Gå til innhold
Hundesonen.no

Fett, sukker, karbohydrater, lettprodukter - help?


Raksha
 Share

Recommended Posts

Ok, jeg er littebitt forvirret. Tenkte jeg skulle holde meg på et fettfattig kosthold pga galleblæreoperasjon, kjenner jeg kroppen min rett så kommr den til å synes det er en ypperlig anledning til å reagere på fett. Men så lurer jeg da. Er sukker regnet som fett? Hvordan er det med olje vs plantemargarin? Jeg sverger til å steke ting med melange, men er kanskje fy fy? Hvor kommer karbohydrater inn?

Hjelp?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vet ikke,men gubben fjernet galleblæren for mange år siden. Han spiser helt normalt men stapper ikke innpå en halv pizza med dobbel ost feks,altså mye fett på en gang. Mye sopp er visst heller ikke noe ok. (mye altså) Men han har ikke galleblære så det blir sikkert ikke det samme? Ang karbohydrater aner jeg ikke,men hester har ikke galleblære og de håndterer jo karbohydrater? Margarin hadde jeg styrt unna uansett frisk eller syk :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ville stekt i Vita hjerte'go sin olje, den er nøytral i smak, så maten blir ikke å smake rart. Man savner melangen i begynnelsen, men man kommer over det.

Det jeg gjorde var at først stekte jeg bare kylling i oljen, alt annet i melange. Så begynte jeg å bruke oljen når jeg stekte koteletter, og så laks, osv. En ting av gangen. Nå savner jeg ikke å bruke melange lengre.

Biff kan jeg ikke steke, den går på ribberist i ovnen med grønnsaker under rista, som jeg har olje og masse godt krydder på.

Men jeg måtte jo slutte med smør steiking pga. ekstrem overvekt. Men i allefall anbefaler jeg varmt oljen til vita hjerte'go :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest lijenta

Kan fortelle at jeg har opperert vekk både galleblære og steiner og nyresteiner. Spiser det jeg tåler. Så ja finn ut av hva du tåler først og fremst. Her går det i fett og i sterk mat merker ikke noe galt med det. Tåler du fett så spis det for det er viktig med størst mulig variasjon i kosten

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ok, jeg er littebitt forvirret. Tenkte jeg skulle holde meg på et fettfattig kosthold pga galleblæreoperasjon, kjenner jeg kroppen min rett så kommr den til å synes det er en ypperlig anledning til å reagere på fett. Men så lurer jeg da. Er sukker regnet som fett? Hvordan er det med olje vs plantemargarin? Jeg sverger til å steke ting med melange, men er kanskje fy fy? Hvor kommer karbohydrater inn?

Hjelp?

Sukker er karbohydrater, olje og smør er fett, tviler på at det spiller så stor rolle der hva du bruker. Du kan fint kutte ned på fett (noe må kroppen dog ha), men da må du øke på med karbo i stedet så kroppen får energi fra noe annet. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takker og bukker. Fjernet galleblære og steiner. Magen er sinna på meg nå, men det kan jo være pga smerter og piller. Lettprodukter har jeg liksom aldri hørt noe positivt om, men kanskje det kan være greit om det skulle vise seg at jeg tåler fett dårlig?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sukker er karbohydrater, olje og smør er fett, tviler på at det spiller så stor rolle der hva du bruker. Du kan fint kutte ned på fett (noe må kroppen dog ha), men da må du øke på med karbo i stedet så kroppen får energi fra noe annet. :)

Man trenger ikke bytte fett med karbo for å få energi, protein og karbo har like mange kcal.

Lettprodukter inneholder kunstig søtstoff og herdet fett, da er det bedre med rene produkter i mindre mengde. Prøv å ovnsbak så mye du kan for å slippe unna ekstra fett, og bruk god kaldpresset olje (solsikke, raps, oliven osv, ikke soya) eller smør når du må ha fett.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Man trenger ikke bytte fett med karbo for å få energi, protein og karbo har like mange kcal.

