Gå til innhold
Hundesonen.no

Schappendoes


Angelina
 Share

Recommended Posts

Jeg har en Schappendoes på fire år og hun er den første hunden min og ho blir aldri sliten. Er rasen veldig i overkant aktiv? En av de mest aktive hunderasene som finnes eller? Går skogsturer på tre timer og lydighet og godbit søk ol. og noen ganger på kurs og hun er aldri sliten. Spinn vill hele tiden. Hun er veldig snill og god og en kjempefin hund men bare ekstremt aktiv og jeg lurte på om det er rasetypisk? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når du gir hunden såpass mye aktivitet daglig, er det jo ikke rart hun krever det. Innen rimelighetens grenser er det jo vi som eiere som bestemmer hvor høyt aktivitetsnivå hunden vår skal ha. Går man mye tur, trener mye, aktiviserer mye, så vil hunden kreve mye. Det tror jeg er grunnen til at du har en hund med stor kapasitet for aktivisering før hun blir sliten. I tillegg til at det kan virke som du ikke har trent på at hun skal være rolig, men heller tatt henne med ut på aktiviteter når hun er urolig? En hund på 4 år burde takle å være rolig når den ikke er i aktivitet etter å ha fått det du skisserer av aktivitet her. Begynn å lære inn og krev at hun skal legge seg ned og bli liggende etter at dere har funnet på noe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er forskjell på stress og høyt aktivitetsnivå, bare for å ha nevnt det. En hund som ikke klarer å legge seg ned og slappe av etter så mye aktivitet som skisseres her, har ikke et høyt aktivitetsnivå, den er stressa. 

Hva er forøvrig greia med at hunder skal slites ut? De aller fleste hunder er i mye bedre form enn eierne sine, så det bør jo ikke være et mål i seg selv. De skal ha nok aktivitet, ikke bli utslitt :) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei dette stemmer ikke. Hunden min er ikke på alle disse gjøremålene hver eneste dag. Enten eller. Og turen er opptil tre timer men oftest en time. Kurs gjøres på andre dager som jeg ikke går tur. Lydighet andre dager. Nei er ikke meninga at jeg skal slite ut hunden nei. Meninga var at hunden aktiviseres. Jeg lurte kun på om den rasen har høyere aktivitetsbehov og om det er rasetypisk å være aktiv? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei det er ikke normalt. Har for det meste hatt Bruks og tjeneste avlete raser og de holder ikke på slik i voksen alder. 

Som valp-unghund kan de har litt problemer med stresset sitt og noen trenger litt ekstra hjelpe. Men det pleier slippe ved rundt 1 år +/-.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er litt usikker på hva du mener?  Er hun aktiv hele tiden,  eller er det bare det at hun alltid er klar for aktivitet  ?

Pulien her i hus fremstår uhyre sjelden som direkte sliten , men det betyr ikke at hun ikke kan slappe av. Hun er god på å slappe av ( spesielt hvis det regner ). Hun har gått skogsturer over flere døgn med bare noen timers pauser uten å virke sliten. Heller klar for mer.  Men hun kan fortsatt fint tilbringe noen dager på sofaen uten å bli masete. Full fart hvis hun blir bydd opp til lek og hopp og sprett , men ikke urolig og stressa.  

Så vidt jeg vet er pulier og schapendoes ganske sammenlignbare på mange områder. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

16 timer siden, Mud skrev:

Jeg er litt usikker på hva du mener?  Er hun aktiv hele tiden,  eller er det bare det at hun alltid er klar for aktivitet  ?

Pulien her i hus fremstår uhyre sjelden som direkte sliten , men det betyr ikke at hun ikke kan slappe av. Hun er god på å slappe av ( spesielt hvis det regner ). Hun har gått skogsturer over flere døgn med bare noen timers pauser uten å virke sliten. Heller klar for mer.  Men hun kan fortsatt fint tilbringe noen dager på sofaen uten å bli masete. Full fart hvis hun blir bydd opp til lek og hopp og sprett , men ikke urolig og stressa.  

Så vidt jeg vet er pulier og schapendoes ganske sammenlignbare på mange områder. 

