Gå til innhold
Hundesonen.no

Basenjien


Djinga&Zico
 Share

Recommended Posts

Hvorfor vi valgte Basenjien !

Kopiert fra Hjemmesiden vår :)

I April i fjor (03) kom tankene om å skaffe seg hund. Vi ville prøve en ny rase,siden Jan Frode hadde hatt flere ulike hunderaser helt siden han satt i sportsvogn.

Den første hunden var en Dvergpinscher (Bonny).Denne hunden ble 8 år gammel, og døde pga sykdom.

Den neste hunden var en blandingshund, Dvergpinscher/Samojed (Teddy) "utrolig men sant" .

Denne hunden ble ca 15 år og måtte avlives pga alderdom etter et langt og godt liv.

Dagen etter Teddy ble avlivet, reiste Jan Frode til Bergen og hentet en ny hund, Dobbermann (Zico)

Etter ca 2 år kjøpte han seg en hund til, en Papillon (Bonzo).

Bonzo ble bare 6 år da han var uheldig å ramle på sjøen en Påskeaften og druknet,til stor sorg for Zico og resten av familien.

Etter kun noen mnd kjøpte Jan Frode seg en Amerikansk Cocker Spaniel (Tino).

Denne hunden døde desverre etter 3 uker pga underutviklet nyrer.Trippel vaksinen var sansylig årsaken til dødsfallet, dette ble påvist under obduksjon.

Oppdretteren var behjelplig med å skaffe ny hund, dette også en Amerikansk Cocker Spaniel (Bonzo).

Denne hunden ble også bare 6 år, da den måtte avlives pga kreft i munnen.

Zico ble nesten 11 år, da denne også måtte avlives pga kreft i munnen med spredning til resten av kroppen.

Maggie har hatt en hund, en Engelsk Springer Spaniel (Kipp). Da jeg var ca 5 år skulle vi flytte fra England til Norge.

Ca 1 uke før avreise forsvant Kipp sporløst. Hele familien og hundepatruljen var med på å lete etter hunden, men den var ikke til å finne.

Etter dette har det kun vært katter i hjemmet.

Helsing Matmor Maggie

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi studerte hundebøker og diskuterte raser, vi ble enige om å søke på nettet etter rasen Basenji. Kom da frem til Basenji klubbens sider,og tok da kontakt med valpeformidleren i klubben.

Siden Basenjien har som oftest vinterkull,var det ingen valper for salg gjennom valpeformidlingen.

Valpeformidleren gav oss et tips om en oppdretter i Ålgård, som han trodde hadde 1 valp igjen.

Vi kastet oss på telefonen igjen, og ringte til oppdretteren. Hun hadde 1 valp igjen, men denne skulle beholdes av kennelen.

Det ble snakket mye hund og etter 1 1/2 - 2 timer falt dommen "hunden skulle bli vår"

Tipp om jubelen stod i taket !

Det ble avtalt at vi kunne få hente hunden etter ca 1 uke. Det ble en laaaang uke med venting , og flere samtaler med oppdretteren.

Endelig kom dagen da vi skulle reise til Mortavika (nær Stavanger) og hente hunden.

Vi hadde kun sett bilder av Djinga som vi hadde fått på mail, men møte på kaien kan vel kalles "kjærlighet ved første blikk" .

Vi hadde hørt at Basenjien kunne være avvisende mot fremmende, men Djinga kom til oss som om hun hadde kjent oss lenge.

Da vi skulle reise hjem med det lille vidundret, var vi spente på hvordan Djinga ville ta det å reise fra sine kjente omgivelser, hun var tross alt nesten 6 mnd gammel.

Men turen hjem gikk som en drøm på matmors fang (smiler..)

Djinga tilpasset seg utrolig snart i det nye hjemmet sitt.

Hvor vi hadde 1 kattunge, 1 Chinchilla, akvariet og ikke minst 3 unger.

Djinga ble snart familiens midtpunkt kan du vel skjønne ? hehe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Basenji: denne rasen har mange navn

Zandehund, Belgisk Congohund,Bongo Terrier ,Congo Terrier, Nyam-Nyam Terrier.

Basenji betyr :ting fra bushen.

Dette er en gammel rase, de har funne malerier i faroenes graver, og en tror at disse hundene ble bragt som gaver fra folk som kom til Egypt fra øvre deler av Nilen.

Basenjien forsvant helt fra det offentlige i tiden mellom det gamle Egypt og til midten av 1800 tallet, da ble den gjenoppdaget av oppdagelsereisende i Kongo og det sørlige sudan.

