Gå til innhold
Hundesonen.no

Do trening..


jeanette-k

Recommended Posts

Bono kan plutselig gjøre fra seg inne. Vet at han enda bare er 4 mnd, men jeg syns han skulle komt seg til nå. Han har ikke faste mellomrom når han gjør fra seg, det kan vere alt fra et kvarter til tre timer.

Fra føste dag av sa han i fra når han måtte ut på do og jeg syntes det var supert, for da tenkte jeg at dette ville bli enkelt. Men etter ca en uke sluttet han å gjøre det. Så nå kanjeg plutselig finne en dam inne. Jeg roser han mye når han gjør i fra seg ute. Visst jeg ser at han gjør i fra seg inne sier jeg nei og vasker det opp. Gjør ikke noe big deal ut av det. Jeg ser det på han at han vet han ikke hat lov å gjøre det.

Jeg har prøvd å se etter tegn til at han må på do, men jeg legger ikke merke til noen og jeg blir så fortvilet når han ikke sier i fra. Jeg skal flytte på hybel/leilighet til høsten og jeg skulle ønske at han da var husren, eller i hvertfall sa i fra når han skulle på do.. Hvordan skal jeg få han til å sie i fra???

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Han er bare fire mnd, du kan ikke forvente at han har kontroll over blæra ennå. Ta han med ut etter han har spist, lekt, sovet, vært i aktivitet eller at det har vært lenge siden han har vært ute. Ser du at han tisser inne så ta han ut med en gang. Bare ha tolmodighet, han blir nok husren tidsnok(og fortere hvis du tar han ut ofte).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mange hunder sier aldri ifra om dette - i alle fall ikke slik man ofte tror at de skal.. Et stirrende blikk er ofte det eneste signalet jeg får - for å fortelle at nå MÅÅ jeg ut..

Etterhvert, når man blir "kjent" med hunden sin så lærer man seg de ørsmå signalene, så det er ikke noe problem.

Ang. akkurat denne valpen, så er det jo bare å begynne på "scratch" igjen. Ut etter soving, spising, lek, ca 1 gang i timen (eller annenhver), masse ros idet den tisser ute (etterpå er det for sent), men ikke så mye ros at den slutter å tisse selvsagt..

Hvis du bor litt "kjeitete" til (etasjer, langt å gå for å komme ut, etc) så kan du prøve å se om valpen vil tisse på avis. Valper som skjønner dette er det også lettere å "lese" - da man selvsagt flytter avisen ut i gangen, foran døren.

Jeg har hatt to sånne avis-valper i det siste, da jeg pga skifte av jobb ikke lenger kan ta med hund på jobben. Begge to spurtet bort til avisen for å slenge rompa' nedpå når det var nødvendig.

Veldig tydelig å se når de startet å lete etter avisen (jeg hadde den ikke fremme når jeg var hjemme)...

Men, dette order seg alltid. Litt tilbakefall er slikt som skjer - og kan komme til å skje i flere uker/måneder.

Lykke til!

Susanne

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Belgerpia

Jeg ser det på han at han vet han ikke hat lov å gjøre det.

Her er det tydelig at du ikke har fulgt opp den fine han hadde med seg når han flyttet til deg, han hadde tydeligvis allerede en viss ide om hvor han skulle på do - og istedet for å bygge videre på dette har du tenkt at han sier ifra og sluttet å jobbe videre med dette - dermed blir de fine signalene han hadde når han kom borte.

Og nei - han vet ikke at han ikke får tisse inne, det han vet er at du blir sur for ett eller annet - at det er fordi han tisser vet han ikke - at han ser ut som om han vet kalles å vise dempende signaler fordi du er pissesur........... Skal du bruke nei i sånne settinger så MÅ du ta han ut umiddelbart etter at du har sagt nei, og du MÅ ta han på fersken for å kunne gjøre det.

