Jump to content
Hundesonen.no

Tisper og hannhund i samme kull


Recommended Posts

Hver valp har 50/50 sjanse for å være tispe eller hann, men det betyr ikke at kjønnsfordelingen i et kull vil være 50/50 tisper og hanner, det er en vanlig misoppfatning. Kjønnsfordelingen i et kull kan være hvilken som helst.

På statistikknivå fødes det som regel litt flere hanndyr enn hunndyr, men det sier ingenting om hvert enkelt kull.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
På 12/5/2021 at 5:25 PM, Grønn skrev:

Hvis det blir tre valper er det 7/8=87,5% sjanse for at det blir minst en hannhund, (når vi forutsetter at det er like stor sannsynlighet for tispe og hann i hvert tilfelle)

Takk. Da er det stor sannsynlighet for at jeg får en valp. Nesten 90 prosent er bra.

Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, Isabelle said:

Takk. Da er det stor sannsynlighet for at jeg får en valp. Nesten 90 prosent er bra.

Men det er jo bare "på papiret". I praksis er det 50/50 for hver valp, uavhengig av hva de øvrige valpene blir. Til sammenligning hadde jeg 7 kattunger fordelt på tre kull da jeg drev katteoppdrett, og det ble seks gutter og ei jente.

Link to post
Share on other sites
3 timer siden, Wilhelmina skrev:

Men det er jo bare "på papiret". I praksis er det 50/50 for hver valp, uavhengig av hva de øvrige valpene blir. Til sammenligning hadde jeg 7 kattunger fordelt på tre kull da jeg drev katteoppdrett, og det ble seks gutter og ei jente.

Det er grunnleggende kombinatorikk. Dette var det første og beste bilde jeg fant: Se kildebildet

La JA være hannhund og NEI tispe. Da ser vi at det er 8 mulige rekkefølger på valpene i et kull på tre:

HANN - HANN -HANN

HANN - HANN -TISPE

HANN -TISPE -HANN

osv.

Det er bare den siste kombinasjonen (bak hode til jenta) TISPE-TISPE-TISPE som ikke gir noen hannvalp.

Men dette er den statistiske sannsynligheten. Det er selvsagt mulig at akkurat dette kullet blir et kull med bare tisper. Men sannsynligheten er altså stor for at det blir født minst en hanne.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Det er tatt høyde for at dette er uavhengige hendelser (kjønnet til valp 2 avhenger ikke av hva valp 1 var).

I et kull på 3 valper har man følgende mulige utfall, eller rekkefølger kjønnet på hver valp kan komme i:

H=hannvalp
T = tispe


1. 2. 3. valp
H H H  - 1/8
T H H - 1/8
T T H - 1/8
H T H - 1/8
H T T - 1/8
H H T - 1/8
T H T- 1/8
T T T - 1/8

Siden det er 8 mulige utfall, sier man at hvert utfall har oddsen 1/8.

For å finne sannsynligheten for at det kommer minst en hannvalp, adderer man bare alle utfallene med minst en hannvalp og får 7/8 (eller 87,5%).

Men dette er teoretiske beregninger og faller innunder sannsynlighet og kombinatortikk. Det kan si noe om statistikk (f.eks ved terningkast, tror det heter "store talls lov" hvis jeg husker riktig ), men ikke alltid.  Denne beregningen vil ikke vise tendens til at det totalt som regel vil fødes flere hanndyr enn hunndyr når man ser på helheten i en populasjon (altså når vi snakker om maange individer, store tall).

I praksis er det viktig å huske på at det forekommer kull med bare et kjønn hele tiden.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Vi har en snill og grei 1.5 åring, som går pent å bånd, kommer på innkalling og kan mange grunnferdigheter, altså relativt lydig både inne og ute, også med div forstyrrelser. MEN når det dukker opp en katt går rullegardina ned. Hun fryser til is, og blir stående bom stille, før hun reagerer. Hun har også fotografisk hukommelse på steder hun før har sett katt, så da bygger hun seg opp og stresser når vi går forbi feks nabohus, selv om ikke katten er ute. Hun har hatt en erfaring med å jage katt, da ga hun seg ikke før katten hadde gjemt seg bort og vi tok henne fysisk vekk. Er det noen som har erfaring med å trene bort dette på noe vis, vil sladretrening med avstand ha noe for seg feks? Er dette noe som roer seg med alderen? Vi har ikke tilgang til hundevant katt å "trene med", så må ta det på sparket evt på tur.  Er forberedt på at det ikke går, og at vi alltid må være føre var når vi er ute med henne, men hadde vært veldig fint å få ned stressnivået litt 😆 
  • Det blir anbefalt å ikke fòre V&H og tørrfôr i samme måltid fordi det taes opp forskjellig i systemet. Rått er mye tyngre å fordøye. Jeg pleier å gi tørrfôr på morgenen, dagen, og rått på kvelden når vi er ferdig med all aktivitet 😊   Hvor mye valpen trenger varierer veldig fra individ til individ, og kommer an på gener, hvor mye valpen vokser og aktivitetsnivå. Så her må du følge med på holdet på valpen. Du skal lett kjenne ribbein og se tydelig midje, med ikke se noe særlig ribbein eller hofteben osv. Da er den for tynn. 
  • Foringsveiledningen for V&H er vel noe  sånt som 4% av kroppsvekt for valper, så hvis jeg ikke regner helt feil er det 280 gram for din hund. Delt på to, siden du vil fore halvt om halvt = 140 gram. Så halverer du jo bare tørrforet også.
  • Hei =)  Har en labrador hann på 10 uker nå . Han skal da ha 6 dl med tørrfor fordelt utover dagen. Har lyst å fore halvt  om halvt med tørrfor og vom hvordan skal jeg da finne ut hvor mye vom han skal ha i forhold til tørrfor ? Han veier nå 7 kg  noen som kan hjelpe meg å finne ut regnestykket å hvordan man regner det ut?  Har prøvd meg litt frem der jeg har brukt et desilitermål og stappet vom nedi til det måler 3 dl. og målt opp 3 dl tørrfor. vet jo ikke om dette ble riktig   
  • Hvordan gjøres dette? Erfaringer? Hva må jeg passe på?
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...