Gå til innhold
Hundesonen.no

Drektig 41 dager på vei


chribs

Recommended Posts

Veterinærer skal vel kunne kjenne det fra dag 28 eller noe, så på dag 42 burde det vel være forholdsvis enkelt for de fleste? ;)

Jeg var hos veterinær med min tispe forrige uke, da var det 30 dager siden første parring, og hun kjente at hun var drektig uten problemer! Vi tok ultralyd også, og fant ut at det er minst seks valper, muligens flere.. Nå er hun på dag 38 etter første parring, og er uten tvil drektig, hun har blitt "stor" (hun er jo ikke stor stor enda, men hun er større) og har begynt å få pupper :)

Det kan jo være at tispa de har et lite kull, da er det vanskeligere å både se og kjenne, men en veterinær skal kunne kjenne om det er noe nå, vil jeg tro? Du kan jo prøve ultralyd om du er usikker på om det kommer en valp eller to, de burde synes nå.. Eller vente ei uke halvannen og ta røntgen ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fra ca 21 dagen i drektigheten er det mulig for en erfaren oppdretter / vet å "kjenne" valpene. Det optimale tidspunkt for "palpering" er rundt dag 28. Da ligger valpene som "perler på en snor". Fylningene er da (på en mellomstor rase) rundt 25 mm i diameter, og tydelig adskilt.Fra dag 35 glir fylningene mer over i hverandre, og kan være vanskeligere å kjenne. Man kjenner dog at uterus er mer "hard og fyllt". Fra dag 55 er fosterne såpass store at det er mulig for en erfaren person å kunne palpere fosterdeler/hode o.l. Det er også på dette tidspunktet mulig å kjenne fosterbevegelser.

Du skal dog være obs på at det ved lite/små kull kan være vanskelig å se noen stor forandring på tispas buk/kjenne noe.

Et tegn som aldri slår feil er om tispas vulva (kjønnsåpning) har bevart hovenheten fra løpetiden. Dette synes iallefall jeg er et sikkert drektighetstegn.

Med andreord er ikke dag 41 optimalt for palpering, men man burde som sagt kunne kjenne en "fyllt uterus". Vil du være helt sikker bør du ta en blodprøve eller ultralyd. Dette gir deg sikkert svar på drektighet, men ikke på antall valper.

Røntgen gir en sikrere pekepinn også på antall valper (men er langt fra sikker på dette området). Dette kan taes fra tidligst dag 45, da valpenes skjellet begeynner å dannes. (Røntgen viser kun skjellet, ikke brusk som valpene har før dette tidsunktet)

Lykke til!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Det bør du ikke. Gå god for dem. En av eierne der nå er anmeldt av veterinær, for dyremishandling. Etter at en valp på 6 mnd som var på kurs der ble strupt og holdt opp i luften etter kobbelet (Med struphålsbånd) og fikk påført varige skader på luftrør og strupehode.  Fordi den "utagerte" mot andre hunder. Som om valper bjeffer av annen grunn enn usikkerhet.... Veterinæren ble så rystet over skadene at mat-tilsynet ble meldt.    Så styr langt unna er mitt råd. Man risikerer at hunden blir varig skadet på kropp og sinn. 
    • Vill var 12kg ved 17 uker/4mnd, og har endt opp på 19,5kg og rett over 50 cm😅 Roet seg betraktelig etter 5mnd😅
    • Tenkte det passet fint med en liten oppdatering, nå som jeg snuser litt innpå forumet igjen og Sydney har blitt en gæmlis Om tre dager har hun rund dag, og har vokst et ordentlig hvitt skjegg. En god gammel dame har hu altså blitt, men ennå sprek som bare det. Akkurat nå chiller vi etter å ha tatt oss en fin tur på fjellet Lett og deilig regn, og lite folk. Tok ikke med kamera, så blir mobilbilder! Hun ser så kompakt og rar ut her, haha Er igrunn spinkel.
    • 13-åringen min har også bare ett gir, og hun løper alle turer. Hun har i tillegg en del muskelsvinn, bilyd på hjertet og en skranglete skulder, så en frisk 13-åring tenker jeg i hvert fall det er uproblematisk å løpe med. Jeg har fått beskjed fra veterinæren om at jeg bare skal la min styre tempoet som hun vil.
    • Jeg har en eldre hannhund på 13 år, blandingshund, mor er husky. Han er et sportstype, bygd lett og rask. Veier 26-29 kg, varier i vekt, pga han fortsatt blir like surrete når nabotispene har løpetid 🙊 Han har alltid vært med på lange gåturer og sykling/løping/ski. Har redusert litt på turene som han er med på, men har han med på intervall løping, maks 4 km.  Han er usedvanlig sprek og holder koken på tur, dersom han sakker tempoet så følger jeg han. Veterinæren sier han er ekstremt sprek og frisk for alderen. Har minimalt med muskelsvinn og bevegelsesapparatet er som på en unghund. Ellers frisk med god hjerte/lunge helse. Hun mener han bare har godt av løpeturene, men jeg bekymrer meg alltid for at det blir for mye.. Han har aldri vist tegn til at det er for mye, han elsker å løpe, og vi går både før og etter løpingen. Han henter seg like fort inn som alltid etter løpeturene.  Har han aldri med på løpetur i solsteik eller over 20 varmegrader. Da holder vi oss til å gå.    Er det noen som har eldre senior hund som de løper med? Skjønner at jeg bare skal være veldig fornøyd med sprek og frisk gammelmann i hus, men jo eldre han blir, jo mer bekymret blir jeg for at noe skal skje han ❤️ 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...