Gå til innhold
Hundesonen.no

Fjør-tråden :D


Raksha
 Share

Recommended Posts

  • Svar 271
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Så koselig tråd! Her i huset er det lite gårdsdyr, men vi har da noen fjørfe fordet.    Først og fremst, sjefshøna Junior. En mørkerød ara på ca 16 år. Hun har gledet barn og voksne i re

Har ikke høns eller fugl selv, men pappa driver oppdrett av mye forskjellig. Med hovedvekt på "vill" hønsefugl som rapphøns etc. og fasaner. Her er en av mine favoritter. Satyr tragopan.  

Tråden for alle befjærede og bevingede dyr. Bilder er påkrevd.     Lillemor fikk 1,4 (en han, fire hunner) av moskusender i bursdagsgave. Fikk med to hanner til da, så foreløpig har vi hele

Posted Images

1 hour ago, Perfect Image said:

Av 10! Faverolle kyllinger er 2 høner emoji38.png 1 cream legbar er høne... 2 av 6 maran er haner..

Sent fra min SM-G930F via Tapatalk
 

Helt vanlig :lol: 

Du får mye godt kjøtt i frysern etterhvert da.  Maranhøene legger fiiiine egg da :wub: 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Just now, Perfect Image said:

Æ, jeg mente 2 av 6 maraner er høner :P Ja, blir mye haner i frysere nå da, god suppemat ;) Når tar dere kyllinger? Tenker at det ikke burde være så sent mtp seigt kjøtt?

Skal du bruke i suppe og gryer så er det bare å gi det lang tilberedningstid så kan du ta om trent når somhelst. Er ikke sikker på hva som er standard slaktealder på haner faktisk. 6mnd +-  tipper jeg?  Andrikker der det helt kurant å la bli et år hvertfall, men de skal henge til mørning da, det skal jo ikke kylling. 

 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

27 minutter siden, Perfect Image skrev:

Æ, jeg mente 2 av 6 maraner er høner :P Ja, blir mye haner i frysere nå da, god suppemat ;) Når tar dere kyllinger? Tenker at det ikke burde være så sent mtp seigt kjøtt?

Coq au vin  ♡  Det beste som finnes, og blir ikke seigt uansett. Tror de hanene vi har fått til formålet har vært mellom 6 mnd og året.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fine frittgåande hønene og hanane våre. Kom springande når sambuar gikk ut og galte på dei, og flaug opp på stolpen der [emoji28]

Men no sliter vi litt med kattebesøk, så i går når eg skulle lukke inn hønene, som allerede hadde gått inn, møtte eg ein katt som var på veg inn til dei. Sto nesten på dørterskelen når eg kom ned til løa [emoji32]e40436ed74e9ba9da3e64b118a86bb6f.jpg

Sent fra min SM-G900F via Tapatalk

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 19.8.2017 at 10:45 PM, Perfect Image skrev:

Æ, jeg mente 2 av 6 maraner er høner :P Ja, blir mye haner i frysere nå da, god suppemat ;) Når tar dere kyllinger? Tenker at det ikke burde være så sent mtp seigt kjøtt?

Vi har tatt de etterhvert som vi så det var haner. Men vi har raser som er veldig vanskelig å se hvilket kjønn de er da. Så har ikke blitt før de har begynt å gale. 

Da vi avlivet orloff hanen vår, så var han 3-4 måneder. Da var kjøttet allerede veldig seigt. Dette er en stor rase, som blir 3-4 kg som utvokst. Han vi tok var 2,5kg før slakt. 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Perfect Image skrev:

Hva brukte du kjøttet til? Planen er at hanene skal bli suppe, dvs koke i maange timer. Så håper det går og blir smakelig

Sent fra min SM-G930F via Tapatalk
 

Jeg bare stekte kyllingfiletene. Men hadde jeg kokt hele hanen så hadde det nok gått greit. Tipper du må koke i 3 timer eller mer... 

