Gå til innhold
Hundesonen.no

Tabu å tjene penger på hund


MartineH

Recommended Posts

I haugevis av diskusjoner på alle hundeforum på internett får man inntrykk av at det er tabu å tjene penger på hund.

Det blir slått opp stort om:

-Noen tar litt ekstra for noen blandingsvalper

-Oppdrettere har flere enn 1-2 kull i året

-Hundeskoler som har altfor dyre kurs

-Instruktører som tar alt for mye betalt

-Pris på rasehunder er så dyrt

-Stive priser på svært populære raser, eks Chihuahua

Osv osv. Kan sitte i en evighet og ramse opp hvor fælt folk syns det er. Det som hadde vært interessant og hørt/debattert, var ganske enkelt - hvorfor? Har noen hørt om tilbud og etterspørsel?

Hva syns du, kan man tjene penger på hund? Hvorfor/hvorfor ikke?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I haugevis av diskusjoner på alle hundeforum på internett får man inntrykk av at det er tabu å tjene penger på hund.

Det blir slått opp stort om:

-Noen tar litt ekstra for noen blandingsvalper

-Oppdrettere har flere enn 1-2 kull i året

-Hundeskoler som har altfor dyre kurs

-Instruktører som tar alt for mye betalt

-Pris på rasehunder er så dyrt

-Stive priser på svært populære raser, eks Chihuahua

Osv osv. Kan sitte i en evighet og ramse opp hvor fælt folk syns det er. Det som hadde vært interessant og hørt/debattert, var ganske enkelt - hvorfor? Har noen hørt om tilbud og etterspørsel?

Hva syns du, kan man tjene penger på hund? Hvorfor/hvorfor ikke?

Svaret synes meget enkelt for meg, nemlig misunnelse. Jeg ser ikke helt problemet om man skulle klare å få til et lite overskudd på hobbyen sin. Men når alle utgifter er trukket fra, slik som f.eks. utgifter til å reise på utstilling, så blir det nok ikke så mye igjen. For ikke å snakke om hvis man har mange store hunder som skal ha mat, uansett om de blir avlet på eller ikke. Og å reise land og strand på utstilling koster også mye penger. Det er nok en grunn til at liningsmyndighetene skyr oppdrettere som pesten. Veterinærutgiftene kan også bli skyhøye for enkelte. Kunne likningsmyndighetene skodd seg på oppdretterne så villle de gjort det, men som oppdretter har man altfor mye å trekke fra sin omsetning av valper.

Men, uansett, om noen skulle klare å få et overskudd på sitt oppdrett, så ser jeg ikke problemet med det.

Det later også til at mange aldri har hørt om tilbud og etterspørsel, at det er det som avgjør prisen på en valp, uansett rase. Og jeg tar selvfølgelig som en forutsetning at alle oppdretters hunder lever et optimalt hundeliv og ikke blir drevet rovdrift på med for mange kull og kull for "tett".

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hmm..

Jeg synes forsåvidt ikke det er noe galt i og tjene på hobbyen sin.. Samtidig er jeg av den mening at en hund er et levende vesner,og salg av disse for egen fortjeneste er ikke så veldig mye annerledes enn menneske handel(hundene får det forhåpentligvis bedre da men..).

Men samtidig tenker jeg at skal jeg se slik på det burde vel oppdrett vært forbudt i det hele tatt,og det ville vel blitt værre for hundene om de skulle "ordne seg selv"..

Så jeg er ikke sikker.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Man kan vel ta hva man vil for en vare, så lenge folk fortsatt kjøper varen så fortsetter prisen å stige...

Om det er "etisk riktig" osv er vel noe annet...

Kurs som ikke holder mål i forhold til prisen... (ikke rart folk blir irri da.)

Chihuahua til 25.000kroner... (kan få 3-4 andre rasehunder for den prisen)

Men, i hvilken sammenheng klager IKKE folk.?

biler, bensin, frisør, elektriker, rørlegger, osv osv...

