Jump to content
Hundesonen.no

Torvald tåke

Medlemmer
 • Content Count

  44
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Torvald tåke last won the day on July 18 2020

Torvald tåke had the most liked content!

Community Reputation

37 Excellent

About Torvald tåke

 • Rank
  Nykommer

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Torvald tåke

  Sommerleir?

  Jeg fant en tråd fra 2015 om dette, men skulle gjerne hatt en mer oppdatert oversikt. Hvilke sommerleirer/sommerkurs for hundetrening/-sport finnes det der ute? Jeg har veldig lyst til å dra på noe sånt i sommer, hvis covid19 tillater det 😅
 2. Torvald tåke

  Klipp av klør/ nå er valpen skeptisk

  Jeg ville ha prøvd å lage litt mindre oppstuss når valpen søker kontakt. La den finne tilbake til dere og roe seg i nærheten av dere uten å lage full fest. Noen ganger kan våre forsøk på oppmuntring ha motsatt effekt, og hunden begynner å tro at noe er mer galt/skummelt en den kanskje trodde. Det samme gjelder for meg hvis hunden min blir redd eller slår seg litt. Jeg sier aldri "åneeei, ble du redd/slo deg huffa meg uff og uff", men heller "det går bra" med rolig stemme. Det kan være viktig ikke å bekrefte hundens tanker og følelser for mye, de skjønner jo ikke hva vi sier, men fanger opp kroppsspråk og toneleie. Så lenge jeg er rolig, er som regel også hunden min det. Angående kloklipp så støtter jeg forslaget til Wilhelmina!
 3. Torvald tåke

  Førerorientert gjeter uten gjeting/vokt/jakt/hundeaggresjon

  Men det er jo ikke det du skriver i første innlegg. Du skriver at du ikke vil ha det, eller det, eller det. Da høres det ut som du ikke vil ha noen av egenskapene, ikke som at du ikke vil ha alle sammen i en pakke. Ellers er det mye av det du nevner i det første innlegget som er problematferd som kan forebygges med trening, og som også handler mye om individ og linjer. Du kan jo se etter en oppdretter av en gruppe 1-rase som avler på linjer med litt lavere intensitet, for eksempel? Aussie etter utstillingslinjer er kanskje en idé? Selv om jeg veit at det kan være en del vokt der, men det kan jo være verdt å undersøke.
 4. Torvald tåke

  Hvilken rase skal du ha neste gang?

  Neste gang skal jeg gå for en rase med høyere energinivå og mer driv. Jeg ønsker meg også mindre pelsstell. Torvald er den første pannekaka, og takket være han har jeg skjønt at jeg vil drive aktivt med hundesport, og vil ha en hund som er like motivert og treningsglad som meg. Jeg vurderer flere raser, men akkurat nå er det jaktgolden og kelpie som frister mest. Det blir nesten garantert en rase fra gruppe 1 eller gruppe 8, i hvert fall. Jeg ser ikke for meg at det blir noen ny hund før om 3-4 år, så jeg har heldigvis god tid til å lese meg opp, møte hunder og eierne deres og snakke med oppdrettere 🙂
 5. Torvald tåke

  Hunden bjeffer på alle som vil hilse

  Nå veit ikke jeg hva du har prøvd, men jeg ville ha fokusert på kontakt. Min har innmari lyst til å hilse på alle med overfall, så jeg har lært inn en kontaktlyd. Begynn i lite krevende miljøer, jeg begynte innendørs, kontakt-belønn-kontakt-belønn. Jeg ville ha vært veldig raus med godbitene i begynnelsen. Gradvis økte jeg vanskelighetsgraden, helt til jeg kunne oppnå kontakt selv i krevende møtesituasjoner. Nå søker Torvald kontakt med meg i situasjoner hvor det tidligere ville ha blitt vanskelig og mye negativitet. Når han mislyktes gikk jeg to steg tilbake. Det har tatt to år å komme dit at vi 99,9% av gangene kan passere folk og dyr på en rolig og beherska måte, så det kan nok være lurt å forberede seg på at dette er tålmodighetsarbeid. Husk også at hunden din er tenåring - mye blir ofte lettere når de runder to år.
 6. Torvald tåke

  Engelsk springer spaniel

  Jeg tror kanskje det avhenger litt av hva du er vant til 😂 Jeg syns både retrivere og spaniels lukter en del sammenligna med min portis, men lukta kan ikke sammenlignes med våt hund-lukta (syns jeg, igjen). Orcas svar er kanskje bevis for at det er noe man raskt venner seg til? Tror ikke jeg ville ha latt det påvirke valget hvis alt annet med rasen stemmer.
 7. Torvald tåke

  Hva forer du med?

