Jump to content
Hundesonen.no

Vedlikehold av fjellsko


Recommended Posts

Jeg har kjøpt meg alfa walk queen fjellsko og ble brått litt usikker på vedlikeholdet av dem. Damen i butikken solgte meg lær-voks og ba meg bruke den ofte, men etter å ha lest på nett så får jeg inntrykk av at det må vanlig impregnering til også? Å ikke hvilken som helst, nei, den må være tilpasset lærsko med gore-tex membran. Har jeg forstått det rett hvis voks er beskyttelse av læret og skal påføres først, deretter impregnering for å holde vannet ute? 

Hilsen newbie på fjellsko..

Link to post
Share on other sites
59 minutter siden, Tonje skrev:

Jeg har kjøpt meg alfa walk queen fjellsko og ble brått litt usikker på vedlikeholdet av dem. Damen i butikken solgte meg lær-voks og ba meg bruke den ofte, men etter å ha lest på nett så får jeg inntrykk av at det må vanlig impregnering til også? Å ikke hvilken som helst, nei, den må være tilpasset lærsko med gore-tex membran. Har jeg forstått det rett hvis voks er beskyttelse av læret og skal påføres først, deretter impregnering for å holde vannet ute? 

Hilsen newbie på fjellsko..

Aldri brukt impregnering på mine lærsko og de er 100% tette hele tiden. 

Vasker dem ren før jeg smører dem med lærfett (med bivoks, det er viktig at det er med) også får de stå å tørke. Thats it. Aner ikke hvordan det er med læret i seg selv, men sånn fett er jo vannavstøtende som bare det. 

Link to post
Share on other sites
1 time siden, MaritaS skrev:

Hvor ofte smører du de? Etter hver bruk?

Jeg fikk beskjed om at de ideelt sett skulle smøres etter hver tur. 

@Malamuten ; Jeg har smurt de med voks og de var tette på dagens 2 timer i vestlandske bakkemyrer, men jeg blir litt i tvil om det er nok når jeg leser på div sider på nett. 

Link to post
Share on other sites
1 time siden, MaritaS skrev:

Hvor ofte smører du de? Etter hver bruk?

Jeg smører de som regel en gang før jeg tar de i bruk også et par ganger i året når jeg kommer på det. Bruker de stort sett ganske mye både sommer og vinter. Alle mine par av div merker har holdt i 3 år eller mer og da er det gjerne andre ting som ryker enn læret. feks begynner stoffet inni å bli slitt etterhvert så jeg får gnagsår e.l. og da bytter jeg.

@Tonje Etter hver tur synes jeg hørtes veldig mye ut, med mindre man bruker skoene sjeldent. Det kan bli for mye av det gode også. Tror ikke det er bra for læret det heller, på samme måte som man ikke skal ha på for mye fett pr gang.. 

Link to post
Share on other sites

Jeg smører kun med fett. Bruker ikke impregnering på lærstøvler. Jeg gidder heller ikke smøre de for hver tur. Går med støvlene flere dager i uka, og da gidder jeg ikke det. Ikke ser jeg det som nødvendig heller. Jeg behandler de med gjevne mellomrom når jeg selv syns det trengs. 

Mine støvler holder 2 år omtrent, men det er stort sett alltid pga sålen blir slitt ned. Læret holder seg bra. 

Link to post
Share on other sites

@Tonje Fra alpha sine sider: 

Hvor ofte skal jeg behandle støvlene mine?

Hvor ofte du må impregnere støvlene er avhengig av hvor mye du bruker de. Det er en grei tommelfingerregel at hvis du ser at støvlene begynner å trekke vann (mørke flekker) på enkelte punkter, som for eksempel i gangfolden over vristen, er det tid for ny impregnering. Før større turer eller før jakta er det en selvfølge at støvlene får full behandling.

Dog ville jeg nok satset på å få smurt de litt før de begynner å trekke vann, altså ikke at det er så lett å vite nødvendigvis før det har skjedd, men med nye sko så ville jeg ikke ventet til det skjedde liksom, det tar gjerne lang lang tid og mye bruk, og er de først begynt å tørke ut så kan de raskt sprekke og få varig skade. Ellers så forstår jeg det sånn at de anbefaler impregnering om man har rengjort støvlene med såpe/kjemikalier for å få vekk skitt, fordi man da åpner porene i læret, jeg har aldri brukt noe slags kjemikalier på mine sko, vann og litt gnukking med en håndduk har alltid vært nok til å få de rene, så mulig det er derfor jeg aldri har hatt behov for impregnering da. 

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Da satser jeg på at det holder med den lærvoksen jeg fikk i butikken. Litt knotete å få smurt ordentlig på de mykere foldene under lissene, men jeg håper de holder lell. Virker jo som at det stoffet som er der lettere vil kunne begynne å ta inn vann.

