Jump to content
Hundesonen.no

Gammel avlshanne


KristinR
 Share

Recommended Posts

Er det noen som har en link til informasjon på sædkvalitet/mengde jo eldre en hanhund er?

Er det lite smart å bruke en eldre hanne i avl? Jeg vet at sædkvalitet og mengde levende sædceller minsker med alderen, men fins det noe informasjon eller forskning på dette?

Link to comment
Share on other sites

Jeg skal ikke utrope noe ang sædkvalitet spørsmålene, men for å skyte inn et innspill så liker jeg tanken med å bruke en eldre hannhund siden du spør om det er lite smart. Han har gjerne avkom som har kommet opp i voksenalderen man kan se på, han har kommet opp i alderen der div sykdommer gjerne viser seg (på min rase feks er det noen øyesykdommer man ikke vet om før de er 3-4 år, samme med andre div sykdommer som gjerne ikke kommer før de er godt voksne.

Så jeg tenker omvendt, at det er smart å bruke en eldre hannhund. Bare å ta en spermsjekk før man evnt parrer.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Eneste jeg har hørt er at man bør vente lenger mellom parringer (36 timer eller mer) med hanner over 4-5 år, da de bruker lengre tid på å "ladde". Men noen konkrete forskningsresultater har jeg ikke :P

Det handler vel mer om hundens kondisjon og vilje enn reell evne til å befrukte en tispe. Det er like mye sperm uansett når man tømmer dem. Da jeg skulle fryse ned sperm etter Willy ble han tømt to ganger i løpet av en times tid - det hadde ikke blitt gjort om det var mindre sperm i den andre tømmingen.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Det handler vel mer om hundens kondisjon og vilje enn reell evne til å befrukte en tispe. Det er like mye sperm uansett når man tømmer dem. Da jeg skulle fryse ned sperm etter Willy ble han tømt to ganger i løpet av en times tid - det hadde ikke blitt gjort om det var mindre sperm i den andre tømmingen.

Jeg fikk ikke spesifisert om det var på grunn av spermantall eller andre årsaker, bare at det var vanlig å vente lenger mellom paringene ved bruk av eldre hanner :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Straks 5 måneder gammel nå ☺️ Skal få tatt nytt oppstillingsbilde, veid og målt han en dag.    Jeg tror jeg kan si han er husren nå! 🎉 Flere uker har gått uten uhell. Når vi har vært på besøk hos andre passer jeg litt ekstra på, da han ikke er kjent der og kanskje mer gira. Men på besøk hos en venninne ga han faktisk beskjed om at han måtte ut å tisse ved å skrape på døren 😁 På hytten til svigers er vi ute nesten hele dagen, så der passer jeg ikke særlig på han, og han har heller ikke hatt uhell der heller ☺️  
  • Elsker navnet 😍
  • Ingen andre tips enn eventuelt å ha et sted han kan få tisse i leiligheten. Noen bruker en slik tissepad som man kan få kjøpt på apoteket, noen bruker en kunstgress flekk, og noen lærer faktisk valpen å tisse i dusjen. Hvis han virkelig må på do, så hjelper det ikke å gå ned masse trapper, da blir bare lysten og trangen på å tisse større tenker jeg. Du får ikke gjort så mye med det på en så liten valp.  Hvis du ikke vil lage til en tisseplass inne må du nesten bare ta tiden til hjelp.
  • Det var absolutt bare blitt en vane. Han viser gang på gang at han klarer å holde seg leeeenge hvis han vil. Mange ganger han bare vil sove videre selv om vi har sovet i 8 timer. Nå har jeg fått det bort da. Han står ikke opp og forsøke ikke å vekke meg før det er morgen ☺️ Da kommer han kanskje bort når klokken er pasert 8 de dagene vi ikke har på alarm og vekker meg, men hvis jeg inviterer han opp i sengen, så sover han glatt videre. 
  • Er mye enig i det Spaniels sier, men og med Debbie. Det er vanskelig å si, og enhver må jo se an sin valp. Men man kan absolutt starte å trene på det tidlig ☺️ At man har andre hunder tror jeg og gjør at det går raskere, for da er de ikke helt alene, og de lærer av den andre hunden. Forrige valp kunne veldig raskt være hjemme alene en hel arbeidsdag. Da hadde jeg en annen voksen hund i tillegg. Nåværende valp er ikke der enda, han er 5 måneder. Men han kan være alene 5 timer til nå, har tenkt å prøve opp på 6 timer denne uken, og satser på at etter sommerferien klarer han en full arbeidsdag. Godt mulig det kunne gått noe raskere hvis jeg virkelig måtte, men jeg har hatt en veldig fin og fleksibel ordning med jobb i forhold til hjemmekontor, så jeg har ikke pushet det mer enn jeg må og er komfortabel med selv.  Valpen min har ult litt innimellom når han har vært alene, men ikke mer enn 5-10 minutter. Ikke noe veldig system i når han gjør det i alene hjemme perioden. Noen ganger rett etter jeg har dratt, andre ganger først etter 1 time. Nå tror jeg han har sluttet med det. Jeg har kamera på han med lyd, men følger ikke med på det hele tiden. Hver gang jeg har sjekket i det siste har det vært stille.  Jeg hadde min i grind først da han var alene hjemme, men jeg var ikke flink til å lære han å være i den ellers, slik Spaniels skriver. Han var i motsetning til veldig mange andre hunder, overhode ikke redd for disse grindene, så han bare dyttet de rundt der han ville, og veltet de/brøt seg ut noen få ganger. Så jeg endte raskt med å prøve å ha han løs på et begrenset område (gang og kjøkken). Det gikk veldig fint ☺️ Men skulle gjerne hatt en hund som var komfortabel med å være i grind nå, da vi hos kjæresten ser fordeler med det mens vi monterer opp kjøkken 😂 Han tar gjerne skrueposen og stikker av med den, eller legger seg rett oppå møbler vi monterer.
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...