Jump to content
Hundesonen.no

Abort på hund?


Huccii
 Share

Recommended Posts

Hei!

Kan noen dele sine erfaringer ved abort på hund? Bivirkninger? Kan det ha påvirkning på atferd til tispa?

Jeg er i en veldig kjip situasjon nå, tror jeg.. Ja tror, da det ikke er bekreftet enda..

Men vi mistenker at tispa vår har blitt parret, til tross for at vi har passet utrolig godt på med hannhund i hus! Eneste muligheten for at parring kan ha skjedd er den morgenen vi fant hannhunden inn på hunderommet (hvor tispa har vært om natta nå i løpetiden), det som skiller de er først ei dør til gangen, og så ei høy grind til hunderommet.. Hvordan han kom seg inn der vet bare de, men hadde aldri sett for meg at verken hun eller han hadde klart å klatret over .. Men er eneste muligheten.. Uansett, i mitt hodet skal dette være på en dag i løpetiden hvor hun ikke hadde tatt til seg, men vi er noe usikker på når løpetiden startet da det har vært lite mengder blod og vi antageligvis oppdaget det noen dager etter den startet, hun har også vært flink til å vaske, og helt lik seg selv så var ikke så lett å få det med seg..

Det som er største bekymringen, er at dette er ei tispe på 9mnd, første løpetid, av stor rase, men fortsatt valp sånn sett! Løpetiden er nettopp ferdig, men greier ikke å slutte å tenke på om det er blitt gjennomført parring eller om han kun var innom for litt sniffing .. De har ikke prøvd seg tidligere, og hannhunden har kun vært intr i snuse, ellers bare vanlig lekeslossing når de har fått vært sammen under nøye overvåkning..

Men så det store spørsmålet, hva er værst? (Om det skulle vise seg at hun er drektig) Å ta abort på tispa, eller la henne gjennomføre drektigheten og få valpene?

Jeg har prøvd å lest meg opp på både det ene og andre, og ser det er noen som fraråder abort da dette KAN medføre ubehag over lengre tid, depresjon, endring i atferd og større risiko for livmorbetennelse, har også lest om de som har fått valper tross sprøyte, da dødfødte valper.. 

Men hun er jo bare 9mnd, evt 11mnd ved fødsel, dette er jo så ungt.. Tross at hun er en stor og robust hund.. 

Hva ville dere gjort? 

(Nå er det jo ikke sikkert at det er noe i det hele tatt å bekymre seg over, men jeg vil være best mulig forberedt om det skulle vise seg noe annet...)

Og når det er sagt så er det helt og alene henne vi tenker på. Vi er forberedt for begge deler. Har hatt valpekull tidligere (ikke på disse hundene) så vi vet hva som kreves av oss. Men derimot abort og valper på så ung tispe har vi lite kunnskap om..

Ønsker ikke angripende svar, da får du heller knipe igjen og bla forbi.. Ønsker kun å høre deres erfaringer og kunnskap rundt abort evt gjennomføre drektighet på ung tispe

Link to comment
Share on other sites

Sprøyt! Det har normalt ingen bivirkninger. Har ei som er blitt sprøytet 2 ganger, og ei 1 gang. Begge er gamle nå, og har aldr hatt noen følger. Ja, skitt happens innimellom. Og du kan ikke la en så ung tispe få valper!

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Akkurat nå, QUEST skrev:

Jeg vil si at hvor langt tispa eventuellt har kommet i drektigheten har betydning. Hvis det nå skulle være slik at de parret seg den aktuelle dagen, hvor lenge har tispa vært drektig? 

Ja, det er klart. Dyrlegen vil anbefale å vente til dag 30, ta en ul, og så sprøyte om det er liv. VET man at paring har skjedd, derimot, så er ca dag 14 optimalt tidspunkt å sprøyte. 

Det kan også sprøytes senere, opp til dag 45 er det vel? Men da blir det snakk om abort. Og flere har opplevd at tispa føder misfostere til full tid, i steden for å kaste.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Synes jo det med en ny hund var en god ide, hvertfall med at de kan også være med.  Min har ingen hemninger her heller, så jeg må sette begrensninger- det driter ho hardt i.. Vi driver med nosework, men er ikke det beste miljøet her nede.. Synes også det er rart å ha gammel hund, det er mange begrensninger- men mye herlig også..
  • Ja, og stresser. Det er jo så mye som ikke er klart....
  • Åå så søt 🥰 Teller du ned dagene nå?
  • Det høres ut som en veldig fin ordning  Min senior kan ikke gå så lange turer lengre pga. en dårlig skulder, men samtidig har hun bare ett gir, og det går i hundre hver eneste tur. Så jeg må begrense henne veldig for at den skuldra ikke skal bli enda verre. Hun er jo en liten hund så jeg hadde håpet på å kunnen gå turer med henne i sekk, men det var hun i hvert fall ikke interessert i 🙈 Hun har også blitt fullstendig hemningsløs på sine gamle dager (et snev av demens?), så hvis jeg ikke følger med på henne hele tiden driver hun med de mest utrolige akrobatiske påfunn (som å kaste seg ned trappa), så her er det selvmordsforebygging på daglig basis... Heldigvis har vi Nosework da, som hun elsker. Det er virkelig en fantastisk aktivitet for gamle hunder, og ettersom, det er uoffisielt kan vi konkurrere selv om hun går på medisiner. Til helga skal vi på kurs i Nosework, og i juli er vi påmelding Nord-Norges første Nosework-konkurranse  Så helt dødt er det ikke her, men savner det livet vi hadde før utrolig mye. Dette er første gang jeg har gammel hund, så jeg er nok litt i sjokk over hvor begrensende det faktisk er.  Ellers luftet jeg så smått tanken på å kjøpe ny hund som kan bo hos min mor inntil videre, og hun var ikke helt fremmed for det. Den eneste innvendingen var "men hva gjør vi når jeg skal reise bort?" 😅 Hun og samboeren har hatt hund i "alle år", men nå som pensjonister ønsker de et litt friere liv uten hund. Men en hund som kan bo der, samtidig som jeg har det meste an ansvaret ellers, er kanskje ikke en helt fjern idé? 🤔
  • Hilse på Izuba. Henter i juni.)  
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...