Jump to content
Hundesonen.no

Uønsket adferd, glefsing


Recommended Posts

Hei jeg trenger litt råd og hjelp. Meg og samboer har en Jack Russell terrier på 1 år. Louie er en kjempeherlig og sjarmerende hund, men han har store tendenser til å glefse og bite oss. Dette begynte da han var ca 6 mnd gammel. Jeg tenkte i starten at dette bare var puberteten men jeg begynner å bli veldig usikker. Louie kan glefse mot oss helt uten forvarsel (advarende signaler) eller uten en grunn jeg kan tenke meg til, og dette begynner å skremme meg litt. Jeg hadde en episode der louie kom bort til meg for å kose, da lå han oppå meg. Plutselig ser jeg han stivner litt og neste øyeblikk glefsa han etter meg. Han rakk å bite meg hardt i hånda, og det endte med at jeg måtte bruke en pute for å ikke bli mer bitt. Vi har hatt adferdsspesialist på besøk, vi fikk veldig gode tips og holdt på med strukturert trening i flere uker, men det har fortsatt ikke gitt seg. Vi har også prøvd kjemisk kastrering men det har ikke blitt noe bedre.

Louie får lange og gode turer hver dag, trener masse på hverdagslydighet og han får mye hjernetrim og lek om dagen. Vi har alltid vært flinke på å gi belønning og ros for ønsket adferd.

en annen ting angående louie er at han plutselig angriper samboer, vi kan ligge i sofaen å slappe av, og da ser vi louie lader opp og løper mot samboer for å knurre, bite og bjeffe på han. Dette er noe vi ikke får stoppet med det første, ender med at vi må legge han i buret, men når han har fått roet seg ned og vi åpner buret igjen, er han i gang igjen. 

har dere noen gode tips eller råd? Jeg syns ikke det er noe gøy å begynne å bli ukomfortabel rundt sin egen hund. 

Link to post
Share on other sites

Hvis hunden har bygget opp dette i flere måneder så vil det ta mer enn noen uker å endre på det.

Før dere hadde adferdsekspert på besøk, har hunden blitt grundig undersøkt av dyrlege og utelukket at hunden er plaget av noe?

Har hunden blitt korrigert for knurring eller valpebiting før? Hvis han faktisk ikke gir noen signaler før han angriper så er det en mulighet at det er fordi de signalene tidligere har blitt straffet.

Kastrering kan gjøre hunden mer usikker og problemet verre, så det ville jeg unngått.

En mulig årsak til bitingen kan være ressursforsvar. Tok adferdseksperten opp dette?

Hva gjør dere nå? Hvilke tips fikk dere som dere føler funker?

Om dere bor på østlandet vil jeg på det sterkeste anbefale grunnkurs og språkkurs hos Lundqvist hundeskole. Jeg har gått mye kurs både i hundesport og adferd, men jeg tror ikke jeg har lært like mye om språk noe sted som der.

 

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
10 minutter siden, simira skrev:

Hvis hunden har bygget opp dette i flere måneder så vil det ta mer enn noen uker å endre på det.

Før dere hadde adferdsekspert på besøk, har hunden blitt grundig undersøkt av dyrlege og utelukket at hunden er plaget av noe?

Har hunden blitt korrigert for knurring eller valpebiting før? Hvis han faktisk ikke gir noen signaler før han angriper så er det en mulighet at det er fordi de signalene tidligere har blitt straffet.

Kastrering kan gjøre hunden mer usikker og problemet verre, så det ville jeg unngått.

En mulig årsak til bitingen kan være ressursforsvar. Tok adferdseksperten opp dette?

Hva gjør dere nå? Hvilke tips fikk dere som dere føler funker?

Om dere bor på østlandet vil jeg på det sterkeste anbefale grunnkurs og språkkurs hos Lundqvist hundeskole. Jeg har gått mye kurs både i hundesport og adferd, men jeg tror ikke jeg har lært like mye om språk noe sted som der.