ALLE tjenester er for dyre å alt er så fælt i dette landet... :innocent:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

jeg synns ikke det er tabu å kjene penger på hunden. Så lenge hunden(e) det er snakk om har det bra. for dem spiller det ingen rolle om de kan tjene eieren noen kroner.

når det gjelder priser på kurs osv. så er det dyrt, men i de aller fleste tilfeller verdt pengene! :innocent:

men å selge chi valper til flerfoldige tusen over "normal" pris, det blir for dumt. hvertfall fordi argumentet for prisen er at rasen er så populær. takk for den paris H! ;)

om vi ikke hadde hatt oppdrettere ville jo arten hund dødd ut etterhvert...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

At oppdretter tar litt fortjeneste av valpesalget er greit, men det som blir feil er å tyne så mye man kan ut av kjøperne. Videre kontakt med eierne er jo også en del av å være oppdretter, det tar også tid, men det blir som en slags kundeserivce.

Man kommer også inn på seriøse og useriøse oppdrettere; En seriøs vil bruke mye tid med å finne riktig hannhund, mye tid med valpene og deres preging og når valpene er solgt, vil de gledlig hjelpe de nye eierne i en god tid fremover. En useriøs vil helst bruke så lite tid som mulig og vil/kan ikke gi noe støtte til de nye eierne av erfaringsmessige grunner, og vil trolig se det mest positive i pengene ved salget.

Jeg vil og gir et par tusenlapper over standard pris, for jeg vet at min oppdretter er dønn seriøs og vil støtte meg dersom jeg får noen problemer med mitt fremtide hundehold. Så etisk sett ser ikke jeg noe problem med å betale litt mer når man vet kvaliteten på oppdrettern. Den enkelte Ola og Kari Nordmann ser ikke så nøye oppdretterne, samme hvilken prisen, de vil bare ha en hund, det er der problemet ligger i denne saken.

Hadde NKK sluttet med hysj hysj opplegget som om hvem som er seriøse og useriøse i og utenfor NKK, så tror jeg Norges hundebestand hadde fått seg godt løft med mindre adferdsproblemer og sykdommer.

De som gjør en dårlig jobb i arbeidslivet blir kastet ut eller går konkurs og får et dårlig rykte, men slik er det ikke med oppdrettere dessverre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Interessant diskusjon egentlig - jeg er ikke imot at folk tjener penger på hundetrening, tvert imot håper jeg at flere starter opp initiativ som gilabb, positive hundeskoler, klikkerkurs osv.

Jeg synes heller ikke det er galt hvis en oppdretter har endel kull i løpet av et år,eller at man tar litt penger for blandingsvalper (for meg er det rart å "gi" bort en hund - en symbolsk sum som en bekreftelse på at det er mer enn et impulskjøp kan være greit).

Derimot er det ikke greit dersom man setter kull på tispa si to løpetider på rad, eller har uforsvarlig mange kull, avler på utypiske individer osv. bare for å få kull, og dermed penger.

Faren med at det blir tilbud - etterspørsel på hunder er at da er det flere som setter kull på tispa si, fordi det er så lett å få solgt valpene. Dette har ødelagt temperamentet (og kanskje også utseendet - jeg vet ikke, jeg er nok ingen utstillingsekspert ) på disse rasene. Et eksempel på dette er min "egen" rase - Cavalieren. Det er en av de 10 mest solgte hunderasene i Norge, og det er mye rart som avles på...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tja, jeg må svare på eget spørsmål også da.

Jeg skjønner ikke hvorfor det skal være så tabu, og at det å ha 8 kull i året er synonymt med å være useriøs. Ja, jeg skal innrømme at jeg rynker på nesa selv, men har ikke så mye unødvendige fordommer at jeg ikke sjekker kennelen på lik linje med andre kenneler.

Satt og leste gjennom her nå og la merke til dette med antall kull og hvor lang tid alt sammen tar. Altså.. Hvorfor er det seriøst når noen som jobber fulltid med barn osv har 2 kull i året, mens en som har 8 kull i året og kan leve av det er useriøst. Den med 8 kull har nok like god tid til å finne hannhund osv som den oppdretteren med 2 kull. Og det tar ikke lang tid å finne aktuelle hannhunder om man har vært noen år i gamet og kjenner til ulike linjer og har et bredt nettverk rundt seg.

