Gå til innhold
Hundesonen.no

Drektig 41 dager på vei


chribs

Recommended Posts

Veterinærer skal vel kunne kjenne det fra dag 28 eller noe, så på dag 42 burde det vel være forholdsvis enkelt for de fleste? ;)

Jeg var hos veterinær med min tispe forrige uke, da var det 30 dager siden første parring, og hun kjente at hun var drektig uten problemer! Vi tok ultralyd også, og fant ut at det er minst seks valper, muligens flere.. Nå er hun på dag 38 etter første parring, og er uten tvil drektig, hun har blitt "stor" (hun er jo ikke stor stor enda, men hun er større) og har begynt å få pupper :)

Det kan jo være at tispa de har et lite kull, da er det vanskeligere å både se og kjenne, men en veterinær skal kunne kjenne om det er noe nå, vil jeg tro? Du kan jo prøve ultralyd om du er usikker på om det kommer en valp eller to, de burde synes nå.. Eller vente ei uke halvannen og ta røntgen ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fra ca 21 dagen i drektigheten er det mulig for en erfaren oppdretter / vet å "kjenne" valpene. Det optimale tidspunkt for "palpering" er rundt dag 28. Da ligger valpene som "perler på en snor". Fylningene er da (på en mellomstor rase) rundt 25 mm i diameter, og tydelig adskilt.Fra dag 35 glir fylningene mer over i hverandre, og kan være vanskeligere å kjenne. Man kjenner dog at uterus er mer "hard og fyllt". Fra dag 55 er fosterne såpass store at det er mulig for en erfaren person å kunne palpere fosterdeler/hode o.l. Det er også på dette tidspunktet mulig å kjenne fosterbevegelser.

Du skal dog være obs på at det ved lite/små kull kan være vanskelig å se noen stor forandring på tispas buk/kjenne noe.

Et tegn som aldri slår feil er om tispas vulva (kjønnsåpning) har bevart hovenheten fra løpetiden. Dette synes iallefall jeg er et sikkert drektighetstegn.

Med andreord er ikke dag 41 optimalt for palpering, men man burde som sagt kunne kjenne en "fyllt uterus". Vil du være helt sikker bør du ta en blodprøve eller ultralyd. Dette gir deg sikkert svar på drektighet, men ikke på antall valper.

Røntgen gir en sikrere pekepinn også på antall valper (men er langt fra sikker på dette området). Dette kan taes fra tidligst dag 45, da valpenes skjellet begeynner å dannes. (Røntgen viser kun skjellet, ikke brusk som valpene har før dette tidsunktet)

Lykke til!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hei, For oss handler passivitetstrening om det om å kunne finne "av-knappen" og kunne slappe av i mange ulike settinger. Ro-trening brukes mulig også om tilsvarende type trening. Flere fine momenter er nevnt i innlegg lenket til under: https://www.fluentdawg.no/miljøtrening/ro-trening-passivitet
    • Takk for delte erfaringer og fine svar begge to. Her har firbent blitt unghund, og vi har hatt og har det mye gøy sammen - både i hundelivet generelt og under mer fokusert trening. Vi har også funnet god inspriasjon i hundeklubb, kurs, bøker og på nett underveis. Vi lærer gradvis og inkrementelt begge to, og har funnnet en fin treningsrytme som tilpasses etter hverdag og form. Vi beveger oss i rolig tempo i en god retning. Noen overordnede mål får veilede prosessen.  
    • Jeg sier ikke at det gjelder denne situasjonen, men selv om det er viktig at eier også har et fint liv med hunden, så er det ikke alle som greier å skille mellom egen og hundens komfort.
    • Personlig er jeg veldig for kastrering dersom det gir hunden et bedre liv = Dyrevelferd  
    • Hva annet har dere gjort? Får han nok aktivisering? Hvor går grensen mellom at dette er et problem, og naturlig adferd? Det er normalt at en hannhund ikke går overens med andre hannhunder. Og at de kan stresse en del når det er løpetid i nærheten, og stikke på damejakt om de får muligheten. En del adferd blir fort forsterket om hunden ikke får nok eller riktig aktivisering. Og en del kan bli bedre med trening. Og så er det noen som har såppas sterk hormonell adferd at det er et problem som bare kan løses med å kastrere. Uten at jeg vet bakgrunnen din for hundetrening så ville jeg vurdert en time med en adferdsekspert for å vurdere hunden også, om han får riktig aktivitet, og om det er noe som evt. kan hjelpe.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...