Jump to content
Hundesonen.no

Å bruke hunder med fremre y-sømskatarakt i avl


Recommended Posts

I 2013 kom det en ny revidert anbefaling fra øyelyserne i Norge, som blant annet tok med at man med forsiktighet kunne bruke hunder med fremre y-sømskatarakt i avlen.

Hvordan stiller dere/raseklubben til dette?

http://www.vetnett.no/autorisert-oyelyser?iid=24771&pid=Native-ArticleBase-Files.Native-InnerFile-File&attach=1

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Jeg tenker at når øyelysende veterinærer har vurdert dette, så holder det for meg. Bedre kompetanse på øyesykdommer hos hund finnes ikke i Norge og kanskje ikke i hele verden (sammen med de andre Nordiske landene). Men det understrekes jo at det skal skje med forsiktighet. Sitat: "Disse kan med forsiktighet brukes i avl hvis de ellers representerer gode avlsdyr. De bør da parres med hund fri for tilsvarende katarakt".

Problemet her er at betegnelsen "katarakt" blir brukt om flere forskjellige tilstander og en åpning for avl på Y-søms katarakt kan fort innebære at noen utvider dette til å gjelde alle katarakt-typene. Min erfaring er at mange ikke i stor nok grad setter seg inn i problematikken rundt de forskjellige sykdommene og "overser" det som tilsier at hunden ikke burde vært avlet på. Jeg har lenge henvist til øyelysernes avlsanbefalinger på min nettside, men erfarer stadig at dette grunnleggende dokumentet er lite kjent blant oppdrettere.

Link to post
Share on other sites

Ja, jeg har tatt kontakt med Ellen Bjerkås for mer informasjon, så venter på svar fra henne.

Det med at det skal brukes med forsiktighet er det som gjør meg skeptisk og kritisk. Og håper derfor å få svar angående nedarving og linking med andre katarakt typer. Derfor jeg er litt interessert på om andre folk/raseklubber har engasjert seg.

I raseklubben som jeg sitter i avlsrådet i, så er dette et tema som kom opp nå. Om vi vil endre på retningslinjene angående å bruke hunder med fremre y-sømskatarakt, eller fortsette slik det er i dag. Det blir etter svaret fra Ellen Bjerkås (evt. flere synspunkt om det ikke fører noe sted) å vurdere risiko mot utbytte.

Link to post
Share on other sites
 • 2 years later...

Jeg har en tispe med y-sømskatarakt jeg har tenkt å pare til våren igjen, har snakket med både veterinæren som øyelyste henne, sunnhetsutvalget til raseklubben og andre oppdrettere om det, og det er skjønn enighet om at hunder med y-sømskatarakt kan brukes i avl. Jeg ser selvsagt etter en voksen hann (over 5 år) uten anmerkninger på øynene til henne. 

Jeg har ingen kvaler ved å la denne tispa gå i avl, hun har en bedre hoftestatistikk enn de fleste andre mellompudler har, både i tallmateriale og i resultater, hun har god mentalitet (både i hverdagen og vurdert gjennom en MH), og både søsken og avkom med god mentalitet, så en y-sømskatarakt er ikke grunn nok til å ta henne ut av avl, syns jeg. 

Link to post
Share on other sites
 • 1 year later...
Akkurat nå, Justisia skrev:

Kan fremre y-søms katarakt bli borte?
Så en hund nå som ble lyst i 2015 og 2016, da med partiell cortex fremre, lindrig, mens nå i 2018 er den lyst med UA.
Det er samme veterinær som har øyelyst.

Kan jeg ikke tenke meg... Skulle tro at det ville stått noe her https://sites.google.com/site/oftovet/home/informasjon-om-oeyelysing
om så var tilfelle. 
Ser man fremre  y-sømskatarakt når man lyser før dråper, eller etter? 
Om det er før, så har jeg hørt at det finnes en øyelyser som trenger påminnelse om å lyse før drypping. 

Link to post
Share on other sites

Jeg fikk beskjed fra øyelyser da jeg øyelyste sist at har hunden fått en anmerkning på tidligere øyelysninger så kunne man ikke bli øyelyst fri etterpå. Men ble nå usikker på om det gjaldt bare feilstilte øyehår som var tilfelle hos min hund.

Link to post
Share on other sites

Vet at cornea dystrofi kan bli borte, men det er vel eneste øyesykdommen jeg har hørt om som kan det...
Øyehår kan man jo fryse vekk, eller nappe, så hvis man først har fått diagnose, vil jeg tro den blir stående. Noe annet vil jo være "juks".
Eneste som kan friskmelde er diplomatene. Vanlige øyelysere kan ikke friskmelde en hund. 