Hva gjelder valpepriser på rasehunder/blandingshunder er prisen egentlig altfor lav iforhold til alt arbeidet som er lagt ned av en seriøs oppdretter. Oppfølging senere er for mange en selvfølge. Jeg regnet over hvor mye vår oppdretter hadde brukt direkte på oss som valpekjøpere og valpen, og det er pokker ikke godt timesbetalt å være oppdretter. Sitter man igjen med noe er det snakk om noen tiere i timen liksom, og huff - da er man useriøs.

Rent hypotetisk: Hadde jeg hatt en chihuahua-valp og to kjøpere som kunne tilby hunden et 100% flott hjem, der den ene var villig til å betale 50 000,- og den andre var villig til å betale 20 000,- er det jo galskap å velge sistnevnte!!??

Jeg holder på med gilabb.com, arrangerer kurs og har gratis fritreninger. Jeg kjører slik at jeg selv får kurset gratis og instruktøren får det h*n skal ha. Dette gjorde at flere ikke ville være med på dette, for tenk - mine kursdeltakere må spleise på kurs til meg!! Huff a meg, jeg som gir de gratis fritrening, haugevis av spennende kurs ingen hundeklubber i området tilbyr og fritreninger der man kan gjøre akkurat hva man vil, enten det er lydighet, sosialisering, ringtrening, skravling eller miljøtrening. I tillegg kan man spørre om det man lurer på når man lurer på det... Og ed andre som har tilsvarende kurs er fortsatt mye dyrere... Jaja, for all del - det er hårreisende at jeg får være med på kurset gratis. :innocent:

Hvorfor er det helt greit at en privattime med hest koster oppimot 500,- og det er dyrt å betale 100,- for en privattime til hund??? ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg holder på med gilabb.com, arrangerer kurs og har gratis fritreninger. Jeg kjører slik at jeg selv får kurset gratis og instruktøren får det h*n skal ha. Dette gjorde at flere ikke ville være med på dette, for tenk - mine kursdeltakere må spleise på kurs til meg!! Huff a meg, jeg som gir de gratis fritrening, haugevis av spennende kurs ingen hundeklubber i området tilbyr og fritreninger der man kan gjøre akkurat hva man vil, enten det er lydighet, sosialisering, ringtrening, skravling eller miljøtrening. I tillegg kan man spørre om det man lurer på når man lurer på det... Og ed andre som har tilsvarende kurs er fortsatt mye dyrere... Jaja, for all del - det er hårreisende at jeg får være med på kurset gratis.

Jeg har lurt på hvordan du har så god råd til å dra på kurs hele tiden, mens vi andre fattige må skrape sammen og prioritere! :innocent:

Men, er enig med deg... Alle hundeskoler/-klubber som holder kurs vil også tjene litt på kursene sine, så de har som oftest en pris som gjør at de tjener en slant på det selv.. Hvorfor skal feks ikke du få et gratis kurs for det? Hund koster, og så lenge det er noen som er villige til å betale...

Jeg er i den "krisa" at jeg synes kurs er for dyrt... jeg må prioritere noen få kurs i året, det er det eneste jeg har råd til. Samtidig har jeg full forståelse for at instruktørene gjerne vil tjene på kurset, de jobber jo tross alt. Også vil hundeklubbene/-skolene tjene noe... er vanskelig det der...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Martine, med det tilbudet du drar i gang og alle tingene du stiller opp på så kan de som ikke gidder å bli med kurs bare ha det så godt... De går glipp av masse.

Jeg ser ingenting i veien for å tjene penger på hund, så lenge man er seriøs - som det er med det meste annet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er jo bare rett og rimelig at du skal ha noe igjen for det selv Martine. Det er tross alt DU som skaper kurstilbudet, og det er du som gjør alt arbeidet med å finne instruktør, lokaler, dato, treningsplass, tar deg bryet med betalinger, informasjon osv osv. Jeg betaler gladelig 800 kr for å delta på innholdsrike og billige kurs med kjente instruktører og det som hører til.

