Jump to content
Hundesonen.no

Rasevalg - hestevennlig hund


Hannautenh
 Share

Recommended Posts

Hei!

Da livssituasjonen endelig tillater det, er jeg nå på utkikk etter egen hund, men er svært usikker på rase!

Jeg er vokst opp med Golden og elsker gemyttet, gleden, vennligheten og generelt at den er så ukomplisert. Likevel kunne jeg tenke meg en hund som er litt mer «på» og førerglad enn golden og lignende raser. Min golden er snill som dagen er lang, men veldig selvstendig og selektiv hørsel ;)

Ønsker ikke en like høy-intensiv som BC eller andre rene brukshunder, men en mellomting hadde vært ideelt. Jeg synes det er veldig morsomt å trene med scaefer, BC og andre intensive hunder, men er redd for at jeg ikke har kapasitet til å håndtere så energiske hunder i hverdagen. Har inntrykk av at gjeterhunder er noe mer «avhengig» av eieren sin, og det passer egentlig fint, er ikke ute etter en overdrevent selvstendig hund. Men føler at jeg som regel har begrenset med mulighet for å imøtekomme det daglige aktivitetsbehovet til disse rasene. 
 

Det kanskje aller viktigste momentet er at hunden må gå overens med hester! I en typisk hverdag vil hunden være med i stallen, kunne luske rundt i stallen men holde seg nær eier (altså helst ikke en veldig selvstendig hund som legger avgårde på egne ekspedisjoner og jakter høns) og gå løs på tur uten å løpe etter andre mennesker, hester, sauer osv. Tenker derfor at jakthund er mindre aktuelt.

Har tenkt mye på flat coated retriever, men blir usikker pga faren for kreft og andre sykdommer. Har også vurdert sveitsisk gjeterhund men dette er en rase jeg bare har lest om, har ikke personlig erfaring med den. Størrelse er ikke så farlig, men med tanke på at den må kunne holde tritt med hestene på tur bør den jo ha noe beinlengde hverfall. Bor i Nord-Norge så litt pels er gjerne greit men ikke et krav. 
 

Jeg er selvfølgelig veldig klar over at egenskapene jeg er ute etter varierer mellom individer og er veldig avhengig av trening! Likevel er det jo noen generelle egenskaper som er mer fremtredende hos enkelte raser, så er ute etter å høre om noen har tanker eller erfaringer som kan være relevant for meg! :)

Link to comment
Share on other sites

Når du skriver hestevennlig hund, så tenker jeg med en gang på dalmatiner. Vi hadde dalmatiner som stallhund den gangen jeg drev på med hester. Og for en naturlig rolig måte å omgå hester var helt fantastisk å se på. De krever gjerne å få på seg litt klær hvis det blir kaldt, men det er vel ikke noen problem? Ellers så er det en sprek rase, som aldri hadde problemer med å holde tritt med hestene på tur. 
Verd å sjekke opp ?

 

Link to comment
Share on other sites

Hvis du liker gjeterhunder, men ikke vill ha de med stor G, så kanskje collie, korthåret, hadde vært noe for deg? Lange nok ben til å henge med på tur. Førerorientert, men ikke like intens som BC. Virker som en god allrounder.

Ang flat er helse absolutt et aber, de blir ikke så kjempe gamle dessverre. En god flat er virkelig en fin hund, også en "allrounder". Samtidig er det mye hund, spesielt hannhundene. Hvis de ikke blir oppdratt synes jeg de virker som mye mer krevende å ha enn en brukshund med stor B. Det kan bli MYE hund. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Det virker jo som at de det er snakk om i artikkelen tar godt hensyn til valpenes behov og utøver god dyrevelferd, og det er vel og bra. Uansett synes jeg det er skummelt med slike trender som involverer dyr, spesielt fordi man aldri vet hvordan det kan utvikle seg. Med en såpass stor etterspørsel, kan vi liksom ikke se bort ifra at det kan skapes mange useriøse aktører som ikke setter valpenes velferd i absolutt første rekke. Forholdene man har sett i utlandet som blir beskrevet i artikkelen er jo ren tortur…
  • Hvis han gjør fra seg rimelig raskt om morgenen så tenker jeg at han faktisk må ut da. Du sier ikke hvor ung, men det kan ta litt tid før de lærer seg å sove hele natta. Men det kan være at han også bare har behov for å røre litt på seg eller bytte liggested, så jeg ville prøvd uten bur.
  • Kast buret på søppeldynga der det hører hjemme.  Her er det ingen som står opp ‘før tiden’ med mindre det er snakk om dårlig mage eller lignende . De sover da også i sengen eller i kurver på gulvet for de som ønsker det.
  • https://www.nrk.no/stor-oslo/valpeyoga-har-kommet-til-norge-_-dyrebeskyttelsen-vil-ha-forbud-1.16816919 Pengegriske ‘grundere’ utnytter små hvalper til inntjening. Tragisk å se at over 40 % svarer at de vil benytte seg av tilbudet. Kanskje ikke overraskende når man ser hvor mange som stadig anskaffer seg vandrende lidelseshistorier på fire ben ..  Håper Dyrebeskyttelsen får gjennomslag her. 
  • Et lite problem, men kanskje noen har et tips eller to?  Har en unghund som våkner litt tidligere enn jeg ønsker på morgenen. Han våkner opp mellom 05.30 og 06.30. Før jeg fikk hunden våknet jeg av meg selv og sto opp en gang mellom 06.30 og 07.00. Tidsmessig er ikke dette noe stort problem, jeg får sove nok selv om jeg står opp 05.30. Jeg ønsker imidlertid ikke å stå opp før jeg må. Vil heller ha den timen på kvelden. Han pleier å sovne av seg selv på kvelden og vi legger oss rundt kl 22. Luftetur umiddelbart før han legger seg for natta. Har prøvd å ha han våken lenger, men det hjelper lite, det er bare jeg som får mindre søvn da. Hunden våkner og starter med å bevege seg litt i buret, strekke seg, og etter litt tid blir det piping/klynking. Jeg pleier å våkne da og han slutter med lyder når han vet at han har greid å vekke meg. Hvis ikke jeg våkner(svært sjeldent) så begynner han å bjeffe. Jeg er ganske sikker på at dette er noe jeg kunne løst ganske lett med ignorering og at jeg venta han ut. Utfordringen min er at jeg bor i blokk og har naboer jeg ikke ønsker å forstyrre med lengre bjefferunder på morgenen. Han lager nok lyd ellers. Vi pleier å ta en rask tur ut når han våkner, og da både tisser og bæsjer han ganske raskt. Rett inn igjen. Jeg er heller ikke helt sikker på om han da våkner fordi han må på do, eller om det er et potensiale for litt mer sammenhengende søvn. Han har fint greid å dressere meg til å stå opp litt før jeg vil, men jeg har latt det skje da det er viktigere for meg å ta hensyn til naboenes velferd.  Er det noen som har noen tips til hvordan man kan få hunden til å sove litt lengre på morgenen?   
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...