 

Takk for svar, vi har ikke tatt en grundig sjekk av han hos dyrlege. Vi har snakket om at dette er lurt å gjøre for å sjekke at han ikke har en medfødt sykdom eller lignede. Vi har vært hos veterinær og tatt opp at han biter og glefser, dem har bare tatt klinisk sjekk til nå, og sa han var frisk. Det var de som anbefalte oss å prøve kjemisk kastrering. 
 

han har aldri blitt straffet for å gi advarende signaler. Da han først kom til oss merket vi veldig fort at valpebiting var et stort problem, det var helt intens og vi ble bitt til blods flere ganger om dagen. Vi snakket med oppdretter om dette, og hu trodde kanskje han ikke hadde lært underkastelse av mor i valpekassen. så hun mente vi måtte legge han på ryggen med hånda på brystet hans og holde han fast helt til han ble avslappet og rolig.

Adferdseksperten tok ikke opp ressursforsvar. Men jeg tror selv noe av glefsingen kommer fra ressursforsvar. Hvis han har et tyggebein han enten spiser på eller gjemmer, glefser han mot oss om vi setter oss for nærme. Etter det har vi sluttet å gi han langvarig tyggebein. Han kan også glefse mot meg dersom han har kastet opp og jeg skal gå bort for å vaske det opp..

de tipsene vi fikk var å ha på halsbånd og bånd inne. Han fikk ikke lov til å være i sofaen eller senga. Og når vi skulle lage middag/spise middag, skulle han ligge i buret. Vi skulle ha noen økter om dagen der vi trente på ro. De tipsene hjalp oss veldig med å ha han mer roligere inne, han slapper mer av og sover mer. Men det hjalp ikke mye på glefsinga. 

Link to post
Share on other sites

Her lyser det mange varsellamper for meg. Jeg ville byttet dyrlege. Å anbefale kjemisk kastrering på en hund som glefser hører ikke hjemme noe sted.

Jeg stusser også på at adferdseksperten ikke har sett på dette med ressursforsvar, og ikke minst forlangt en grundig helsesjekk før noe annet.

Jeg håper dere heller ikke har hørt på oppdretters råd om å legge hundene på ryggen. Det er en oppskrift på å få hunden til å føle at den må forsvare seg. Den dynamikken mellom valpemor og valper er noe helt annet enn det vi mennesker greier å kopiere.

Når det er sagt er synes jeg de rådene dere jobber med er bra. Jeg regner med at dere har gått gjennom slike ting som å prøve å identifisere når på dagen og når i forhold til aktivitet det skjer. Det virker som han får nok aktivitet, men jeg ville også fokusert på oppgaver som gir mestring og selvtilling hos hunden. Nosework/søksarbeid er bra for det.

Jeg ville fått en grundig undersøkelse hos en annen dyrlege, gjerne en som har kompetanse på adferd i tillegg til medisin, og fortsatt som dere gjør. Det tar lang tid å endre innarbeidet adferd hos hund, og hvis det ligger en usikkerhet og/eller ressursforsvar iboende i hunden så skal det mye til for å få det helt bort. Men jeg er ganske overbevist om at det går an å trene bort bitingen på denne hunden, slik du beskriver det.

