Gå til innhold
Hundesonen.no

Bøker


Nina

Recommended Posts

Jeg sitter å lurer på hvordan bøker jeg skal begynne på etter at jeg er ferdig med den jeg leser nå, så jeg trenger litt hjelp.

Hva er de fem beste bøkerne du har lest, og hvorfor akkurat de bøkerne?

Min liste er:

Ringenes Herre-triologien: Verdens beste triologi. Dette var en av de bøkern som fikk meg virkelig intressert i å lese. Jeg ble mektig imponert over det universet Tolkien har skapt.

Beatles: Denne boka er bare bra. Boka er om fire beatles-frelste gutter fra oslo. Vi møter dem første gang når de går i syvende klasse og er på tur inn i voksenverden. Denne boka kan alle kjenne seg igjen i noe. En veldig bra bok, som står på høyde med ringenes herre.

Sult: Denne boka har fått meg til å tenkte over mange ting. Det er en veldig sterk skildring av en persons kamp for å overleve.

Da Vinci koden: En meget bra og spennende bok. Må også få si at hvis listen skulle vært lengre så måttet Engler og Demoner også kommet med, samt andre bøker også

Harry Potter: Ble vel Harry Potter fan etter første boka. Synes bøkern blir bedre og bedre. Gleder meg til avsluttningsboka

Lenke til kommentar
Del på andre sider

nå er ikke jeg sånn kjempe fan av å lese da..

men skal da klare å komme opp med noen bøker...

Beatles : Kjempe bra bok, som handler om beatles fans, og gutter som vil være beatles.. Utrolig morsom bok, anbefales!

Tora Triologien : Tre bøler som handler om ei jente som vokser opp under krigen, er hovedsakelig om livet hennes, og hvoirdan kvinner ble behandlet på den tiden.. ( leste det da vi hadde om kvinnesak på skolen)

Sofies verden : også en kjempe bra bok, selvom den kan bli litt tung å forstå til tider, må være glad i å lese for å lese den.. starta på den tre ganger før jeg blei ferdig :P

Kabalmysteriet : En morsom bok som vi fikk lest for oss på barneskolen, den var morsom, men husker ikke helt hva den handler om, annet enn at den var bra :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Aah! Elsker å lese så dette var et flott tema :P

Papillon og Banco av Henri Charrieré. Papillon er en bok jeg uten tvil kan anbefale på det varmeste. En virkelig gripende bok som gjorde en ellers kjedelig togtur fra Bergen til Oslo kjempespennende! Handler om en franskmann som ble dømt til livstid for drap. Han var helt uskyldig men samtidig småkriminell, og med en som vitnet falskt mot ham var det lett å få ham dømt. Ble sendt til "djeveløyen" i Sør Amerika hvor han brukte 13 år på å klare å rømme fra fengselet. Kameraten han rømte sammen med døde under flukten mens Charrieré overlevde. Charrieré hadde kallenavnet "Papillon"(sommerfugl på fransk) pga. at han hadde en sommerfugltatovering på halsen. En bok jeg bare ikke kan skryte nok av, den er SÅ fengende! :rolleyes: Banco er oppfølgeren som forteller om hvordan Papillon klarte seg etter at han kom seg ut av fangenskap.

The Lord of the Rings, The Unfinished Tales, The Silmarillion og The Hobbit av J. R. R. Tolkien. Tror ikke disse bøkene trenger en nærmere presentasjon, men har lest dem på engelsk og kunne IKKE tenke meg å lese dem på norsk altså! Fysj!

Oi, der var vi visst oppe i 6 bøker gitt...

En annen forfatter jeg liker veldig godt er Jack London. Hans gullgraverhistorier og fortellinger om hunder :P er kjempeflotte! Kan bl.a. anbefale The Call of the Wild, White Fang(begge bøker om hunder), Martin Eden I & II og En Klondykehelt I & II. Martin Eden er en bok om en mann fra "gaten" som vil bli forfatter, men som absolutt ikke hører til den samfunnsklassen som har mulighet til å bli det... Etter en lang kamp lykkes han, og blir både rik og berømt, men han finner ut at det ikke var det han egentlig ønsket. Folk er ikke med ham for den personen han egentlig er, men fordi han er rik og har høy status i samfunnet... Flott bok, men ganske lettlest da :P

Ellers er jo Erlend Loes bøker morsomme å lese. F.eks. L, Tatt av kvinnen, Naiv. Super. og bøkene om Kurt osv.

