Jump to content
Hundesonen.no

Aktivitetsnivå på valp


Recommended Posts

Jeg har en korthåret vorsteh-valp på snart 6 mnd. Jeg er nysgjerrig på hvilket aktivitetsnivå dere med fuglehunder eller med valper av andre raser med høyt aktivitetsnivå legger dere på? Hvor mye får valpen løpe fritt og hvor "høy" aktivitet får den? Hvordan ser en normal dag/uke ut hos dere? 

Link to post
Share on other sites

Mine hunder får "normale" turer fra de er ca seks mnd. Det vil si båndturer på ca en og en halv time, og eventuelt løpe løs der de kan det. Mine har løpt løs hver dag hvis jeg har hatt mulighet til det når de har vært så unge (de hadde mindre radius når de var så unge). Nå har de såpass stor radius, at som voksne får de løpe løs et par ganger i uka (2-5 timer per gang) når det ikke er båndtvang. Da løper de alt de orker i det tidsrommet og ligger rett ut i en dag eller to etter slike turer. 

 

En vanlig dag her kan variere alt fra bare en båndtur (ca 1,5 time eller mer) til å løpe løs hele dagen i skogen. Noen ganger får de båndtur + sykkeltur, andre dager bare sykkeltur osv. Trener også litt lydighet, nosework og triks med de. noen ganger trener vi mer, andre perioder mindre.

Link to post
Share on other sites
Akkurat nå, Frida og fuglehundene skrev:

Takk for svar! Synes det litt vanskelig å finne balansen mellom å få stimulert løpebehovet og det jeg antar er stress inne som følge av for mye aktivitet. Derfor må jeg finne ut hvilket nivå det er klokt å ligge på :-) 

 

Link to post
Share on other sites
Guest Belgerpia

Sam 5 måneder får 30-40 minutter morgentur, deretter kun luftings frem til vi kommer fra jobb. Da får han en kort luftetur, deretter hovedtur på 1-2 timer (avhengig av været), 2 dager i uken får han kun morgenturen og kortere lufteturer - men som været har vært nå har døren ut stått oppe sånn at han har løpt ut og inn som han vil, og vært i aktivitet selv om det ikke har skjedd noe.

Turen på morgenen er i bånd (sele og strikkbelte - han drar som han vil), hovedturen går stort sett i skog, da går han løs og får løpe så mye han orker.

Link to post
Share on other sites

Begynner å gå normalt lange turer, rundt 2 timer, fra ca 3-3,5 mnds alder, før der er vi gjerne like mye ute, men fordelt over flere turer og litt kortere avstander, mer valpesulling bare. Går så mye løs som mulig. ved 6 mnd begynner vi å sykle litt også som regel. forsiktig i starten også øker vi på gradvis frem mot hunden er året-halvannet. Ikke merket noe stress som følger av aktivitet på noen av de 4 valpene jeg har hatt så langt, og når de tar av, uansett grunn så trener vi på ro. Det må og trenes på, og er etter min erfaring lettere med en sliten hund. Det er det som har vært min medisin på stressa hunder, først en real trimøkt også går vi inn og implementerer regler om oppførsel der. Får gjenta noen ganger i starten, men de roer seg som regel relativt raskt og tar ikke mange dagene før hunden selv velger ro. 

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Jeg har hanket inn noen hunder i mitt gamle nabolag som gikk løs titt og stadig. Jeg synes det beste egentlig er å ringe Viking for å hente hundene, for eier må betale for å få dem ut. Når det kommer til penger så blir folk fort klar over at de må endre seg, om de ikke vil betale for hundene sine igjen og igjen og igjen. Ta gjerne en telefon til politiet samtidig for å anmelde og si at Viking er på vei for å hente hundene
  • Litt ot, men mitt inntrykk av hva som er viktigst når det kommer til HD og en valp i utvikling er at man bør unngå veldig glatte overflater og begrense gåing i trapper i den verste vekstperioden, samt holde valpen slank. Samtidig tror jeg det er viktig å la dem utfolde seg fysisk for å utvikle god muskulatur og få utfoldet seg. Jeg har hatt flere korte turer ila dagen, gjerne med valpen løs i skogen eller på gress, istede for en eller to lange som jeg har med voksne hunder eller unghunder. Og selvfølgelig unngå lange turer på asfalt / hardt underlag. Men jeg tror ikke begrenset gåing på asfalt eller litt trapper er farlig heller. Tror sunn fornuft er greit. Jeg bærte mine valper om det var trapp med mer enn typ fire - fem trinn, til jeg ikke orket bære dem lengre (6-7 mnd kanskje? ) Og hund nr 3 vokste opp i byen og gikk korte turer på asfalt hver dag i vekstperioden.  Når det gjelder arv tror jeg det er viktig å se ikke bare på foreldre og besteforeldre, men status på søsken av foreldre, eventuelt tidligere avkom av foreldre.  Og deretter tror jeg også skader eller feil bygning/som vil gi feil belastning (i tillegg til arv) kan bidra til HD eller AD uansett hvor forsiktig man er.  Så, sunn fornuft, gjennomgående god genetikk i stamtavla, slank valp, god muskulatur/valpen får utfolde seg gjevlig, tror jeg funker 😊 Har funka for meg iallfall 😊 og det er relativt mye HD/AD på presa. Jeg tror ikke det er bra å begrense den for mye heller 😊
  • Destillert med Antonsen og Golden er spesielt irriterende og slitsomt.Utrolig at to voksne personer får bruke så mye tid på p4 til å sitte å le av sine patetiske "morsomheter'.Men heldigvis finnes kanalvelger knappen.
  • Betryggende. Fra hva jeg leser på nettet må man nærmest undertrykke valpens livsglede det første halvåret, fordi de skal ikke hoppe, ikke fly etter pinner og baller, ikke gå trapper (eller terreng som likner trapper), helst bare leke fritt uten «opphausing» på bittelitt ujevnt underlag som gressplener, ikke for ujevnt underlag som steinete strender … Virker som en utrolig restriktiv barndom for å unngå HD 😳 Ja, kjenner jeg blir litt tussete allerede. Hadde vært greit å slippe finne opp kruttet selv.   Veldig betryggende som @jma forteller. Å bare gi én type tørrfôr er dyremishandling på min målestokk.  Synes det virker som en god ide med en PennHIP-røntgen ved ~14 ukers alder, og så senke skuldrene litt, eller heve dem, avhengig av det resultatet. Ser man kan «sveise» en symfyse i bekkenet tidlig for å tvinge bekkenet til å vokste rundt lårbeinskula (husker ikke hva den egentlig heter 😅) og få fine hofter på valper som ellers ville fått forholdsvis alvorlige plager som voksne, og den operasjonen virker som det minste ondet av alle muligheter skulle «uhellet» være ute. Better safe than sorry.    (Den type operasjon burde forøvrig være rapporteringspliktig fra veterinær, med mulighet for at veterinæren kan sette avlssperre, for å sikre at de genene ikke går videre i avl. Ingen valper har lyst til å gjennomgå en operasjon.)    
  • Drar opp denne igjen da jeg må få skryte av instruktøren jeg gikk RL-kurs for i helgen: Karen Årseth🤩 WOW for ei dame!! Behagelig og kunnskapsrik, med humor jeg hadde sansen for (også liker hun bullehunder...da er mye gjort😄).                 Hun vil jeg gå kurs for igjen!
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...