Når det gjelder å lage en fjær til ti høner ang antall kull så er synes jeg det er litt synd å skulle ha slike 'fordommer' mot oppdrettere som lever av oppdrettet sitt. Er ikke det enhver oppdretters drøm da, å drive med avl og hund på heltid - og å kunne leve greit av det? Selvfølglig koster det å kjøpe hund! Det koster penger å røntge hunden, øyelyse, mentalteste, stille den på prøver, utstilling, parring, veterinærbesøk med evt ultralyd/sjekk, evt. keisersnitt som dessverre er vanlig på enkelte raser, valpefôr, ormekur, ID merking, helseattest og lista strekker seg i det vide og brede. Jeg trenger ikke å dra lenger enn til meg selv egentlig. Hannhunden jeg skal bruke på Lisa må jeg mest sannsynlig dra til England for å parre med, og det er ikke gratis. Og så har jeg som flere andre oppdrettere planer om å la valpe-pengene stå på en egen 'oppdretterkonto' en stund etter salget, i tilfelle det skulle vise seg at jeg vil kjøpe tilbake en valp. Man vet aldri, så en bufferkonto er kjekt.

Og dessuten, dersom en oppdretter har unormalt mange kull i året, så stoler jeg såpass på min egen dømmekraft at jeg finner fort ut om denne oppdretteren avler seriøst eller ikke - i mine øyne. Det er fort gjort å kikke innom Dogweb og se på HD statistikkene, spore opp mentaltester og resultater på prøver for tidligere kull og nær familie. Og en prat med vedkommende kan jo avsløre det meste, av hva som evt er 'dårlig' i mine øyne.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 months later...

det er ikke noe galt i å tjene på hund, vel?! hvis det ikke var lønnsomt å drive kurs eller avl ville vel ik\ngen gjort det? vi lever i et samfunn der penger spiller en viktig rolle!

så lenge kursene holder mål, oppretterne er seriøse, og hundene har det bra ser jeg ikke noe galt i å tjene på det :D

men det er jo min mening da :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan egentlig ikke si at jeg har hørt folk klage så mye jeg....?

Og de fleste synes jo faktisk at prisen på blandingshunder er for lav, ingen ønsker at de skal være gratis.

At folk kommenterer at det koster mye penger, er ikke det samma som å si at det er FOR dyrt, men at en selv kanskje ikke har råd til å bruke så mye penger på en hund, et kurs eller hva det måtte være....

Jeg tror det er svært vanskelig å leve av hund alene i Norge. Noen svært få som klarer det, som har klart å starte en komersiell hundeskole av en viss størrelse, og faktisk tjener greie penger. Ellers tror jeg det er rimelig smalhans hvis man skal leve av hund alene. De fleste har det vel som en biinntekt...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Til MartineH; Dette er vel egentlig litt OT men for å ta tak i det du sier om hvorvidt det er seriøst, eller ei å produsere åtte eller flere kull pr.år... Ja, på meg virker det i høyeste grad useriøst.. La oss si at dette er en rase som får i snitt syv hvalper pr.kull, da er vi oppe 56 hvalper pr.år og jeg vil gjerne se den oppdretteren som finner virkelig GODE hjem til så mange hvalper årlig..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Møtte en oppdretter jeg, som lever av det - og som selger hundene sine i Norge eller Sverige alt etter hvordan kronekursen er. Vedkommende har en drøss hunder, de fleste ute hos folk, der de også får valpene sine, som h*n plukker opp nærmere leveringstid, gir et lite "crash kurs" i sosialisering og andre hunder, og selger. Spør noen om å få se moren til valpene, viser h*n frem den hunden som måtte passe. Tror neppe de er stilt ut, vet ikke om de er registrert, men vedkommende er faktisk veldig flink med hunder - og har gode, sosiale hunder som kan omgås alt, går løs, og er VELDIG trivelige, mens h*n er tilsvarende dyktig med hundene.