Vi har kokt kraft på dvergsilke hanene våre. Ble litt i minste laget å spise når vekt før slakt er 500gram :lol:

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har vist solgt rugeegg før hønene har begynt å verpe. Var ein som banka på døra nettopp og var veldig interessert i kva høner vi har og om vi solgte rugeegg. Han hadde høns sjølv og var veldig fugleinteressert, så han skulle komme tilbake om ein mnd. tid når dei forhåpentlegvis har begynt å verpe :P Fyren vart sittande ute i 5-10 minutt etter at vi hadde snakka ilag, og knipsa bilder av dei, sidan dei var ute.

Men gjess og ender ser han vist ikkje heilt forskjellen på :teehe:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 24.8.2017 at 3:06 PM, Snoffe skrev:

Vi har tatt de etterhvert som vi så det var haner. Men vi har raser som er veldig vanskelig å se hvilket kjønn de er da. Så har ikke blitt før de har begynt å gale. 

Da vi avlivet orloff hanen vår, så var han 3-4 måneder. Da var kjøttet allerede veldig seigt. Dette er en stor rase, som blir 3-4 kg som utvokst. Han vi tok var 2,5kg før slakt. 

 

 

På 24.8.2017 at 3:09 PM, Perfect Image skrev:

Hva brukte du kjøttet til? Planen er at hanene skal bli suppe, dvs koke i maange timer. Så håper det går og blir smakelig

Sent fra min SM-G930F via Tapatalk
 

 

På 24.8.2017 at 3:13 PM, Snoffe skrev:

Jeg bare stekte kyllingfiletene. Men hadde jeg kokt hele hanen så hadde det nok gått greit. Tipper du må koke i 3 timer eller mer... 

Vi har kokt kraft på dvergsilke hanene våre. Ble litt i minste laget å spise når vekt før slakt er 500gram :lol:

 

Nei, altså, hanekyllinger er ikke seige når de er 3-4mnd gamle! Men man kan jo ikke sammenlikne kjøttet med det ekstremtvoksende industrikyllingkjøttet, som er så vassent at man kan stikke fingeren gjennom... Husk at den kyllingen dere kjøper på butikken kun er ca 30 dager gammel før den slaktes, og har vokst i en så stor fart at kjøttet bare er blåst opp og er helt uten "substans". Ekte kyllingkjøtt er mye fastere, og krever en annen tilberedning enn industrikylling, men det er stor forskjell på "fast" og "seig".

Kylling slaktet før kjønnsmodning (dvs max 3-4mnd gamle) har mørt og lyst kjøtt som ikke trenger koke i evigheter. Fres raskt i panna og ettersteke i ovnen en stund, eller la surre på svak varme i panna med lokk på. Men du kan ikke bare slenge brystfiletene i panna på høy varme og vente at de blir myke og saftige, det er kun industrikylling som blir det. Det er oppskriften på å ødelegge en god kyllingfilet :P

Det som er viktig for å unngå seigt kjøtt er å aldri legge det i kjøleskapet før ETTER dødsstivheten har gått ut av kjøttet. Legges det i kjøleskapstemperatur (faktisk under 12 grader) vil ikke dødsstivheten slippe, og kjøttet blir seigt. Så la slaktet hvile i 12-15 grader el.l til det er slapt og mykt, og så i kjøleskap/nedfryses. Kylling skal ikke mørnes, det tåler svært lite lagring før det blir dårlig.

Haner som er kjønnsmodne, altså fra 5-6mnd gamle, har mer smakfullt kjøtt. Men de er mer slitsomme å slakte (om man flår), og kjøttet er seigere og trenger lenger tilberedningstid. Men fremdeles ikke 3 timers koking. 1-1,5timers koking/baking/steking på middels varme er fint, kjøttet blir mørt og smakfullt. Unghanelår er min families favoritt etter at jeg introduserte dem til dette. De vil heller ha hanelår enn kyllingbryst, og det sier jo litt ;)