Sånn er det med både bruksschäferen og whippeten her i huset også. De er ikke utslitte etter tur, men legger seg for å sove når vi kommer hjem og er stort sett rolige når vi er hjemme(unghunden har litt lopper i blodet av og til, men det er jo ganske normalt), men det er ikke sånn at de takker nei til å gå ut en tur til selv om de har vært ute 2-3 timer på tur, det betyr ikke at de er urolige, men de blir jo med hvis de får tilbudet om mer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hei! Slik jeg ser det er det i hovedsak tre metoder hvis man har passeringsproblemer: 1) motbetinging/sladring, 2) alternativ adferd (f eks sitt eller fot), 3) straffe uønsket adferd (f eks straffe/avbryte stirring, da det gjerne er steget før utagering). 2) og 3) kan selvsagt overlappe, f eks om man vil kreve en alternativ adferd. Men så til spørsmålet: Er motbetinging uforenlig med å straffe uønsket adferd? I utgangspunktet skjønner jeg at man vil svare at metodene er helt uforenlige. Jeg mener at motbetinging i utgangspunktet er en fantastisk metode, uten risikoen for uønskede "bivirkninger" hvis det gjøres riktig. Problemet med motbetinging er at det tar lang tid å komme i mål og i hverdagen vil man gjerne, selvsagt litt avhengig av hvor man bor, møte en hund som er så nær at motbetinging ikke funker. I disse tilfellene vil jeg heller avbryte/straffe stirring for å være i forkant, og så kreve at hunden min følger meg forbi, og deretter belønne rett adferd når fokuset er på meg. Dette kan virke som nærmest det motsatte av motbetinging, men det er stor forskjell på å se/registrere den andre hunden og å stirre på den. Når avstanden er stor nok vil jeg imidlertid benytte motbetinging for å passere. Tenker dere at jeg kombinerer metoder som er uforenlige? Burde jeg heller bruke kun én av dem?
    • En han. Har merket meg at andelen testosteron på kurs og trening er påfallende mye lavere enn østrogen. Ofte er det eneste testosteronet til stede i følge med sin mykere halvdel, som har dratt dem dit. Resten av testosteronet kom ferdig utlært og er ute med hundene løse i parken, hilser på fremmede i bånd, og deler villig sin ekspertise med random damer som antakelig ikke kan like mye om hund som dem selv.  #notallmen men når den taggen føles nødvendig..
    • Jeg er ute og går tur med hunden min i belte. Det er mellom 2-3 m. langt og gjør at jeg har god kontroll på henne. Hun går stort sett fint og rolig ved siden av meg. Hun kan trekke litt i begynnelsen da hun har høy energi, men ellers rolig og fint kroppspråk.  Jeg ser en fyr som kjører sikk sakk i veien på skateboard med en bulldog/boxer. Hunden stopper opp og bjeffer på min. Som den ansvarlige hundeeieren jeg er går jeg inn en sidevei for å vente på at de passerer på hovedveien. "Er hun ikke gira?" "Er det tispe?" "Dette er gutt. Han er ikke farlig?" Han spør igjen to ganger om hun ikke er gira. Jeg har sagt at hundene har møtt hverandre før og det ikke er en god match og at avstand over greit.  Hundene er tydelig usikre på hverandre og viser det gjennom kroppsspråket sitt. Dette er ikke situasjonen for å hilse. Begge hundene er i bånd. Det var forøvrig flere mennesker rundt og en vei det også ferdes mye biler fra folkene som bor der. Hvorfor så vanskelig å lese situasjonen? Eller ser jeg flere som går tur og snakker i mobil, eller med headset som stenger ute lyd og er i egen verden. Det mest frustrerende er kanskje de som snakker i tlf. som stopper midt i veien (som forøvrig er trang) med hunden sin slik at du bare må vente på at de ser deg og dere blir enige på en eller annen klønete måte om hvordan passeringen blir.  For egen og andre sin del forsøker jeg å være oppmerksom på både egen hund og omgivelser på tur. Da blir det hyggeligere og enklere for alle andre.  Sånn, det var dagens utblåsing for egen del. 
