Gå til innhold
Hundesonen.no

"Journal club"


Arcticaa
 Share

Recommended Posts

Hei soniser

-Jeg fikk en liten ide om å starte en tråd der vi kan dele ulike journaler og artikler som er forsknings-relaterte i en tråd og diskutere dem. På universitetet har vi mange ulike journal clubs, og jeg har mange ganger tenkt at jeg ønsker meg en journal club i ren hundebiologi. det er selvsagt ikke mange nok som er LIKE interessert i hund til at det er mulig :rofl:

-Tenkte derimot at her på hundesonen er det sikkert fler som kan være interessert!

-Motivasjonen her er å diskutere forskning innenfor hundehelse både fysiologisk men også adferd - egentlig alt mulig det gjøres forskning på.

Jeg tenker kanskje å gjøre det sånn at vi deler en artikkel i uken eller noe slikt, så kan de som vil, lese dem, kommentere og diskutere? :) Jeg legger iallefall ut en artikkel i ny og ne, så har vi en tråd som kan samle interessante reviews og forskningsartikler.

noen regler:

-burde være publisert i en journal eller om det er populærvitenskapelig skal primærkilder finnes i artikkelen.
-skriv i innlegget overskriften til artikkelen og en setning om hva det handler om, feks adferdsstudie,genetikk, etc. ellers kan man kopiere abstractet i en quote dersom det er en forskningsartikkel.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

starter med å dele denne; en adferdsanalyse.

"Dogs can tell the difference between happy and angry human faces, according to a new study. The discovery represents the first solid evidence that an animal other than humans can discriminate between emotional expressions in another species, the researchers say."

http://www.sciencedaily.com/releases/2015/02/150212131647.htm

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Interessant artikkel, men irriterer meg litt at jeg ikke har tilgang på hele. Hadde vært interessant å se treningen som var gjort for å få hundene til å markere på ansiktsuttrykk.

Generelt med mange studier så vil jeg si at treningen ofte fungerer som en konfunderende effekt og det er innimellom vanskelig å se hvordan hundene hadde reagert om de hadde blitt stilt ovenfor en intuitiv oppgave istedet

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det blir i grunnen litt fånyttes så lenge man ikke deler hele pdf'en, men de er vel forsåvidt brudd på copyright. Ikke alle som sitter på universitetsnett når man har "hundesonen-tid".

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det blir i grunnen litt fånyttes så lenge man ikke deler hele pdf'en, men de er vel forsåvidt brudd på copyright. Ikke alle som sitter på universitetsnett når man har "hundesonen-tid".

det finnes mange open access artikler så det burde ikke være et problem å finne noe interessant å dele /lese.

men ja, det blir litt begrenset av tilgang til journaler, noe som selvsagt er dumt.

men ja ser den, første artiklen jeg delte er ikke det. skal være obs på det fremmover.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

deler en open access artikkel fra en ny undergruppe av BioMed central som er open access og rettet mot hunder!
følgende skriver de selv om cgejournal.com:

Canine Genetics and Epidemiology is a peer-reviewed, open access, online journal publishing original research and review articles relating to all aspects of canine genetics and epidemiology.

Artikkelen er et review, altså en sammenfatning av forskningen som er blitt gjort på et gitt felt. Reviews er veldig fine for å få en oversikt over et område innenfor forskning.

artikkelen heter : The challenges of pedigree dog health: approaches to combating inherited disease

Godtatt 13 januar 2015

Abstract:

The issue of inherited disorders and poor health in pedigree dogs has been widely discussed in recent years. With the advent of genome-wide sequencing technologies and the increasing development of new diagnostic DNA disease tests, the full extent and prevalence of inherited disorders in pedigree dogs is now being realized. In this review we discuss the challenges facing pedigree dog breeds: the common pitfalls and problems associated with combating single gene mediated disorders, phenotypic selection on complex disorders, and ways of managing genetic diversity. Breeding strategies incorporating screening schemes have been shown to be successful in significantly reducing the prevalence of an inherited disorder and improving the overall health in certain breeds. However, with 215 breeds officially recognized by the Kennel Club in the United Kingdom and 396 inherited disorders currently identified, many breeds have reached the point at which successfully breeding away from susceptible individuals at a population-wide scale will require new genomic selection strategies in combination with currently available breeding schemes. Whilst DNA-based tests identifying disease causing mutation(s) remain the most informative and effective approach for single gene disorder disease management, they must be used along with current screening schemes, genomic selection, and pedigree information in breeding programs in the effort to maintain genetic diversity while also significantly reducing the number of inherited disorders in pedigree dogs.