Link to post
Share on other sites
7 timer siden, Justisia skrev:

Denne hunden fikk på første øyelysning påvist feilstilt hår (var ett stykk), det ble i ettertid fjernet. Ny øyelysning så da slik ut
 

Skjermbilde 2018-09-15 kl. 12.27.45.png

Så rart. Øyelyseren min sa det ikke gikk an. Min hund er øyelyst fri i 2012, men i 2014 fikk hun påvist feilstilte øyehår mild grad. Tror hun fant to hår til sammen på begge øynene. I år fant ikke øyelyser noe og ville skrive u.a, men siden hunden hadde fått påvist feilstilte øyehår så måtte det også stå nå. Samme øyelyser alle tre gangene.

Link to post
Share on other sites
Akkurat nå, SD skrev:

Så rart. Øyelyseren min sa det ikke gikk an. Min hund er øyelyst fri i 2012, men i 2014 fikk hun påvist feilstilte øyehår mild grad. Tror hun fant to hår til sammen på begge øynene. I år fant ikke øyelyser noe og ville skrive u.a, men siden hunden hadde fått påvist feilstilte øyehår så måtte det også stå nå. Samme øyelyser alle tre gangene.

Ja, men diagnosen står der, og øyelyser har skrevet at pr i dag (da hunden ble øyelyst) så fant man ikke noe feilstilt hår. Det står ikke UA.

Det er på hunden med fremre y-søms katarakt at det nå er satt UA. Dessverre ser det ikke ut at SKK har skjemaene liggende slik NKK har. For det hadde vært interessant og sett på skjemaet hva veterinæren har skrevet. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Jeg kjenner til problemet med hunder som gjør ugang for oppmerksomhet. Min erfaring er at det beste er å bryte uvanen ved å fjerne tilgang en periode, f.eks. med kompostgrinder, eller fjerne møblene i noen uker. Dersom det er umulig så ville jeg sett om jeg fikk til å kjøpe rør på biltema og lage midlertidige beskyttere til bord- og stolben. Har aldri prøvd det selv, men tenker det er verdt et forsøk hvis ingenting annet fungerer. En meget midlertidig løsning (som jeg bruker på graving i sofaen) er å spraye eddik så snart hunden begynner med tullet sitt. Da henter jeg sprayflasken med eddik og sprayer området uten å gi hunden oppmerksomhet. Men eddik forsvinner raskt, så det er en løsning som kun fungerer i øyeblikket.
  • Kule videoer! Takk! Hvis man tenker seg at det sitter en Julius K9 sele på tredemøllehunden, så vil den ligge utenpå bevegelig musklatur/ledd uten å hindre bevegelse. Jeg vet at brystseler er populært på korte, kraftige bullehunder som har trøbbel med å få seler som passer. Når man må velge selen som passer minst dårlig i stedet for en god sele, så blir vanligvis ikke resultatet så bra. Når det er sagt; turseler SKAL hindre fri bevegelse ved uønsket trekking. Når mine hunder trekker så er det jeg som hindrer fri bevegelse (med vilje), og da er det viktig at den holder igjen uten å skade. Da er problemstillingen om selen holder seg såpass på plass at den ikke legger press på halsen, og det er avhengig av hund/sele kombinasjon. Jeg ser ikke problemet med brystseler som passer, men for meg personlig er de best som gå-løs sele. Da vil jeg ha en sele hundene kan komme seg ut av dersom uhellet er ute og de kommer bort fra meg. Vil ikke at de skal bli sittende fast i noe, og brystseler er de enkleste å rygge ut av.   
  • Burde vel være mulig å finne noe på Etsy etc, service dog vester, seler og tilbehør er jo et relativt stort marked i statene. Ellers hadde jeg nok bare sydd på en borrelås bit på en webmaster eller hurtta weekend warrior/active selene eller lignende, både feel active og nonstop har vel slike. Om rent plass til borrelåsmerker er det du er ute etter. 
  • Pingeling: De har vært skikkelig fy fy i mange år nå. Men, så går de der da, eierene som synes de er fy fy med y seler og hunder som holder på stryke med av pustenesvær pga de drar sånn. Er ikke det spor bedre da. Hunder som drar i bånd er det jo kun trekksele som duger🙂
  • Når man ser hvordan hunder beveger seg, ser man at reimene på brystseler ligger tvers over skulderen og skulderleddet. Det skjer ganske mye bevegelse der som vil bli hindret straks selen blir stram, og det er også min erfaring at den gjør på muskuløse hunder. På hunder med smalt bryst og lite utstikkende muskulatur (hiterrier) var det ingen synlig forskjell på bevegelse, men jeg kommer aldri til å bruke det igjen fordi jeg tviler på at det er noe bra å ha en reim der. Har man en hund som går med slakt bånd for det meste og selen er tilpasset slik at den er romslig nok til at skulderen kan bevege seg fritt, har det jo mindre betydning selvfølgelig.  
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...