Jump to content
Hundesonen.no

Terrier og gjeterhund


Adela
 Share

Recommended Posts

Hva er den største forskjellen generelt mellom gjeterhunder og terrierene? I gemytt, væremåte, bruksområde og det å leve som familiehund og litt brukshund?

Jeg er oppvokst med diverse gjeterhunder men nå vurderer jeg å gå for en av terrierene. Det er sjelden folk har hatt akkurat de samme rasene som jeg har derfor spør jeg generelt.

Er det noen som har hatt både gjeterhund og terrier her? Hva var rasene? Hva var forskjellen, likhetene?

Link to comment
Share on other sites

Anbefaler at du blir kjent med flere individer, det er ikke mulig å få et ordentlig inntrykk av væremåten (om det er noe for deg) bare ved å lese.

Gjeterhunder og terriere er nesten stikk motsetninger (selv om det er stor forskjell både på gjeterhunder og terriere innenfor rasene), terriere er generelt egenrådige og med et høyt temperament, mens f.eks BC er myk og førerorientert. På gjeterhundene er det gjerne stress og naturlig nok gjeterinstinkt som går igjen av evt problemområder, mens terriere må eier jobbe mye mer for at hunden skal ville lystre, kan generelt være vanskelige å ha løs, sterkt jaktinsinkt på smådyr og evt samkjønnaggressjon. 

Hadde vært lettere å svare om du nevnte konkrete raser.

Link to comment
Share on other sites

Som nevnt over, det er enorme sprik mellom gjeterhundene, og mellom terrierne. Det er jo en del forskjeller mellom BC, schæfer og belger f.eks, og det samme gjelder terrierne: staff og fox terrier er to helt ulike raser.

Jeg har hatt BC og fox terrier, og det er absolutt ingen likheter mellom dem. Bc generelt er en myk og førbar hund som er opptatt av hva eier syns og mener. De blir lydigere og er roligere når det ikke skjer noe, mer usynlige innendørs og de er "kalde" i hodet. Det er enkelt å få inn en stabil og pålitelig innkalling. De gjeter og passer på andre dyr, men spiser dem ikke. De er mye morsommere å ha med på treninger fordi de er opptatt av eier og liker å få oppgaver, mens foxen kun jobber for belønning. Fox terrieren gjør som den selv vil, hele tiden, med mindre du har noe den vil ha (som sjeldent er tilfelle ved andre forstyrrelser). Foxen er svært energisk, opptatt av alt som skjer inne og skal være med på det. Den varsler, spiser katter (og alt annet med puls) og har et lynne som gjør at de endrer modus raskt, som gjør at jeg personlig stolte mindre på dem rundt barn, fremmede, andre hunder osv. De kan gå løse der det ikke finnes dyr eller annet som krever at innkallingen fungerer hver gang, de stikker sjeldent langt. Foxen har mye skarpe som gjør at de ofte går inn i konfrontasjoner, noe bcen sjeldnere gjør. Bcen vil som regel tolerere andre hunder uten mye om og men, selv når den er av det slaget som ikke liker andre hunder, noe en fox terrier definitivt ikke gjør. Det er også mye større sjanse for at det oppstår "plutselige" slåsskamper med en fox, selv når hundene ser ut til å gå overens (og har gjort det i årevis og bor sammen).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...