link til full artikkel: http://www.cgejournal.org/content/2/1/3

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Det kan ikke være en brist i en tå eller noe sånt da? Små sår har jeg også oppdaget at de blir fryktelig utilpass av, selv om de nærmest er mikroskopiske. Min hund ble tilnærmet invalid når hun hadde et bittelite gnagsår mellom to tær, ville ikke legge vekt på den foten i det hele tatt 🙈
    • Jeg forstår hva du mener, og jeg kan sette meg inn i situasjonen din. Om det hadde vært en hunderase som ikke var tallrik; der foreldredyr og linjer bakover utmerket seg, f.eks ved å ha god mentalitet og fantastiske brukshundsegenskaper ville jeg kanskje kunne ha firet noe på krava. Men om det er en tallrik rase (som schæfer, rottweiler, belgisk fårehund, golden eller labrador) ville det måtte en god del overtalelse til for at jeg hadde takket meg til en hund med potensielle leddsjukdommer eller mentale brister.  Hunder er levende vesener og vi er selvfølgelig ikke garantert at de holder seg friske. Og det kan jo hende at du uansett ender opp med en hund med både HD og svak mentalitet for det jeg vet. Men hvorfor ta sjansen? Om det så skjer, kan du i minste trøste deg med at du gjorde det du kunne for å få en frisk hund, og at bare har hatt uflaks. 
    • Det er en vanskelig balanse. Jeg er godt i gang med å analysere alt han gjør for å unngå skader og slikt. Går han rart, virker han mer sliten enn normalt. Spiser han som han burde? Hvis han begynner å røyte mer enn vanlig, er det tegn på stress og at han har ondt, eller er det på grunn av årstidsskifte? Mange krisetanker etter hvert, ja 😪 Enn så lenge tror jeg at jeg trykte på alarmknappen unødvendig.. Sikkert ikke siste gangen, i og med at han ikke er noe ungdom lengre.  Tusen takk svar, setter pris på at dere setter av tid til å hjelpe meg ❤️ 
    • Det er skummelt med godt voksne hunder. Hva er filleting og hva er viktig å legge merke til, liksom. God bedring, håper dette bare var en filleting!
    • Takk for svar, @simira❤️ er veldig nøye på å ta på ulldekken når vi har vært på trening/tur og han skal i bilen. han ligger mjukt og varmt inne buret. skal se på back on track dekken. Har jo lest og hørt mye bra om disse dekkene gjennom årene.  6 tenner er en del, men merker at han er mye mer oppesen etter operasjonen. Han virker mye mer fornøyd med livet   Den gode nyheten nå er at jeg *kan* ha vært en smuuule hysterisk. Etter tannoperasjonen nå i april ser jeg etter tegn til vondter på ham, jeg er kjemperedd for å overse ett eller annet. som jeg gjorde med tennene.. Jeg mistenker at det "kun" er våteksem som har oppstått innimellom tredepotene 😅 Kan hende et eller annet har vært kilt innimellom der, som jeg ikke har sett. Jeg syntes det gir mening i og med at vi har gått i mye vått terreng, og at jeg ikke har vært spesielt flink til å tørke ham. Pluss, han er allergiker og får fort sår og eksem av tilsynelatende ingenting. Har begynt behandling og håper det fort går over 😊 Har en bulldog med utypisk smerteterskel for kan ikke skjønne at det lille greiene kan gjøre *så* vondt. Blir om eieren: Dramaqueen!! Tusen takk for gode ønsker ❤️  Enn så lenge puster jeg letta ut. Men, vil fortsatt begynne med tilskudd til leddene. Noen forslag? Hva skal jeg se etter i et godt tilskudd, eller er det bortkasta pæng? 🤷‍♂️
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...