    • Hei! Vi har nå fått svar fra dyrlegen - han hadde ikke kronisk betennelse i bukspyttkjertelen. Rart med det, for jeg ble nesten litt skuffet. Nå vet vi jo ikke hvorfor han stadig har slimete avføring, men kan kanskje utelukke at det har noe med fettinnholdet i maten å gjøre.  Skal snakke med dyrlege om vi kanskje kan sjekke for IBD. Vil jo i alle fall prøve å ha mest riktig tørrfor. Han har jo ikke hatt noen "alvorlige" hendelser med tørrforet han går på nå (gastrointestinal low fat), men det er stadig ganske løs og slimete avføring. Kanskje vi skulle forsøkt å bytte...
    • Noterer en nydelig dag med no stress. Virker som lysterapi, magnesium og lakseolje begynner virke. Ble bekymret da han begynte trekke i selen i forrigårs. Han har gått så naturlig pent i bånd hele tiden, som om programvaren var preinstallert da han kom ut av esken. I forrigårs begynte han plutselig trekke med viten og vilje. Flaks da, at vi hadde en privattime i går.  Hjemmeleksen vi fikk, med metoden for å reinforce krav om å holde seg bak skotuppene mine, den er litt i konflikt med stress-ned-prosjektet vårt, fordi Ede går høyt i stress når hans autonomitet blir utfordret. Peser og får virkelig vondt av det. Å bli stilt absolutte krav til er noe annet for ham å forholde seg til enn å bli tilbudt frivillige oppgaver mot god betaling.  Fordi jeg måtte ta en selvstendig avgjørelse i hva jeg oppfatter som et dilemma: belaste det nevroendokrine stressystemet ved å kreve disiplin i halsbånd, eller prioritere stress-ned-prosjektet, så valgte jeg utsette hjemmeleksene og gå rolig tur med "ikke trekke" og "ikke gå i veien for meg" som eneste krav, og så være veldig bevisst på å bare belønne når han selvstendig gjør de riktige valgene uten å bli bedt, uten godbit i hånda eller hånda i lomma.  Jeg har nemlig ikke nok erfaring til å føle meg sikker på å klare gjennomføre hjemmeleksene fra privattimen alene uten å forårsake mer stress på det endokrine systemet hans enn godt er.  Det viste seg å være en god vurdering. Foruten noen få barnlige byks av glede som i korte øyeblikk strammet båndet mer enn akseptabelt, så var Ede SÅ flink og rooolig og grei hele veien. Naturlig slak line. Når han vimser bytter han i de aller fleste tilfellene side bak meg. Kun noen få uakseptable avskjæringer rett foran meg, og de kom helt på slutten av turen, tett på hverandre, antakelig fordi han er sliten og i bakhodet husker at det der var måten å få bli plukket opp i bæreslynge på. Han velger å gå pent og pyntelig på min venstre side mesteparten av tiden, uten å forvente belønning for det. Det går nå an å hale tiden ganske lenge uten at det stresser ham når han selv velger å gå fot for å se om det kommer en utbetaling. Selv hjemveien gikk rolig og avslappet. Først 10 meter fra porten hjemme kom første stressutbrudd med trekking. Gladstress de siste meterne av en timelang spasertur i mitt tempo. En klar forbedring. Han ble skuffa og såret av grensesettingen de siste meterne, for det virket helt sykt autoritært og tyrannisk og uten mål og mening for ham å bli hindret i å gladbykse gjennom porten og døren, inn til godis og myk og varm seng, men han tok det til seg at kravet "ikke trekk" gjelder de siste meterne av turen også. Ingen raptus da vi kom inn heller. Det var en milepæl. Bare la seg rolig og pyntelig til å sove. Perfect day. ..og det er før vi har fått noen CBD i posten.  Vi fikk forøvrig mail om å huske båndtvang fra i dag. Det har Edeward tydeligvis fått med seg.  Snudde seg utålmodig mot lykkeland mens muttern fomlet med kamera:   Oppdaget at muttern begikk en kriminell handling!! Reiste seg og kom inn hver gang muttern forsøkte gå lenger unna enn båndlengden for å få tatt et godt bilde. Her har han til slutt gitt opp å få muttern på rett kjøl og bare håper hun får tatt det ***** bildet før han svimer av i bekymring for å bli tatt og få et kriminelt rulleblad. Genetikk er ingen spøk. Ede identifiserer seg som sikkerhetspersonell og tjenestehund, og han tar de oppgavene alvorlig.   
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...