Ellers så har jo Charles Dickens en del klassikere som er gøy å lese.

Ble ikke akkurat de 5 ultimate bøkene dette her da, men om jeg skal trekke ut noen så må det bli Papillon :P og The Lord of The Rings. Tolkiens verden er fantastisk!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dina trilogien. Jeg syns Herbjørg Wassmo skriver på en veldig engasjerende måte, og samtidig så er historien bra. Jeg ble skikkelig revet med begge gangene jeg leste de bøkene.

Tora trilogien. En ganske trist historie om Tora. En jente som vokser opp i etterkrigstiden som tyskerunge, og med en heller tvilsom stefar. Herbjørg Wassmo som har skrevet denne og. Også denne har jeg lest flere ganger.

Hobbiten. . En veldig bra og lettlest bok. Jeg måtte bare lese den før jeg satte igang med ringenes herre.

Ringenes herre. Bøkene over alle bøker :P

Siden jeg har nevnt tre trilogier så blir jo dette godt over 5 bøker :P . Siste bøkene jeg har lest var innhaugsfolket. Ganske bra bøker det og, men når ikke helt opp blant toppen.

Iløpet av sommeren skal jeg lese boken Sammen om barnvevern - Enestående fortellinger, felles utfordringer . En samling av historier fra ungdom, som handler om deres erfaringer med barnevernet på godt og vondt. Og i tillegg har jeg lyst å lese Alice Millers bok; i begynnelsen var oppdragelsen som er en barnepsykologibok som ser nærmere på hvordan barndommen påvirker personer som voksen. I den boken ser hun blant annet nærmere på Hitler og hans barndom. Tror denne boken er veldig interessant. Er flere Alice Miller bøker jeg kunne tenkt meg å lese og men kommer ikke på titlene :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Glemte noe! :P

Er veldig interessert i krigshistorie og blant personlige fortellinger fra krigen vil jeg gjerne trekke frem Jeg vil leve av Oscar Magnusson, Det angår også deg av Herman Sachnowitz, Fange i natt og tåke av Trygve Brattelie, som tre veldig gode bøker som er verdt å lese! Forferdelige men også gripende historier! Kanskje spesielt de to første... Anbefales!

PS: "Pornopung" bøkene av Mads Larsen var veldig morsomme også, men egner seg kanskje ikke for alle, hehe. Og hvis noen er fan av Lars Monsen så har han skrevet en rekke bøker om villmarksliv som er verdt å lese! :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg elsker harry potter, og kan vel snart samtlige utenat. Gleder meg VILT til siste bok.

Tolkien og alle hans bøker er passe perfekte

Dostojevskij er jeg også stor fan av, forbrytelse og straff, spilleren og idioten leses ofte.

Tolstoj er kul, anna karenina og krig og fred.

På femteplass... Og absolutt nydeligste hundeboka jeg har lest: (er jo ett hundeforum..)

Timbuktu av Paul Auster

Griner vilt hver gang..

...og må bare ha med noen få til; The curious incident of the boy in the night time. (husker ikke forfatter i farta, men kjempesøt og lettlest) og serien om The nr. 1 ladies detective agency, som er søt, godt skrevet og lettlest. Ellers er det altfor mange å nevne...

Men skal lese den om pappilon!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Beatles: Denne boka er bare bra. Boka er om fire beatles-frelste gutter fra oslo. Vi møter dem første gang når de går i syvende klasse og er på tur inn i voksenverden. Denne boka kan alle kjenne seg igjen i noe. En veldig bra bok, som står på høyde med ringenes herre.

Siden du liker Beatles, kan det jo hende du liker flere av Saabye-Christensens bøker? Halvbroren (tjukk og fin) og Maskeblomstfamilien (mindre tjukk og litt mer sær, men vel så fin) kan anbefales.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Aah! Elsker å lese så dette var et flott tema :P

Ja ikke sant? Jeg må ha en bok å lese hele tiden.