Denne rasen tilpasser seg de fleste klimaer, men liker ikke regn. Det er derfor vi sette opp party telt i hundegården.( smiler) Prøver en a ta en Basenji med ut på tur i skikkelig Vestlandsvær, kan hunden sette seg helt på bakbeina.

Rasen kan ikke bjeffe, men har alle de andre lydene en hund lager som piping, knurre, og det har en helt unik jodlelyd. vi kaller det for uling, denne lyden får en høre når det er gjensynsglede,ved lek og når de skal hilse på en.

Denne rasen er kjent for å være snill mot barn.

Og en annen stor fordel er at det er ingen hundelukt av dem.

Tispene har løpetid 1 gang i året, og det er vinter kull de som oftest får.

Basenjiene er også kjent for å finne på de utroligste rampestreker og ugagn. Men vil du ha en hund som bringer frem latteren i en, er dette rasen. Det er en "klovn" som kan finne på å ta salto når en er ute på tur m.m.

Hannhunden skal være ca 43 cm i skulderhøyde og tispene ca 40,5. og vekten på hannhunden ca 10,9, tisper 9,5.

Det er også flere farge varianter:

Rød/hvit (Zico)

Sort/hvit

Tricolor

Brindle (Djinga)

Trindle ( denne er ikke godkjent fargemessig / feilfarget)

Fula Black

Et morsomt særtrekk er den krøllete halen, som er høyt ansatt og ligger på den ene siden av ryggen. Den har og for vane å vaske seg med labbene som en katt, og pannen er full av "bekymrede" rynker.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hi hi, høres morsomt ut.

Gjør de det isteden for å bjeffe når noen ringer på da eller?

De jodler kun når de vil :) De er skeptiske til at det kommer fremmende på besøk, Djinga mest da :wink: Men når ungene kommer hjem fra skole og barnehage, kan de jodle noe enormt Banana

Og selvsagt når vi kommer hjem da. De er når de er kjempe glade de gjør dette. Har sett på nettet en Basenji jodle, men finner ikke linken igjen. Prøver å lete meg frem til den siden :(

