda står på stua, og etter råd fra noen andre krympet vi den inn til å ha plass til bare senga.  Men, valpen hyler og piper og bjeffer med en gang den lokkes dit. Slenger inn noen godbiter og sier «på plass», og stenger grinda. Etter 20-30 min roer den seg og sovner. Vi er innen synsrekkevidde for den, og vi har valgt å ikke gi den noe oppmerksomhet når den driver på slik. MEN, han både tisser og bæsjer inni der, selv om han like før var ute og gjorde ifra seg!  Jeg har også sittet utenfor grinda uten at han når tak i meg, men hyler fortsatt, men kanskje ikke like lenge.  Målet til slutt er jo at han på sikt skal kunne være hjemme alene mens gutten er på skolen fra høsten av, 6 timer ca.  Men slik det ser ut nå virker det som at vi kan glemme dette🙄 Noen råd? Spør hvis jeg har glemt å informere om noe😊
    • 🤣🤣🤣 det er minst 5 år til 🤣
    • Du får si fra når han er voksen og veloppdragen.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...