Gå til innhold
Hundesonen.no

Progesteron - paringstidspunkt


Guest Belgerpia
 Share

Recommended Posts

Guest Belgerpia

Flere og flere velger å ta blodprøver av sine tisper før de blir paret, man reiser ofte langt og paring krever planlegging - men jeg ser stadig at det varierer veldig når man mener det er optimalt å pare.

Jeg hørte om progesteron testing første gang engang på nittitallet. Hos Fougner på NVH i forbindelse med ei tispe som skulle insemineres. Fersk som jeg var hadde jeg jo spørsmål og fikk fine svar. Som senere har blitt bekreftet.

Kort oppsummert er dette hva jeg har lært.

Eggløsning skjer når progesteron er på 15

Egg bruker ca. 3 dager på å modnes

Etter eggløsning stiger progesteron med ca. det dobbelte pr. døgn

Optimalt paringstidspunkt er når progesteron er mellom 20 og 40, helst nærmere 20 enn 40 da spermiene bruker tid på å komme seg opp og frem.

Spermier lever i inntil 4 dager. Jentespermier lever lengst, guttespermier er raskere men lever kortere - med det kan også sies at paring når tispen er nærmere 20 gir størst sannsynlighet for tispevalper, paring nærmere 40 gir en økt sannsynlighet for hannvalper.

20 til 40 er også optimalt i forhold til innlegging av fersk sperm

50 til 80 er tidspunkt for inseminering med frossen sperm da denne legges lengre inn og har kortere levetid enn fersk.

Paring etter at progesteron har passert 40 gir liten sjanse for valper da eggene er modne på 45-50 og sannsynligheten for at spermiene når frem til eggene er liten.

Det var de tekniske fakta som jeg faktisk også har på mail ett eller annet sted, så var det de andre faktorene som er litt mer variable nemlig at man må kjenne hunden sin og bør vite hvordan den ter seg i løpet. Er det dag en når du ser blod første gangen? Når viser tispen interesse for hannhunder? Mye blod, lite blod osv.
Ta f.eks. Hermine - hun har jo akkurat hatt valper, OG der ble det tatt progesteron prøve på dag 9.
Dag 9 i forhold til det jeg hadde observert sant, og ja - jeg følger veldig med på tispene mine når de har løpetid og jeg følger også med på hvordan de ter seg og NOTERER (da husker man bedre og slipper og tro og anta). Jeg VISSTE at Hermine var tidlig klar, dette ga jeg klar beskjed om til oppdretter - hent henne nå, hun er tidlig. De hadde ikke planlagt blodprøve før på dag 10 eller 11, men fordi jeg insisterte på at hun var tidlig så ble det tatt blodprøve på dag 9. Da ble det veldig travel, for da prøvesvarene kom klokken 13:00 så var progesteron på 38. Det er såpass høyt at selv om de fikk til det de skulle så var hverken oppdretter eller samarbeidspartner særlig optimistisk med tanke på valper fordi det antagelig var for sent.
Skjebnen ville det annerledes - noen hadde skrekkelig mange egg, og valper ble det - 4 levde opp, 7 var det totale tallet, og med referanse til det jeg skrev tidligere oppi her med jentespermier og guttespermier - så var kjønnsfordelingen på totalen 5 hanner og 2 tisper :).

Hvorfor skriver jeg dette?

Jo, fordi jeg synes folk parer hundene sine så seint, og det gjelder overalt - og jeg lurer på hvorfor infoen om progesteron og paringstidspunkt varierer så veldig?

