Gå til innhold
Hundesonen.no

Fjerning av flått


Recommended Posts

Hva skjer om man ikke fjerner en flått fra hunden (det er jo noen som er bittesmå, Tinka har fått fire i år som vi ikke hadde sett om de hadde vært plassert andre steder på henne)? Eller om man ikke får med hodet til flåtten? Detter det noen gang av igjen?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Flåtten slipper selv når den er full av blod, og "tasser" avgårde for å legge egg... Men det er i den siste fasen at det er fare for borelia (eller hva det nå heter? :P ) da. Så det lønner seg å ta dem mens de er så små som mulig!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Flåtten bør fjernes med det samme man oppdager den, fordi smittefaren øker når den sitter fast mer enn ett døgn.

Iblant bærer flåtten med seg en bakterie som heter Borrelia Burgdorferii. Denne bakterien kan gi en infeksjon som kalles borreliose. Oftest får man da i dagene og ukene etter flåttbittet et rødt utslett som starter på bittstedet og så sprer seg utover i huden som en ring. Får man slikt utslett skal man behandles med antibiotika. Om man er bitt av flått og føler seg syk eller får utslett i tiden etterpå bør man søke lege. Legen vil undersøke bittstedet og kan også sende inn blodprøver. Gravide bør alltid oppsøke lege dersom de har blitt bitt av flått.

Man kan få senvirkninger av en borreliainfeksjon som er vanskelige å oppdage om man ikke husker at man har blitt bitt. Dette kan arte seg som leddbetennelse, utslett, irritasjon av hjernehinnene og kan gi en rekke andre plager.

De vanligste symptomer hos hunder som har fått Lyme disease er følgende:

*Hunden vil ikke spise

*Hunden virker nedstemt og "ute av humør"

*Den har smerter i ett eller flere ledd og halter derfor på ett eller flere bein

*Den har feber

De fleste myggmidler reduserer også risikoen for flåttbitt noe. Smøres på hud eller klær.

Infeksjonen skyldes spirocheten Borrelia burgdorferi. Risikoen for infeksjon etter et flåttbitt er omkring 2 %. I noen deler av Norge er opp til 25 % av Ixodes ricinus bærere av spirocheten

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sier som andre her at få den vekk så fort som mulig. se over hunden daglig om ikke den har middel på seg som holder flåtten vekk. Det er ikke så viktig om det sitter igjen en bit av flåtten. Det kan gi en lokal irritasjon/infeksjon, men det er ikke farlig. det som er farlig er om flåtten legger igjen infeksjon. Enten borrelia eller en annen som slettes ikke er noe bedre, men som jeg aldri husker navnet på . e- etellerannet.

Er det områder med smittebærende flått, så er det stor sjanse for at vi også får smitten i oss. Her hos oss har foreksempel to mennesker og en hest (min) fått påvist borreliose. Hesten min fikk heldigvis bare et lett angrep og sto *bare* et par mnd med *lette* symptomer. Men borreliose kan få store og fatale følger ...

Personlig sverger jeg til midler på dyra som holder flåtten helt vekk. De er giftige de også, men dyra lever såpass kort tid som de gjør at det utgjør ingen reell fare på dem. Flåtten derimot kan gjøre de alvorlig syke ....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Flåtten slipper selv når den er full av blod, og "tasser" avgårde for å legge egg...

De tasser nok ikke avgårde nei, når de er mette, er de så store og runde at bena deres ikke rekker ned til bakken. De må pent ligge der de havner, noe som i utgangspunktet skal være skogbunnen, men som fort blir stuegulv når de setter seg på feil dyr.

Oftest får man da i dagene og ukene etter flåttbittet et rødt utslett som starter på bittstedet og så sprer seg utover i huden som en ring. Får man slikt utslett skal man behandles med antibiotika.

Hunder får dessverre ikke dette utslettet, så det er i praksis umulig å vite om hunden er smittet eller ikke. Blodprøvene er heller ikke sikre, hverken på menneske eller hund, og kan gi falskt negativt svar, fordi antistoffkonsentrasjonene svinger (det er disse man ser etter).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

det er to deler... Generellt mennesker- og De vanligste symptomer hos hunder, i innlegget mitt...

Det var overhodet ikke ment som noen form for kritikk, men utfyllende opplysninger. Kjekt om folk ikke går rundt og tror at alt er i orden så lenge de ikke ser ringformet utslett. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


×
×
  • Opprett ny...