Gå til innhold
Hundesonen.no

Nimbus

Medlemmer
 • Innholdsteller

  55
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Nettsamfunnsomdømme

112 Excellent

Om Nimbus

 • Rang
  Nykommer

Profile Information

 • Hunderase
  Spansk vannhund
 1. Finneren er vinneren?

  Nei. Det stemmer ikke. Jeg har ikke tilgang til hele, men har lest den tidligere -- detaljene husker jeg ikke. "Ved mindre, private tiltak skal staten etter departementets bestemmelse dekke utgiftene, helt eller delvis, dersom disse blir urimelig tyngende for tiltakshaveren.” Men som siden jeg linket til ovenfor viser, fra regjeringen.no, ble det sendt ut et rundskriv i 2007 -- året etter artikkelen du linker til ble publisert -- hvor det ble presisert at staten "i større grad enn tidligere dekker utgifter til arkeologiske arbeider ved mindre, private tiltak". Definisjonen av hva som er et "mindre privat tiltak" fanger ikke alt, dessverre, men hvis en bonde finner et kulturminne på jordet vil dette for det meste bli levert inn til museet uten at det skjer noe mer enn det. De aller fleste av disse er "løse", det vil si at de har blitt pløyd opp på et eller annet tidspunkt og ligger i pløyelaget. Hvis man har grunn til å tro at kulturminnet er fra et "fast" kulturminne som nettopp har blitt forstyrret, typ, en intakt grav under pløyelaget, vil man i de fleste tilfeller samarbeide med grunneier om å foreta en sikringsgraving (det betyr at kun den ene graven blir gravd ut) før eller etter bonden har gjort sitt arbeid vår/høst. Hvis det av en eller annen grunn skulle være helt umulig å gjennomføre utgravingen da, vil staten dekke inntektstapet for den delen av jordet som eventuelt blir berørt (siden det ofte gjør utgravingen ekstra dyr vil det sjelden skje). Hva som skjer i ditt tenkte scenario? Tja. Hvis det er et ukjent "fast" kulturminne som har blitt forstyrret, som i at en grav som har vært lukket inntil da har blitt utsatt for luft vil man trolig utføre en såkalt sikringsgraving som beskrevet ovenfor. Det vil jo ofte være tilfelle hvis du allerede har gravd en meter ned. Hvis arbeidet haster vil nok ditt landsdelsmuseum gjøre det de kan for å forte seg ut, men ja, arbeidet må jo stoppe opp inntil de får kommet ut. Men du må altså ikke betale for arbeidet. Hvorfor akkurat bygget @Raksha beskriver har blitt fredet er jeg usikker på. Bygg somer yngre enn 1650 må vedtaksfredes, og det må være særskilte grunner tilstede. Men ja, som hun selv nevner, det finnes tilskuddsordninger. Jeg ville kanskje undersøkt hvor mye dere kunne ha fått, hvis dere ikke har gjort det? Se her og her, f.eks. Men altså, systemet er ikke perfekt. Det er ikke det jeg sier -- og man skulle f.eks. hatt mye mer penger å dele ut til blant annet vedlikehold av kulturminner. Men pengene må tas fra et sted, da. Folk og politikere er glade i gamle ting og kultur, helt til det skal betales for...
 2. Finneren er vinneren?