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Enig med det over. Lær inn eventuelt en «gå og legg deg» kommando, så du kan avlede med å be hunden å gå og legge seg.  Miljø trene og sosialisere masse så hunden blir godt vant med lyder og folk rundt seg. Men føler det har mye med mentaliteten på hunden og rasen og gjøre. Har du en usikker vokterhund så er det vanskelig å dempe varsling. Har du en trygg vokter så har den høyere terskel for å anse noe som nødvendig å varsle på. 
    • Da har vi fått oss en reell frykt. Viser seg at tøffeste, tryggeste lille Edeward er som Mr.T når det kommer til trapper. Tror han fikk vondt i en klo da vi skulle opp trappen til veterinæren. Den forserte vi ved at jeg praktisk talt stod over han og løftet labbene hans en og en trinn for trinn. Han nektet gå selv, men var ok med å gjøre det sånn, hele trappen. Stoler på meg, men ikke sine egne bein.  Nå tenkte jeg det skulle være annerledes med en ny trapp som ser litt annerledes ut, på et annet sted, i annet lys, men nei. Ikke engang Nom Noms fristet nok til å våge gå et eneste trinn av den trappen med bakbeina.  Vurderer om Nom Noms er verdt det: Prøver snakke meg til fornuft. Det må vel finnes en annen måte? Muttern prøver friste med "kjepp". Dette ble pinlig fordi det er folk rundt, vi er på Tiller - Trondheims Grorud - og det ryktes at det kan være risikabelt å flagge blasfemiske avvik her på kveldstid etter mørkets frembrudd. Er det ikke provoserende nok å være svart hund om vi ikke skal gå rundt og vise at han liker å sutte på "kjepp" også?  — Virkelig, muttern! Dette vil jeg ikke være med på! Jevngodt med å brenne en Koran her. Du er sinnsyk!  Så han ble båret opp, som den lille babyen han er. Mindre pinlig. Fikk ham til å gå de siste tre trinnene selv. Prøver øke til fire-fem neste gang, uten å vifte med en diger "kjepp" så alle kan se det.  Han er i full sving med å fortære den nå, mulig for å prøve sikre seg mot flere sånne flauser ^^  
    • Avledning, og innlæring av alternativ adferd. "Hysj, gå og legg deg" fungerer bare HVIS hunden har lært og KAN oppgaven. Hvordan jeg ville gått fram avhengger veldig både av rase og individ. Men jeg ville ikke skjermet valpen for det som skjer rundt, den må jo bli vant til normale forstyrrelser. Hvis det er en rase med tendens til varsling så ville jeg nok sørget for å trekke for gardinene og ha på radio ved alenetreningen, så forstyrrelser utenfor blir mindre tydelige. I mange tilfeller ville jeg nok belønnet veldig raskt etter første bjeff, og deretter avbrutt/avledet, og lært inn alternativ adferd. Det er helt greit med et bjeff eller to for å si fra, og så komme til meg. Men hvis det er en bjefferase som varsler så skal man være ganske forsiktig for å ikke forsterke adferden. Det aller viktigste er å selv slappe av og ikke være så opptatt av det rundt. Det er ikke sikkert hunden reagerer i det hele tatt, og da trenger den ihvertfall ikke å lære det av eieren. Hvis det kommer et bjeff eller to på noe fra en valp ville jeg sagt "ja, ok", og så funnet på noe annet med valpen. En valp som får miljøtrening ute og oppdage masse lyder og omgivelser vil også være tryggere hjemme, mener jeg. Jeg kan anbefale boken Hverdagslydighet fra valp til voksen av Arne Aarrestad og Siri Linnerud Riber, den tar også for seg vanlige utfordringer.
    • Unge lovende sover søtt etter en to timer lang opp og ned fellestrening med mye bra og masse klebb.  Forventninger til hele stedet, både godteributikken som eimer deilig godis av alle slag, og hallen hvor godbitene hagler og det er lek og moro, de forventningene er skyhøye. Da muttern ba om en sitt før hun åpnet døren var ikke den unge lovende enig i det. Han var fokusert på å komme seg inn til moroa. Dumme muttern la listen for høyt og trodde hun skulle få sitt med verbal kommando, uten å engang hjelpe med lure. Hennes: "I shall ønly say this once," policy, hvorpå hun etter å være sikker på at han hørte det stilte seg til for å vente på sitten - det var som en krigserklæring. Da sitten endelig kom, men den kjipe megga ikke belønnet den med en gang, og hadde nerver til å lukke døren igjen da Ede spratt opp for å løpe inn, for å kreve mer.. Etter mange sånne forsøk, hvor sitten til slutt ble holdt med en godbit foran nesen, lenge nok til at mutteren fikk satt foten innenfor døren, så ble den belønnet et kom og ros og godis og den korte selvbeherskelsen han ble tvunget til å ha for å komme inn - sinnsykt frustrerende - ble forløst i økt glede, mer energi og iver, han ble mer gira av det enn han allerede var, så da muttern på ny, bare to meter innenfor første døren ***** ba ham om enda en sitt for å komme gjennom neste dør.. Hun fikk den, men han var ikke blid.  