For å si det sånn, adferden du gjenkjenner som skyldbevisst er den samme som hunder som ødelegger hjemme viser - "se den VET den har gjort noe galt" sier folk når de kommer hjem og hunden har makulert en pute eller noe - men det er feil, den demper fordi eier som regel er dritasur når h*n kommer hjem - bikkja aner ikke hvorfor.

Hadde hunden din visst at tissing inne var forbudt så hadde han faktisk gitt signal om at han må ut - så enkelt er det.

Som Susanne sier - back to basic - ut når han har sovet, spist og lek - hver eller annenhver time, ros og kos når han tisser/bæsjer osv.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fibi var ikke husren da hun kom til oss 7-8 måneder gammel! Det kan ha vært mange årsaker til det, bl.a var hun så anspent at det er slett ikke sikkert at hun hadde kontroll på blæren, slik vi forventer av en såpass stor hund! Jeg våknet til dammer og avføring på kjøkkengulvet hver morgen i nesten et halvt år! Hun tisset også inne på dagen, men ikke så "rutinemessig".

Jeg sa aldri noe. Bare vasket opp. Tok jeg henne på "fersken," gikk jeg umiddelbart ut med henne uten å si noe. Hver gang hun gjorde fra seg ute, roste jeg. Ikke "braaa" som ved korrekt respons på trening, men mer "sånn,ja. Det er ute man tisser, vet du. Å så godt å tisse litt!" Aner ikke hvorfor, men det bare ble sånn. Hun fikk heller aldri godbit for å gå på do ute.

Nå er prinsessa 19 måneder og bortsett fra ett eller to uhell, har hun ikke tisset (eller bæsjet) inne siden før påske! Hun sier aldri i fra at hun skal på do, men legger seg ved døra, eller i buret(!) når hun skal på do. Selvom jeg kanskje somler litt før vi kommer oss ut, skjer det aldri uhell!

Jeg har nok en sperre på å gi korreksjon på atferd som hunden bare må gjøre! Det er jo ikke den sin feil at du ikke skjønner at den skal på do! Vær tålmodig og lykke til!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror nok også at du er litt utålmodig; han er jo bare en baby enda. Hjemme hos oss hadde vi daglige dammer inne til hun var godt over fem måneder. Må si at det tærte på tålmodigheten, men det var ikke annet å gjøre enn å tørke opp og ta hunden ut.

En dag begynte hun plutselig å gå til døren og pipe (plutselig skjønte hun det!) og siden har hun aldri gjort fra seg inne.

Er ganske sikker på at din også er husrein til du flytter, hunden din er helt normal;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis det er noe trøst så var ikke min helt renslig før nærmere 6 mnd.. ;)

Han sa aldri heller ifra på den måten vi skulle ønske, altså at han gikk til døra, pep foran døra osv.

Og han gjør det fortsatt ikke.

Men han har andre måter å si ifra på.

F.eks intens stirring som ble nevnt tidligere her. Når han var valp kunne han stå litt vekk fra oss og bare stirre og stirre..

Andre måter vi kunne merke det på var at han kunne komme mot oss som om han ville sitte i sofaen, men hvis vi prøvde å ta etter han rygget han bare bakover. Og når vi da reiste oss opp så begynte han å gå som han ville vise oss noe, og så seg over ryggen hele tiden for å forsikre seg om at vi fulgte etter.

Jeg er overbevist om at din hund også har noen slags signaler som betyr at han må på do. Du må bare smøre deg med tålmodighet til du skjønner hva de er, og til han skjønner hvordan han skal si ifra på best mulig måte!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror nok også at du er litt utålmodig; han er jo bare en baby enda. Hjemme hos oss hadde vi daglige dammer inne til hun var godt over fem måneder. Må si at det tærte på tålmodigheten, men det var ikke annet å gjøre enn å tørke opp og ta hunden ut.

En dag begynte hun plutselig å gå til døren og pipe (plutselig skjønte hun det!) og siden har hun aldri gjort fra seg inne.