Merker at jeg blir veldig blandet i følelsene, men det går kanskje mindre på dette som hundeeier - og mer på dette at jeg kanskje ikke, som solid skattebetaler i mange år, liker dette at noen tjener ganske bra på det å avle på hunder som heltidsgeskjeft uten å skatte av det. Og kanskje også fra et forbrukersynspunkt, at det stilles kanskje noe andre krav på en teoretisk sett "uvitende" førstegangsoppdretter med gode hunder som det brukes mye penger på, men som mangler erfaring og genetisk kunnskap - til en som velger aktivt å leve av det, tjene regelmessig med penger, og som har hannhunder til egen bruk, ikke stiller, kanskje minimerer "nødvendige" utgifter etc, men som gjør dette bevisst for å øke inntjeningen.

De førstnevnte handler ofte av entusiasme, selv om de ikke alltid "vet hva de gjør", mens de sistnevnte... tja, de spiller ut de kortene de har. Men er VELDIG bevisste, på at dette skal det tjenes penger på.

Apropos hundeskoler, så spekulerer både de - og kanskje også oppstallingskenneler etc - på unge folk som LIKER hund, som knapt får noe igjen for jobben, mens de som sitter som eier tjener bedre. Stadig nye unge som på et vis utnyttes, som kanskje ikke har nok erfaring EGENTLIG - men som gjør det halvveis gratis, men uten de egentlige nødvendige forutsetninger. Skal man ta klekkelig betalt, bør det gjelde kvalitet i alle ledd av kjeden - driver man butikk, bør det være et minstekrav.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Noterer en nydelig dag med no stress. Virker som lysterapi, magnesium og lakseolje begynner virke. Ble bekymret da han begynte trekke i selen i forrigårs. Han har gått så naturlig pent i bånd hele tiden, som om programvaren var preinstallert da han kom ut av esken. I forrigårs begynte han plutselig trekke med viten og vilje. Flaks da, at vi hadde en privattime i går.  Hjemmeleksen vi fikk, med metoden for å reinforce krav om å holde seg bak skotuppene mine, den er litt i konflikt med stress-ned-prosjektet vårt, fordi Ede går høyt i stress når hans autonomitet blir utfordret. Peser og får virkelig vondt av det. Å bli stilt absolutte krav til er noe annet for ham å forholde seg til enn å bli tilbudt frivillige oppgaver mot god betaling.  Fordi jeg måtte ta en selvstendig avgjørelse i hva jeg oppfatter som et dilemma: belaste det nevroendokrine stressystemet ved å kreve disiplin i halsbånd, eller prioritere stress-ned-prosjektet, så valgte jeg utsette hjemmeleksene og gå rolig tur med "ikke trekke" og "ikke gå i veien for meg" som eneste krav, og så være veldig bevisst på å bare belønne når han selvstendig gjør de riktige valgene uten å bli bedt, uten godbit i hånda eller hånda i lomma.  Jeg har nemlig ikke nok erfaring til å føle meg sikker på å klare gjennomføre hjemmeleksene fra privattimen alene uten å forårsake mer stress på det endokrine systemet hans enn godt er.  Det viste seg å være en god vurdering. Foruten noen få barnlige byks av glede som i korte øyeblikk strammet båndet mer enn akseptabelt, så var Ede SÅ flink og rooolig og grei hele veien. Naturlig slak line. Når han vimser bytter han i de aller fleste tilfellene side bak meg. Kun noen få uakseptable avskjæringer rett foran meg, og de kom helt på slutten av turen, tett på hverandre, antakelig fordi han er sliten og i bakhodet husker at det der var måten å få bli plukket opp i bæreslynge på. Han velger å gå pent og pyntelig på min venstre side mesteparten av tiden, uten å forvente belønning for det. Det går nå an å hale tiden ganske lenge uten at det stresser ham når han selv velger å gå fot for å se om det kommer en utbetaling. Selv hjemveien gikk rolig og avslappet. Først 10 meter fra porten hjemme kom første stressutbrudd med trekking. Gladstress de siste meterne av en timelang spasertur i mitt tempo. En klar forbedring. Han ble skuffa og såret av grensesettingen de siste meterne, for det virket helt sykt autoritært og tyrannisk og uten mål og mening for ham å bli hindret i å gladbykse gjennom porten og døren, inn til godis og myk og varm seng, men han tok det til seg at kravet "ikke trekk" gjelder de siste meterne av turen også. Ingen raptus da vi kom inn heller. Det var en milepæl. Bare la seg rolig og pyntelig til å sove. Perfect day. ..og det er før vi har fått noen CBD i posten.  