De glade forventningene hadde slått over i irritasjon da vi kom frem til plassen vår, og han satte i en hardrock konsert av bjeffing. Frustrert bjeffing. Emo bjeffing. Intenst. Øredøvende. Muttern fikk påpakning fra instruktør om å få hunden under kontroll, noe hun til sin store overraskelse fikk til momentant med å legge hendene på ham. Bjeffingen tok fullstendig slutt, han glemte hele resten av hallen, alt fokus var nå på kamp mot muttern. Hender uten godbiter som hadde nerver til å holde ham fast.. Tyggebeinet han ble tilbudt som alternativ å bite på var han fullstendig uinteressert i. Mutterns hender var den punchingbagen han følte for å ta ut sin høygira irritasjon og frustrasjon på. Vi var med ett tilbake til situasjonen i forrige uke. Dette var ikke tanning, dette var kamp, og Ede ville lære muttern å slutte stille urimelige krav og heller servere godis og leker og være blid og lett å ha med å gjøre. Han bet hardt og med et mål om mutterns submission. — Respect my authoritay, bitch! Muttern er ikke komfortabel med å bruke fysisk makt for å få trumfet gjennom viljen sin, men den der typen biting er fullstendig uakseptabel, og negativ straff var ikke en mulighet i situasjonen. Avledning var allerede forsøkt. Å holde ham fastlåst ble i øyeblikkets hete vurdert som en dårlig løsning. Selv om det å fysisk tviholde ham fast til han ga seg antakelig ville fungert der og da, så er ikke det en løsning når han blir større, og det blir han. Det kommer en dag hvor han har passert 40kg og har 10x forhøyet testosteron ifht en voksen hann. Den kampviljen der i den situasjonen lar seg ikke løse med bryting.  Muttern brukte det ene positiv straff verktøyet hun er komfortabel med. Overleppene hans ble lagt over tennene hans, om og om igjen. Han liker ikke å bite seg selv i leppene, og det frustrerte ham, men han hadde ikke lyst til å gi seg uten å ha lekset opp for muttern om å drive han inn i et sånt humør med urimelige krav. Det tok antakelig flere minutter før han ga opp. Så ikke på klokka, men hendelsene i rommet forøvrig ga holdepunkter å estimere fra. Mange ekle og vonde bitt i sine egne lepper fulgt av flere runder av og på tyggebeinet før kamplysten forlot den lille kroppen som roet seg ned og slo seg til ro. Søte lille snille Edeward var tilbake, og resten av treningen var han bare søt og snill og grei og flink. Muttern gjorde masse feil i starten, samtlige fra å ha for høye forventninger til hva han skulle mestre nå, og så bli så forfjamset av å ikke få hva hun ba om at hun ble usikker og ikke helt visste hvordan hun skulle løse det. De første feilstegene på gulvet var å forvente oppmerksomhet med for lav belønningsfrekvens. Lineføring ble repeatedly brutt av fokus rettet mot de andre ekvipasjene fordi muttern var for kjip med tørrfor. Tilbake til plassen vår hvor Ede er superflink til å chille nå.  Neste runde på gulvet, etter å ha ligget og sett på de andre, så fikk muttern oppmerksomheten, men hun feilet igjen med verbale cues uten lure, og hennes usikkerhet rundt hvordan løse det etter å ha feilet med å forvente utførelse på verbale cues, den forvirret Ede også, og vi ble gående og virre uten mål og mening. Han VILLE gjerne mestre, han var fokusert, men kommunikasjonen fra muttern var ikke klar og tydelig nok. Han la seg ned som et spørsmålstegn. Skjønte ikke hvorfor godbitene uteble. Mistet motivasjonen. Tilbake til plassen vår.  Tredje runde gikk bedre. Muttern hadde senket forventningene, klarte kommunisere tydeligere og belønne med høyere frekvens. Det løsnet.  ..men alle øvelser er bagateller. Så lenge valpen er snill og grei og i godt humør og gir kontakt og kommer på oppfordring, så er det ikke viktig om han sitter skrått, ligger på hoftene eller må bes flere ganger om noe. Det eneste virkelig viktige er å få den kampviljen under kontroll. Det har skjedd to ganger til nå. To ganger har han slått over i en sånn modus. Det er ikke overraskende. Jeg trodde ikke jeg kjøpte en retriever. Spørsmålet er hvilken måte som er den mest riktige å håndtere det på for å unngå virkelige problemer når han vokser til og får baller.  Tre andre valper jeg har hatt reagerte på smertehyl og ble lei seg og ville si unnskyld for å ha bitt meg. Easy peasy bitehemming på null komma niks. Chihuahuaen hadde en annen kamp i seg. Hun tente på at jeg hylte og gikk på med dødsforakt. Negativ straff var nøkkelen med henne. Å bli forlatt alene i rommet hver gang var bare ikke verdt den triumferende følelsen av å bite det digre vesenet til grimaser og hyl av smerter som en liten pipeleke. Hun lærte fort av det.  Jeg håper og tror at kombinasjonen av sosial avvisning i de situasjonene hvor jeg kan forlate ham, og tennene over leppa så han biter seg selv i de situasjonene jeg ikke kan bruke sosial avvisning vil få dette under kontroll.  Han er bare 13.5 uker, og det har bare skjedd to ganger enda. 
    • Tar gjerne i mot deres beste tips/erfaringer med å forebygge varsling/vokting! Da tenker jeg på det å bjeffe om fulle folk roper i gaten om natten, om det smeller i bildører utfor huset, om naboen går nært husveggen og liknende. Har lest litt om temaet, men finner ulike teknikker og vet ikke helt hva som er best. Begrense hunden/valpens muligheter til å se og høre det som skjer utenfor? Eller tvert i mot, la vindu stå på gløtt så den blir vant med at det er masse lyder utenfor? La den se hva som skjer ute? Belønne når den ikke varsler, eller belønne når den varsler kort, så den forstår at jobben er gjort og det holder med ett bjeff? HVordan reagerer man om hunden bjeffer masse på en lyd utenfor? Skal man si ting som "hysj" "gå og legg deg", avlede og liknende når den varsler, eller vil det forsterke hundens oppfattelse av at det er viktig å varsle?  Mange tanker her - åpen for alle innspill! Vil være konsekvent fra valpen er liten, så jeg vet hvordan jeg skal løse problemet når det kommer.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...