Er ganske sikker på at din også er husrein til du flytter, hunden din er helt normal;)

Det her gjorde altså så godt å lese; min lille på 4,5 mnd er IKKE stueren. Dvs. Han er det når han er alene hjemme, om natta, og hvis han står bundet i bånd ute *himle*. Men ikke inne. Har nok litt med tisselukt som henger igjen i teppe og sånt (vegg til vegg, idiotiske greier), i tillegg til at han sto bodde i utegård (kennel) til han var tre mnd, da jeg hentet han.. I går hadde vi ingen uhell (bank i bordet), men det var deilig å lese at ikke alle med mellomstore hunder har de fiks ferdig stuerene etter 2,5 uke hjemme;) Det er nemlig litt deprimerende, innimellom:p

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror som Belgerpia at det er lett å bli litt slappnår man tror at hunden har skjønt poenget. Så det er bare å fortsette den gode jobbinga! Han er jo bare 4 måneder ;)

Tussie sa ikke i fra nå rhun skulle ut. Hun bare satte seg ned i nærheten av oss og så på oss. Nå er hun mer av den masete sorten. Hun kommer med labben og lager smålyder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det går an å lære hunden å si ifra, men da må man tåle at hunden gjør det resten av livet, og kanskje bruker det fordi den kjeder seg og vil ut på tur, eller bruker det samme signalet for å oppnå andre ting.