  V&H, litt forskjellig kjøtt og bein som jeg kjøper av bønder og jegere, og noe fra slakteri. Og så får han en dæsj tørrfor i ny og ne, fordi han syns det er digg når det knaser. Stort sett alltid Acana grassfed lamb.
 8. Torvald tåke

  Portugisisk, spansk vannhund, eller stor puddel...

  Det er visst ganske mye jobb med spanjolpelsen fram til 2-3 år fikk jeg høre da jeg klagde på portispelsen. Da floker den seg visstnok veldig lett, og man må beregne litt tid hver uke på å dra krøllene fra hverandre med fingrene, eller holde den helt kort. Tror heller ikke den tåler kulde eller varme bedre, den har jo ikke underull. Dessuten blir det STORE snøballer i pelsen om vinteren hvis den ikke er kortklipt. Den ene jeg kjenner er svart med litt hvitt, og han tåler varme veldig dårlig. Kan være de lyse tåler det bedre. Til sammenligning tåler min portis ulike værtyper mye bedre. Nå som jeg har klipt han ned syns jeg det er lite styr med pelsen hans. De to spanjolene jeg kjenner er veldig lite selvstendige, og den ene kan ikke være hjemme alene. Begge er veldig "tett på" eierne sine, og de mener det er vanlig for rasen. Jeg har forstått det sånn at de ble avla for å jobbe sammen med ett menneske, men at det fantes ulike typer med ulike arbeidsoppgaver, så dette med selvstendighet varierer nok fra linje til linje. Min portis er mer selvstendig enn de spanske kompisene hans. På mange måter syns jeg spanjolen minner litt om en veldig reservert puddel med litt kraftigere beinstamme, mindre genpool og dårligere rykte, men det er sikkert en grov forenkling.
 9. Torvald tåke

  Portugisisk, spansk vannhund, eller stor puddel...

  Jeg har portis og kjenner to spanjoler. Den daffe portisen som Wilhelmina kjenner er nok ikke særlig typisk for rasen - min, og kullsøsknene hans, er over gjennomsnittet aktive hunder som liker å jobbe. Det er også flere portiser som konkurrerer i elite rallylydighet. Det kan selvfølgelig variere fra individ til individ, og det er nok mer "trøkk" i noen linjer enn i andre, men jevnt over vil jeg si at de er glade, utadvendte og ganske klovnete hunder som liker å jobbe. Relativt førerorienterte også, og uten noe særlig jakt i seg. Min har god avknapp inne, men spretter opp hvis jeg begynner å kle meg på tur- eller treningsklær, og da er det hardt å svelge (for han) hvis jeg skulle ombestemme meg eller ikke ta han med 😂 Spanjolene jeg kjenner er langt i fra så ille som den Wilhelmina har vært på kurs med, men de er mer utfordrende sosialt med hunder og mennesker enn min portis. Begge er veldig utprega enmannshunder, én av dem kan bjeffe på menn og enkelte andre hunder. Den andre utagerer ikke, men jeg tror jeg hadde truffet han et tosifra antall ganger før han hilste på meg. Begge er gode treningskompiser, førerorienterte, myke, med god motor. Mer intelligente enn min portis, får jeg inntrykk av, på godt og vondt. Eierne sier at de nok aldri skal ha rasen igjen, og om så skal de være ekstremt nøye på linjer og oppretter, for det er mye rusk og rask på rasen. Den ene har forøvrig HD, begge har en form for allergi/kløe. Min har ingen av delene. Om det reflekterer sykdomsstatistikkene på de to rasene er jeg ikke sikker på.
 10. Torvald tåke

