Gå til innhold
Hundesonen.no

Borzoi


Guest Lill

Recommended Posts

Fant litt fakta om rasen tenkte jeg skulle sette det inn:)

Borzoi, eller russisk mynde som vi nordmenn kaller den, tilhører de nordlige mynderasene. Selve navnet ´borzoi´ betyr rett og slett "rask som vinden". Navnet kommer av det russiske navnet ´Borzaja Sobaka´. Trolig kom disse hundene til Russland fra det gamle Arabia på 1600-tallet. Avstamningen til dagens hunder går tilbake til den gamle russiske mynden, med innblanding av mynder fra Krim og fjellene i Kaukasus. Rasen ble mest brukt i hetsjakt på ulv, hare og rev, sammen med jegere til hest. Vi kan uten videre regne med at disse store og praktfulle hundene ble skattet av det russiske aristokratiet, både for den skjønnhet og jaktevner. Den tidligst kjente beskrivelsen av Borzoi stammer således fra ca. år 1650. Etter første verdenskrig og den russiske revolusjonen ble rasen nesten utryddet. Det engelske oppdrettet av rasen ble grunnlagt på 1890-tallet og ledet av hertuginnen av Newcastle. Hundene kom (ca. 1887) fra den berømte Perchinokennelen, som tilhørte Storhertug Nikolai Nikolaievitch av Russland.

Rasen er ofte sensitiv i kosten og under medisinering. Du bør derfor forsikre deg om at den veterinæren du bruker, virkelig har gode kunnskaper om rasenes noe problematiske forhold til medisiner. Borzoi kan dessuten med fordel gjerne dele opp dagsrasjonen av mat i 2-3 mindre måltider, slik at belastningen på magesekken ikke blir for stor og ender i en magedreining. Det bør gå minst 2-3 timer før hunden mosjoneres etter et måltid. Bruk et kvalitetsfôr med høy næringsverdi, slik at hunden ikke behøver å spise så mye.

Borzoi er en typisk mynde hva lynne angår. Den regnes som intelligent og lettlært, og svært hengiven ovenfor sine egne og deres nærmeste venner. Lydighetstrening bør foregå etter prinsippet om gjensidig respekt mellom hund og eier, da disse hundene har et sart sinn. Borzoi regnes som snill mot barn, men de liker ikke for mye bråk og ståk. Den regnes som rolig og avbalansert, nærmest tilbakeholden, men kan og vil i en presset situasjoen forsvare både seg selv og sine eiere. Rasen er naturlig skeptisk ovenfor fremmede. Borzoi er en imponerende hund med vakre linjer og meget elegante bevegelser. I våre dager er den først og fremst en hengiven og hyggelig selskapshund, kjent og kjær over hele verden. Helhetsinntrykket skal være imponerende. Hunden har en lett rektangulær smal og flat kroppsbygning. I størrelse er det bare den irske ulvehunden og den skotske hjortehunden som blir større blant myndene.

Rasestandard:

Hode: langt, smalt og tørt med fint utformede linjer og i proporsjon til kroppens størrelse. Panne-snutepartiets profil er bueformet med meget svakt markert stopp og tydelig markert nakkeknøl. Nesebrusken er stor, lang og sort. Øyne: store, mandelformede og mørke med mildt uttrykk. Ører: høyt ansatt langt bak på hodet, små, tynne og smale s.k. rosenører. Bitt: sakse- eller tangbitt.

Hals: lang og muskuløs med flate sider, lett buet. Kropp: ryggen danner en jevn bue, der det høyeste punktet skal ligge der brystkassen går over i lenden. Brystkassen er ganske lang og meget dyp, men forholdsvis flat. Buken er sterkt oppknepet. Krysset skal være langt, bredt, muskuløst og hellende. Ben: forbena er lange, tørre og muskuløse og skulderpartiet ubetydelig vinkler. Bakbenene lange med meget kraftig muskulatur og moderate vinkler. Hundens bakstilling er bredere enn forstillingen.

Poter: ovale og smale, hvelvede med godt sluttede tær.

Hale: lavt ansatt, sabelformet og så lang som mulig.

Bevegelser: fjærende og jordvinnende i trav, store og kraftige sprang som gir god fart i galopp.

Pels: tynn hud med lang, silkebløt, bølget eller lokket pels. Kort pels bare på hodet og foran på fram- og bakbein. Farge: hvit, gyllen i alle sjatteringer, gyllen med sølvtegninger eller mørkere tegninger, rød med sorte tegninger, grå i alle nyanser. Hos mørke hunder er sort maske typisk.

Skulderhøyde: hannhunder 70-82 cm, tisper ca. 5 cm lavere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 months later...
  • 6 months later...

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...