Gå til innhold
Hundesonen.no

To enkle spørsmål


Ginaml
 Share

Recommended Posts

Er det best og selge valpene til valpe-kjøpere ved 8 eller 12 ukers alderen? Hvorfor, hva er mest normalt, og hva er deres mening? :)

Anbefaler dere og gi voksne hunder 1 eller 2 måltider til dagen? Hvorfor, hva er mest normalt, og hva er deres rutiner? :ahappy:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mange selger de ved tidligst 8 uker. Det er det som er vanligst. Men noen velger å vente litt til. Personlig ønsker jeg å få valpen så tidlig som mulig, så jeg får mest mulig verdifull tid med valpen. (sosialiseringsperioden)

2 måltider er vanligst på voksne hunder. Så slipper hunden å bli for sulten. Har man en hund med lav appetitt kan 1 måltid være nok.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Snusmumrikk

Dette er det jo ingen fasitsvar på, men jeg mener 8 uker fordi det er en stabil fin periode hvor valpen takler godt å skifte hjem. Fra rundt 8 uker skjer også en viktig sosialisering. Jeg mener denne sosialiseringa bør skje i det hjemmet valpen skal leve resten av livet. Ikke det livet oppdretter har eller tror valpekjøper har. Også er det de færreste oppdrettere som har tid til å sosialisere og trene ett helt kull godt nok individuelt. Så 8 uker, men ville ikke hatt noe problem med å ta til meg en på 12 uker heller fra en fornuftig oppdretter (første valpen min var 11 uker - ikke noe problem, men da var det bare henne igjen, ikke 8 valper til).

Mat to ganger daglig for voksen hund fordi mine hunder spiser så mye ifht størrelse at det ikke er fornuftig å gi alt på en gang og fordi jeg tror hunder har godt av at det ikke går for lang tid mellom måltidene og utnytter seg maten bedre da.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva som er best aner jeg ikke, men jeg fikk min valp når han var 8 uker gammel og har inntrykk av at det er det mest vanlige. Da har ny eier fortsatt noen uker på seg til å prege valpen som den selv vil frem til 12 uker hvor "sosialiseringsperioden" visstnok er over. Skal valpen være hos oppdretter til den er 12 uker er man avhengig av at oppdretter gjør denne jobben, og det kan bli mye arbeid med mange valper som skal ha samme type oppmerksomhet og utsettes for hverdagslige ting hver for seg.

Når det gjelder måltider gir jeg 2 om dagen. Grunn?

-hunden min er konstant sulten, da synes jeg det er bedre å mette han to ganger om dagen enn en.

- med maten fordelt på to måltider trenger jeg ikke tenke så mye på når vi er i aktivitet kontra om han hadde fått all maten på en gang. Jeg hadde ikke dratt ut på joggetur en time etter at han hadde spist 400 gr med mat liksom (som er en hel dagsrasjon.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Belgerpia

8 uker er den ideelle alderen å selge valper på. Da er sosialiseringsvinduet enda åpent og valpen er klar for nye inntrykk og vil takle miljøbytte godt.

Sosialiseringsvinduet er åpent i forholdsvis kort tid, det lukkes ved 12 ukers alder og ofte får valpen da en fryktperiode og det kan være vanskeligere for den å tilpasse seg nytt miljø osv.

Personlig vil jeg ha valpen 8 uker gammel, maks 10 uker - dersom det var aktuelt med en eldre valp, på sånn ca. 12 uker så ville jeg bedt oppdretter ha hunden til den var rundt 16 uker og dermed unngått å flytte den i sårbar periode.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

8 uker er vanlig, og det er det som er mest ønskelig for min del nettopp pga det som belgerpia og snusmumrik beskriver.

Jeg gir 2 måltid til mine hunder (3 på dager med mye aktivitet da får de et lite ekstra måltid), det er det flere grunner til, det første er utnyttelse av maten ifht trening. Vi er en del ute å det ville for meg vært helt feil å lagt ivei på sykkeltur hvor hunden skal trekke og/eller løpe om den ikke har fått mat siden dagen før. De fungerer nok bedre med litt næring i kroppen og ikke minst er det bedre ifht restitusjon og muskelbygging. for det andre så blir de sultne de og med de negative sidene det kan føre med seg, vondt i magen/oppkast, blodsukker fall osv, for det tredje for å ikke gi for mye mat i et måltid (fare for magedreining bla).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar!

Når det gjelder foring så var (hun har tatt av seg litt nå) hunden min litt små feit. Ikke sånn super mye. Før lot jeg maten hennes stå framme hele tiden, men har nå begynt med og gi faste måltider. Problemet er at fram til nå så nekter hun å spise om morgning og kveld. Når hun ikke har rørt maten etter 10-15 min så tar jeg den vekk. Hun vil bare spise maten sin rundt 2-3 tiden når jeg setter den fram, som vil si hun bare får ett måltid til dagen. Synes dere at jeg skal forsette med dette? Isåfall ikke, tips til hva jeg kan gjøre?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Snusmumrikk

Takk for svar!

Når det gjelder foring så var (hun har tatt av seg litt nå) hunden min litt små feit. Ikke sånn super mye. Før lot jeg maten hennes stå framme hele tiden, men har nå begynt med og gi faste måltider. Problemet er at fram til nå så nekter hun å spise om morgning og kveld. Når hun ikke har rørt maten etter 10-15 min så tar jeg den vekk. Hun vil bare spise maten sin rundt 2-3 tiden når jeg setter den fram, som vil si hun bare får ett måltid til dagen. Synes dere at jeg skal forsette med dette? Isåfall ikke, tips til hva jeg kan gjøre?

Jeg ville fortsatt å tilbudt to måltider en stund (og ikke gitt mer i neste måltid om hun ikke spiser), det kan ta litt tid å gå fra å være vant til å spise når man vil til måltider (hehe og siden hun skal ned i vekt gjør det jo ikke noe om hun rekker å bli litt sulten). Men om hun ikke vil ha mer enn ett måltid i døgnet, så er det ingen krise det heller :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi var inne i en fase hvor unghunden vår ikke ville spise mat på morningen/kvelden litt sporadisk.

Nå kommer jeg sikkert til å høres skrekkelig fæl ut, men vi ville ha en hund som kaster seg over maten. Så måten vi løste det på var om han ikke hadde startet innen 1 min, så fikk han ikke noe før neste måltid. Til slutt tok vi bort maten om han ikke startet å spise etter "vær så god", og om han gikk bort fra maten -> tok vi den bort.

Dette gjorde at han skjønte at maten ikke var tilgjengelig "hele tiden", og "prisen" på maten høynet (høyere intensitet).

Nå spiser han maten med en gang (jobber først med fin intensitet for maten som regel), og utviklet heller ikke noe ressursforsvar eller lignende.

Det fungerer sikkert ikke sånn for alle, men det gjorde det hvertfall for pøbelen vår!:-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
    • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
    • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
    • Jeg har en Dvergpuddel gutte valp som er 5 mnd. Han har siden han var ny hatt oppheng i sokker og biter og henger seg etter føttene dine så lenge d har sokker på. Hvordan få det til å slutte.    Å jokker på andre hunder under samvær ute, møtes på tur og får hilse og på alle størrelser og hunder i alle aldre. Hva gjør jeg? - helt fersk i hunde verden, ønsker kun seriøse svar😅😭
    • Er vel først fra fjerde generasjon at de potensielt kan stambokføres etter typegodkjenning?
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...