Tuvane

Medlemmer
 • Innholdsteller

  2,427
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Days Won

  3

1 følger

Om Tuvane

 • Rang
  Vanedyr

Profile Information

 • Kjønn
  Kvinne
 • Hunderase
  Schäferhund langhår

Nylige profilbesøk

3,116 profilvisninger
 1. Hehe, da må du titte litt nærmere på pelsen. Dekkhårene på de grå er flerfargede med sorte/mørke tupper (i fullstendig utvokst tilstand). At hunden er "grå" betyr ikke nødvendigvis at den har grå farge, ettersom den kan være alt fra nesten sort eller brun til nesten gråhvit. Siden dekkhårene er flerfargede, "skifter hunden farge" etter hvert som pelsen vokser, og hvordan en grå hund vil se ut som voksen er ikke alltid godt å si. Jeg tror det skyldes et agouti-gen, men akkurat det kan jeg ikke nok om til å uttale meg om, annet enn at det er det som styrer flerfargingen. Vixen, som illustrert over her, er en meget pigmentsterk grå hund. Ser du hodet hennes, blir det nok mer åpenbart at hun er grå, ikke sort og brun. Her en video som viser den ganske fascinerende pelsen på en grå hund. Dette er også en grå hund, også denne meget godt pigmentert. Bayaz av Bergsprekken.
 2. Det er nok det vanligste ja, men det finnes unntak. Her en sort schäfer av utstillingslinjer - Margman Yan: Her en grå schäfer av utstillingslinjer - Vixen av Quantos: Hvilke farger man får, kommer an på hvilke farger hundene man parer bærer på. Grå er mest dominant, så kommer sort og brunt, så bicolour og til slutt sort som er sort er recessivt. En grå hund kan i prinsippet være bærer av alle fargene, men siden genet for grått er dominant, vil er det det genet som kommer til uttrykk. To grå hunder som pares, kan gi andre fargekombinasjoner dersom begge hundene er bærer av andre fargegener. Er begge homozygot dominant, dvs har to genpar for grå, vil alle avkom bli grå. En sort og brun hund kan dermed ikke være bærer av grå, men den kan være bærer av bicolour og sort. En bicolour hund kan værer bærer av sort, mens en sort hund kun har gener for sort, og om den pares med en annen sort hund, vil man få 100% sorte hunder.
 3. Nei, jeg forventer jo ikke det, når hunden ikke har noen symptomer. Men jeg VET at rasen er disponert for spondylose, og da synes jeg det er greit å ta et røntgenbilde og sjekke når hunden likevel skal dopes ned pga. tannrens. Om hunden da plutselig skulle få ryggplager senere, så vet jeg jo også da at den tidligere har hatt en frisk rygg og at det ikke er noe som er medfødt eller oppstått i tidlig alder. Om hunden skulle vise seg å ha begynnende forandringer, kan man jo også igangsette tiltak før det evt. dukker opp symptomer.
 4. Ja, har hunden spondylose allerede da, så er den jo "ille ute". Schäfer er det dessverre ikke så mange som røntger rutinemessig, ergo er det vanskelig å vite hvor lenge problemet har vært der når det evt. blir avdekket. Jeg har røntget ryggen på min ved 2,5 års alder og 5 års alder, og den var heldigvis prikkfri ved begge anledninger. Neste hund bfår nok ryggrøntgen når jeg tar HD/AD-røntgen, og så får man jo evt se om det dukker opp andre anledninger der røntging kan være aktuelt (tannrens ol). Var gamle hund fikk påvist spondylose i en alder av 9 år, og hadde ikke hatt symptomer før den tid.
 5. Såvidt jeg har skjønt forekommer klinisk spondylose i større grad hos brukslinjer enn hos utstillingslinjer på schäfer. Jeg vil tro at begge linjene er disponert for lidelsen, men klinisk forekomst er vel sannsynligvis større hos hunder som brukes hardt over mange år, enn hos rene familiehunder, som kanskje ikke fremviser symptomer før de når senioralder.
 6. Schäferen finnes i fire godkjente fargevarianter; grå, sort og brun, bicolour og sort. Det er ikke sånn at bruksschäferen alltid er grå og utstillingsschäferen alltid er sort og brun. Fargene er altså helt likestilt, men historisk sett så har utstillingsfolket foretrukket sort og brun, mens bruksfolket ikke har brydd seg om farge, og siden grå er den mest dominante fargen genetisk sett, finnes det veldig mange grå hunder av brukslinjer. Farge har altså ingenting å si, og bruks- og utstillingslinjer blir vurdert etter samme rasestandard. Det finnes brukslinjehunder med meget godt eksteriør, og de vil fint kunne oppnå Excellent på utstilling dersom de er i utstillingskondisjon og presenterer seg bra. Erfaringsmessig så er ikke nødvendigvis hundene i utstillingskondisjon ELLER ringtrent, og når man da kommer med en litt overvektig eller ustelt hund som humper rundt i alt annet enn trav, så får man ikke Excellent uansett hvor godt eksteriøret måtte være.
