Gå til innhold
Hundesonen.no

Valper i kull antall vs størrelse


bianka
 Share

Recommended Posts

Bare hørte en gang at de som får få valper i kullet (feks. 4-6 valper) er større i størrelse og vekt enn de som er mange valper i kullet feks. 10 valper både som valper og som voksne? Men jeg synes det høres kanskje litt rart ut men ?

Endret av Raksha
Endret til en mer beskrivende tittel.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mindre raser får jo gjerne mindre kull så det er ingen automatikk i det. Har også sett både store og små kull med normalstore valper. Men klart er det mange nok valper så kan jo ytterste konsekvens bli at tispa ikke har nok mat.

Edit: Størrelse på valpene har nok mer med næringsinntak og gjøre (sånn utenom genetikk), har tispa feks fått for lite næring under svangerskapet så kan det jo hende at valpene er små/underutviklet. Får de for lite mat etter fødsel kan det samme skje, utvikling bremses. Får de for mye mat blir de nok bare feite.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fødselsvekten kan påvirkes av kullstørrelsen, men det kan også være genetisk - min eldste tispes mor fikk for eksempel alltid lavere fødselsvekt på sine valper enn gjennomsnittet, uansett om hun fikk ti eller fire valper. Hennes valper hadde også en tendens til å ligge mot det større i voksen størrelse - men det var også jevnt over for den linja, så ingen overraskelse det.

Voksenvekt har heller ikke noen nødvendig konsekvens av fødselsvekt eller kullstørrelse å gjøre - det er linjene og den genetiske disposisjonen som avgjør dette, så lenge de får en sunn oppvekst og godt kosthold.

Vi hadde ei tispe som ble overraskende liten og spe sammenlignet med sine søsken, det så ut som om hun rett og slett sakket ned og deretter stoppet sin utvikling - som valp viste hun potensiale for mye bedre beinstamme, for eksempel. Men hun gikk på kraftige og langvarige medisindoser som ung, så det er mulig det har påvirket hennes vekst.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De to jeg har nå, kommer fra kull på henholdsvis 9 og 10 valper. Og begge mine er store tisper, større enn gjennomsnitt og større enn rasestandard, begge to er lik sine mødre. Så dette har nok mer med genetikk å gjøre enn antall valper. Og selvfølgelig spiller faktorer som helse og ernæring inn også, p endelig størrelse som voksen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og så er det nok lurt å se an rasen før en uttaler seg om store eller små kull. :) På shiba er feks et normalt kull 3 stk, et stort 5+.

Det var derfor jeg skrev ordet "feks." før antallet i kullet. Bare skrev ett tall helt tilfeldig ut av det blå bare for å forklare hva jeg mente og det sier seg selv at det er forskjellig fra rase til rase.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fødselsvekt er nok veldig genetisk, og følger tispa fra kull til kull. (og fødselsvekt og voksenvekt har ingen sammenheng.) Jevnt over har nok de av tispene mine som har gitt små kull (3-5) hatt høyere fødselsvekt på valpa, enn de med større kull. Med et par unntak på tisper med større kull (6-8) som fikk like store valper som de med små kull.. Så ingen regel :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Klematis

I kullet til min Chihuahua så var de 2. Min hund, hannen,ble som faren sin, litt over 3 kg, og tispa ble som sin mor, i underkant av 2 kg.

I neste kull hvor det var 2 hanner, ble en som far, og en som mor.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Jonna

Ingen regel uten unntak?

Har selv en tispe som har 2 kull med tilsammen 12 valper (6/6). Hun bruker lang tid på fødslene og har 1-2 timer mellom hver valp, og sover seg igjennom mellomrommene (utenom når hun hadde klart å spise for mange morkaker, men klarte heller ikke spy).

Hun får små valper, som er rundt halvparten av hva andre annser som normalvekt på rasen, de er mellom 100-200 gram lavere enn gjennomsnittet.

"Alle" tror de skal daue hvergang hun har født og de hører vekten. Men, de er livskraftige som fy, åpne øynene tidlig og stamper rundt tidlig i valpekassen.

Dette er forøvrig minste og største i samme kull. D.d er den minste den største ;)

64161_10151368609745072_1761709240_n.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
    • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
    • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
    • Jeg har en Dvergpuddel gutte valp som er 5 mnd. Han har siden han var ny hatt oppheng i sokker og biter og henger seg etter føttene dine så lenge d har sokker på. Hvordan få det til å slutte.    Å jokker på andre hunder under samvær ute, møtes på tur og får hilse og på alle størrelser og hunder i alle aldre. Hva gjør jeg? - helt fersk i hunde verden, ønsker kun seriøse svar😅😭
    • Er vel først fra fjerde generasjon at de potensielt kan stambokføres etter typegodkjenning?
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...