Ellers er jo Erlend Loes bøker morsomme å lese. F.eks. L, Tatt av kvinnen, Naiv. Super. og bøkene om Kurt osv.

Erlend Loes bøker var skikkelig morsomme, men doppler ble for sær for min del så jeg mistet litt smaken på hans bøker.

Siden du liker Beatles, kan det jo hende du liker flere av Saabye-Christensens bøker? Halvbroren (tjukk og fin) og Maskeblomstfamilien (mindre tjukk og litt mer sær, men vel så fin) kan anbefales.

Jeg er så misunnelig for de som ikke har lest Beatles, de får jo den fine leseopplevelsen når de skal lese den. *sukk, tenke tilbake til forrige sommer og beatles på stranda*

Halvbroren har jeg tenkt å lese, men det blir ikke før jeg skal dra på sommerferie. Maskeblomsterfamilien blir litt for sær for meg.

Ellers vil jeg anbefale Den mørke materien av Philip Pulman. En skikkelig fin bok som jeg gråt flere ganger av.

Agatha Christie sin 10 små negerbarn er også en veldig bra bok, underholdende krim. En virkelig klassiker hvor 10 personer blir plassert på en øy. En og en blir drept ut fra diktet ti små negerbarn

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan dere ikke fortelle hvorfor dere liker den boka, eller iallefall ihvordan type bok det er(krim, fantasy osv)? Fortell gjerne litt hva boka handler om UTEN å avsløre for mye(en linje holder i massevis, bare slik at man får et lite innblikk i hva boka handler om).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er også glad i Narnia :D

Sukk! Narnia ja! Det er flotte bøker det! :D At det er barnebøker bryr jeg meg ikke det grann om!

Må få legge til en ny bok på god-boklisten min ;) Nemlig Schindler's List av Thomas Keneally. Er vel en del som har sett filmen. Flott bok, men også tragisk selvsagt...

En av de bøkene som er minst min smak må vel være Kaare Melands Spennende år i bank, næringsliv og forsikringer. En bok jeg leste fordi min far sa på spøk at det var noe for meg(han trodde selvsagt at jeg aldri kom til å lese den), hehe!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Christine

Jeg holder på meg Rypejakt og jakten på den perfekte fuglehund..

Den er så trivelig og morsom...Her får vi møte kjente personer og hunder i jakt miljøet. Vi blir tatt med på jakt, jaktprøver, konkurranser og til et oppdrett..

FLOTTE bilder, fortellinger og lignende.

Ellers har vi Mannen som snakker med hester eller no iden duren..

Den er så flott og rørende..Holder på med den for 2. gang nå...(ja, jeg leser flere bøker samtidlig :D)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er en bokorm uten like (nerd? :D ) og sluker gjerne et par bøker i måneden... Min topp fem-liste er som følger:

1) "Vindens skygge" av Carlos Ruin Zafón. Ingen over - ingen ved siden. Lang og vakker bok. Inneholder nesten alle sjangre (drap, kjærlighet ++).

2) "Den evige gartner" av John Le Carré. Også filmatisert. Leste boken lenge før filmen ble laget, og likte boken best selv om filmen var fin den og.

3) Krimbøkene til Robert Wilson; bisarre og spennende mordmysterier...

4) Krimbøkene til Jo Nesbø; spennende og fantastisk bra skrevet (kult med norsk)!

5) Tja... Kvier meg litt for å si Da Vinci koden og Engler og Demoner - synes språket er heeeelt elendig, men plottet er likevel utrolig kult!

For tiden holder jeg på å pløye meg gjennom Bibelen; faktisk ikke så verst lesestoff! :D

Ellers lo jeg så jeg grein da jeg leste Pornopung! Hadde høytlesning i bilen på laaang biltur sommerferien i fjor... Men boken er nok ikke for de litt sartere sjeler, kanskje...?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hobbiten og Ringenes herre triologien leste jeg to ganger for 25 år siden!

Jo Nesbø sine krimbøker. Han skriver veldig godt! Jeg syns Marekorset var den beste.