Det var umulig å se når valpen måtte på do, så det ble mye tissedammer. Han så at hver gang vi gikk ut døra, ble labben løftet og krafset på døra. Etter tre repitisjoner, skjønte han dette selv. Det ble selvsagt sånn at han krafset fordi han hadde lyst til å gå ut og leke, og dørene blir lite pene (stor hund), men det lettet dotreningen enormt. Det går jo an å tenke på andre metoder som kanskje er mer skånsomme mot møblementet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hei! Med straff mener jeg noe som avbryter og på sikt reduserer den uønskede adferden. Hva det er og hvor hard straffen er vil selvsagt avhenge av hund og situasjon. For mitt eget vedkommende er det i en del tilfeller nok med et bestemt "nei" for å avbryte stirringen. Men det er jo per def straff det også. Ja, leash-pop kan funke på noen hunder, men i slike situasjoner er min erfaring at man også bør være litt forsiktig med det, da leash-pop faktisk også kan trigge utagering.   Ja, enig i det du sier om å bruke metode som kan utvikle stress ved passering. Det er også noe av grunnen til at jeg bruker motbetinging når avstanden er stor nok. Jeg har forøvrig god erfaring med å benytte motbetinging på langt mindre avstand etter å ha straffet tidligere. Dermed unngår man også stress og at hunden assosierer motgående hunder med noe negativt.   PS! Veldig bra jobbet at det har funket for deg kun med motbetinging.
    • Jeg tenker det kommer an på hunden. ..og hva du mener med straff. Er det en innarbeidet lyd som indikerer avbryt, ellers..? Hva ellers?  Fra YouTube ser det ut som såkalt "leash pop" fungerer på mange hunder. Det finnes jo mange grader av det, det trenger ikke være så kraftig at det gjør vondt, og det kan fungere som Caesar Millans: "Tssscht!" for å få kontakt på en måte som ikke fungerer som belønningsmarkør, men advarsel om at nå blir jeg sur og det blir kjip stemning her? Mange hunder tar det til seg at fører er misfornøyd. Mer interessant å gjøre fører happy. Så er det andre hunder som ikke kunne brydd seg mindre om det.  Personlig er jeg skeptisk til å gjøre noe hunden kan utvikle stress ifbm passeringer av. Motbetinging har alltid fungert for meg, men det kan som du sier ta tid, og jeg vet om TO meget erfarne som ikke har lykkes med den metoden på sine hunder selv etter to år med konsekvent trening, så 🤷🏼‍♀️ Privattimer med erfaren instruktør?    Edit: Av alternativ adferd virker sitt litt kjedelig. Hvor mye begeistring og belønning er hunden vant med at en plain sitt utløser? Jobbe den opp litt om det har gått rutine i den?
    • Hei! Slik jeg ser det er det i hovedsak tre metoder hvis man har passeringsproblemer: 1) motbetinging/sladring, 2) alternativ adferd (f eks sitt eller fot), 3) straffe uønsket adferd (f eks straffe/avbryte stirring, da det gjerne er steget før utagering). 2) og 3) kan selvsagt overlappe, f eks om man vil kreve en alternativ adferd. Men så til spørsmålet: Er motbetinging uforenlig med å straffe uønsket adferd? I utgangspunktet skjønner jeg at man vil svare at metodene er helt uforenlige. Jeg mener at motbetinging i utgangspunktet er en fantastisk metode, uten risikoen for uønskede "bivirkninger" hvis det gjøres riktig. Problemet med motbetinging er at det tar lang tid å komme i mål og i hverdagen vil man gjerne, selvsagt litt avhengig av hvor man bor, møte en hund som er så nær at motbetinging ikke funker. I disse tilfellene vil jeg heller avbryte/straffe stirring for å være i forkant, og så kreve at hunden min følger meg forbi, og deretter belønne rett adferd når fokuset er på meg. Dette kan virke som nærmest det motsatte av motbetinging, men det er stor forskjell på å se/registrere den andre hunden og å stirre på den. Når avstanden er stor nok vil jeg imidlertid benytte motbetinging for å passere. Tenker dere at jeg kombinerer metoder som er uforenlige? Burde jeg heller bruke kun én av dem?
    • En han. Har merket meg at andelen testosteron på kurs og trening er påfallende mye lavere enn østrogen. Ofte er det eneste testosteronet til stede i følge med sin mykere halvdel, som har dratt dem dit. Resten av testosteronet kom ferdig utlært og er ute med hundene løse i parken, hilser på fremmede i bånd, og deler villig sin ekspertise med random damer som antakelig ikke kan like mye om hund som dem selv.  #notallmen men når den taggen føles nødvendig..
    • Jeg er ute og går tur med hunden min i belte. Det er mellom 2-3 m. langt og gjør at jeg har god kontroll på henne. Hun går stort sett fint og rolig ved siden av meg. Hun kan trekke litt i begynnelsen da hun har høy energi, men ellers rolig og fint kroppspråk.  Jeg ser en fyr som kjører sikk sakk i veien på skateboard med en bulldog/boxer. Hunden stopper opp og bjeffer på min. Som den ansvarlige hundeeieren jeg er går jeg inn en sidevei for å vente på at de passerer på hovedveien. "Er hun ikke gira?" "Er det tispe?" "Dette er gutt. Han er ikke farlig?" Han spør igjen to ganger om hun ikke er gira. Jeg har sagt at hundene har møtt hverandre før og det ikke er en god match og at avstand over greit.  Hundene er tydelig usikre på hverandre og viser det gjennom kroppsspråket sitt. Dette er ikke situasjonen for å hilse. Begge hundene er i bånd. Det var forøvrig flere mennesker rundt og en vei det også ferdes mye biler fra folkene som bor der. Hvorfor så vanskelig å lese situasjonen? Eller ser jeg flere som går tur og snakker i mobil, eller med headset som stenger ute lyd og er i egen verden. Det mest frustrerende er kanskje de som snakker i tlf. som stopper midt i veien (som forøvrig er trang) med hunden sin slik at du bare må vente på at de ser deg og dere blir enige på en eller annen klønete måte om hvordan passeringen blir.  For egen og andre sin del forsøker jeg å være oppmerksom på både egen hund og omgivelser på tur. Da blir det hyggeligere og enklere for alle andre.  Sånn, det var dagens utblåsing for egen del. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...