Vi fikk forøvrig mail om å huske båndtvang fra i dag. Det har Edeward tydeligvis fått med seg.  Snudde seg utålmodig mot lykkeland mens muttern fomlet med kamera:   Oppdaget at muttern begikk en kriminell handling!! Reiste seg og kom inn hver gang muttern forsøkte gå lenger unna enn båndlengden for å få tatt et godt bilde. Her har han til slutt gitt opp å få muttern på rett kjøl og bare håper hun får tatt det ***** bildet før han svimer av i bekymring for å bli tatt og få et kriminelt rulleblad. Genetikk er ingen spøk. Ede identifiserer seg som sikkerhetspersonell og tjenestehund, og han tar de oppgavene alvorlig.   
    • Ja ikke den største oppfinnelsen 😂 Men kanskje noen hadde erfaringer å komme med; kanskje de elsker det kanskje hunden ble dårlig i magen på det. Kanskje det er bløtere enn annen v&h, kanskje noen opplever å måtte fôre dobbelt så mye på det som på en annen variant. Kanskje noen var superfornøyd og andre missfornøyd. I want to know it all 😂
    • Det finnes alltid unntak, men det bør aldri være grunnlag for anbefaling av en rase. Vil man helst ikke ha lyd/røyting/whatever så velger man en rase som vanligvis ikke har tendensene til det. Oppdragelse, trening og miljø kan påvirke, men genetikken kan ikke overstyres. Lyd på riesen er ingen overraskelse for meg, det er jo en hund med mye driv.
    • Er en del med god helse og super mentalitet også? Vår golden var på ingen måte taus, han bjeffet forholdsvis mye. Cavalieren vår var helt ekstremt gneldrete med vakt som sin selvpålagte hovedoppgave. Mest savage villdyr jakt-, vakt- og trekkhund jeg har hatt. Understimulert.  Ingen lyd på finsk lapphund og chihuahua, som begge fikk over gjennomsnittet med oppmerksomhet og stimuli. Begge rasene kjent som gneldrebikkjer, begge individene så og si tause, i motsetning til de to kjent for å være verdens enkleste og greieste, som i bunn og grunn var veldig hundete hund på mange måter, bl.a. ressursforsvar. Såfremt en skal trene og aktivisere hunden er oppdragelse og aktivisering vel så viktig som rase og genetikk, tror jeg. En golden som kjeder seg er ingen plysjhund, den vil bjeffe og ødelegge ting. En spisshund som får tilfredsstilt behov og blir trent trenger verken lage lyd eller ugagn. Kan lyd handle vel så mye om hvordan ulike raser blir valgt av ulike typer hundeeiere til ulike typer hundehold? Hvilke raser vil ikke bli gneldrebikkjer om en ofte og lenge av gangen plasserer dem i en kjedelig hundegård alene, hvor de kan se/høre/lukte forbipasserende? En gjenganger med små, såkalte gneldrebikkjer av selskapsraser er at eierne verken forstår dem eller trener dem, og så retter det seg når de får hjelp til å tolke hunden og interaktere bedre med den.  Jeg har forøvrig hatt store problemer med LYD på riesenvalpen jeg har nå (ikke en rase for trådstarter). Ikke noe jeg forventet, og er pga generelt konsensus om bjefferaser usikker på om det er genetisk lyd eller om det i hovedsak er miljøpåvirkning fra den individuelle mammaen. Fra mitt eget anekdotiske erfaringsgrunnlag tror jeg egentlig det siste. Det har tatt to mnd å bli kvitt problemet hjemme, ved å forstå mer av hva han vil når det kommer lyd, og hvordan respondere på det. Ikke super lystbetont oppgave å jobbe med, for jeg forventet ikke det problemet.  Den personlige efaringen min er altså at rase is like a box of individuals i litt større grad enn mange andre mener.
    • En del lyd og dårlig helse og mentalitet på dem.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...