Jeg har lest alle Henning Mankell sine også, men de blir litt for like.

Etter å ha lest Bokhandleren i Kabul av Åsne Seierstad (gjesp), kom jeg over en annen bok om forholdene i Afganistan, Der Gud gråter. Vanvittig sterk og velskrevet bok! Den er i paperback til kr 99,- og jeg anbefaler alle å lese den!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En bok som er virkelig god er "frendeløs" jeg husker ikke forfatteren nå men det handler om en foreldreløs gutt som blir gitt vekk til en fyr som vandrer rundt og synger. Og så opplever han masse triste ting osv. Er en historie som godt kan ha vært sann for 100 år siden

Lenke til kommentar
Del på andre sider

the Discworld fable av Terry Pratchett.

the Da Vinci code av Dan Brown.

His dark materials av Philip Pullman.

Narnia av C.S Lewis.

Horngudens tale av B. Andreas Bull-Hansen.

sagaen om den siste Nattkrigeren av Olaf Havnes.

the Lord of the Rings av J.R.R Tolkien

Fantasy fan m. andre ord! :D

En bok som er virkelig god er "frendeløs" jeg husker ikke forfatteren nå men det handler om en foreldreløs gutt som blir gitt vekk til en fyr som vandrer rundt og synger. Og så opplever han masse triste ting osv. Er en historie som godt kan ha vært sann for 100 år siden

Åh! Den er skikkelig trist :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg sluker bøker, har lest en god del, så det er vanskelig å velge, men jeg har noen favoritter:

Skyggeserien av Maria Gripe ("Skyggen bak steinbenken", "...og de hvite skyggene i skogen", "Skyggens barn" og "Skyggegjemsel")

Også leste jeg en nydelig svensk serie for en stund siden som også har blitt filmatisert.

En av bøkene i serien heter ihvertfall "Vannliljedammen". *prøve å komme på forfatterens navn*

"Ærlighetsminuttet" av Bjørn Sortland Kjempebra bok rett og slett!

"De Ville Guders By", "Pygmeenes Skog" og "Gulldragens Rike" av Isabel Allende

Utrolig spennede bøker!

"Tyvenes Herre" av Cornelia Funke

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Harry Potter bøkene.

Ringenes Herre & Hobbiten

Narnia

"Hapi" av Wilbur Smith: Fra det gamle egypt. Der vi følger slaven Taitas beretninger. Er vel min favoritt bok.

"Den siste bredd" av Neville Shute: En virkelig tankevekker av en bok. Fra Australia i de siste dagene etter en stor atomkrig.