  Ai, her ble jeg litt trist av å lese. Det er en god del misforståelser ute og går, og en del av ansvaret for det må nok kulturminneforvaltningen ta på egen kappe. Samtidig så skulle jeg ønske media ble flinkere til å nyansere, og at lokalpolitkere og private bedrifter ikke dytta arkeologien foran seg når de strengt tatt burde visst bedre. 1. Mindre private tiltak finansieres av staten. 2. Det er tillatt å dyrke og ha beitemark på fredete områder. Hvis man ønsker å omregulere, altså, som oftest bygge et næringsbygg eller dele opp tomten og selge unna så kan det være tiltaket regnes som så stort at man må stå for kostnadene selv. Det kommer an på hvor stort budsjettet er, det. Men også her kan man søke om å få kostnadene dekket. 3. Når Olav Thon eller IKEA skal bygge svære bygg i et område hvor de vil destruere kunnskap om vår felles fortid, så er det sånn at de må betale for det. Alternativet er at staten subsidieres store private tiltak. 4. Funn av enkeltgjenstander vil ikke føre til at man ikke får drive åkerdrift, eller plante busker i hagen. Det kan være man må gjennom et ekstra skjema for å bygge f.eks. en garasje fordi man typ, kanskje kan ødelegge en av få vikingtidsgraver vi har her i landet. Men, se punkt 1. 5. Hvorvidt det er kommunen eller staten som burde stå for utgiftene når kommunen er tiltakshaver, vel, det er diskusjon kulturminneforvaltningen også gjerne vil ta. Klart det kan føles uforholdsmessig dyrt å spytte i en ekstra million når man skal bygge ny gang- og sykkelvei i en økonomisk pressa kommune. Her kan man søke opp det aller meste av ulike gjenstandsfunn fra de ulike regionene, noe etterlsep er det, og ikke alt er fotografert - ennå. Alt er ikke stilt ut, dessverre. Det har man rett og slett ikke plass til. Hadde landsdelsmuseene hatt mer penger så kunne man prioritert å rullere gjenstander i utstillingene i større grad - det er alle enige om at hadde vært kjekt. @Djervekvinnen, med mange flere: Når man velger å beholde en gjenstand selv frarøver man fellesskapet verdifull informasjon om den. De som velger å oppbevare objekter, ofte skjøre, i skuffer og skap rundt omkring gjør at kun de, og en veldig begrenset gruppe, får kunnskap om den. Når gjenstandene er av organisk materiale eller jern vil de i tillegg råtne og forvitre langt raskere enn om de kommer inn til museene og blir konservert. Hvis de blir levert inn til et museum kan de registreres og blir tilgjengelig for fremtidig forskning - og samfunnet generelt. @QUEST, grunnen til at Bispealmenningen står i fare for å havne på dynga er at ingen vil betale for å ta vare på den. Det er ikke fordi kulturminneforvaltningen ikke vil ta vare på den, men noen må faktisk ta på seg kostnadene for bevaringen. Tro det eller ei, men forvaltninga jobber faktisk på rimelig stramme budsjetter. Det er skåret ganske langt innpå beinet allerede.
 3. Separasjonsangst?

  Anbefaler Dog monitor! Da får du pushmelding på telefonen når det er støy hjemme, og kan snakke til, og med, hunden. Funket veldig fint på min da hun plutselig i en periode fikk det for seg at det var ugreit å være aleine (aller mest av kjedsomhet, tror jeg) og på hunden til en venninne som fikk litt trøbbel da de flyttet for en liten stund siden. Jeg har koblet laptop (hjemme) og smarttelefon, men du kan bruke nettbrett og alle mulige kombinasjoner av de tre (og flere kan logge seg på og sjekke, så lenge de har knyttet maskinene sammen tidligere).
 4. Akkurat nå APRIL

  Kom meg akkurat inn før det begynte å pøse ned her ute! Blir nok en ufrivillig pause fra skogsløping straks. Snøen begynner å bli såpass råtten at når jeg bommer på de (veldig) smale stiene så tråkker jeg gjennom og står med snø til knærne. Når dråget bestemmer seg for å snuse på elgspor og jeg må bremse så ramler jeg også uttafor. Går litt sakte da, kan du si Akk. Nå blir det trolig meeeget sen kveld for å fullføre noe jeg burde ha gjort ferdig for evigheter siden. Også jeg som prøver å holde meg unna snop også! Æsj.
 5. Akkurat nå APRIL

  La oss krysse fingrene for at de faktisk får ut finger'n og løser det til neste år! Burde strengt tatt ikke være noe stort problem med dagens teknologi. AN? Scroller på telefonen, men burde egentlig sove 🙄 Drukner i tidsfrister om dagen, føles det som. Løste det med å ta meg fri, istedenfor å jobbe. Jeje, godt man kan ta det igjen til helga si!
 6. Jeg blir stadig vekk gått på i sentrum. Lar tvilen komme folk til gode ved å forklare det med at jeg nokså lav og at folk er stressa. Man skulle tro folk hadde litt bedre sikt og tid når de beveger seg i skogen? Jeg har egentlig slutta å bli overraska over hva noen mennesker ser ut til å synes er akseptabel oppførsel, men jeg tenker at mye her i verden hadde løst seg om folk begynte å ta litt hensyn. Tenk om § 3 av Veitrafikkloven kunne vært en generell rettesnor for allmenn oppførsel! «Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.» Evig optimist, jeg veit.
 7. Det drøye er jo at det er det faktisk en del som gjør, dulter borti både voksne og barn, altså, når de synes at de er i veien. Jeg har ikke opplevd det selv, men har observert at løpere (innendørs på Bislett stadion) gjør det og fått gjenfortalt av flere på jobben at det har skjedd i skisporet. Uten å, eeeh, generalisere alt for mye så går beskrivelsen «mann, ca. 45» igjen...
 8. Akkurat nå APRIL

