Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvordan legge opp valpe/unghund tiden med valp av "lettstresset" rase?


Aya

Recommended Posts

Hypotetisk spørsmål egentlig, men jeg lurer litt også.. Når man får en valp av en rase med masse motor, og tendenser til høyt stressnivå- hvordan skal man legge opp valpe/unghundtiden for å få en rolig, harmonisk hund med av/på knapp? Mye ro-trening? Mye søksøvelser? Lite tur?

Noen som har noen tanker og innspill her?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

MYE tur! ingen leking inne, masse leking ute men ikke gi etter når det er nok! rolige familier får ofte rolige hunder, familier med masse unger som kan stresse opp hunden, KAN hunden bli stressa. jeg sier ikke at de som har barn får gale hunder, men noen ganger kan det påvirke. (vi har en tendens til å missforstå hverandre!!!) har ikke noe erfaring, men det kan kanskje hjelpe. men masse tur er viktig, så den får ut energi. slipp den løs i heia og slit den ut! (ikke en valp da...!) håper det hjalp deg litt..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Passe på å ikke gå for lange turer med valpen, slik at den blir sliten. Du må huske at valpen blir voksen og den vil kreve mer da enn når den var valp. Jeg ville tatt den med i skogen og lært den å slappe av i skogen (at den ikke forbinder skogen med full turbo og mye stress). La valpen få flere korte turer enn en lang. La den også få bruke hodet og bli sliten mentalt enn fyskisk sliten.

Når valpen er liten må den få slappe av når den vil. Ingen herjing inne, det skal gjøres ute. Ha den gjerne med andre hunder, litt lek og mye avslappning. Ha gjerne en fridag uten tur inni mellom, slik at hunden lærer seg å slappe av uten å få en milelang tur.

Jeg er ingen ekspert, dette er bare tanker jeg har gjort meg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lære hunden å være rolig og slappe av inne med det samme du får den i hus..

La den bruke hodet mye, men ikke slik at den blir stresset, men akkurat passe sliten. Ikke for lange turer, da den blir mer utholden etterhvert.. Ingen løping, leking eller slikt inne.. Inne skal hunden være rolig, ute skal den trene/gå tur/leke..osv.. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da jeg fikk Nirm, så lå dette i tankene mine fra dag en. Jeg ville ikke ha en hyperstressa BC som "hang i gardinene" om den ikke fikk gå 4 timer tur en dag. For hva skal man gjøre om man har litt dårlig tid en dag, eller er syk?

Nirm er en meget behagelig hund. Han takler dager uten å gjøre en skitt og dager vi gjør ekstremt mye. Store variasjoner i aktivitetsnivået har ingenting å si for ham heller. Eneste jeg er nøye med, er å trappe ned aktiviteten om jeg veit det blir en lang stille pause på de (2-3 uker eks).

Ang fysisk mosjon, så fikk han aldri bli utslitt. Han skulle alltid ha energi igjen når vi kom tilbake. Vi hadde stor variasjon i det vi holdt på med. Noen dager var det både turer og trening. Noen dager bare en av delene, og noen dager ingenting. Hadde mye godissøk med ham.

Trur ikke at løsninga er og gi de MYE mosjon fra tidlig alder av. Er noe som heter at "mye vil ha mer...".

Her i huset er det tillatt å leke inne. Både med leker, og med hverandre (innen visse grenser). Det har ikke hatt noe påvirkning på om hundene er rolige eller ikke. De legger seg om de får beskjed om det. Og slapper mye av ellers også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Belgerpia

Mitt råd etter x-antall år med belger............. La den være valp, vær klar på hva du vil tillate og ikke tillate - en god regel er at all lek og moro foregår utendørs - forøvrig vil jeg ikke anbefale for mye trening, min erfaring at da får du en hund som er altfor mye på.

Mitt beste råd for å få en rolig, avbalansert, sosial og veltilpasset hund er å ha den med deg overalt, om så at den bare ligger i bilen - ta den med i byen, på besøk osv. - gjør det til en naturlig ting at det skjer noe uten det betyr at bikkja bør ta av.

Selv er jeg velsignet med fem stykk belgere som legger seg ned å sovner uansett hvor de er sålenge det ikke skjer noe - jeg har ikke gjort noe spesielt for å få det til annet enn at de alltid får være med oss masse forskjellige plasser og så er jeg helt klar på at lek og fanteri gjør vi ute og ikke inne - og jeg er så streng at med en gang det er tilløp til vanvittig lek innendørs så er det rett i bur. Høres slemt ut - men resultatet er himmelsk og bikkjene lærer fort at det er DEILIG å bare ligge å sløve inne - kanskje med ett griseøre eller noe - man må ikke klatre opp langs veggene.

Når det gjelder tur så har alltid våre valper fått være med på tur og vi har hverken båret dem eller på annen måte tatt hensyn til at de er valper - joda, vi har tatt pauser når de har vært slitne - men går vi på tur så går vi på tur og da er de med - og resultatet er aldeles glimrende det - de sover godt når de kommer hjem. Rett skal imidlertid være rett vi går skjelden mange timer tur hver dag.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når Birk var liten var mitt hovedfokus på kontakt og RO.

Jo visst var han med steder, på "trening", i skogen, til byn osv.... Jeg ville jo ha en trygg og miljøsterk pyrre ( iden grad det går an!).

Være konsekvent ser jeg på som viktig,valpen må være rolig for å oppnå goder, Feks sitte å ta kontakt før valpen får løpe løs, får mat osv....

Inne vil jeg ha det rolig, trening og mesteparten av lek foregår ute. Innimellom er det greit at valpen får oppleve dager med mindre tur/trening, slik at den "overlever" neste gang du ligger 5 dager med influensa...

Birk hadde en periode hvor han ikke fant roen etter han hadde vært ute, da ble det "tvangsro" i 5-10 min for å hjlpe han nedpå. Satt på gulvet med han mellom beina å masserte/ strøk rolig. Han fikk "fri når han hadde vært rolig noen min.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skal du konkurere med den? Eller bruke den aktivt? Man legger gjerne løypa opp litt anderledes skal man ha en hund man skal trene aktivt, enn med en hund man skal ha som selskapshund.. Med Pan vektla jeg jeg ro trening. Viktig det og..Men hadde jeg fått et belgerkrapyl feks i huset nå så hadde jeg vektlagt lek og enda mer miljøtrening i tillegg. Jeg lar også hunden leke inne. Mye fordi jeg trener de inne til tider og så lenge man har et "nå er leken over signal" så fungerer det greit for meg i det minste. Men jeg vet om folk som sliter med at hunden hele tiden maser om lek når man sitter i sofaen etc men jeg tror nok det har helt andre årsaker...Ikke tror jeg noe på at valper blir gale av en tur i skogen lenger heller :icon_redface:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar! Det var noe av dette jeg hadde tenkt meg, jeg og.. Det blir iallefall ikke mye tur av typen slit ut hunden så blir den rolig inne (det er omtrent umulig å slite ut en Border Collie fysisk, og som tidligere nevnt her- mye vil ha mer), og valpen blir med over alt.

Annette: Har jo planer om å konkurrere til slutt, men etter Puma så er igrunn hovedmålet å ha en sosialt veltilpasset, trygg hund som kan være med på alt og som er behagelig å ha innendørs.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...