 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Vi har en flott liten spisshund på 10 mnd som vi fikk for 4 uker siden. Den bodde hos oppdretter i 9 mnd, en enslig dame som bor litt avsides til. Den har nok vært litt lite sosialisert hos oppdretter, og dette har resultert i en hund som tydelig er redd menn. Inkludert mannen i huset og tenåringssønnen. Oss to jentene la den sin elsk på fra første stund. Den første måneden har vi jo brukt til å bli kjent og så har jeg tenkt at det vil gå seg til med mannefobien etter litt tid. Jeg er jo også kjent med at dette er en hunderase som varsler, men tenkte at den gjerne varsler hvis det feks kommer noen utenfra osv. Problemet er at hunden varsler noe voldsomt hver gang mennene i huset kommer opp trappen fra første etasje, inn fra er annet rom osv. (har lurt litt på om den er overbeskyttende ovenfor oss jentene, ettersom han bjeffer mindre når ikke vi er hjemme).Når de har vært i samme rom en tid så går det greit og han tar villig i mot godbit fra mennene også. Men neste morgen når vi står opp så er det glemt at de ikke er så skumle, og det er voldsom bjeffing når de kommer opp trappen igjen...jeg og mannen går alltid kveldsturen sammen og i helgene er vi gjerne på tur alle sammen. Ute godtar han hele gjengen og det bjeffes sjelden (bare på andre hunder hvis de virker hissige), og er en fryd å være sammen med. Glad og spretten. Må legge til at han er kosete og ikke aggressiv, bare veldig bjeffete og usikker på husets menn..Er det noen erfarne hundeeiere som har gode råd for hvordan vi best skal jobbe med dette?  (Ha i mente at han ennå ikke kan veldig mange kommandoer, kan sitt og til dels "bli", og vi øver på "på plass")
  • Vi har en flott liten spisshund på 10 mnd som vi fikk for 4 uker siden. Den bodde hos oppdretter i 9 mnd, en enslig dame som bor litt avsides til. Den har nok vært litt lite sosialisert hos oppdretter, og dette har resultert i en hund som tydelig er redd menn. Inkludert mannen i huset og tenåringssønnen. Oss to jentene la den sin elsk på fra første stund. Den første måneden har vi jo brukt til å bli kjent og så har jeg tenkt at det vil gå seg til med mannefobien etter litt tid. Jeg er jo også kjent med at dette er en hunderase som varsler, men tenkte at den gjerne varsler hvis det feks kommer noen utenfra osv. Problemet er at hunden varsler noe voldsomt hver gang mennene i huset kommer opp trappen fra første etasje, inn fra er annet rom osv. (har lurt litt på om den er overbeskyttende ovenfor oss jentene, ettersom han bjeffer mindre når ikke vi er hjemme).Når de har vært i samme rom en tid så går det greit og han tar villig i mot godbit fra mennene også. Men neste morgen når vi står opp så er det glemt at de ikke er så skumle, og det er voldsom bjeffing når de kommer opp trappen igjen...jeg og mannen går alltid kveldsturen sammen og i helgene er vi gjerne på tur alle sammen. Ute godtar han hele gjengen og det bjeffes sjelden (bare på andre hunder hvis de virker hissige), og er en fryd å være sammen med. Glad og spretten. Må legge til at han er kosete og ikke aggressiv, bare veldig bjeffete og usikker på husets menn..Er det noen erfarne hundeeiere som har gode råd for hvordan vi best skal jobbe med dette?  (Ha i mente at han ennå ikke kan veldig mange kommandoer, kan sitt og til dels "bli", og vi øver på "på plass")
  • Som nevnt tidligere i tråden: Sorg og hvordan man sørger er veldig individuelt og privat. Jeg kan forstå ønsket om å ha asken til kjæledyret sitt i ei fin urne ett sted i boligen. For meg blir det å ha urna med aske hjemme på peishylla en konstant påminnelse om at der ligger hjertehunden min som jeg aldri får møte igjen. Så å ha urna hjemme kommer bare til å være trist og veldig deprimerende. Helt uaktuelt med andre ord. Vet ikke om jeg kommer til å ha bilder hengende av han heller, trur det bare kommer til å være sykt sårt og vondt å ha en konstant påminnelse om at han er borte for alltid.. Mitt ønske er at Alvin får avslutte livet hjemme, aller helst i hagen der han vokste opp. I rolige omgivelser og at han får ha siste hvilen i skogen hjemme i Porsgrunn. Eventuelt at han blir kremert privat og at asken blir spredt i skogen der vi liker oss best ❤️  
  • pigger da er det nok for glatt å trekke men tenker boffen får det gøy til vintern med skiene
  • funker med piggdekk på vei, men i skiløypa skal det være temmelig hardt før du kan sykle med vanlige sykkeldekk:-) Vi har sykla litt uten piggdekk på vei vinterstid og det er ikke å anbefale 😅😅
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...