  Enig med Lola og Symra! Elverum er sted man kjører igjennom, til nød så stopper man og fyller bensin... Er det mulighet for jobb nærmere Trondheim da, om ikke i selve byen? Så kunne du tatt en etappevis flytting, liksom. Selv om det er kjedelig å flytte unødvendig mange ganger også.
 9. Tja, si det? Mulig @simira kan mye mer om det enn meg, men jeg er rett og slett spent på hvordan dette slår ut. Spesielt lokalt. Dette skal jo være et felles lovverk for EU, men det skal fungere sammen med allerede eksisterende lover og regler i alle de ulike landene. Og akkurat forum? Veit ikke, altså. Tanken er økt vern av individer og rett til å nettopp (delvis) anonymiserer på nett, det stemmer, men det er forskjell på de opplysningene du oppgir når du f.eks. registrerer deg og opplysninger du selv oppgir i forskjellige innlegg gjennom flere år. Skal prøve å lese meg litt opp til uka!
 10. Akkurat nå APRIL

  Haha, godt å høre at flere biter seg fast! Ja, jeg har vært flue på veggen en liten stund - så jeg fikk med meg deler av eskaleringen. Sånne utblåsninger er relativt vanlige, tenker jeg, når dårlig stemning bygger seg opp i en gruppe over tid. Det går seg nok til
 11. Akkurat nå APRIL

  Likte Shetland ganske godt! Hjelper at landskapet er så utrolig vakkert. Prøvde litt Vera, det var ikke helt min kopp te.
 12. Akkurat nå APRIL

  Takk! Satser på at forumet overlever litt til Sånn på ordentlig, altså. Jeg er relativt fersk hundeeier, og føler det er mye å lære her inne. Selv om kanskje noen temaer føles ihjelsnakket for en del av de gamle traverene kan det fortsatt være givende for oss nye. Litt amper stemning til tross, jeg synes dette forumet er langt mer balansert og ryddig enn alle hundegrupper jeg har sett på Facebook. Håper det løser seg med avløser @Raksha! Og at du får nok sjokolade til å bli helt passe kvalm
 13. Mja, mer eller mindre. Jeg ville gjettet på at det er den veien det går, ihvertfall. Samtidig vil jeg tro de har hatt nettsteder som Facebook i bakhodet når de har utarbeidet de nye reglene, så det blir faktisk veldig interessant å se fremover. Vi legger igjen mer og mer informasjon om oss selv online. Hvis du laster ned ditt private arkiv på Facebook så får du sett alt de har lagret om deg, og de lagrer virkelig alt: samtlige IP-adresser du har logget inn med, hvor lenge du har vært innlogget hver gang, hva du trykket liker på, bilder du har kommentert, etc. Men, klart. Det er litt annen informasjon enn opplysninger du selv «aktivt» gir ved å skrive hvor du bor, hvor mange barn du har o.l., som sideopplsyninger på et åpent forum. Og, ingenting blir strengt tatt slettet fra nettet. Du kan slettes på utsiden, men de som drifter baksiden vil nok fortsatt ha et arkiv med alle opplysninger. Hvordan blir det lagret, hvem har tilgang? Noen kan til og med ha tatt skjermbilder av de mer saftige innleggene på et eller annet tidspunkt. Det er fort gjort å glemme seg litt, men man bør minne seg selv på, innimellom, hva man sier hvor - og hvor komfortabel man er med at den informasjonen er lett tilgjengelig for alle som har tilgang til internett.
 14. Akkurat nå APRIL

  Det er fra Besseggen, så det er Gjende vi titter utover (mot Memerubu). Mobilkameraet yter ikke utsikten rettferdighet! Folksom tur, selv utenfor fellesferien og en litt regntung helg. Men utrolig pent lell.
 15. Hm, interessant poeng. Det blir spennende å se hvordan det slår ut for f.eks. forum og lignende. Ser at en av nøkkelendringene er «Right to be Forgotten», men det understrekes fortsatt at det vil være en skjønnsvurdering - i noen tilfeller vil man kunne argumentere med at det er viktigere for samfunnet at informasjonen er tilgjengelig enn for enkeltindividet å få det slettet. Én ting er jo alder, kjønn, bosted som blir registrert på en profil, noe annet er jo alle de opplysningene man selv (mer eller mindre) bevisst velger å gi i veldig offentlige tråder på et offentlig forum gjennom flere år... Norsk rettspraksis har slått fast at hvis en uttalelse kan nå et større antall personer regnes den som offentlig. Større er definert som mer enn 20-30 personer. Det betyr at selv om man f.eks. skriver noe på sin private Facebook-profil, så kan norske medier fritt sitere deg på det, med fullt navn og det hele. Hvis de av en eller annen grunn mener at det skulle være viktig informasjon for offentligheten. Så ja.
×