Jump to content
Hundesonen.no

Førstegangsvelger

Recommended Posts

har kommet til at tiden er inne for å skaffe oss en hund. Problemet er bare at utvalget er så stort og jeg kan bare velge en... Dessuten har jeg veldig liten peiling på hunderaser. Kjenner jeg har mest lyst til bare å velge den med de søteste øynene, men det går jo ikke. Har en del kriterier og håper noen vil komme med forslag på hva slags hunder vi bør kikke nærmere på.

Grunnen til at vi vil ha hund er å få en treningskompis og et nytt familiemedlem som kan være med på alle våre aktiviteter, hytta på fjellet, treningsturer, båttur og delta i dagliglivet med barn og ungdom og kunne gi glede til flokken sin.

Har ingen erfaring med hunder annet en å kose med venners eksemplarer, men har hatt katt hele livet

Har fortsatt katt og det er en forutsetning at hund og katt kan bo sammen. men det har jeg skjønt skal være greit når hunden flytter inn som valp

Familie på 5 med barn fra 10 år +

Bor landlig til med trygge luftemuligheter

Må være en "kosehund" som er sosial, glad i folk, som slapper av når den er inne og har fått sin dose lek og trim

Siden vi har liten erfaring (vil gå på kurs) bør hunden være lett å dressere.

Normalt sprek familie. Vil gjerne kunne gå på ski (gjerne snørekjøre), sykle og jogge med hunden

hunden bør også takle dager uten lange turer, men i hovedsak vil den få godt med mosjon

Ønsker primært en hund som røyter lite og ikke krever for mye pelsstell. Bør heller ikke sikle og lukte for mye.

Har kikket på flere raser. Vorsteh og irsk setter er flotte hunder, men usikker på om de passer hos oss siden vi ikke går på jakt. Whippet er en fin hund, men muligens litt for pinglete til å bli med på skiturer om vinteren? Labradoodle er veldig søte og de jeg kjenner til er svært harmoniske, men redd man ikke helt vet hva man får da det virker som det stort sett er useriøse profitt-oppdrettere som styrer det markedet?

 

Kjempespent på om noen har gode forslag?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Første jeg tenkte på var Whippet, ja. Er nok ikke noe i veien for at den kan være med på skiturer, så lenge den kles etter været og forholdene. Nå har ikke jeg personlig erfaring med rasen, så jeg overlater til andre å fortelle mer. Ellers så kan du søke litt på dette underforumet, da det finnes mye å lese om rasen her allerede, samt om andre folk som har lignende krav som deg. Kanskje du da vil få noen flere idéer. :)

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

TS; Hva legger du i 'røyter lite'? Whippets røyter og det til gangs også når de røyter..I tillegg slipper de gjerne litt hår hele tiden. Medmindre man har et meget avslappet forhold til støvsuging, så danner ikke hårene hybelkaniner, istedet for så graver de seg inn i alt av stoff.. Der være seg klær eller møbler. Det samme gjelder alle korthårede( som i whippets) raser. 

Rasen kommer med varierende jaktinstinkt, fra  lite til stort. Katter går vel i de aller fleste tilfeller bra innendørs,utendørs kan katter trigge jaktinstinktet,særdeles hvis de løper unna. 

Whippet er en korthåret og varmekjær rase. I greie temperaturer og godt vær og med klær på kan de godt være med på skiturer, så lenge de er i bevegelse. Så snart det blir stillstand derimot, fryser de lett på vinteren. Nettopp manglende 'vinterherdighet' er en av grunnene til at jeg med over 30 år med rasen nå går for en normalpelset rase som neste hund. ( normalpelset som i med både underull og dekkhår) Jeg syns ikke hunder skal behøve å fryse og det er ikke så gøy å snu og gå hjem etter 'halvgådd' tur, fordi noen av hundene fryser. Regn/kald vind er heller ingen høydare og vil ofte få whippene til å foretrekke sofaen, fremfor å gå ut i griseværet. 

 

Vorsteh var vel ikke det første jeg tenkte på når jeg leste deres kriterier,men  tillegg er vorsteh kjent som kattespisere av rang..:D Meget mulig det går bedre hvis de er oppvokst med katt da. 

Edited by QUEST
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vorsteh og irsk setter er flotte hunder, men ikke det første jeg tenker på som ren familiehund. Det er jakthunder med stor viltinteresse og instinkter som de bør få utløp for på et vis. Kjenner jeg noen som har slike hunder som rene familiehunder? Jada, og for dem fungerer det ganske greit, men jeg synes ikke det er noen veldig god match likevel

Angående labraoodle så vil du nok her inne stort sett få høre at dere bør holde dere unna. Det ene er, som du er inne på, den kyniske -doodle-avlen. Den andre er at det gir ingen mening, når man har to fine, etablerte raser å blande dem sammen mer eller mindre tilfeldig (utfallet er i alle fall mer eller mindre tilfeldig siden det ikke er snakk om systematisk avl over generasjoner) og så selge dem til dobbel pris. Ingen overhodet. Om man ikke er en kynisk oppdretter som ønsker å øke profitten sin da.

