Gå til innhold
Hundesonen.no

Alaska Husky, oppdragelse og trening (valp)


JK9
 Share

Recommended Posts

Hei.

Jeg viste ikke helt hvor jeg skulle poste innlegget, så jeg tar sjansen på at det går bra her.

Vi skal i slutten av August hente en Alaska husky. Jeg har fra tidligere ingen erfaring med denne typen hunder, og jeg vil vite så mye som mulig, slik at jeg er forberedt når den lille skal hentes og tas med hjem.

Det er viktig for oss at vi klarer å dekke behovet hennes for aktivitet. Hva slags trening anbefaler dere? Hvor ofte, og hvor mye?

Vi har også bestemt oss for at vi vil bruke den til det den er ment for, og lære den å trekke. Hvordan skal vi gå frem? Hvor tidlig bør vi begynne? Og hvilke metoder bør vi bruke.
Hvordan skal vi tilvenne henne dette, og hva slags "hjelpemidler" bør vi bruke.
Hvor mye vekt utifra alder, osv.

Vi går mye på langrenn, og tenker at dette kan være en av mange fine måter å lære henne, men vi vet ikke hvor tidlig, og hvordan vi skal jobbe oss opp mot dette.
Hun skal ikke brukes som sledehund, og dette skal hun gjøre alene.

Som sagt så har vi ingen erfaring med denne typen, og trenger alt av tips, så her er det bare å slenge inn alt dere kommer på.
Beklager hvis jeg skriver noe som virker feil for dere. Det er selvfølgelig bare å rette på dette.

Setter pris på all tilbakemelding!

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

5 timer siden, JK9 skrev:

... og hovedprioriteten vår vil være å holde henne i full aktivitet så mye som mulig.

Ikke gjør dette i alle fall, hvis det virkelig er det du mener. Det er minst like viktig å lære hunden å slappe av og å ikke forgå av en og annen rolig dag. Eller rolig tur. Og hos normale mennesker vil de komme de også. Hvis dere fra dag en er så opphengt i at dere har en aktiv hunderase at dere pøser på med aktivitet så risikerer dere å få en hund med makk i ræva.

Ellers er det andre som helt sikkert vet mye mer om husky enn meg som vil kunne gi dere gode råd, men dere har god tid til å finne ut mye før valpen er klar til å trekke dere på ski eller lignende huskyting. La valpen være valp uten tunge fysiske oppgaver eller overdrevent med aktivitet de nærmeste månedene. Å ta et valpekurs er veldig fint i denne tiden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, tillien skrev:

Ikke gjør dette i alle fall, hvis det virkelig er det du mener. Det er minst like viktig å lære hunden å slappe av og å ikke forgå av en og annen rolig dag. Eller rolig tur. Og hos normale mennesker vil de komme de også. Hvis dere fra dag en er så opphengt i at dere har en aktiv hunderase at dere pøser på med aktivitet så risikerer dere å få en hund med makk i ræva.

Ellers er det andre som helt sikkert vet mye mer om husky enn meg som vil kunne gi dere gode råd, men dere har god tid til å finne ut mye før valpen er klar til å trekke dere på ski eller lignende huskyting. La valpen være valp uten tunge fysiske oppgaver eller overdrevent med aktivitet de nærmeste månedene. Å ta et valpekurs er veldig fint i denne tiden.

Jeg ordla meg kanskje litt feil, beklager det! Det jeg mente var at vi skal gi henne den mengden aktivitet hun trenger. Selvfølgelig skal den lille få tid til å ta det i sitt eget tempo. Jeg vet at de krever mye aktivitet, og det var dette jeg prøvde å få frem her, dog på en litt rar måte når jeg leser det i ettertid. Hehe :icon_redface:

- Har rettet på dette nå

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bruk den første tiden på å la hunden være valp, utforske, sosialisere, miljøtrene. Gå gjerne flere småturer i hundens tempo, ta den tiden dere trenger for å stoppe å snuse på alt mulig osv, og gjerne la valpen bevege seg fritt så mye som mulig, løs eller i langline. Se an hunden og legg opp til en gradvis opptrapping i lengde på tur og mer og mer trim og mindre "sosing" etter hvert som hunden blir eldre og i bedre form. Selv om soseturer også er greit å fortsette med innimellom senere og.

