Gå til innhold
Hundesonen.no

Forhøyede nyreverdier. Hjelp til å forstå prøveresultatene.


Guest Yellow
 Share

Recommended Posts

Snakket med veterinæren på tlf. i forbindelse med noen blodprøver, og fikk beskjed om at det var noe forhøyede nyreverdier.

Her er resultatene fra blodprøvene som jeg fikk på mail:

image.jpg1_zps8fake2ow.jpg

image.jpg1_zpshenkbd4g.jpg

Håper noen kan gi meg litt svar på hva prøvene betyr, og gjerne ellers råd og erfaringer, før jeg drar til vet. (sannsynligvis får jeg da time i morgen).

Snakk om eldre hund og tenker med en gang det verste. :(

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå orker ikke jeg å slå opp, så tar det litt etter husken..

Men de tre øverste er 3 prøver som ikke sier noe helt spesifikt, men at det er "noe" der..

Albumin, kreatinin og urea er stoffer man finner i urinen.. Forhøyet verdier kan indikere på nyresykdom..

Mcv og mchc forteller vel litt som gjennomsnittsstørrelsen og konsentrasjonen av hemoglobin på rødeblodceller..

Nå er det snakk om en gammel hund, så jeg hadde ikke tatt ting på forskudd her.. Noen avvik er ikke uvanlig på eldre dyr, eller mennesker..

Det kan hende dere må gjøre tiltak for nyrene, men jeg hadde ikke tatt sorgene enda nei :)

Vil bare presisere nok en gang at jeg bare tar det fra husken og vil ikke garantere at det er 100% korrekt :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg gjør som Krutsi og tar det litt på husken. De tre øverste der (ALS, AP og ALT) er leverenzymer, og ligger litt utenfor nomalen. Normalt bryr man seg ikke så mye om slike avvik før de er ganske store (f.eks. tre ganger så høye).

Urea og kreatinin sier noe om nyrefunksjon, og avviket her er vel grunnen til at veterinæren vil ha dere inn. Avvik her skyldes ofte enten nedsatt blodgjennomstrømning til nyrene, eller nedsatt nyrefunksjon. Avvik på disse verdiene kan være tegn på kronisk nyresvikt, som hunden kan leve med over tid, eller akutt nyresvikt (men da vil man ofte forvente å se symptomer, noe jeg oppfatter det som at dere ikke gjør?). Det viktigste for å behandle den type nyreproblemer er nyrediett, som ikke belaster nyrene. F.eks. RC Renal eller Hills k/d.

Lykke til i morgen. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar!

Hunden har hatt nå 2 episoder med smerter, som har virket til å komme fra mageområdet, som forøvrig har gitt seg rimelig raskt (etter noen timers tid), men altså dratt til veterinær for sjekk. 2. gang ble det tatt blodprøver. Vet ikke om det er vanlig å ha episoder med smerter i forbindelse med nyresvikt.

Hunden har forøvrig diverse allergier å ta hensyn til, og kommer neppe til å gi opp råfôr, men såklart villig til å tilrettelegge dietten. Såvidt lest litt og oksekjøtt og egg er såklart noe han ikke skal ha (som gjerne blir anbefalt), men får snakke med veterinæren om dette og.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi hadde en nyresyk hund der kreatinin lå på 565 og urea 74. Veldig, veldig høyre verdier med andre ord, din er heldigvis ikke på langt nær så ille :)

Men det kan jo være tegn på at nyrene ikke gjør jobben sin så godt lenger. Vår var øm når vi trykte han på ryggen der nyrene er.

Det er viktig at fôret inneholder så lite fosfor og proteiner som mulig (noen er uenige her og mener at det er forskjell på kvaliteten på proteinene, at animalske proteiner er helt greit).

Dersom du ikke vil bytte til et fôr som er lavt på fosfor så finnes det en paste kalt Renalzin som blandes i maten til hvert måltid. Den hindrer opptak av fosfor.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har vært hos veterinæren i dag, og hun mente at dette virkelig ikke var noe å bekymre seg over (snakket bare kjapt med sjefen på tlf i går ang resultatene).

Hun mente det var helt normalt for en eldre hund, og faktisk bra resultat, og det at han råfôres og evt kan slå litt høyt ut.

Så tror nok jeg bare senker skuldrene veldig, og bare tar blodprøver med jevne mellomrom for å ha oversikt over verdiene videre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har vært hos veterinæren i dag, og hun mente at dette virkelig ikke var noe å bekymre seg over (snakket bare kjapt med sjefen på tlf i går ang resultatene).

Hun mente det var helt normalt for en eldre hund, og faktisk bra resultat, og det at han råfôres og evt kan slå litt høyt ut.

Så tror nok jeg bare senker skuldrene veldig, og bare tar blodprøver med jevne mellomrom for å ha oversikt over verdiene videre.