Men om man ser på utgangspunktet for labradoodle - labrador og puddel, så synes jeg begge er gode forslag. En golden retriever vil nok også fungere veldig godt - mye likt labrador der.

Når det gjelder røyting og pelsstell så vil man måtte leve med minst en av delene. Raser som ikke røyter, som puddelen, krever pelsstell. Raser som røyter kan være nærmest vedlikeholdsfrie - men krever en god støvsuger. Og så er det nok en del raser som krever begge deler for feks ikke å floke. Golden er nok kjent som røytemonstre i perioder, men hårene er av den sympatiske typen - ruller seg pent sammen i dotter og veldig enkle å støvsuge bort. Andre hunder, som feks whippet (som jeg ikke kjenner ellers), røyter kanskje mindre, men har korte mer stikkende hår som sitter fast i alt av tekstiler.

Ellers er det sikkert mange raser som kan passe, men jeg har nevnt litt om de du nevnte og de jeg kjenner best. Det er sikker andre som kommer med masse andre gode forslag etterhvert.

Uansett hva dere velger til slutt, pass på å finne en god oppdretter som avler hunder etter deres behov og med helse i fokus. Lykke til!

Edited by tillito
 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Puddel? Røyter ikke, men litt pelsstell må man regne med. Sosiale og med på alt og store nok til å ikke være pinglete. Føler puddel er litt undervurdert og for lite foreslått egentlig :P 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

Takk for fine innspill. Det er jo lettest å vurdere de hundene man kjenner litt til. Har fine opplevelser med vorsthen som turkamerat en hyttetur, og dermed er det lett for falle for de man kommer over på sin vei.

En av dere lurte på dette med røyting. Vi har ingen allergier, så hår er i utgangspunktet ikke noe problem. katta legger fra seg hår, men i katteverdeen er det sånn at korthårskattene røyter mindre enn langhårskattene. Hadde tenkt at det fungerte på samme måte med hunder, men lærer her at det ikke trenger være tilfelle. Altså presiserer jeg at hår og pelsstell ikke er så viktig, men at det ikke er aktuelle med hund som krever mye frisering. Her gjør vi som med ungene; kjører kortklipt praktisk stil. Skal ikke være pyntegjenstander hverken ungene eller dyra 

Håper noen kan foreslå raser jeg ikke har tenkt på. Kjenner ikke til så mange. 

Edited by annepaalandet

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kan skrive under på t det ikke er lett å velge 'ny'rase når man har vært i gamet i mange  år heller..:ahappy:

Jeg ser puddel er nevnt av noen her i tråden og en mellom eller storpuddel kunne nok sikkert ha fyllt mange av de kriteriene du nevner over. Minuset er pelstellet.. Jeg har hatt puddel selv og jeg har veldig sans for puddel -pelstellet igjen.. Nå skal det jo sies at det kommer an på hvorvidt man liker denslags eller ei, jeg ser flere har nevnt at det er 'bare koselig' Helt klart er det mindre arbeid med en relativt kortklippet puddel men det er ikke til å komme bort fra at det er mer og en annen type pelsarbeid enn med hunder som slipper pelsen naturlig. 

I kram snø kladder pelsen mye og hunden ser snart ut som en vandrende snemann. Dette kan dog motvirkes i noe grad med dress men dress er heller ikke helt uten 'bivirkninger', det kan medføre at pelsen floker ( ennå) mer.

For å si det på en annen måte; hadde puddel kommet med 'normalpels' altså røytet istedet for å må klippes, så hadde jeg ikke nølt med å skaffe meg en storpuddel som neste hund. Men jeg liker virkelig ikke den slags type pelstell. Jeg kan gjerne støvsuge og børste når hundene røyter, bare jeg slipper den klippinga og børstinga. Kan dog godt hende at du/dere syns det er helt overkommelig :) Pelsen isolerer dog ikke særlig hvis den blir våt, da  fryser pudlene lett. 

Edited by QUEST

Share this post


Link to post
Share on other sites

Flatcoated retriever kan også være noe, jeg bruker å glemme den siden jeg overhodet ikke har oversikt over avlen der. Med de kriteriene du nevner (allsidig, vennlig, sosial familiehund med god avknapp) så kommer dere ikke utenom retrieverne og andre hunder i gruppe 8, feks engelsk springer spaniel som også er utrolig flotte allsidige hunder (eller en av de andre spanielene i gruppe 8). Puddel var forresten opprinnelig også en slik type hund, og innehar derfor mange av de samme egenskapene fremdeles. Slektningene til puddel, som fremdeles er i gruppe 8, feks portugisisk vannhund, kan kanskje også være noe, men det er mindre avl på disse og jeg vet ikke hvor lett der er å få tak i en bra en.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Så fint at du oppsøker kunnskap og spør om råd!