Små og de veldig slanke typene det er lite kjøtt på kan man med fordel bare partere og koke kraft på. Når de har kokt 1-2 timer, så kjøttet slipper beina, kan de fiskes opp av kraften og kjøttet pilles av. Dette kjøttet er mørt og godt, og veldig anvendelig til alt mulig. Jeg kaller dette "pillekjøtt", og er alltid glad når jeg har slikt i fryseren, for da har jeg alltid lettvint råstoff til middag :)

Man må altså tenke annerledes når man har "ekte" kjøtt og ikke industrikjøtt. Krever litt omstilling, men det er helt klart verdt det!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 minutt siden, Bellare skrev:

Har vist solgt rugeegg før hønene har begynt å verpe. Var ein som banka på døra nettopp og var veldig interessert i kva høner vi har og om vi solgte rugeegg. Han hadde høns sjølv og var veldig fugleinteressert, så han skulle komme tilbake om ein mnd. tid når dei forhåpentlegvis har begynt å verpe :P Fyren vart sittande ute i 5-10 minutt etter at vi hadde snakka ilag, og knipsa bilder av dei, sidan dei var ute.

Men gjess og ender ser han vist ikkje heilt forskjellen på :teehe:

Husk at rugeegg skal ha en minstevekt, og at denne vanligvis ikke oppnås før etter en god stund med verping. De ulike rasenes minstevekt står oppført i standarden. Før man selger rugeegg (om det er raseegg) bør man testruge så man vet hva de avler, kvalitet på eggene osv. Rugeegg skal også lagres spesielt.
Men dette vet du sikkert om du har høner og vil selge rugeegg :) Er som med all annen avl, man må sette seg godt inn i ting før en starter :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Stella skrev:

Husk at rugeegg skal ha en minstevekt, og at denne vanligvis ikke oppnås før etter en god stund med verping. De ulike rasenes minstevekt står oppført i standarden. Før man selger rugeegg (om det er raseegg) bør man testruge så man vet hva de avler, kvalitet på eggene osv. Rugeegg skal også lagres spesielt.
Men dette vet du sikkert om du har høner og vil selge rugeegg :) Er som med all annen avl, man må sette seg godt inn i ting før en starter :)

Åå, jammen då veit eg det, takk! :) Er våre første høner, så eg kan ikkje slikt. Har ikkje planar om å selge rugeegg sånn eigentleg, men han her var veldig interessert og ville veldig gjerne kjøpe. Så han fikk beskjed om at dei enda ikkje var begynt å verpe sidan dei ikkje er meir enn 4-5 mnd. gamle. Ville tru han kanskje viste litt om det her, sidan han har høns sjølv og ruger ut sjølv? :P 

Har i hovudsak tenkt å bruke egga til mat, og kanskje med tid og stunder la hønene få ruge på nokre få egg. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, Bellare skrev:

Åå, jammen då veit eg det, takk! :) Er våre første høner, så eg kan ikkje slikt. Har ikkje planar om å selge rugeegg sånn eigentleg, men han her var veldig interessert og ville veldig gjerne kjøpe. Så han fikk beskjed om at dei enda ikkje var begynt å verpe sidan dei ikkje er meir enn 4-5 mnd. gamle. Ville tru han kanskje viste litt om det her, sidan han har høns sjølv og ruger ut sjølv? :P 

Har i hovudsak tenkt å bruke egga til mat, og kanskje med tid og stunder la hønene få ruge på nokre få egg. 

Ikke alle som har hatt høns "alltid" som faktisk kan noe om høns, er ikke alltid det går hånd i hånd :P Så ikke ta det for gitt at han kan.
Det er to problemer med å ruge for små egg. Ene er at det blir små (og dermed svakere) kyllinger, og det andre er at rugeeggvekt er satt der slik at man sikrer seg at man ikke avler på høner som legger for små egg (gjelder alle de vanlige, store rasene, ikke dvergene). Eggenes kvaliteter er også arvelige egenskaper, som man må ta hensyn til ved avl :)