Valper har mye energi og trenger mye utfoldelse. Min filosofi er at en sliten hund er en grei hund. Og det er selvsagt bedre for hunden å være til når den får brukt seg godt også. Mine har vært veldig aktive hele veien, aldri hatt problem med det som voksen. De må lære å slappe av uansett. 

Når valpen kommer ca 8 uker gammel så starter vi med å holde oss mest i nærområdet de første dagene, går helst en 3-4 små "turer" på kanskje 15-20 min så de får gjort fra seg litt skikkelig og sett seg litt rundt (pluss litt lek, lufting i hagen osv). Gradvis ila de neste ukene går vi over på et par litt lengre turer samt utvider horisonten vår for utforskning. Og så gradvis blir de to halvlange til en lang tur( pluss et kortere lufterunder) ila en 4 ukers periode så er vi nok oppe i at den daglige hovedturen er en time ihvertfall og fra 4 mnd alder er det lite restriksjon på lengde på tur. Fra 6-7 mnd alder begynner jeg lett tilvenning til trekk, dvs lite vekt/korte distanser. Det kan være med sykkel/ski, eller med en lett kjetting e.l., feks kanskje en km eller to til og begynne med og da gjerne hjelpe til godt om man har bare en hund som skal dra foran ski/sykkel. Ville kanskje syklet en km, tatt en gåpause der også syklet en km tilbake igjen som en start for en hund i relativt god form for alderen.

Deretter får man bare øke på gradvis mens man ser an sin egen hund og form. De er forskjellige. Jeg begynner relativt tidlig å la de trekke en del distanse, spesielt når jeg har hatt 2 hunder, men passer som sagt på at det ikke skal være for tungt i starten når de er unge og passer på at det blir en gradvis opptrapping, slik at  kroppen hele tiden er forberedt på det som kommer og har god nok form til det. Det skal være gøy og lystbetont og man skal gi seg før hunden går i kjelleren. Jeg passer også på at det ikke blir for ofte i starten så de får litt god tid å restituere på, 2dager i uken synes jeg holder på unge hunder, resten koser vi oss på tur.

 

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Snusmumrikk

Jeg går ut i fra at valpen er 8 uker i august? Da er det jo sosialisering, turer løs i terrenget og innkallingstrening som er vil prege de første ukene. Jeg går masse i terrenget med valpene fra jeg får dem. Blir de slitne, så setter vi oss ned og koser en stund. Om jeg går på turer hvor jeg har et mål og hvor det er litt distanse, tar jeg med en sekk og putter valpen oppi når den blir sliten. Valper har ikke vondt av å bli slitne, men de har vondt av å bli slitne og fortsatt måtte løpe etter deg for å holde følge. 

Etter et par mnd kan du begynne å trene på kommandoer du vil trenge i snørekjøring senere. Strengt tatt kan du begynne med det med en gang, men jeg syns de har litt lite fokus for akkurat den treninga når de er bittesmå. Gå tur i bånd og en enkel tursele på steder med mange veikryss. Rett før du svinger i et kryss, gir du høyre/venstre eller gee/haw kommando (alt etter hva du foretrekker). Etterhvert som den kobler kommando med retning, gir du kommando og lar valpen velge selv. Straffen for å velge feil retning er at du står stille, belønninga for å velge riktig er at du begynner å gå og følger på. Ros gjerne litt, men ikke så mye at valpen snur tilbake til deg. Om du har kjøpt en valp etter gode trekkhunder, så vil den antagelig begynne å få en god driv fremover. Derfor starter jeg ikke med dette når de er 8 uker, selv om annen "lydighetstrening" godt kan starte med en gang. Men allerede fra jeg får valpen sier jeg høyre/venstre i alle kryss. Det er bare det at vi går nesten bare i terrenget, og så lite langs vei at det ikke har så stor effekt før jeg begynner å trene bevisst på det :P Kommando for start og stopp er også fint å sette på nå hvis valpen kommer i jobbefokus mens du går på beina. Ikke alle gjør det. Det er veldig lurt å lære valpen fra starten at dere ikke stopper og hilser på andre hunder ute på tur. Når valpen skal sosialiseres med andre hunder i form av lek, skjer det gjennom avtalte møter og med løs valp. Du vil ikke ha en voksen hund som har forventning om å leke med alle hunder dere møter. Det gjør passeringstreninga mye vanskligere Og tro meg. Bråstopp i en bratt nedoverbakke fordi hunden plutselig vil leke med en annen hund den ser er ikke noe gøy. Hverken for hund eller skigåer/sykkelist...