Sidney Sheldon. Vel. Ikke en bok, men en forfatter. Har lest det aller meste av ham, og det er bøker som er å anbefale.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Gøy at han gikk fra å være reservert til å løpe til alt og alle ! Virkelig søt! 
    • Trist å se sånne innlegg uten ett eneste svar.  Selv planlegger jeg ikke så veldig. Etter sosialisering/miljøtrening av valp, som planlegges så detaljert som råd er - resten av verden er jo ikke under min kontroll - for å legge grunnlaget for en trygg og veloppdragen hund, så tar jeg ting mer på sparket som det passer seg. Ikke setter jeg tidsfrister for mestring av bestemte øvelser, starter eller opprykk, og ikke planlegger jeg mer detaljert enn noen løse skisser i tankene rett i forkant av hver økt.  På bakgrunn av trenerkurs og praktisk erfaring med barneidrett, så tenker jeg du er på veldig riktig spor med morsomme øvelser. Jeg har sett hvordan en kan kvele idrettsglede ved å sette fokus på teknikk og fremtidige mål, med krav og forventninger. Uten å ha fokus på glede i treningen her og nå kan en bare glemme å sette seg mål med barn og dyr. Om du mente hvordan gjøre LP-øvelser morsomme er jeg ikke mye til hjelp, for jeg synes LP har blitt ganske kjedelig. Om du mente overraskende innimellom-øvelser for å skape forventninger som holder motivasjonen oppe, så er det vel individuelt hva hundene liker å gjøre. De beste øvelsene er de hunden selv opplever stor mestring i og er stolt av pga den genuine begeistringen det utløser i deg. For noen er det å mestre "sitt", for andre er det å hoppe kanin baklengs i åttetall.  Jeg husker en episode hvor min hund ble gjenstand for et utbrudd fra en annen hund på trening. Vi var bare der for rekreasjon, ikke noen ambisjoner utover quality time sammen. Vi hadde hatt enorme utfordringer med andre hunder i hverdagslige situasjoner, og banen var en arena hvor han ikke fryktet de andre hundene, jeg fryktet ikke hans fryktaggessive utfall, vi opplevde begge senkede skuldre, gjensidig glede, mestring og stolthet der - ikke fordi vi var en feilfri ekvipasje, men fordi han i mine øyne var veldig flink, så min respons til hunden var som om alt han gjorde stod til 10'ere, og han struttet accordingly, som om han eide stedet. Vi begge elsket det, uten noen mål utover å ha det fint sammen her og nå. Øvelser var aldri noen issue å mestre, så jeg stilte aldri noen krav han ikke opplevde å innfri. Ekvipasjen som gikk bak oss den dagen var en annen type. Uten å ha mer innblikk enn kjappe, overfladiske observasjoner, så virket det som krav og forventinger var høye, og hunden struttet ikke av glede og selvtillit, hans egen fører stilte krav han ikke opplevde å innfri tilfredsstillende nok til å utløse begeistring, mens den lille dritten foran ham hadde en fører som bare var glad og fornøyd og så på ham med hjerter og stjerner i øynene i en tykk eim av: "Du er verdens flinkeste, jeg elsker alt du gjør!" hele tiden. Det endte med at den unge goldenhannen bak oss plutselig gjorde et dominansaggressivt bakholdsangrep på min - i ren misunnelse og frustrasjon, tror jeg, fordi hans egen fører var for kjip og stilte for høye krav til ham. ..for min var så liten, det virket rart at en så mye større golden bare ville informere min lille om hans plass i det sosiale hierarkiet. Jeg TROR han var ektefølt misunnelig og frustrert fra sin egen førers krav til seg. ... Om det ene eller andre var årsaken til angrepet, poenget med historien var: Husk å ha det gøy, fordi alvor og ambisjoner kan ødelegge for nettopp de ambisjonene.  "Set up for success, not failure," er en god regel. Bryt ned alle øvelser i enkle nok momenter å trene på til at hunden mestrer every step of the way, og ha samtidig så lave forventninger til hva den skal få til at du blir *genuint* og ektefølt glad og begeistret av alt den mestrer, så blir alle øvelsene straks mer morsomme   Edit: Selvsagt planlegger jeg også. Jeg starter med å se for meg det endelige resultatet jeg ønsker oppnå, analyser det for å vurdere om det er realistisk og gjennomførbart, og bryter det i den prosessen ned til så små delmomenter som jeg tror er nødvendige for å bygge opp til det endelige målet med. Progresjon kan jeg ikke forutse. Kanskje har jeg bommet på vanskelighetsgrad i delmomenter, hunden/barnet mister motivasjonen midt i en økt og vil bare dra derfra. Kanskje tar det et halvår istedenfor den uken jeg så for meg for å lære inn noe jeg tenkte skulle være utgangspunkt for å lære en hel masse annet, og hele planen om opprykk neste sesong går i vasken på den ene ferdigheten jeg ikke klarte lære hunden i tide. Det er da det gjelder som mest å ikke ødelegge hundens motivasjon og treningsglede med sin egen skuffelse over egen utilstrekkelighet ifht egne forventninger. 