Dette med rugeeggvekt gjelder jo ikke om man har blandingshøns, men man bør huske på at eggene bør være store nok uansett pga dette med små og svakelige kyllinger. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Stella skrev:

Ikke alle som har hatt høns "alltid" som faktisk kan noe om høns, er ikke alltid det går hånd i hånd :P Så ikke ta det for gitt at han kan.
Det er to problemer med å ruge for små egg. Ene er at det blir små (og dermed svakere) kyllinger, og det andre er at rugeeggvekt er satt der slik at man sikrer seg at man ikke avler på høner som legger for små egg (gjelder alle de vanlige, store rasene, ikke dvergene). Eggenes kvaliteter er også arvelige egenskaper, som man må ta hensyn til ved avl :)

Dette med rugeeggvekt gjelder jo ikke om man har blandingshøns, men man bør huske på at eggene bør være store nok uansett pga dette med små og svakelige kyllinger. :)

Er sant det :teehe:

Får vege egga når dei begynner å komme, veit dei skal ligge på rundt 30 gram. Så får vi sjå. Kanskje han berre skal få nokre gratis til å begynne med :sweat:

Kva lyskilder brukar folk på vinterstid når det er tidleg mørkt, for og halde eggproduksjonen oppe? Held det med å la taklampa vere på, på nattestid?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 minutter siden, Bellare skrev:

Er sant det :teehe:

Får vege egga når dei begynner å komme, veit dei skal ligge på rundt 30 gram. Så får vi sjå. Kanskje han berre skal få nokre gratis til å begynne med :sweat:

Kva lyskilder brukar folk på vinterstid når det er tidleg mørkt, for og halde eggproduksjonen oppe? Held det med å la taklampa vere på, på nattestid?

Hvilken rase har du?

De skal ikke ha lys hele døgnet, de skal ha en mørk natt, også om man vil holde verpingen i gang. Så de bør ha minst 8 timer natt. Holder fint å ha lys i 12-14 timer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Stella skrev:

Hvilken rase har du?

De skal ikke ha lys hele døgnet, de skal ha en mørk natt, også om man vil holde verpingen i gang. Så de bør ha minst 8 timer natt. Holder fint å ha lys i 12-14 timer.

Hollandsk Dverghøns
Så då bør lyset blir slått på om morgonen då, ellers blir det aldri lys i 12-14 timar på vinterstid her :P 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hollandsk Dverghøns
Så då bør lyset blir slått på om morgonen då, ellers blir det aldri lys i 12-14 timar på vinterstid her [emoji14] 
Hvordan synes du rasen er? Har mange av dem klekket, men synes ikke de er like trivelige som de andre rasene klekket. Hvordan kjønnskiller du dem?


Sent fra min SM-G930F via Tapatalk

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, Bellare skrev:

Hollandsk Dverghøns
Så då bør lyset blir slått på om morgonen då, ellers blir det aldri lys i 12-14 timar på vinterstid her :P 

 

12 minutter siden, Perfect Image skrev:

Hvordan synes du rasen er? Har mange av dem klekket, men synes ikke de er like trivelige som de andre rasene klekket. Hvordan kjønnskiller du dem?


Sent fra min SM-G930F via Tapatalk
 

Jeg har hatt HD tidligere, og synes rasen var kjempeartig! Ofte veldig tamme og morsomme. Friske og sterke, verper forholdsvis godt for å være så yttepyttesmå, og hønene legger seg gjerne klukk (og er gode mødre). Klekket godt her hos meg, men noe variasjon mellom fargene (hadde 3 rene farger i avl her). Ser du Bellare har fargemix, og da er de sikkert litt mindre innavlet over tid enn de rene fargene er, og da noe sterkere/friskere og klekker bedre.

HD har minstevekt på rugeegg på 30g, 32g idealvekt. Siden hønene kun skal veie 400g er dette sinnssykt store egg, og det er ikke alle som kommer til den vekten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

11 minutter siden, Perfect Image skrev:

Hvordan synes du rasen er? Har mange av dem klekket, men synes ikke de er like trivelige som de andre rasene klekket. Hvordan kjønnskiller du dem?


