Gå til innhold
Hundesonen.no

Fjelltur med hund


lillemeg
 Share

Recommended Posts

Hei, er det noen erfarne hunde/ fjellfolk som kan hjelpe meg? Jeg skal på en tredagers fjelltur på Hardangervidda, og har fått låne med meg min sønns 3 år gamle Beagle. Min sønn bruker bare et sånn flexibånd (snører seg inn og ut). Jeg trenger et råd på hva slags bånd og sele jeg bør velge, da jeg synes dette båndet hans ser noe feil ut for denne type tur. Jeg er ikke så hundevant, så jeg vil gjerne ha andre tips også på hva jeg bør tenke på før og under en slik tur. Løypa er i terreng på ca 35 km, med intervall på ca 12-13 km de to første dagene og resten siste dag, det er ikke noe problem med lengden for en beagle av noenlunde normal kondis? Poter, noen spesielle hensyn? Mat, samme for og samme mengde som han får til daglig? Kan han sove direkte på teltbunnen, eller blir det for kaldt? Dette ble mange spørsmål, men håper dere tar dere tid til noen tips til en fjellvandrer som er uerfaren med hund.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei! Jeg har vandra mye i fjellet med hund, og det er noen hensyn å ta. Når det kommer til bånd og sele er det best å finne noen dere trives med. Det et veldig forskjellig hva å folk foretrekker, og valget avhenger litt av om hunden trekker mm. Jeg foretrekker strikkbånd på ca 2 meter til min shiba (veier 10 kg) på fjelltur. Han trekker hardt, og går alltid i stramt bånd foran oss på stien. Finn en sele som passer hunden. Jeg foretrekker en form for trekksele. Non-stop har noen korte sykkelseler med y-front som jeg syns er veldig ok. 

Om hunden ikke er vant med hardt terreng, er potene viktig å sjekke. De kan bli sårbeinte. Pakk med et sett med potesokker og en potesalve i tilfelle han trenger det. Sjekk labbene flere ganger om dagen om du er i tvil om de er sterke nok. 

Ta med litt ekstra mat. Det er ikke uvanlig at de kan bli litt mindre interessert i mat enn vanlig på slike turer, så ikke dumt å ha med noe frysetørka kjøtt (Provit selger frysetørket vom) eller noe annet å blande i som hunden liker. Frysetørka provit syns jeg er veldig greit å kombinere med tørrfôr på tur pga ekstra energi til hundene, i tillegg til at det veier veldig lite.

Det kan bli veldig kaldt på teltbunnen om det blir kaldt på natta (har vel ikke vært noe stort problem sørpå akkurat denne sommeren), så gi han gjerne et pledd eller en del av et liggeunderlag.

Turen dere skal gjennomføre bør absolutt være overkommelig om hunden er vant med å få litt turer :)

God tur! 

Endret av Heidihj
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi skal snart på første telttur med hund selv. Har gått en del i fjellet med hund tidligere, men altså ikke overnattet i telt før. Vi har lest oss opp litt og fant mange gode tips i denne tråden her: 

Når vi går litt lengre turer har jeg alltid sele på hunden og hunden festet i magebelte, så jeg har mulighet til å ha begge hendene ledig. Jeg har en hund på 35 kg som drar mye, så jeg har magebelte med strikk og et kobbel med strikk også for å dempe det verste. Angående sele er jeg helt enig i det som blir sagt over her, at det viktigste er at den sitter godt på hunden! 

Med tanke på mat er planen for vår at han får normal mengde fôr, pluss noe ekstra frysetørket vom og godbiter av tørket lever. Om han ikke gidder/orker å spise tørrfôret sitt får han heller litt ekstra vom :)

Vi skal ha med både liggeunderlag og en veldig lett barnesovepose til vår hund, som både er tynnpelset og et skikkelig luksusdyr. Kjenner ikke godt nok til pelsen på en beagle til å si så mye, men jeg ville nok hatt med enten et liggeunderlag eller et teppe/pledd/sovepose eller begge deler. Min hadde garantert kommet til å mase om å få dele min sovepose om han ikke får sitt eget og det gidder jeg altså ikke :ahappy:

God tur! Fjellet blir liksom enda finere med hund :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Helst vil vi jo at de ikke skal oppleve noe vondt i det hele tatt, men det er vanskelig. Jeg tenker det viktigste er om hun, og du, kan leve med det ubehaget som blokkeringen gir. Hvis ikke tenker jeg at risikoen ved operasjon kan være verdt det. Det er ikke en sykdom å være gammel, men det gjør jo at alle plager blir verre og mer risikable både å ha og gjøre noe med, som oftest. Jeg håpet selv i det lengste at det skulle enten bli akutt alvorlig eller at de bare skulle sovne hos meg, men til slutt måtte jeg jo ta den vanskelige avgjørelsen for begge to. Likevel er jeg trygg på at det var riktig tidspunkt for begge. Jeg tror at du også har nok innsikt til at du vet når det er på tide, selv om det er en prosess på vei dit. Håper dere får litt mer avklaring denne uken.
    • Tusen takk Dette er første gang jeg har gammel hund, og jeg synes det er kjempevanskelig å vurdere livskvalitet. Hun er jo helt klart ikke den samme hunden hun var som ung, men jeg tror ikke hun har det så forferdelig at hun selv ville valgt døden over det livet hun lever nå. Samtidig er hun jo på et punkt der noe som egentlig bare er en bagatell potensielt kan bli en dødsdom, fordi hun ikke kan dopes ned. Man sitter jo her i en umulig situasjon der ingen av alternativene egentlig er noe alternativ... Vi skal tilbake til veterinæren på torsdag for å ta en ny ultralyd av hjertet, så får vi se hva dommen blir da.
    • Håper det gikk bra. Trist at hunder eldes og får helseplager. De skulle vart evig, sunne og friske. Folk har så ulike syn på hunders ubehag ifbm aldring. Noen mener det er dyremishandling å la en hund ha noen aldersdomsplager i det hele tatt, og avliver tidlig for å la hunden slippe. Andre mener det er grotesk å ikke la det (ofte) kjæreste familiemedlemmet få fullføre livsløpet naturlig. Jeg vet ikke hvor på den skalaen du befinner deg, så jeg vet ikke hva jeg skal si eller ikke si for comfort ang. evt. narkose.  Håper det går bra med dere ❤️
    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...