Gå til innhold
Hundesonen.no

Store hunder og klikkertrening


tuppetroll

Recommended Posts

Dumt spørsmål, kanskje, men er klikkertrening like greit for store hunder som små? Vet det er mange her som har større hunder og bruker klikker og sikkert har noen interessante erfaringer å dele.

Når man snakker treningsmetoder og større hunder er det mange som har fortalt meg og andre jeg kjenner at da er lederskap alfa og omega, og det får man bare ved "skikkelig" trening - les nordenstam o.l.

Er dette en myte eller sannhet? Mye krefter i store hunder, er det da like lett å overse "feil" atferd og kun drive brannslukning..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men nå går jo ikke klikkertrening hovedsakelig ut på å overse feil eller drive brannslukking, det er jo det motsatte som er poenget: å belønne ønsket adferd. Og det har jeg absolutt like stor tro på at funker på store som på små hunder. Hvem liker ikke godbit, leke, litt frihet eller sånt? Det er ikke størrelsen det kommer ann på :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tror ikke det er størrelsen det kommer an på. Det kommer vel mer an på individet. På noen hunder funker det, på andre ikke.

Det finnes mange måter å trene hunde på, men ingen fasitsvar.

Jeg tror helt sikkert at klikkertrening funker på alle hunder, med en flink trener selvfølgelig. :(

(Men jeg vet om mange hundeeiere som bruker det som en unnskyldning for å bruke hardere metoder, "fordi det passer best for hunden deres". Hvis de føler at de trenger å unnskylde seg, hvorfor bruker de den metoden da?)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg driver med klikker. Og jeg syntes det er kjempe moro med klikkertrening. :(

Til nå har jeg lært de å bokke, vinke,sitt å bli, dekk å bli. Jeg har såvitt begynnt med target stick også nå. :(

Størrelsen på hunden har ikke noe å si.

Så klikketrening er veldig moro. ;)

Hvis man skal begynne med klikker vil jeg anbefalle boken " Klikkertrening for din hund ".

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har trent nuffer med klikkertrening ja:-) Og labradorer, og hjulpet mange, mange med store raser med å komme igang med klikkertrening. Jeg syns ikke det er noe problem i det hele tatt, og heller ikke særlig stor forskjell. det kommer mer an på individet man klikkertrener. Det er vanskeligere å klikkertrene lille kaninen min enn newfoundlandshunder, hehe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det jeg er bekymret for i forhold til klikkertreningen er ting jeg må overse. Siden.. Det er ikke så lett å overse en gira hund som hopper opp og setter klørne i halsen på deg.

det funker bare å overse om du har kontroll over alle forsterkere, og det kan jo være noen ganger veldig tøfft med en stor hund. Men det fins heldigvis løsninger, og det er derfor mange med store hunder tar i bruk "time-out" (time out = binde hunden i et tre slik at den ikke kan drive med masse selvforsterkende om man ikke har kontroll over den. Fins mange definisjoner på time out, men det er det jeg legger i ordet (slik at ingen misforstår)).

Om det absolutt ikke har vært noe mulighet for meg å hindre hunden i å gjøre noe selvforsterkende, så har jeg benyttet avledning (heldigvis bare benyttet meg av det max 2-3 ganger før). Man får ikke et langvarig resultat å f.eks vise hunden en godbit for å få den ned på bakken (annet en at man forsterker opphoppet), men det kan være greit å bruke som en siste løsning.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men nå er det stor forskjell på å bruke klikker i visse situasjoner, og å trene klikkertrening da..

Jeg mener det hverken har noe å si på hunden, rasen, størrelsen, eller noe annet, fordi klikkertrening, utført korrekt, fungerer på høner, kaniner, hester, elefanter, delfiner, rotter og selvsagt også hunder. Det er bare snakk om timing og hvor gode forsterkere du har, og selvsagt hvor dyktig og erfaren du er..

