Jump to content
Hundesonen.no

Recommended Posts

Hei! Jeg har et spm som jeg håper noen kan hjelpe oss litt med. Vi har nylig fått en valp, han er nå ca 16 uker og vi har vært opptatt med å miljøtrene og sosialisere med faste valpevenner. Han leker veldig fint med de andre hundene, men har de siste gangene begynt å jokke/ri på de. (Selv når leken er rolig). Vi har korrigert han med å si strengt nei og får han bort fra de andre valpene. Når han har roet seg så får han leke igjen, og da skjer det igjen etter at han har lekt en stund. Kan dette være stressrelatert? Dette skjer jo også når han er rolig 🤔Eller er det dominans? Leser mye rart på nettet så man blir litt forvirret. Noe annerledes vi må gjøre? Setter pris på svar😊 

Edited by Valp som rir
Link to post
Share on other sites

Hmm, litt vanskelig å so hva det er når man ikke kan se det…(kan være gira/høy) men vil ikkje se på det som noe problem enda. Om han gjør det ofte så ville jeg heller ha tatt han ut av hele situasjonen. Men det er en dårlig vane å dra med seg videre i livet.

jeg ville ha stoppet å la han leke med andre hunder og heller trene på å holde seg rolig rundt dem, du vil få mye igjen for det når han blir eldre. Samme med miljø også, tren mye avknapp

  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Helt typisk stress. Selv om leken er rolig så er han ung enda, og trenger kanskje ikke holde på så lenge. Det kommer også an på hvor ofte dere treffer andre. Kanskje trappe ned litt? Det beste dere kan gjøre er å lære dere å lese hundene og avslutte leken før det skjer. Prøv gjerne også å gå litt båndturer sammen, trene litt og gjøre andre ting enn å la valpene bare leke når dere er sammen. Hvis andre hunder blir ensbetydende med å leke så kan hunden fort få utfordringer med stress rundt dem.

At dette er dominans er nok ganske utdatert. Det KAN være hormonell adferd, men på en 16 uker gammel valp tviler jeg på det.

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Tusen takk for svar! Valpen har faste lekekamerater, ca 2-3 valper og vi treffer de kanskje en gang hver andre uke. Han er noen dager i uken hos en 'onkel' på snart 11 år som ikke er så gira på å leke så han overser valpen vår. Valpen har invitert han til lek flere ganger, men han er helt uinteressert og vil bare være i fred. Han har sagt ifra i form av at han snur seg vekk, bjeffer på han og dytter han forsiktig bort når valpen vår nærmer seg. Aldri har han vært aggressiv. Kan det være en årsak til at han blir litt stressa når de andre valpene først inviterer han til lek? Føler vi muligens overtenker, men vi ønsker kun den beste oppdragelsen for valpen vår. 😅 Heldigvis er han fortsatt valp og vi får bare trene masse på å roe han ned og være trygg blant andre hunder. Dette er en labradorvalp og veldig glad i alt og alle. 

Link to post
Share on other sites

Annenhver uke er nok ikke for mye nei, men de må dere se an hver gang og prøve å ta pauser i leken, og avbryte før det glir over i stressadferd. Det at han veksler hjem i løpet av uken kan også være en kilde til stress, men vanskelig å si uten å se valpen. Jeg tror ikke det har noe med avvisningen av den gamle å gjøre, det har han tvert i mot bare godt av. Men som sagt ville jeg også trent på å være rundt andre hunder uten at det er lek, det er faktisk mye viktigere enn selve leken.

  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
1 time siden, simira skrev:

Annenhver uke er nok ikke for mye nei, men de må dere se an hver gang og prøve å ta pauser i leken, og avbryte før det glir over i stressadferd. Det at han veksler hjem i løpet av uken kan også være en kilde til stress, men vanskelig å si uten å se valpen. Jeg tror ikke det har noe med avvisningen av den gamle å gjøre, det har han tvert i mot bare godt av. Men som sagt ville jeg også trent på å være rundt andre hunder uten at det er lek, det er faktisk mye viktigere enn selve leken.

Godt poeng! Takk for tips. Han er der heldigvis kun et par timer om gangen 2 dager i uken (fordi vi er på jobb) så blir han passet på av et familiemedlem. Mulig vi må trene på ro der også? Han er veldig flink til å fokusere på oss når vi går forbi andre hunder. Idag satt vi oss på en benk i en travel gate og bare trente ro. Han ligger og slapper av når folk og andre hunder går forbi, men er de altfor nære og reagerer ser han på det som en invitasjon til lek, men da bare avleder vi han og han roer seg igjen. Når han er gira og begynner jokkinga så fjerner vi han, men han kjemper imot og vil tilbake å leke. Vi har foreløpig bare 'holdt han fast' ved å legge han på ryggen i fanget og stryke til han roer seg/holde fast ved båndet og får han i sitt-posisjon. Vi sier ingenting mens vi gjør dette også får han flink når han har roet seg. Det er det vi har fått beskjed om, men har du noen andre tips? Skal han få lov å leke når han har roet seg eller skal vi bare avslutte og dra? Heldigvis jokker han aldri hjemme på gjenstander eller på oss og andre familiemedlemmer. Kun på andre valper.. 