Jeg tenker umiddelbart at en av rasene innenfor spaniel eller retriever vil passe fint til dere. Sosiale, trygge, trivelige og stødige hunder som går overens med "alt og alle" og som generelt sett er lette å ha med og gjøre.

Av retrievere er jeg enig i at flat er et trivelig alternativ! Sånn som jeg har skjønt, så er det ikke så veldig mye pelsstell der, litt mer på golden, tror jeg. Da jeg undersøkte flat for snart ni år siden, hadde de en del kreft og kortere levetid, hvordan det er nå, vet jeg ikke. Av labradorer ville jeg valgt fra en oppdretter som avler på mer "smidige" hunder og ikke de største tyngste, tønneformede med tanke på at dere har lyst å bruke den til bla snørekjøring. Det er jo greit at de har et funksjonelt eksteriør (det gjelder alle raser).

Om dere velger tisper blir de ikke så store, både golden, labrador og flat hanner kan jo bli ganske store. Men om dere er vant til vorsteh, er kanskje ikke størrelsen noe problem? En hanhund som er større vil jo også være sterkere med tanke på trekk. De flattene jeg har kjent, har vært veldig trivelige og allsidige hunder. Noen kan jo oppleve dem som vimsete og stressede, men de er jo egentlig ikke det. Siden du er inne på fuglehunder, er du kanksje vant til denne typen "stress" og "vimsing", så da er kanskje flat midt i blinken sånn sett :)

Curly kan jo også være noe å sjekke ut, der vet jeg imidlertid ikke hvordan det står til med gemyttet.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Curly er variabelt, så der må man sjekke nøye.

En engelsk springer spaniel fyller de fleste kriterier, unntatt røyting (den røyter på våren) og der er litt pelsstell rundt ører og poter. Og de er jo støtende fuglehunder, så ikke så langt fra de stående, men mye mindre radius fra eier på tur, og mye enklere å dressere. 

Ift flatcoat retriever obs helse. Der er mye innavl som følge av matadoravl. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spaniel :) De røyter, men ikke i nærheten av raser som i min kategori røyyter enormt. Som feks schäfer, elghund og samojed, det er MYE røyting i min kategori, mens spanielrøyting kan jeg fint leve med. Det kommer i perioder og det er ikke veldig voldsomt. Man er ikke kledd i hår etter å ha klappet dem feks, som jeg ofte syns at spisshundpels kan være. Men blir litt hår på gulvet, enten i dotter eller jevnt strødd. Er min erfaring hvertfall.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Min erfaring med både langhår (border collie, flatcoated, golden retriever, settere) og korthår (whippet, dvergpinscher) er at sistnevnte røyter MYE mindre enn langhårsrasene... det kan ikke sammenlignes en gang. Selv elsker jeg korthår (kort, glatt, uten underull) og det blir enten korthår eller røytefri hos oss. I tillegg har de ikke den karakteristiske hundelukten mange raser har (særlig retrievere og f.eks schæfer). Langhårshund skal jeg aldri ha igjen.

Med korthårhund er det ikke synlige hår rundt om, med mindre du har f.eks svart tøysofa og hvit hund. Vi har grå sofa og whippene våre er hvit, fawn og svart, og null synlig pels i sofaen enda de ligger der hele dagen. Det er heller ikke hår overalt som med langhår, der man gjerne finner hår i kjøleskapet eller inne i skuffer og skap :P

 

Når det er sakt ville jeg kanskje ikke valgt whippet om du ønsker å snørekjøre. Det er litt variabelt om de trekker uten noen foran eller ei. Mine trekker veldig godt om vi kjører sammen med andre hunder, men er treige i gang om vi går alene. 

Edited by Elisabeth00
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Som flere nevner så vil hunder som røyter mindre kreve pelsstell. Jeg har hund med masse pels, men fantastisk gemytt. Her blir det nok å barberer ned pelsen når jeg får mannet meg opp! 😂 

Hvis jeg var deg ville jeg kikket på feks Eurasier, finsk lapphund, welsh springer spaniel, engelsk springer spaniel, golden retriver, labrador, korthåret eller langhåret collie og portugisisk Vannhund.  Alle raser har sine fordeler og ulemper.

