Jump to content
Hundesonen.no

Krøllete portis


Recommended Posts

Jeg spør for en venninne som har bestemt seg for at hun skal ha en portis.

Er det noen oppdrettere i Norge som avler på den varianten med krøllete pels, og ikke bølgete? Krøllene er fast kriterium.

Noen som vet? Og noe annet som er veldig viktig å vite om portiser?

Link to post
Share on other sites

Andre ting som er greit å vite:

Sjekk HD-statistikk hos oppdretter før kjøp, jeg vet det er noen oppdrettere som drar ned snittet for rasen... 

Portiser bjeffer mye mer enn feks puddel. Oppdrettere sier at de "liker å snakke", men la oss være ærlige: de kan være gneldrete. 

Pelsen gjør portisen helt ubrukelig i snø. Siden den ikke har underull fryser den lett når den er kortklipt. Med lang pels blir det store isklumper i pelsen, som hindrer bevegelse og kan gi forfrysninger. Ballene er spesielt utsatt. 

 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Det vet jeg ikke, men jeg ville nok ikke kjøpt valp fra en oppdretter som valgte avlsdyr ut ifra pelsen. Det er ganske mange ting å ta hensyn til når en skal kjøpe valp som jeg ville valgt å fokusere på fremfor pels. Jeg kan også tenke meg at endel oppdrettere vil være skeptisk til å selge valp til en som har pelsvariant øverst på prioriteringslisten. 

Link to post
Share on other sites
16 timer siden, Woola skrev:

Jeg spør for en venninne som har bestemt seg for at hun skal ha en portis.

Er det noen oppdrettere i Norge som avler på den varianten med krøllete pels, og ikke bølgete? Krøllene er fast kriterium.

Noen som vet? Og noe annet som er veldig viktig å vite om portiser?

Hva er det som gjør at krøllete pels er et fast kriterium?

Krøllete portispels er mye mer krevende å holde flokefri enn bølgete pels, og portisen er like røytefri uansett pelsstruktur. I min erfaring er bølgete portispels den enkleste røytefrie pelsen jeg noen gang har stelt.  Så jeg hadde faktisk hatt akkurat det motsatte kriterium-et om jeg noengang skulle kjøpt portis, den skulle garantert hatt bølgete pels. :) 

Link to post
Share on other sites
2 timer siden, Lemen skrev:

Hva er det som gjør at krøllete pels er et fast kriterium?

Krøllete portispels er mye mer krevende å holde flokefri enn bølgete pels, og portisen er like røytefri uansett pelsstruktur. I min erfaring er bølgete portispels den enkleste røytefrie pelsen jeg noen gang har stelt.  Så jeg hadde faktisk hatt akkurat det motsatte kriterium-et om jeg noengang skulle kjøpt portis, den skulle garantert hatt bølgete pels. :) 

Det er det inntrykket jeg har óg. I den grad pels har noe å si for meg så ville jeg foretrukket bølgete pels fremfor krøllete, men det er så mange andre ting som spiller inn i valg av oppdretter og kull at pels kommer helt bakerst i rekken. 

Link to post
Share on other sites

Takk for svar! Hun er en oppegående hundeeier altså, og villig til å reise langt (evt utenlands) for å få valp fra gode linjer med riktig pelstype.

Krøllete portiser kan vel ikke ha vanskeligere pels å vedlikeholde enn andre krølleraser som puddel eller lagotto? 

Link to post
Share on other sites

Kjære vene så mange meninger det var her da. Jeg har vært aktiv i rasemiljøet i snart 15 år og kjenner en hel bøtteballet med portiser og flere oppdrettere. Det er ting her jeg ikke kjenner meg igjen i altså. 

For det første; portiser er ikke kjent for å gneldre. Det finnes elendige oppdrettere der ute, og det finnes elendige eiere. Men flinke oppdrettere og riktig hund til riktig familie resulterer neimen ikke i noe gneldrebikkje. De prater mye, men det er sjelden de gneldrer altså. For å si det sånn - jeg har også en mindre rase og DEN gneldrer. 

For det andre; ingen oppdrettere avler på bare krøllete pels. Vet dere hvorfor? Fordi hvis du mikser krøllete med krøllete kan det bli helt krise. Portispelsen er avansert som sådan. To «ekte» krøllete foreldre har historisk sett vist seg å kunne gi både hårløse flekker og ekstremt dårlig og vanskelig pels. 

Når det er sagt så er det også helt feil at de krøllete er vanskeligere å stelle enn de med slett pels. Pelsen deles i to kategorier, men innenfor disse kategoriene finner du sikkert 10 ulike varianter av bølgete og krøllete pels. Selv har jeg en krøllete variant, men ikke den typen med tette, harde krøller. Hun har massiv og lang pels på hele kroppen. Den pelsen er enkel å stelle i forhold til en bølgete med massiv pels. Det kommer altså helt an på pelskvalitet og pelstype i sammenheng. 

Når det gjelder snø så er pelsen kjip når det er kramt. Men det er jaggu pelsen til de fleste raser med lang pels. Man må ikke tro man kan bruke en langpelset hund akkurat som en kortpelset (uten dress/sokker) - noe annet er naivt. 