Edited by Valp som rir
Link to post
Share on other sites

Jeg ville som sagt prøvd å ta pauser i leken før han begynner å jokke. Jeg foreslår også at dere beveger dere litt mens valpene leker, og ikke står stille på et begrenset område. Det kan være kilde til både stress og konflikter.

Ideelt ville jeg hatt valpene i bånd og gått en liten tur sammen uten at de fikk hilse, og så sluppet de sammen på et trygt område etterhvert, mens dere fortsetter å bevege dere. La de holde på en liten stund, men bryt av før jokkingen starter, og ta inn hundene for en pause der dere enten går litt igjen, trener ro, eller andre ting.

Hvis dere avbryter på grunn av jokking og gir ham en pause, og han er rask til å starte jokkingen igjen, så ville jeg nok ikke latt ham leke mer. Hvis det holder med den pausen går det nok bra. I løpet av et par timer ville jeg nok uansett tatt noen pauser hvis de ikke roer seg selv innimellom. Særlig hvis dette er hunder dere skal omgåes litt så er det en fordel for alle at de ikke må herje absolutt hele tiden!

  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.  • Nye innlegg

    • Jeg har hanket inn noen hunder i mitt gamle nabolag som gikk løs titt og stadig. Jeg synes det beste egentlig er å ringe Viking for å hente hundene, for eier må betale for å få dem ut. Når det kommer til penger så blir folk fort klar over at de må endre seg, om de ikke vil betale for hundene sine igjen og igjen og igjen. Ta gjerne en telefon til politiet samtidig for å anmelde og si at Viking er på vei for å hente hundene
    • Litt ot, men mitt inntrykk av hva som er viktigst når det kommer til HD og en valp i utvikling er at man bør unngå veldig glatte overflater og begrense gåing i trapper i den verste vekstperioden, samt holde valpen slank. Samtidig tror jeg det er viktig å la dem utfolde seg fysisk for å utvikle god muskulatur og få utfoldet seg. Jeg har hatt flere korte turer ila dagen, gjerne med valpen løs i skogen eller på gress, istede for en eller to lange som jeg har med voksne hunder eller unghunder. Og selvfølgelig unngå lange turer på asfalt / hardt underlag. Men jeg tror ikke begrenset gåing på asfalt eller litt trapper er farlig heller. Tror sunn fornuft er greit. Jeg bærte mine valper om det var trapp med mer enn typ fire - fem trinn, til jeg ikke orket bære dem lengre (6-7 mnd kanskje? ) Og hund nr 3 vokste opp i byen og gikk korte turer på asfalt hver dag i vekstperioden.  Når det gjelder arv tror jeg det er viktig å se ikke bare på foreldre og besteforeldre, men status på søsken av foreldre, eventuelt tidligere avkom av foreldre.  Og deretter tror jeg også skader eller feil bygning/som vil gi feil belastning (i tillegg til arv) kan bidra til HD eller AD uansett hvor forsiktig man er.  Så, sunn fornuft, gjennomgående god genetikk i stamtavla, slank valp, god muskulatur/valpen får utfolde seg gjevlig, tror jeg funker 😊 Har funka for meg iallfall 😊 og det er relativt mye HD/AD på presa. Jeg tror ikke det er bra å begrense den for mye heller 😊
    • Destillert med Antonsen og Golden er spesielt irriterende og slitsomt.Utrolig at to voksne personer får bruke så mye tid på p4 til å sitte å le av sine patetiske "morsomheter'.Men heldigvis finnes kanalvelger knappen.
    • Betryggende. Fra hva jeg leser på nettet må man nærmest undertrykke valpens livsglede det første halvåret, fordi de skal ikke hoppe, ikke fly etter pinner og baller, ikke gå trapper (eller terreng som likner trapper), helst bare leke fritt uten «opphausing» på bittelitt ujevnt underlag som gressplener, ikke for ujevnt underlag som steinete strender … Virker som en utrolig restriktiv barndom for å unngå HD 😳 Ja, kjenner jeg blir litt tussete allerede. Hadde vært greit å slippe finne opp kruttet selv.   Veldig betryggende som @jma forteller. Å bare gi én type tørrfôr er dyremishandling på min målestokk.  Synes det virker som en god ide med en PennHIP-røntgen ved ~14 ukers alder, og så senke skuldrene litt, eller heve dem, avhengig av det resultatet. Ser man kan «sveise» en symfyse i bekkenet tidlig for å tvinge bekkenet til å vokste rundt lårbeinskula (husker ikke hva den egentlig heter 😅) og få fine hofter på valper som ellers ville fått forholdsvis alvorlige plager som voksne, og den operasjonen virker som det minste ondet av alle muligheter skulle «uhellet» være ute. Better safe than sorry.    (Den type operasjon burde forøvrig være rapporteringspliktig fra veterinær, med mulighet for at veterinæren kan sette avlssperre, for å sikre at de genene ikke går videre i avl. Ingen valper har lyst til å gjennomgå en operasjon.)    
    • Drar opp denne igjen da jeg må få skryte av instruktøren jeg gikk RL-kurs for i helgen: Karen Årseth🤩 WOW for ei dame!! Behagelig og kunnskapsrik, med humor jeg hadde sansen for (også liker hun bullehunder...da er mye gjort😄).                 Hun vil jeg gå kurs for igjen!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Create New...