Gå til innhold
Hundesonen.no

Tannstein og fôr


Recommended Posts

Hvor vanlig er det at fôret er skyldig i belegg og tannstein?

Lyn, den nyinnflyttede, hadde tannstein når hun kom hit, dette ble renset og fjernet etter beste evne. Hun byttet fôr til samme som Keo når hun flyttet inn her i slutten av januar. Lyn begynte å utvikle belegg og litt tannstein igjen, har derfor fått ekstra med tyggeting og regelmessig tannstell for å få bukt med det som har oppstått og forhindre nytt. Den dårlige ånden ble bedre, men der henger fortsatt igjen en vond duft. Alt av tannstell har jeg utført her hjemme.

Keo, oppvokst her i hus, alltid hatt plettfrie og veldig hvite tenner. Han har aldri fått tannstell, og bare mottatt skryt hos veterinær, seinest for en måneds tid siden. I går merket jeg den der gjenkjennbare vonde duften av også hans munn. Riktig nok har også han begynt å få belegg. Vi byttet fôr like før juletider, hvis jeg husker riktig, vi har allefall kommet oss gjennom to-tre 15kg-sekker. Han har gått på flere fôrtyper tidligere, både rått og tørt, ettersom han har hatt problemer med å legge på seg/holde vekta i perioder, tidligere hobbyanorektiker som spiser jevnt og trutt nå. 

De begge er tre år gamle, fôres med RC 4800.


Er det fôret som kan ha skyld i dette, eller har noen andre tips? De får bein, ører og andre tyggeting stadig vekk. Leker aktivt og tygger på myke og harde leker rett så det er. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ikke at jeg vet, men jeg tipper det er mer til det enn bare det, her fores mine på det samme, varga har fine tenner, vims har lett for plakk og tannstein virker det som. Malamutene gikk også på det samme og hadde flotte tenner med lite/ingen plakk/tannstein. Så 3 av 4 hunder har hatt perfekte tenner på rc 4800 og vom.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her fores alle tre likt, en har tildels mye tannstein, en har litt men ikke overdrevent - tredje har null nix. Mine får nå antiplac i maten og det har effekt på den med mye hvertfall. Han som har  null tannstein er veldig glad å tygge på brusflasker da, og har mye mer nedslitte tenner enn de to andre. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 minutter siden, Pringlen skrev:

Etter min erfaring er det langt mer vesentlig at hundene får tyggeting jevnlig, enn hva de fôres med...

Lyn får okse- eller griseøre, margbein, rådyrbein, slike sammenfallende hudbein og annet man får/kjøper bortimot hver eneste dag, hun har et lite arsenal. Bruker å gi noe på kvelden i stede for sen kveldsmat. Keo får ikke hver dag fordi han ikke har trengt det og har en relativt sensitiv mage.

Jeg kom til å tenke på fôret da det er den eneste endringen vi har gjort hva angår inn i munnen. 4800 er veldig kleiment/fettete utenpå, så ikke umulig det kan legge seg. Nå ser det ut til at vi blir å skifte eller bytte tilbake fôr igjen uansett, så får vi se. Blir å kjøpe noe slik vindundermiddel for tannstein å prøve også for å få bort det som er/bygger seg.

Keo har som sagt hatt helt plettfrie tenner frem til nå, uansett fôr eller mangel på tyggeting. Så at han plutselig har begynt å danne belegg var en stor undring.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Yellow

Merket veldig stor forskjell etter jeg ga opp tørrfôret til fordel for råfôring på min hvertfall. Selv om jeg nå fôrer veldig lite med bein etc (går mest i V&H og fileter/delt opp kjøtt) kan det fortsatt ikke sammenliknes. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
    • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
    • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
    • Jeg har en Dvergpuddel gutte valp som er 5 mnd. Han har siden han var ny hatt oppheng i sokker og biter og henger seg etter føttene dine så lenge d har sokker på. Hvordan få det til å slutte.    Å jokker på andre hunder under samvær ute, møtes på tur og får hilse og på alle størrelser og hunder i alle aldre. Hva gjør jeg? - helt fersk i hunde verden, ønsker kun seriøse svar😅😭
    • Er vel først fra fjerde generasjon at de potensielt kan stambokføres etter typegodkjenning?
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...