Lettprodukter inneholder kunstig søtstoff og herdet fett, da er det bedre med rene produkter i mindre mengde. Prøv å ovnsbak så mye du kan for å slippe unna ekstra fett, og bruk god kaldpresset olje (solsikke, raps, oliven osv, ikke soya) eller smør når du må ha fett.

De ferreste lever vell på 100% protein da. Dessuten ville det kanskje blitt litt ensformig, og evnt tungt da kroppen ikke utnytter kalorier fra fett, karbo og proteiner på samme måte.

Ellers helt enig, dropp lettprodukter og spis heller så rent som mulig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest lijenta

Tror jeg ville gitt magen litt tid først til å bli best mulig med groing og slikt før du tester ut hvilke mat du ikke tåler. Pga gallesteinen. Det for å få mest mulig rett svar på hva magen sier, noe som er sårt har en tendens til å reagere mye fortere enn noe som er normalt

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Neste spørsmål da - hva er "mye fett"? Er to skiver gulost mye fett? Er brunost bedre? Av pålegg pleier jeg liksom å bruke gulost, brunost, nugatti eller leverpostei... Yep - er fullstendig lost.

Hvor mye fett ting inneholder står på pakken :) Hva som er lite, mye og evnt for mye er jo vanskelig og si da det nok er veldig individuelt, prøv deg frem, start med lite og prøv og øk på etter hvert om du har lyst på mer. :)

Shapeup kaloriteller logger ikke bare kalorier, men også antall gram av proteiner, fett og karb. Den er nok fin om du vil holde kontroll på hva og hvor mye :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De ferreste lever vell på 100% protein da. Dessuten ville det kanskje blitt litt ensformig, og evnt tungt da kroppen ikke utnytter kalorier fra fett, karbo og proteiner på samme måte.

Ellers helt enig, dropp lettprodukter og spis heller så rent som mulig.

Tull, energien/kcal utnyttes på samme måte, men den bruker forskjellige måter å gjøres tilgjengelig på (fordøyelse og metabolisme). For kroppen er det ett fett (hihi) om energien kommer fra ditt eller datt. Det som kan føles "tungt" er når kroppen har lavt blodsukker, og dette økes kjappest med karbo.

Det er ingen som har sagt noen skal gå på 100% protein, men når du ikke vet hvor stor del av kosten som består av fett, protein og karbo er det dumt å si at man skal bytte ut det ene med det andre. Spes når spørsmålet gjelder fett, hva er mye/nok/bra typer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tull, energien/kcal utnyttes på samme måte, men den bruker forskjellige måter å gjøres tilgjengelig på (fordøyelse og metabolisme). For kroppen er det ett fett (hihi) om energien kommer fra ditt eller datt. Det som kan føles "tungt" er når kroppen har lavt blodsukker, og dette økes kjappest med karbo.

Det er ingen som har sagt noen skal gå på 100% protein, men når du ikke vet hvor stor del av kosten som består av fett, protein og karbo er det dumt å si at man skal bytte ut det ene med det andre. Spes når spørsmålet gjelder fett, hva er mye/nok/bra typer.

Ja, okei, ferdig fordøyde kcal er det samme, men det er forskjell på hvordan kroppen utnytter/fordøyer forskjellige ting, Dvs at om det står 100kcal på pakken så er det forskjellig hvor mye man sitter igjen med etter fordøyelsen har gjort sitt.

Jeg sier heller ikke at man skal bytte ut det ene med det andre, jeg sa man burde øke på. Ikke nødvendigvis dekke opp alt av tapt energi fra fett med karber. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ist a jungle... Vel vel - i første omgang kutter jeg smør på knekkebrødene og ikke har på mer ost enn nødvendig, og bruker minst mulig fløte/olje/smør i maten så får vi se. De stakk av med matlysta mi uansett, så spiser bare fordi jeg mån nå.