Og til det TS spør om - det finnes krøllete valper i flere kull. Begge hårlag kan komme i samme kull om en av foreldrene er krøllete eller om det ligger på linjene. Gjør man seg kjent i rasemiljø og med linjer kan man fort se hvor man finner visse typer pels. ;) Portispels er ekstremt krevende når de skifter fra valpepels til voksenpels, men utover det kreves det «bare» regelmessig vedlikehold og børsting. Det er jo mye jobb, men det spørs helt hva man sammenlikner med. Sammenliknet med min andre rase er portisstell et *******. Sammenliknet med pelsstell på Old English sheepdog er det ganske enkelt :P 

Når det gjelder improper coat er det uønsket på rasen og selvsagt ikke godkjent. Pelsen blir som på en dårlig flatcoated retriever-pels som røyter. Sikkert søtt og alt det der, men det er ikke portispels og den er ikke vannavvisende på samme måte som de godkjente pelsene (noe som tross alt er viktig hvis hunden skal arbeide i vann). Mange tester hundene for å se om de er bærere av IC-genet slik at vi unngår at det fødes valper med den pelstypen. 

Edited by Maria
 • Like 3
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Jeg har hanket inn noen hunder i mitt gamle nabolag som gikk løs titt og stadig. Jeg synes det beste egentlig er å ringe Viking for å hente hundene, for eier må betale for å få dem ut. Når det kommer til penger så blir folk fort klar over at de må endre seg, om de ikke vil betale for hundene sine igjen og igjen og igjen. Ta gjerne en telefon til politiet samtidig for å anmelde og si at Viking er på vei for å hente hundene
  • Litt ot, men mitt inntrykk av hva som er viktigst når det kommer til HD og en valp i utvikling er at man bør unngå veldig glatte overflater og begrense gåing i trapper i den verste vekstperioden, samt holde valpen slank. Samtidig tror jeg det er viktig å la dem utfolde seg fysisk for å utvikle god muskulatur og få utfoldet seg. Jeg har hatt flere korte turer ila dagen, gjerne med valpen løs i skogen eller på gress, istede for en eller to lange som jeg har med voksne hunder eller unghunder. Og selvfølgelig unngå lange turer på asfalt / hardt underlag. Men jeg tror ikke begrenset gåing på asfalt eller litt trapper er farlig heller. Tror sunn fornuft er greit. Jeg bærte mine valper om det var trapp med mer enn typ fire - fem trinn, til jeg ikke orket bære dem lengre (6-7 mnd kanskje? ) Og hund nr 3 vokste opp i byen og gikk korte turer på asfalt hver dag i vekstperioden.  Når det gjelder arv tror jeg det er viktig å se ikke bare på foreldre og besteforeldre, men status på søsken av foreldre, eventuelt tidligere avkom av foreldre.  Og deretter tror jeg også skader eller feil bygning/som vil gi feil belastning (i tillegg til arv) kan bidra til HD eller AD uansett hvor forsiktig man er.  Så, sunn fornuft, gjennomgående god genetikk i stamtavla, slank valp, god muskulatur/valpen får utfolde seg gjevlig, tror jeg funker 😊 Har funka for meg iallfall 😊 og det er relativt mye HD/AD på presa. Jeg tror ikke det er bra å begrense den for mye heller 😊
  • Destillert med Antonsen og Golden er spesielt irriterende og slitsomt.Utrolig at to voksne personer får bruke så mye tid på p4 til å sitte å le av sine patetiske "morsomheter'.Men heldigvis finnes kanalvelger knappen.
  • Betryggende. Fra hva jeg leser på nettet må man nærmest undertrykke valpens livsglede det første halvåret, fordi de skal ikke hoppe, ikke fly etter pinner og baller, ikke gå trapper (eller terreng som likner trapper), helst bare leke fritt uten «opphausing» på bittelitt ujevnt underlag som gressplener, ikke for ujevnt underlag som steinete strender … Virker som en utrolig restriktiv barndom for å unngå HD 😳 Ja, kjenner jeg blir litt tussete allerede. Hadde vært greit å slippe finne opp kruttet selv.   Veldig betryggende som @jma forteller. Å bare gi én type tørrfôr er dyremishandling på min målestokk.  Synes det virker som en god ide med en PennHIP-røntgen ved ~14 ukers alder, og så senke skuldrene litt, eller heve dem, avhengig av det resultatet. Ser man kan «sveise» en symfyse i bekkenet tidlig for å tvinge bekkenet til å vokste rundt lårbeinskula (husker ikke hva den egentlig heter 😅) og få fine hofter på valper som ellers ville fått forholdsvis alvorlige plager som voksne, og den operasjonen virker som det minste ondet av alle muligheter skulle «uhellet» være ute. Better safe than sorry.    (Den type operasjon burde forøvrig være rapporteringspliktig fra veterinær, med mulighet for at veterinæren kan sette avlssperre, for å sikre at de genene ikke går videre i avl. Ingen valper har lyst til å gjennomgå en operasjon.)    
  • Drar opp denne igjen da jeg må få skryte av instruktøren jeg gikk RL-kurs for i helgen: Karen Årseth🤩 WOW for ei dame!! Behagelig og kunnskapsrik, med humor jeg hadde sansen for (også liker hun bullehunder...da er mye gjort😄).                 Hun vil jeg gå kurs for igjen!
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...