    • Som uerfaren satte jeg hund på en kennel i Nord-Trøndelag i 12 dager, fordi jeg ikke fikk ha ham med på obligatorisk ekskursjon i studier. Han var fullstendig ødelagt da jeg hentet ham. Psykisk helt ute av seg, han var passiv, uttrykksløs, en slags robot uten noen hjemme, det var ingen uttrykk for gjensynsglede, ingen glede i å komme ut, ingen glede i å entre bilen han ellers var så glad i. Han var som i overlevelsesmodus. Spaced out. Sjokktilstand. Kom seg sakte og gradvis til hektene vel hjemme igjen. Jeg trodde det "bare" var det å plutselig bli forlatt på en glattcelle alene, på et vilt fremmed sted omgitt av bare fremmede som ikke ga nok oppmerksomhet eller aktiviserte nok og hysteriske, fremmede hunder i samme situasjon, men nå innser jeg at han kan ha blitt utsatt for strømming også.  HVOR i Nord-Trøndelag lå den kennelen hennes? ..ikke at jeg noen gang skal ha hund i kennel igjen, jeg lærte, men ble min egen hund også utsatt for det der i tillegg til den brutale opplevelsen et kennelopphold er i seg selv, selv uten strømming? Min var en sånn som selvsagt ville fått hysterisk panikkanfall om han ble strømmet for å bjeffe, og ville reagert med å bjeffe og bjeffe og bjeffe og bjeffe i panikk.    Kan dere forlate klubben i protest? Jeg ville fått med meg flere, og demonstrativt meldt oss ut av klubben om de ikke avlyser med hun der. 
    • En gjeterhund, eller jakthund som er avlet for tett samarbeid med fører (retrievere, spaniels, puddel), er nok det beste om du vil ha en hund som vil kunne gå løs og ikke har høyt jaktinstinkt for byttedyr. Lapsk vallhund har mye lyd, og trenger mye aktivitet, men det høres ikke ut som det er noe problem. Så lenge de får nok oppgaver tror jeg ikke ufrivillig gjeting vil bli et stort problem, men jeg ville snakket med oppdrettere om det. Kunne tervueren vært et alternativ? Eller korthårscollie?
    • Du nevner ikke rase, men det er mange raser som er avlet på egenskaper som varsling og vokting, og selv de søteste små selskapsraser stammer fra de tidligste hundene, hvis varsling og vokt var ønskede egenskaper som ble avlet på.   Hunden din har fått baller og gjør (pun unintended) altså som hunder gjennom alle tider frem til ganske nylig ble spesifikt avlet for å gjøre. Den har en instinktiv opplevelse av at det er the right thing to do. Et ansvar den har.    Hvordan håndtere det? Lederskap er et stort ord.. Hunden må ha tillit til ditt lederskap, og det kan hende den synes du er uegnet som leder, som aldri forstår at det er potensielle farer som lurer rundt veggene. Den tar ansvar fordi den opplever at du ikke er skikket til oppgaven? Jeg har ikke sett dere sammen og aner ikke om den synes du er en god leder, men jeg har min egen erfaring som fersk hundeeier med elendig lederskap, hvor hannhunden min opplevde det som at han selv måtte ta ansvar for vår sikkerhet. Har du forsøkt å belønne for å varsle også? Anerkjenn den for vel utført oppdrag med en ball/kampeleke om den er for opprørt til å ville ta godis for det. Få satt et cue på bjeffingen, og så be den bjeffe på cue i helt andre situasjoner, hvor den da belønnes rikelig for det.  Når du har kontroll på det, og et innlært cue på å tie, så slutter du belønne varsling uten cue, viser den at du ikke liker det, det er ulønnsom adferd, og gjenopptar praksisen med å trene "tie/stille" i respons til lyder når dere er inne.  Ser så lett ut i teorien..  Du SKAL klare få bjeffingen ned til et kort og begrenset varsel ganske fort ved å anerkjenne varselet. Mye lettere med den approachen der, hvor du bryter det hele ned i mindre krevende delmål, enn ved å sikte på komplett, hole in one, end goal måloppnåelse med ingen lyd whatsoever med en gang.  Edit: ..og vær tålmodig. Dette kan ta tid. Ikke gi opp om du ikke opplever stor fremgang på kort tid. Hang on in there. Puberteten er en ekstra vanskelig periode, da det er 10x forhøyet testosteron ifht voksen alder gjennom deler av puberteten, og i starten har de nær teflonbelegg på hjernen til tider, det er en vanskelig periode å skulle lære noe nytt. Bare hold ut. Tren konsekvent. Fremskritt kan være små, og med noen hunder kan det ta mange måneder med konsekvent trening før du begynner se noen fremgang, men det blir bra om du ikke gir opp.   
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...