Jump to content
Hundesonen.no

Tren-alongutfordring uker 39-40: Target


Tabris
 Share

Recommended Posts

Da starter vi opp ny utfordring, denne gangen target!

Target kan være så mye, her er noen eksempler:

- Nesetarget mot: Finger, håndflate, post-it-lapp, spisepinne, kulepenn osv

- Labbetarget mot: Post-it lapp, musematte, CD-cover osv.

- Frystarget (holde snuten/labben "fryst" på target uten å bevege seg i flere sekunder)

- Triks ved hjelp av target: F.eks lukke igjen en skuff

- Targetoverføring: Få hunden til å ta nesa bort på et bestemt punkt hvor man holder targetsticken (pinne, finger osv)

- LP-øvelse ved hjelp av target: F.eks musematte ut i ruta (fremadsending)

Target kan ofte i seg selv være forholdsvis lett å lære inn. Hold opp en finger eller en spisepinne og hunden vil ofte automatisk snuse på den. Klikk (hvis du bruker klikker) og belønn. Gjenta dette ofte, og hold gjerne targetsticken flere steder - høyt oppe, lavt nede, til sidene, bevege den slik at hunden må flytte etter osv. Pass også på at hunden kun setter snuten ytterst på pinnen/fingen, ikke belønn for mye at den snuter midt på osv. Da vil det være vanskeligere å styre hunden med f.eks targetoverføring senere.

Frystarget vil si at hunden holder posisjonen i flere sekunder. Ved nesetarget skal hunden da aktivt holde nesen på target i flere sekunder uten å røre seg, "fryse" på target. Ved labbetarget skal den stå i ro og "fryse" med labben på target i flere sekunder osv.

Dette kan man lære inn ved shaping. Først klikke og belønne for snute på target. Når hunden forstår det, så holder man igjen klikket når hunden tar snuten mot target. Dette vil ofte føre til en liten frustrasjon hos hunden og den vil kanskje trykke snuten litt hardere mot targeten - da klikker man og belønner for det. Holder den snuten et halvt sekund lenger enn forrige gang, så klikker man for det. Og fortsetter slik.

Lukke igjen en skuff kan læres ved f.eks først å lære hunden frystarget mot en post-it lapp. Deretter kan post-it lappen festes på en skuff (som ikke krever for mye kraft å lukke). Shape så dette inn ved å belønne når hunden trykker hardere og hardere mot lappen slik at skuffen lukkes. Etterhvert kan lappen fjernes, evt kan man rive den i mindre og mindre biter hvis hunden sliter med å koble det uten lappen.

Targetoverføring blir litt det samme som ovenfor. Pek på et bestemt punkt på veggen, og belønn når hunden tar nesen bortpå fingen. Gjenta dette ganske mange ganger, og forsøk nå å bare ta fingen litt mot punktet mot veggen og se om hunden fullfører bevegelsen selv. Poenget er at hunden skal kunne sette snuten der du ønsker, ved å overføre fra din target (fing) til stedet du holdt fingen.

Her er en video som viser innlæring av target på post-it lapp. Jeg filmet første gang jeg trente dette med Ozu, så dette er selve innlæringen:

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Guest Michellus

Jamen dette trente jeg på en del i sta! Musematte, håndtarget og frystarget (snute i hånd (Angus) + snute på gjenstand(Alice)) er de vi trener på. Jeg kan prøve å filme i dag jeg og holde det jeg lover :P

Link to comment
Share on other sites

Hehe, søtt hvordan den hunden du ikke trener står og følger med. :D Er jo godt i gang her! :)

Selv har jeg lært inn nesetarget mot fing/spisespinne og labbetarget på musematte. Jobber nå med frys-target og targetoverføring. Skal også kvalitetssikre dem med avstandsbelønning.

Link to comment
Share on other sites

Skal jeg prøve meg igjen? :P Jeg har såvidt trent snutetarget med Tidi både i hånd og på post it lapp. Jeg har prøvd å lære henne å gi labb i det siste, det er jo en type target. Blondie kunne nese i hånd en liten periode da vi lære avlevering av gjenstander. Hun kan på post it lapp, og hun kan lukke skuffer og skap! :D Jeg får se om jeg får fikset en video av en økt en dag :)

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Takk! Hehe, ja, akkurat target er nå sånn sett ganske inntrent, det er mer lyd i meg når jeg trener noe inn (evt når jeg ikke har klikker med meg).

Jentene dine er flinke! :D

(Og nå ser jeg at det har blitt masse rot med tekst og rekkefølge. :icon_redface::icon_redface: )

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Lenge siden jeg målte henne, men 50 - 55 ish cm høy og ca 20kg.    og som simira nevner så er det nok værre med butikker og sånt ja. Du får nok sitte på uteservering da. ☺️
  • Jeg kjøpte meg leilighet med slitemerker etter dyr. Er det parkett der kan du nesten banne på at det blir merker etter klør etterhvert uansett. Jeg har også leid ut leilighet til noen som skaffet seg valp mens de bodde der og der så vi ingenting på gulvet, men der var det også linoleum som stort sett tåler mer.    Utleier vet hvilken risk de tar tenker jeg når de leier ut til noen med dyr, og uhell kan skje den beste. Det er derfor man har depositum. Som utleier kan man også ha utleieforsikring som også eventuelt dekker sånt.    Som leietager så hadde jeg nok lagt opp til suksess med valpebinge/bur når jeg ikke kan følge med/til hjemme alene bruk. Jeg husker vi hadde beaglen løs på badet når han var liten for der var det mest hardført og minst ting å ødelegge. (Gikk løs på innholdet i bosset noen ganger da 🤮 ) Dog må man jo da ta hensyn til eventuelt gulvvarme og sånt da.   Hamstre inn diverse tygg og leker som er lov for hunden å eventuelt ødelegge når det klør i tennene og har lopper i blodet. Fylt kong/toppl/sodapup/lickimat, eventuelt også fryse dem er fint tidsfordriv for dem. Gå valpekurs også så får du hjelp også om det er noe du sliter med. Og også husk å lære valpen ro, ikke alle som helt klarer å finne roen selv når de er alene uten søsknene sine lengre. 
  • Gleder meg så på dine vegne! Og spent på hva du ender opp med! 😁
  • Har med hensikt leid eldre leilighet med noe slitasje fra før av med valp, og passet godt på at det ikke ble unødvendig slitasje selvsagt. (Nå som vi eier nesten ny bolig og hatt valp ser man bruksmerker veldig mye lettere for å si det sånn.) Synes ikke det er helt god dyrevelferd å la en valp være mer i binge enn løs, så noe slitasje må man regne med selv om man passer godt på. 
  • Tispen hadde stådager, sto for andre hannhunder, men ikke den utvalgte. Ble inseminasjon.  Har det noe å si for valpene? og kullet sånn i helhet? Er det negativt??  Hadde dere kjøpt fra denne tispen?  
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...