Selv har jeg bearded collie som jeg virkelig anbefaler. Men hvis man ser bort fra at dette er en enkel og glad hund, så er pelsen slitsom særlig når de er unghunder og frem til 2 årsalderen. Hvis man barberer ned hunden stiller situasjonen seg annerledes. Hvis man vil ha pelsstell har man mange raser å velge i. Storpuddel har jeg feks også godt inntrykk av 😊

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • @Pajko Man gjør så godt man kan med de forutsetningene man har. Men du spurte om du aktivt burde gå inn for det, og jeg mener ja. 😊
  • Kanskje jeg misforstod da.  Jeg gjør mit absolut beste for at hun skal med ut og opleve alt jeg kan komme i tanke om, men eneste jeg har litt svært ved er at finne valpe på hendes egen alder hun kan leke med. Utover hendes bror, som vi skal møtes med litt senere i dag. Nu har hun jo kun boet her en uke, men so far vi har hilst på to snille tisper af vidt forskellige raser og set på to andre hunder ute på tur, vi har været i barnehagen og mødt de store barn, vi har været på strand fyldt med leke unger og masse folk, vi har været på stranden alene og lekt i vannkanten, vi har hatt gjester af begge køn flere gange, vi har snakket med små barn i parken, vi har set på lastebiler og traktorer, set på sauer og vært i skogen og mye mer.  Jeg prøver at gjøre ting litt i hendes tempo, så ikke hun blir overstimuleret, men samtidig får med sig det hun skal.  Men jeg bor på en liten plass og kan ikke skaffe lekekammerater af forskellige raser på hendes egen alder. (Håper dog veldig der dukker noen opp). 
  • @Wilhelmina@Pajko Det dere beskriver er ikke det jeg mente i det hele tatt, og ikke det jeg har lest. Å hilse på alt av fremmede hunder og folk på tur er det vel ingen som kan hund som anbefaler. Og jeg har da presisert at positive møter er veldig viktig, så fokus på å finne trygge, voksne hunder samt valper helst i ca samme alder.  Den malen jeg leste virker også fullt overkommelig, men er jo heller ikke noe man må følge slavisk, det gjorde ikke jeg heller, men det med at valpen bl.a skal møte møte mange forskjellige hunder/valper, se «alt» av forskjellige folk (f.eks etpar utflukter til sentrum om man ikke selv bor et sted man møter dette til daglig), og utsettes for en del forskjellige underlag de første ukene tror jeg bare er lurt. Uten at man må stresse med det, mye av dette kommer tross alt helt naturlig.  Den første hunden jeg hadde, tenkte vi ikke på det med sosialisering av forskjellige hunder, han hadde en-to faste hundevenner, denne jeg har nå som valp har vært utsatt for mange (og skjermet fra negative opplevelser den første tiden, altså ink bare for voldsomme hunder etc), og det har lønnet seg her, han er svært god til å lese andre hunders språk, leker veldig bra etc, noe min forrige overhodet ikke gjorde. Min første var også redd/veldig skeptisk til alle brachy raser og lydene deres, sikkert mye pga han aldri møtte noen slike som valp.  Man gjør jo som man vil og kan, men jeg synes personlig ikke det høres lurt ut langsiktig å ikke gå inn for at valpen møter mange forskjellige hunder og får gode opplevelser med det. 
  • Hvor mye og hva slags aktivitet får han ellers?  Det er jo en blanding av aktive raser dere har fått dere, labradoren kan jo være en liten håndfull som unghund, især hannene. Ikke at det er noen trøst akkurat. 😅  Hva gjør dere når han maser/er urolig på kvelden? Dvs. hvilken respons får han på det?
  • Vår 11 mnd gamle Australsk Cobberdog er veldig urolig, stresset og masete på kvelden. Han var det også som valp, frem til 5 mnd. Roligere frem til 8-9 mnd, og nå i puberteten har det gått seg skikkelig på igjen. Kveldene blir veldig krevende, og noe vi nå gruer oss til. Legging og nattesøvn, som alltid har gått greit, har også blitt vanskeligere. Han bruker nå 15-20 min m piping/bjeffing før han blir rolig på soveplassen sin. Men dette «står vi i».  
   Men kveldene, når vi ønsker å sitte rolig i sofaen og slappe av, er altså utrolig krevende. Vi både håper og tror det går over, men det kan ta noe tid er jeg redd. Han har ikke finnet en fast Roplass på teppe el seng. Spretter bare opp og vil til oss. Kan invitere til bite i jakke-erme-lek på mannen min. Vilter. Vi har nå prøvd ulike varianter av når vi går kvelds-tur og lengde på turen, med tyggebein og uten tyggebein osv. Ingen forskjell virker det som. Når han var valp jobbet jeg litt med å holde han litt fast i fanget, og belønnet m godbit og brukte rooolig-ordet. Det virket i noe grad da. Kanskje gjeninnføre det? Han er forøvrig en fin kar ellers. Veldig rolig og fin hund på dagtid. Veterinær mener han er en skikkelig smarting. 
   Ønsker innspill på å få han rolig på kveldstid. Nedtrapping til legging. 
    
 • Nylig opprettede emner

×