Jump to content
Hundesonen.no

Au da, sau da!


SaraSL
 Share

Recommended Posts

http://www.aftenbladet.no/pluss/Au-da_-sau-da-3499387.html

Terriere er ærlige. De går rett på, erklærer Morten Folkvord.

Han smiler lurt utenfor en innhegning med fire lam på en gård på Randaberg. I hånden holder han en dings med antenne. Det er en fjernkontroll. Med den utløses elektrisk støt i et hundehalsbånd.

Ved siden av Morten står den ett år gamle tyske jaktterrieren Buddy. Navnet betyr kompis, men det spørs om bikkja står på vennskapelig labb med lammene.

Buddy snuser forventningsfullt. Så slippes han, og farer i rakkettfart mot de ulne dyra borte i hjørnet. Hodet senket, blikket fast. Et snaut sekund før han setter tennene i et ålreit dyr, bråstopper Buddy og skriker. Morten Folkvord trykte på fjernkontrollen, slik at terrieren fikk et ubehagelig dunk av strøm fra halsbåndet.

Men er du terrier, gir du deg ikke så lett. Buddy lunter rundt og summer seg, lik en bokser som har fått et velrettet slag. Så angriper han på ny.

- Æææuuuiiik! Nytt støt. Nå har Buddy fått nok. Inne i det søte hodet hans er det oppstått en kobling mellom angrep på sau og sviende smerte. Men Morten vil ikke erklære hunden for sauerein. Det kan først skje en uke senere, da Buddy må på rep og vise at han lar ulldottene være i fred.

Vi trenger ikke rippe opp i eksempler for å vise at sauebonde og hundeeier ikke alltid er bestevenner. For å hindre skamfering av de fredsommelige beitedyra, bruker Morten Folkvord mandagskveld etter mandagskveld på å gjøre hunder sauereine, på dugnad for Stavanger og Rogaland Jeger- og Fiskeforening. Før han ble sertifisert for dette, måtte han igjennom omfattende opplæring og eksamen.

Hunden skal bare strømmes når den angriper, ikke når den løper nysgjerrig rundt sauene. Trykker Morten på knappen i et galt øyeblikk, kan hunden ta skade mentalt. Gården hvor han strømmer i dag, stilles til disposisjon av Håkon Bø.
- Jeg bidrar gjerne til at hunder lar sauer være i fred, og jeg tror ikke dyra mine blir skremt av dette, sier Bø.
Så står Tone Skavås klar med femåringene Liberty og Cnerten, henholdsvis rhodesian ridgeback og langhåret hollandsk gjeterhund. Begge ble strømmet i 2011, men viste nylig urovekkende interesse for innegjerdet sau.
Snart danser Liberty muntert rundt saueflokken på et stort jorde, fri for angrepslyst.
- Sauerein, roper Morten, og skriver ut sertifikat til hunden.

Så slippes Cnerten løs i innhegningen med lam. Han skuler stygt mot dyra. Angrep. Støt og skrik. Så summer han seg, senker hodet og styrter mot et enslig lam. Nytt støt og skrik. Nå har Cnerten mistet lysten på å gjøre kål på får, men må på rep om en uke.

- Det gjør litt vondt i morshjertet å se hunden få støt, men det må til, omtrent som når en baby får sprøyte med vaksine, sier eier Tone Skavås.

400 kroner koster den første testen, mens repetisjonsøvelsen kommer på skarve 50. Pengene dekker utstyr og forsikring Jeger og Fisk betaler. Nå har for øvrig Morten Folkvord avsluttet årets sesong.

Han forteller at hunder av alle raser kan gå løs på sau. Både nusselige pudler og røslige St. Bernhardshunder må smake elektrisk kraft. En St. Bernhard fikk for øvrig Morten til å le: Bikkja gikk bort til et lam, satte hodet under buken på det og kastet lammet høyt opp i lufta.

Slik voldsom lek må forebygges med støt. Det holder ikke med forenklet fårelegg.

Edited by SaraSL
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Lenge siden jeg målte henne, men 50 - 55 ish cm høy og ca 20kg.    og som simira nevner så er det nok værre med butikker og sånt ja. Du får nok sitte på uteservering da. ☺️
  • Jeg kjøpte meg leilighet med slitemerker etter dyr. Er det parkett der kan du nesten banne på at det blir merker etter klør etterhvert uansett. Jeg har også leid ut leilighet til noen som skaffet seg valp mens de bodde der og der så vi ingenting på gulvet, men der var det også linoleum som stort sett tåler mer.    Utleier vet hvilken risk de tar tenker jeg når de leier ut til noen med dyr, og uhell kan skje den beste. Det er derfor man har depositum. Som utleier kan man også ha utleieforsikring som også eventuelt dekker sånt.    Som leietager så hadde jeg nok lagt opp til suksess med valpebinge/bur når jeg ikke kan følge med/til hjemme alene bruk. Jeg husker vi hadde beaglen løs på badet når han var liten for der var det mest hardført og minst ting å ødelegge. (Gikk løs på innholdet i bosset noen ganger da 🤮 ) Dog må man jo da ta hensyn til eventuelt gulvvarme og sånt da.   Hamstre inn diverse tygg og leker som er lov for hunden å eventuelt ødelegge når det klør i tennene og har lopper i blodet. Fylt kong/toppl/sodapup/lickimat, eventuelt også fryse dem er fint tidsfordriv for dem. Gå valpekurs også så får du hjelp også om det er noe du sliter med. Og også husk å lære valpen ro, ikke alle som helt klarer å finne roen selv når de er alene uten søsknene sine lengre. 
  • Gleder meg så på dine vegne! Og spent på hva du ender opp med! 😁
  • Har med hensikt leid eldre leilighet med noe slitasje fra før av med valp, og passet godt på at det ikke ble unødvendig slitasje selvsagt. (Nå som vi eier nesten ny bolig og hatt valp ser man bruksmerker veldig mye lettere for å si det sånn.) Synes ikke det er helt god dyrevelferd å la en valp være mer i binge enn løs, så noe slitasje må man regne med selv om man passer godt på. 
  • Tispen hadde stådager, sto for andre hannhunder, men ikke den utvalgte. Ble inseminasjon.  Har det noe å si for valpene? og kullet sånn i helhet? Er det negativt??  Hadde dere kjøpt fra denne tispen?  
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...