Jump to content
Hundesonen.no

Valp med raptus ?


Recommended Posts

Vi har en goldendoodle valp som er 11 uker gammel, han har vært hos oss i to uker nå. En herlig liten type, som lærer raskt og har mye energi.

1) Men vi har noen utfordringer, på ettermiddagen/kvelden får han ofte raptuser, som varer lenge opptil flere timer, han er trøtt og urolig, men klarer ikke finne roen selv. Har forsøkt trikset med å holde ham til han roer seg, men da blir han bare helt vill, og man må til slutt slippe ham. Har også forsøkt å la han lete etter maten ute i hagen, og inne, trene kontakt, men ingenting hjelper når han er i raptus-modus? Tips?


2) Han har funnet seg en liten grop i et blomsterbedd som er hans go-to når han har raptus, da graver han der eller forsøker å stikke av under gjerdet i hagen og løper etter forbipasserende, og hører ikke etter/virker ikke til å bry seg om meg eller samboer overhodet. Kommer dette til å bli bedre etterhvert med kontakttrening og trening på innkalling?

3) Om 1,5 uke må jeg tilbake på jobb, og han må da være hjemme en god stund alene, dvs noen dager 7-8 timer, noen dager 2-3 timer? Tips til hvordan man kan øve på dette i praksis? Og lar det seg gjøre på så kort tid? Han fotfølger meg og samboer til døren, og går vi ut og rett inn igjen løper han bare ut i gangen. 

Mvh ny valpeeier, takker for alle kyndige svar. 

 

 

Link to post
Share on other sites

Jeg håper dere har trent litt mer på alenetrening og selvstendighet enn å gå ut døren og inn igjen hvis han må være alene en hel arbeidsdag om halvannen uke. Kan en nabo eller noen andre stikke innom og lufte i løpet av dagen kanskje?

Ihvertfall ville jeg startet å lukke dører bak meg når dere går på badet eller er i andre rom en kort stund, gå til postkassen, osv. Progresjonen kommer veldig an på hunden, og du kan søke på "alenetrening" for å finne flere tråder og tips på forumet her.

Det samme gjelder raptus, helt vanlig. Har du prøvd å gi ham et tyggebein og sitte sammen med ham på teppet/senga hans?

Hullet i gjerdet må såklart tettes, og han bør antageligvis ikke slippes ut i det hele tatt uten bånd når han har raptus. Ta på en langline og gå en liten tur så han får rast av seg litt, og så prøv litt enkle kontaktøvelser før ro og ligge på sengen.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Tusen takk. Da lærte jeg noe nytt. 
  • Det er tatt høyde for at dette er uavhengige hendelser (kjønnet til valp 2 avhenger ikke av hva valp 1 var). I et kull på 3 valper har man følgende mulige utfall, eller rekkefølger kjønnet på hver valp kan komme i: H=hannvalp T = tispe 1. 2. 3. valp H H H  - 1/8 T H H - 1/8 T T H - 1/8 H T H - 1/8 H T T - 1/8 H H T - 1/8 T H T- 1/8 T T T - 1/8 Siden det er 8 mulige utfall, sier man at hvert utfall har oddsen 1/8. For å finne sannsynligheten for at det kommer minst en hannvalp, adderer man bare alle utfallene med minst en hannvalp og får 7/8 (eller 87,5%). Men dette er teoretiske beregninger og faller innunder sannsynlighet og kombinatortikk. Det kan si noe om statistikk (f.eks ved terningkast, tror det heter "store talls lov" hvis jeg husker riktig ), men ikke alltid.  Denne beregningen vil ikke vise tendens til at det totalt som regel vil fødes flere hanndyr enn hunndyr når man ser på helheten i en populasjon (altså når vi snakker om maange individer, store tall). I praksis er det viktig å huske på at det forekommer kull med bare et kjønn hele tiden.
  • Gratulerer 😁 Så nydelig hun er 😍
  • Hei. Har en labbis unghund på snart 9 mnd. Han elsker alt og alle og vil helst leke med hvermannsen. Problemet er at han blir for ivrig og 'kjører ned' andre hunder. Hopper på de, jokker av og til og er helt i hundre. De andre hundene sier ifra på en rolig måte, men virker ikke som han helt hører etter og fortsetter. Ender alltid opp med at jeg må gripe inn og avslutte leken selv om det bare har gått noen minutter. Er det unghundfakter som går seg til med alderen eller gjør vi noe galt? Vi har også pleid å gå tur med de andre hundene uten at de får hilse for å så avslutte med lek, men han fortsetter å være bajas. Når han er i bånd forstår han nå at han ikke skal hilse og har grei(de fleste gangene) impulskontroll rundt andre hunder. Noen som har tips til å trene han å respektere andre hunder når nok er nok? Min drøm er at han kan leke med andre og kose seg. 
  • Det er grunnleggende kombinatorikk. Dette var det første og beste bilde jeg fant:  La JA være hannhund og NEI tispe. Da ser vi at det er 8 mulige rekkefølger på valpene i et kull på tre: HANN - HANN -HANN HANN - HANN -TISPE HANN -TISPE -HANN osv. Det er bare den siste kombinasjonen (bak hode til jenta) TISPE-TISPE-TISPE som ikke gir noen hannvalp. Men dette er den statistiske sannsynligheten. Det er selvsagt mulig at akkurat dette kullet blir et kull med bare tisper. Men sannsynligheten er altså stor for at det blir født minst en hanne.
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...