Link to post
Share on other sites

Ser nå at jeg leste litt fort, det står jo at man skal impregnere når de begynner å trekke vann, og det er kanskje ikke så dumt, jeg tenkte smøring jeg nå. Men etter min erfaring så skal det mye til før de begynner å trekke vann(så lenge du smører de i ny og ne) så det er neppe noe du trenger å tenke på med det første uansett. Det forrige paret jeg hadde begynte å trekke vann på slutten (altså inn i læret, ikke så jeg ble våt på bena), men det var nok utelukkende fordi jeg slurvet med smøring på slutten. Det ble for lenge uten og for mye bruk så de tørket ut og det gjorde nok skade som ikke kunne repareres. Men om jeg smurte de så trakk de ikke vann de neste 3-4 turene heller altså, selv uten impregnering, det var vell mer det at effekten av smurning ble kortere enn før. Men der tror jeg nok læret hadde begynt å sprekke og var ødelagt rett og slett pga manglende stell i kanskje 1 og 1/2 år eller noe sånt og ca daglig bruk... 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Har en valp på 3 måneder, har trent litt på hjemme alene trening. Treningen så langt har vart i 20 min til 1 time. Han virker trygg og selvstendig, finnes ikke redd eller usikker ellers. Han fotfølger meg ikke til badet eller soverommet, kun for å finne på sprell og å utforske rommet. Jeg kan lukke dørene uten at han bryr seg, han er på stuen og leker med lekene sine eller biter i ledninger jeg ikke får sikret på stuen   Han har en hel avsperret og valpesikret gang når han er alene hjemme. Han bruker gangen om dagene også, leker og herjer der men det blir noe annet når stuen stenges av.  Jeg ser (med mine uprofesjonelle øyne) ingen tegn på stress, panikk eller separasjonsangst når han forlates helt alene.  Hva tenker dere om dette; Det første kvarteret så hopper han opp på døren (hopper på døren når vi skal gå tur også, må læres vekk) og syter høylytt etter meg, men ikke bjeffing og han virker ikke redd. Han kan så vandre litt mens han syter og klynker og synes synd på seg selv. Men det er som om at han er på utgikk etter noe å leke med, noe å ødelegge og å utforske og ikke panikk og frykt-vandring. Akkurat slik han gjør hele dagen mens jeg er hjemme også, alltid på utgikk etter pøbelstreker å finne på. Ene gangen gnagde han på foten på kommoden i ca 2 minutter før han gikk lei. Det fremsto ikke som panikk-gnaging eller noe, bare helt vanlig "skal bite og ødelegge alt jeg ser fordi jeg er en valp"-adferd, for det å bite på kommoden forsøker å han å gjøre ellers også. Etter 10-15 min med hopping på døren, syting og vandring så legger han seg ned ved døren og ligger der og venter til jeg kommer hjem. Etter det første kvarteret så kan det komme et bittelite klynk her og der en sjelden gang mens han ligger der, men ikke høylytt syting som i starten og ellers ingen lyder. Han ser og høres rolig ut.  Er dette et godt tegn på at han er klar for 3 timer alene? 1 time vs 3 timer, er det egentlig noe forskjell nå når han roer seg ned innen et kvarter hver gang han er alene?  
  • Jeg hadde en hund som var allergisk mot midd, og han fikk V&M og ris ved siden av så han ikke skulle bli så hard i magen.  Synes i dag at RAW funker bedre enn V&H. De blir ikke så harde i magen av det   Vet om noen som bruker kokt/stekt søtpotet som godbit. 
  • Støv og lagermidd er vanskelig. Veldig mange dyrleger og dyrebutikker selger allergifor, men lagermidd er noe som oppstår i alt tørrfor (og tørre godbiter). Jeg anbefaler vom og hundemat, samt ting som agurk og gulrot som godbiter. Her må man prøve seg frem til man finner noe hunden liker godt nok til å bruke som belønning. Man må også se på hvordan livet til hunden er. Hvis den sover på soverommet, så er det kjempeviktig å få den tilvendt å sove et annet sted, for det er den verste plassen en allergihund kan oppholde seg. Avhengig av hvor alvorlig allergien er, så må man kanskje ta en del grep rundt hundekurv, sofabruk, støvsuging og husarbeid. Dersom det er proteinkilder hunden reagerer på i tillegg, så er det bare utprøving/utelukking som funger for å finne ut nøyaktig hva som er problemet, sånn at man kan unngå det. Allergi hos hund er kjipt og kan være vanskelig å håndtere, men det er viktig å gjøre det man kan.  
  • Hun skulle ikke bruke det lengre når jeg sa hvor dårlig Frolic var. 😊
  • Det er iallefall støv allergi og midd også tror jeg.  Og mye annet. Husker ikke alt som sto på arket.   
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...