Nyreverdiene er nå en ting, men de skal jo ikke ha smerter i mageområdet :/

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nyreverdiene er nå en ting, men de skal jo ikke ha smerter i mageområdet :/

Nei, det er klart det ikke skal være sånn. Har vært 2 episoder som sagt, har ikke klart å finne ut hvorfor, men har som sagt gitt seg rimelig raskt og har vært helt sitt friske og raske jeg utenom disse episodene.

Men får han det enda flere ganger burde jo enda flere tester tas, har ikke tatt ultralyd.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 weeks later...

Han har vært i veldig fin form siden sist, ikke noe mer magevondt, så får jo håpe det var noe forbigående. Var hos min faste veterinær i går for vaksinering og helsesjekk, og ble enige om å ta kontroller for å overvåke at det ikke blir verre. Men hvor ofte burde jeg det egentlig, er det for sjelden med hvert halvår? 

Vet jo ikke hva resultatet betyr overhodet, men enda bekymret over at han har mange avvik der. Lever er jo litt over normal og, så vurderer å kjøpe mariatistel (milk thistle) å gi som tilskudd, samtidig med dobbel dose omega-3, og egentlig gjør jeg ikke noe annerledes enn tidligere, råfôrer alt uten mye bein eller mye organ. Tar fortsatt gjerne imot tips, men eneste han burde ha av proteinkilder er lam, fisk generelt og svin.

Men leser at kokt persille er en fin ting å gi sammen med maten, da, og skader jo ikke tenker jeg, bortsett fra at det ikke er anbefalt om nivåene av fosfor og kalsium er over normalen i forbindelse med nyresykdom. Sistnevnte er jo ikke det, men står jo ikke noe om fosfor (phosphorust) i denne testen? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kan hende det bare er jeg som er fullstendig glemsk her altså, men jeg var så sikker på jeg hadde laget en «min hund» tråd til Karma, men isåfall er den borte nå. 🙈  Kan dere se på «bakrommet» om tråder har eksistert og er blitt slettet av en eller annen grunn? Eller er den sporløst borte isåfall?  Vil jo gjerne unngå at det skjer igjen om det er en grunn til at den er borte og det ikke bare er jeg som innbiller meg at jeg laget den tråden. 😂
    • Om du får til å taime vekkerklokke og morgenrutine sånn at valpen sover når dere forlater bilen den første tiden, så får du mer tid til å trene den mer forsiktig og gradvis på å være alene.  Meninger om tyggesaker uten tilsyn er delte mellom teoretikere og praktikere. (Det meste KAN i verste fall drepe hunden ved kvelning eller blokkering av tarm, men barn kan brekke nakken av å falle skeivt ut av en høy seng også, og en bekjent snublet på en skogssti og døde momentant av å lande med hodet på en stein. Det er mye potensielt veldig farlig som veldig sjelden skjer.) Fra flere tiår med skadefri altmuligtyggere våger jeg banne i kirka og trosse de mest forsiktige ved å anbefale en fordøyelig tyggesak, f.eks. okse*****, eller en fryst Kong, så har valpen noe annet å fokusere på enn at den er forlatt alene. Beste er selvsagt om den sover i bilen i starten, så du får mer tid til å venne den til å være i buret alene.   
    • Ved henting tenker jeg at stoffburet er helt greit. Når dere kommer hjem ville jeg hatt transportburet inne, hjemme, med et mykt pledd og noen godbiter i. La valpen utforske buret og oppfordre den til å være der litt, uten å lukke. Så ville jeg prøvd å ta med buret i bilen allerede første dag, og kaste noen godbiter eller legge inn en god tyggeting de 10 minuttene du skal levere. Hvis valpen kommer fra en skikkelig oppdretter bør den har erfaring med bilkjøring fra før, selv om det ofte er med mor og/eller søsken. Hvis valpen IKKE er trygg alene de 10 minuttene så er den tryggere i et solid bilbur enn et stoffbur den kan tygge seg ut av... Hvis det viser seg å være et problem ville jeg fått noen til å sett etter den den korte tiden leveringen tar.
    • Jeg får valp imorgen. Vi er godt forberedt og skal ha fem uker fri.    Det jeg stresser med er at barnet mitt skal i barnehagen neste uke for å gi valpen litt mer ro den første uken. Det jeg bekymrer meg for er at jeg må ha den med i bilen når jeg leverer i barnehagen. Er det innafor å la den være i bilen de 10 minuttene det tar å levere barnet?    til vanlig skal jeg ha hunden i et transport bur bak i bilen, men tenker at den skal få være i et Stoffbur i passasjersetet ved siden av meg når jeg henter den imorgen og den første uken.  
    • Hadde nettopp en kjempefin tur uten noe tull, og masse pen lineføring. Ede var skikkelig på tilbudssiden og ikke engang utålmodig på godbitene. Det går virkelig fremover. Ordentlig godgutt i dag 🥰 Flink vaktbikkje også, for anledningen i Miljøpatruljen. Forsøpling tar vi alvorlig.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...