Problemet med å overse kan jeg godt forstå, men jeg vil tro at om man trener klikkertrening konsekvent fra valpen er helt liten, så er det et problem i mindre grad. Når det er fryktelig vanskelig å overse må man kanskje legge all trening en periode til et sted med trær/lyktestolper eller andre ting hvor man lett kan binde hunden og gi en effektiv time out.. Eks. trene inne på et jorde, i en skog, park osv.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kan henge meg på anbefalingen om Collie, men vær nøye på valg av oppdretter og linjer. Det er ikke å stikke under en stol at det finnes mentale brister innad i rasen. En god collie derimot er en enormt kjekk hund å ha! Så gå seriøst inn og møt hunder i flere settinger og se hvordan de tar ting, eventuelt om de har en MH så er jo den fin å få sett om de har filmet den f.eks. 
    • Tiden flyr og lille bebbisen blir snart året. 😱 Hun er fremdeles kanskje 6mnd i sitt eget hode da. 😂 Dagens agenda så slik ut 😴 etter å ha trent litt på fokus med bestekompis whippeten Leo som distraksjon, og så gått ett spor i nytt terreng etter en god times pause i bilen. 😁    Tidligere i mars når vi passet på ett lite småbruk. Fant en fin foss!   et par fra den lille uka vi hadde snø her sørvest. 😂
    • Life's a beach, og når det er kaldt og surt og blåser, så har vi den for oss selv, så det var ikke så ille, men det var ikke så vel heller, for Ede har ikke store radiusen (0-2m) eller masse interesse for å utforske omgivelsene selvstendig, så aktivitet begrenser seg mest til mutterns fremdriftstempo og kastearm. Det som er dårlig med det er det samme som er bra med det. Borrelås klengete er dog veldig å foretrekke over selvstendig på vift i sin egen verden. Bonus for egen helse å måtte løpe litt og være mer aktiv for å gi Ede mer av aktiviteten han trenger.  Virkelig ikke så mye å melde fra en stadig mer rutinepreget hverdag sammen. This is it nå, liksom.  Ede har begynt gå på turbusser helt selvstendig, flink opp trappen og går rett til plassen sin på midten. Trenger finne en smart måte å trene på å rygge i vinkel, for å komme inn mellom seter. Mestrer vi ikke det, så må vi stå over en buss om det er barnevogner og bagasje på den plassen der.  Å gå ned trappene på tur ut av bussen ligger lenger frem i tid. Han har gått ned bare sju trappetrinn i sitt liv så langt, og de var av normal bratthet. De tre veldig bratte trinnene på turbussen vil han fortsatt bæres ned. Nærmer seg antakelig 150 kg valpevekt nå, slik det føles i armene mine. Trenger derfor begynne lære gå de tre bratte trappetrinnene ned på egenhånd også, ellers vil han finne veien ned der på den harde måten, fordi jeg er evig optimist og vil at some point overvurdere min egen evne til å bære ham ned der. Seriøst, han begynner bli tung å bære i armene. Fordi jeg er idiot har vi KUN løftet med hodet til høyre side, hele livet, og dermed mesteparten av vekten hans på den svakeste armen min. Å snu for å bære motsatt vei er et alvorlig avvik i prosedyre som må rapporteres og meldes og klages på og ankes i flere runder før vi etter en lang godkjenningsprosess kan vurdere prøve på den måten.  Å bli bært på såkalt påssarygg (trønder, sjø) har vi begynt få litt dreisen på. Ede synes det var skummelt i starten, men har begynt like å leke ryggsekk nå. Aberet er at jeg har utnyttet jukkeangrep bakfra for å shape det inn. Usikker på om han tør gjøre det der foran et publikum på bussen. Han er jo i den alderen. Å vise affeksjon for foreldre er veldig pinlig. Mulig han heller vil reise med buss til evig tid enn å ta den flausen der for å komme seg ned trappen.  Vi får se. Det finnes antakelig en viss mengde NomNoms som i bunnen av den trappen der vil vekke den nødvendige motivasjonen til å klare komme seg ned de trappetrinnene selvstendig i en fei. 
    • Dette handler mer om uenighet. Jeg håper du sier nei til dette. Om du hadde visst at hunden skulle brukes til å produsere blandingskull hadde du ikke skrevet under. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...