Det logiske er jo å pare så nære eggløsningstidspunktet som mulig, ikke når eggene er modne?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har alltid hørt omvendt i mitt mijø, at folk parrer altfor tidlig og derfor får få valper/ingen valper. Men det du skriver her er jo veldig logisk :)
Jeg har også ofte hørt dette, "folk parrer for tidlig". Jeg tar blodprøve for å være sikker, men leser tispen (og Hannhunden hjemme) ganske greit, sist jeg tok blodprøve var jeg halvveis til Hannhunden (8timer kjøring) da NVH ringte og sa jeg måtte dra å parre samme dag :P Edit: hadde jeg skulle brukt en hannhund i nærheten hadde jeg nok ikke tatt blodprøve. Sent from my iPhone using Tapatalk
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kan henge meg på anbefalingen om Collie, men vær nøye på valg av oppdretter og linjer. Det er ikke å stikke under en stol at det finnes mentale brister innad i rasen. En god collie derimot er en enormt kjekk hund å ha! Så gå seriøst inn og møt hunder i flere settinger og se hvordan de tar ting, eventuelt om de har en MH så er jo den fin å få sett om de har filmet den f.eks. 
    • Tiden flyr og lille bebbisen blir snart året. 😱 Hun er fremdeles kanskje 6mnd i sitt eget hode da. 😂 Dagens agenda så slik ut 😴 etter å ha trent litt på fokus med bestekompis whippeten Leo som distraksjon, og så gått ett spor i nytt terreng etter en god times pause i bilen. 😁    Tidligere i mars når vi passet på ett lite småbruk. Fant en fin foss!   et par fra den lille uka vi hadde snø her sørvest. 😂
    • Life's a beach, og når det er kaldt og surt og blåser, så har vi den for oss selv, så det var ikke så ille, men det var ikke så vel heller, for Ede har ikke store radiusen (0-2m) eller masse interesse for å utforske omgivelsene selvstendig, så aktivitet begrenser seg mest til mutterns fremdriftstempo og kastearm. Det som er dårlig med det er det samme som er bra med det. Borrelås klengete er dog veldig å foretrekke over selvstendig på vift i sin egen verden. Bonus for egen helse å måtte løpe litt og være mer aktiv for å gi Ede mer av aktiviteten han trenger.  Virkelig ikke så mye å melde fra en stadig mer rutinepreget hverdag sammen. This is it nå, liksom.  Ede har begynt gå på turbusser helt selvstendig, flink opp trappen og går rett til plassen sin på midten. Trenger finne en smart måte å trene på å rygge i vinkel, for å komme inn mellom seter. Mestrer vi ikke det, så må vi stå over en buss om det er barnevogner og bagasje på den plassen der.  Å gå ned trappene på tur ut av bussen ligger lenger frem i tid. Han har gått ned bare sju trappetrinn i sitt liv så langt, og de var av normal bratthet. De tre veldig bratte trinnene på turbussen vil han fortsatt bæres ned. Nærmer seg antakelig 150 kg valpevekt nå, slik det føles i armene mine. Trenger derfor begynne lære gå de tre bratte trappetrinnene ned på egenhånd også, ellers vil han finne veien ned der på den harde måten, fordi jeg er evig optimist og vil at some point overvurdere min egen evne til å bære ham ned der. Seriøst, han begynner bli tung å bære i armene. Fordi jeg er idiot har vi KUN løftet med hodet til høyre side, hele livet, og dermed mesteparten av vekten hans på den svakeste armen min. Å snu for å bære motsatt vei er et alvorlig avvik i prosedyre som må rapporteres og meldes og klages på og ankes i flere runder før vi etter en lang godkjenningsprosess kan vurdere prøve på den måten.  Å bli bært på såkalt påssarygg (trønder, sjø) har vi begynt få litt dreisen på. Ede synes det var skummelt i starten, men har begynt like å leke ryggsekk nå. Aberet er at jeg har utnyttet jukkeangrep bakfra for å shape det inn. Usikker på om han tør gjøre det der foran et publikum på bussen. Han er jo i den alderen. Å vise affeksjon for foreldre er veldig pinlig. Mulig han heller vil reise med buss til evig tid enn å ta den flausen der for å komme seg ned trappen.  Vi får se. Det finnes antakelig en viss mengde NomNoms som i bunnen av den trappen der vil vekke den nødvendige motivasjonen til å klare komme seg ned de trappetrinnene selvstendig i en fei. 
    • Dette handler mer om uenighet. Jeg håper du sier nei til dette. Om du hadde visst at hunden skulle brukes til å produsere blandingskull hadde du ikke skrevet under. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...