Sent fra min SM-G930F via Tapatalk
 

Syns dei er ein herleg liten gjeng, veldig livlige og nyskjerrige! Våre er frittgåande, og til tross for veldig god flygeevne, held dei seg i området ved løa eller huset vårt. Dei har veldig lyst inn på besøk då :P Kjem som oftast når dei blir ropt på og er veldig håndterbare, hønene er enklare enn hanene, føler eg. Hanane er ein gjeng tøffingar, men tøffheten skrantar veldig når man ikkje bryr seg eller er litt tøff tilbake :teehe:

Dei er våre første høner, men vi såg stor forskjell på kammen på høne og hane etter ei stund. Hugsa ikkje heilt kor gamle dei var, men rundt 1 mnd+ kanskje? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hadde med kameraet ned til hønene i dag, så då måtte det knipsast litt i finværet når dei fikk komme ut :D 

59aab8cf81231_AndungeMini_4342.thumb.jpg.ea63b8cbbbf49757ab2eaec49dd7fab0.jpg
Lille bebis, håpar det er ei frøken :wub:

59aab8d162617_AndungeMini_4343.jpg.bc6f933fbdadc76a1313ba9f6a2736cd.jpg

59aab8d3c165b_AndungeMini_4347.jpg.b146c3bcad081488d0007b8a9590e6a3.jpg
Andeyoga!

59aab8e389a66_HnsMini_4362.jpg.05259d5eb38110736dc0d231b3ab3656.jpg
Gjengen på frifot :P 

59aab8e5b9373_HnsMini_4368.thumb.jpg.ee5737d623d478998561a00115429b35.jpg

59aab8e7536bf_HnsMini_4371.thumb.jpg.0e8c4a7bda07868fca4670db3e7793d6.jpg

59aab8e843e6e_HnsMini_4373.jpg.54304156eb70e2e3410ef82e25b65e13.jpg
To veldig nyskjerrige høner som veldig gjerne ville inn i kameralinsa. Synd eg ikkje har eit skikkeleg macro objektiv :P 

59aab8e908123_HnsMini_4393.jpg.f161eac32d15662892e7bdaf3e2539ad.jpg

59aab8ea5feb7_HnsMini_4406.jpg.3d39e234de1ed4c43f1306254f5e11c0.jpg

59aab8eb320d5_HnsMini_4407.jpg.e34b495fb97e1df795aa29e885490dc2.jpg

59aab8ec58216_HnsMini_4416.jpg.2136d9b581c12f8bac160f70da256a3a.jpg
Favoritthøna :D 

59aab8d4ed0a5_HnsMini_4357.jpg.10856075df16cb3b3ec9be69f2828e59.jpg

  • Like 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Vår er vant til å være alene. I år er vi hjemme.  Blir nok noe med oss, og noe i buret sitt i underetasjen.
    • Noen som har tips til hundefører jakker med lomme bak til barn/junior, eventuelt noen som selger i mindre størrelser enn xs, eller har en kort modell, eller kan skreddersys? Vet Canelana sine jakker kan bestilles på mål, men noen andre? Pinewood sine er fine, men de har selger ingen hundeførerjakker til barn, og deres xs er veldig stor/lang. Trenger ikke være butikker i Norge, hvis noen vet om noen utenlands å, gjerne kommenter lenke😊    
    • Ja, hvis han aldri har lært å være alene på andre tider av døgnet så er det faktisk en ting. En "fordel" med å være ufør og ikke ha med hundene overalt er at de lærer å være alene på helt random tidspunkter.
    • Det går greit å gå fra han om morningen når jeg skal på jobb. Han kan fint være hjemme alene da. At jeg (vi alle) går om ettermiddagen setter han ikke pris på. Han vil være med meg mest mulig. - Lurer på om han har blitt mer sånn med alderen … 🤔 
    • Er han ikke vant til å være alene? Regner med du bruker ting som frossen kong eller tygg for aktivisering osv.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...