Når valpen er 6-7 mnd gammel er det på tide å få en skikkelig trekksele og begynne å lære den å trekke på ski, jogging eller sykkel. De første mnd er det mer for å lære unghunden at det er dritkult å løpe rett frem og trekke deg, enn fysisk trening. Ros hunden rolig når den trekker (igjen, ikke så overstrømmende at den snur seg), men ikke mas på hunden for å få den fremover. I starten er det bare et par km for å lære unghunden opplegget. Hold tempoet relativt rolig i starten. Den skal bare oppleve mestring, og ikke rekke å bli sliten (da kan du heller gå en tur etterpå). Etterhvert som unghunden blir eldre øker distansen og det glir mer over til å bli litt fysisk trening også. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mange gode svar. 

Et lite tips: VI hilser svært sjelden på andre hunder vi møter når vi går tur med valp. Sosialisering med andre hunder avtaler vi heller, eller vi drar på sosialiseringstreff for valper.  Dette er fordi vi ikke ønsker å lære valpen til at den skal hilse på andre hunder vi møter på veien.  Senere, når du skal sykle eller snørekjøre med hunden, er det veldig fint at den går forbi det dere møter. Noen huskyer har fokus "innebygd", de går bare fremover uten å se seg til siden- bryr seg ikke om det man møter. Andre må lære å passere. Det er disse jeg tror får en enklere oppgave om de ikke har forventning om å stoppe å hilse på alt av hunder som man møter på sin vei. 

 

 

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Helst vil vi jo at de ikke skal oppleve noe vondt i det hele tatt, men det er vanskelig. Jeg tenker det viktigste er om hun, og du, kan leve med det ubehaget som blokkeringen gir. Hvis ikke tenker jeg at risikoen ved operasjon kan være verdt det. Det er ikke en sykdom å være gammel, men det gjør jo at alle plager blir verre og mer risikable både å ha og gjøre noe med, som oftest. Jeg håpet selv i det lengste at det skulle enten bli akutt alvorlig eller at de bare skulle sovne hos meg, men til slutt måtte jeg jo ta den vanskelige avgjørelsen for begge to. Likevel er jeg trygg på at det var riktig tidspunkt for begge. Jeg tror at du også har nok innsikt til at du vet når det er på tide, selv om det er en prosess på vei dit. Håper dere får litt mer avklaring denne uken.
    • Tusen takk Dette er første gang jeg har gammel hund, og jeg synes det er kjempevanskelig å vurdere livskvalitet. Hun er jo helt klart ikke den samme hunden hun var som ung, men jeg tror ikke hun har det så forferdelig at hun selv ville valgt døden over det livet hun lever nå. Samtidig er hun jo på et punkt der noe som egentlig bare er en bagatell potensielt kan bli en dødsdom, fordi hun ikke kan dopes ned. Man sitter jo her i en umulig situasjon der ingen av alternativene egentlig er noe alternativ... Vi skal tilbake til veterinæren på torsdag for å ta en ny ultralyd av hjertet, så får vi se hva dommen blir da.
    • Håper det gikk bra. Trist at hunder eldes og får helseplager. De skulle vart evig, sunne og friske. Folk har så ulike syn på hunders ubehag ifbm aldring. Noen mener det er dyremishandling å la en hund ha noen aldersdomsplager i det hele tatt, og avliver tidlig for å la hunden slippe. Andre mener det er grotesk å ikke la det (ofte) kjæreste familiemedlemmet få fullføre livsløpet naturlig. Jeg vet ikke hvor på den skalaen du befinner deg, så jeg vet ikke hva jeg skal si eller ikke si for comfort ang. evt. narkose.  Håper det går bra med dere ❤️
    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...