 7. Så lenge hunden er tilvendt bilkjøring og det er grei temperatur i bilen, så kan nok det fungere veldig greit. Man må dog være obs når det er veldig kaldt, eller når det er varmt og sol - det blir fort glovarmt i en bil som står i sola, og hunder tåler overoppheting veldig dårlig, så da må man parkere i skyggen eller ha egnet solskjerming (silvershade ol.).
 8. Kan du ikke blande inn raspede gulrøtter i maten? Da kan du gi litt mindre mat, magen blir full så du slipper mas, og vekta går forhåpentligvis ned.
 9. *ønske seg din sirkulasjon og hudbarriere* Jeg må begynne med hansker lenge før jeg i det hele tatt fryser, ellers blir hendene fulle av eksem... Dvs hansker hele året minus sommeren. Samt at jeg sover med bomullshansker, locobase og sterk kortisonkrem hver natt. Og likevel ser hendene mine delvis ut som kjøttkaker. I tillegg fryser jeg noe helt forferdelig på fingrene, selv med tykke votter.
 10. Det tror jeg nok ikke stemmer. Hvor godt hunden spiser kommer nok an på genetiske forhold, samt miljøforhold. Da tenker jeg ikke på eierens appetitt, men på mattilgang, konkurranse om maten ol. Erfaringsmessig sett får en hund med litt laber matlyst bedre matlyst dersom det er en risiko for at hund nr to spiser opp maten dens. Jeg er forøvrig matvrak, mens bikkja har litt varierende matlyst. I perioder spiser han som en utsultet ulv, mens i andre perioder så er ikke mat så utrolig fristende. Ofte ser jeg at jeg kan trigge matlysten endel ved å la ham jobbe for maten, dvs at han må gå litt lydighet på kjøkkenet før han får mat. Mat smaker bedre når man jobber for den?
 11. Helt OT, men WHAT?!? Går du ikke med hansker før det er -10? Hvordan går det med hendene? Hilsen hun som får håndeksem når utetemperaturen bikker 10 plussgrader. Jeg begynner å klø bare av tanken. Jeg ser at du har schäfer, og da tror jeg ikke du skal være så veldig bekymret for at hundene dine fryser. OM de fryser, så hadde du nok merket det, de blir stive, skjelver, løfter beina annerledes osv, osv. Jeg har per dags dato ikke møtt en voksen schäfer som fryser under normale vintertemperaturer (valper, unghunder og eldre hunder er noe annet), men om vi snakker ekstremkulde og hunder med skader ol., så er det sikkert ikke dumt å slenge på et dekken. Selv vår forrige schäfer, som knapt hadde pels (allergihund med masse hudproblemer), elsket vinter og kulde. Han jeg har nå ELSKER kulda, og vil helst ikke være med inn uansett hvor kaldt det er. Han legger seg ned, ruller, stikker hele hodet ned i snøen og gir på alle måter uttrykk for at han storkoser seg. Jeg bruker potesokker for å unngå kladder og skaresnø, men har aldri sett at han har fryst på beina selv i 25-30 minus uten potesokker. Det er verre når vi snakker 25 plussgrader, da er han ikke spesielt happy eller energisk, og foretrekker heller å ligge kjelleren (kaldt murgulv) store deler av tiden. Han hater dekken, så tror han hadde blitt meget snurt om jeg hadde tatt på ham noe sånt for å gå tur. Ille nok med refleksdekken og regndekken.
 12. En tispe som var paret med hannen min var ikke synlig drektig før i uke 7. Hun hadde fem valper, hvorav en var underutviklet og død. Det var en førstegangstispe i meget god form, og valpene var av normal størrelse for rasen.
 13. Med en helse som er helt ræva, så er vel egentlig eneste mål for 2018 å prøve å klare å stabilisere helsesituasjonen sånn noenlunde og unngå å bli enda dårligere. Bikkja får være pen og søt, og så får vi håpe at jeg en dag blir frisk nok til å jobbe litt mer med ham, sånn at jeg får bruksmerittert ham. Han er full-certet og vi trenger bare en stakkars kåringsprøve for å utløse championat.
 14. Enig. Jeg kjenner ikke så mange med dober, men likevel har jeg flere ganger lest om "hunder i sin beste alder" som faller døde om på tur eller hjemme. Det har jeg ALDRI hørt om på noen annen rase enn dober. Utrolig skremmende, det må også være en veldig traumatisk måte å miste hunden sin på.
 15. GHKL står for Gebrauchshundklasse, og R og H på slutten står for henholdvis Rüden og Hündinnen.