  Utfordrende tenåring

  Om dere har mulighet til å sperre av kjøkkenet med trappegrinder, dører eller på annet vis ville jeg ha gjort det. Om det skjer mens hunden er hjemme alene og det ikke er mulig å sperre av bare kjøkkenet, ville jeg ha sett på muligheten for å gi hunden et rom som er dens mens dere er på jobb hvor det er minst mulig mulighet for å ødelegge ting. Dere har ikke sjans til å avlære adferden med hopping på kjøkkenbenker og destruktiv adferd når dere ikke er til stede, så da er eneste mulighet å gjøre det umulig for hunden å gjøre det, og trene på det når dere er hjemme. Ang. de andre utfordringene som er knytta til deg, så høres det kanskje ut som at hunden har fått store forventninger til at det skjer morsomme ting med og rundt deg? Kanskje det hadde vært lurt om du og samboeren din prøvde å bytte roller i en periode, hvis det er mulig. At samboeren tar hovedansvaret for turer og aktivisering, slik at hunden forstår at det er noe den kan forvente av dere begge. Jeg ville nok også ha avvist klenginga til hunden, enten ved å vise med kroppsspråk at du ikke er interessert (snu ryggen til, ikke klapp, ikke ta øyekontakt, ikke snakk). Om det ikke funker kan det være hunden trenger mer hjelp til å finne ro, for eksempel ved å flytte den inn i en "binge", i et annet rom, eller binde den fast med bånd inne. Jeg er ikke blodfan av sistnevnte, men jeg veit at noen har hatt suksess med det. Vent til hunden roer seg før dere slipper den ut. Begynner den igjen, gjenta prosessen. Det kan ta tid. Jeg brukte en binge av kompostgrinder som stod i samme da Torvald var valp og ble overstimulert og gæren, men han var en del yngre og mindre, så det er ikke sikkert det fungerer på din - de grindene er jo ikke veldig robuste. Siste mulighet er at hunden er understimulert. AH er jo en rase med stort aktivitetsbehov. Hvor mye aktivitet, mentalt og fysisk får hunden i løpet av dagen?
 11. Torvald tåke

  Australian shepherd 8 uker

  Kan hende jeg var veldig uansvarlig, men jeg festa ikke min valp på noen måte da jeg henta den - jeg hadde han bare på fanget i halsbåndet jeg fikk med fra oppdretter, oppå teppet jeg også fikk med. Jeg har inntrykk av at det er ganske vanlig. Når vi hadde kommet hjem, begynte jeg med en gang å venne han til bilburet, og brukte det fra dag én. Som regel har også oppdretter vært på noen kjøreturer med valpene i bur, så for Torvald var ikke det noe helt nytt. Men spør oppdretter, både om det og om det med selen hvis du ønsker å ha han festa på veien hjem.
 12. Jeg har portis, men vurderte også spansk vannhund da jeg skulle ha valp. Valget falt på portis fordi jeg fikk inntrykk av at det er mye rusk på de spanske, særlig mentalt. Om valget faller på spansk ville jeg ha vært svært nøye med valg av oppdretter og linjer. Jeg har to bekjente som har spanjoler med tidvis store adferdsutfordringer på tross av god og fornuftig sosialisering. Det kan være noe på portisen også, men mitt inntrykk er at de jevnt over er mer utadvendte og ukompliserte. Ulempen er pelsstellet, men hvis du ikke skal stille ut er det rimelig likt, bortsett fra at du må børste portisen nesten uansett pelslengde mens den spanske ikke skal børstes.
 13. Torvald tåke

  Våt og møkkete hund

  Enig med tillien. Alle sånne perfeksjonistiske idealer om å ha et skinnende rent hjem til enhver tid gikk ut vinduet da jeg fikk mitt pelsmonster, men jeg har ikke egentlig lagt merke til at det skjedde engang. Jeg tørker av han med et håndkle hvis han er våt eller litt sølete og børster ut sanda når han er tørr. Er han veldig møkkete får han en dusj. Jeg bruker ikke regndekken med mindre han trenger det, altså kun hvis det regner katter og bikkjer. Han er mye lykkeligere uten.
 14. Torvald tåke

  Valpegjengen 2020

  Da min var valp ville han ikke ha noen av de flotte, dyre hundelekene jeg hadde kjøpt til han. Håndklær, sokker og andre tøyfiller med knute på derimot, det var tingen! 😂 Spar penga, vent til dere ser hva valpen liker best.
 15. Jeg bruker ikke "nei" bevisst, og har ikke innarbeida det som kommandoord, siden jeg bruker det mye i andre sammenhenger og har en hund som lytter veldig aktivt til det jeg sier, selv når jeg ikke snakker til han. I trening bruker jeg "neimen", for å signalisere at han skal avbryte det han gjør og komme tilbake til meg. Jeg valgte det ordet fordi jeg veldig lett sier det med positiv stemme, det høres hyggelig ut. Hunden ser ikke ut til å forstå at det er en slags korreksjon, men heller en sånn "heisann hoppsann nå skal vi prøve igjen tjohei!".
×