Spiser i utgangspunktet mye rent, siden jeg ikke tåler gluten, og vi spiser mye elgkjøtt som er naturlig magert. Kylling er jeg veldig veldig glad i, desverre er ikke Bonden det, men jeg kan da alltids lage noe annet til han om jeg får dilla på kylling. Hva med fisk? Laks?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvordan er det med olje vs plantemargarin? Jeg sverger til å steke ting med melange, men er kanskje fy fy? Hvor kommer karbohydrater inn?

Jeg bruker smør til steking (eller kokosolje, men det er ikke alltid jeg har det). Jeg bruker planteoljer (kaldpresset, extra virgin) til salater og lignende, foretrekker da olivenolje, holder meg unna oljer med mye omega-6, som soya-, mais-, og solsikkeolje. Jeg bruker aldri melange.

Selv spiser jeg ikke lavkarbo, men har bestemt meg for å kutte ut brød og sukker. Jeg spiser fortsatt knekkebrød, så får i meg litt korn. Er mer opptatt av lav-GI. Spiser mye bønner og dens slags, og tar ikke store porsjoner med pasta, potet, og ris.

Angående galleblære vil jeg ikke anbefale så mye, i og med at det er et medisinsk spørsmål også. Hvis du må kutte ned på fett er det vanskelig å spise lite karbohydrater (du må få energien fra et sted). Jeg ville først og fremst vært opptatt av å spise ren mat, holde meg unna halvfabrikat, raffinert sukker, osv. hvis jeg skulle lagt om kosthold. Spise mye friske grønnsaker. Farger er bra.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fjernet galleblære selv for mange år siden, og det var kun i starten jeg måtte være veldig forsiktig med fete matvarer. Nå har jeg aldri vært spesielt glad i fett, så ikke ekstreme endringer for meg. Bare redusere litt på fete melkeprodukter. Det jeg fortsatt kan bli dårlig av enda, er fete sauser.

I den tiden spiste jeg kjøtt, så de få gangene jeg skeiet ut med junk merket jeg det på kroppen. Samt kunne reagere på typ pølser og slikt. Men nå kan jeg ikke si 100% om det var mangelen på den som var årsaken, siden jeg har hatt matintoleranse siden jeg var 9-10 år.

Prøv deg litt frem når du er hjemme rett og slett.

Noen få mennesker får problemer i lang tid senere, men da finnes det medisiner mot det. Bruker det selv forebyggende når jeg vet jeg skal ut og spise, og på 1/8 normal dosering.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg bruker smør til steking (eller kokosolje, men det er ikke alltid jeg har det). Jeg bruker planteoljer (kaldpresset, extra virgin) til salater og lignende, foretrekker da olivenolje, holder meg unna oljer med mye omega-6, som soya-, mais-, og solsikkeolje. Jeg bruker aldri melange.

Selv spiser jeg ikke lavkarbo, men har bestemt meg for å kutte ut brød og sukker. Jeg spiser fortsatt knekkebrød, så får i meg litt korn. Er mer opptatt av lav-GI. Spiser mye bønner og dens slags, og tar ikke store porsjoner med pasta, potet, og ris.

Angående galleblære vil jeg ikke anbefale så mye, i og med at det er et medisinsk spørsmål også. Hvis du må kutte ned på fett er det vanskelig å spise lite karbohydrater (du må få energien fra et sted). Jeg ville først og fremst vært opptatt av å spise ren mat, holde meg unna halvfabrikat, raffinert sukker, osv. hvis jeg skulle lagt om kosthold. Spise mye friske grønnsaker. Farger er bra.

Jeg hadde i utgangspunktet tenkt å prøve å kutte ned på sukker, men om jeg må kutte fett så blir det veldig mye, og da begynner det å bli vanskelig å få til å gå opp syns jeg. De anbefalte på sykehuset å være forsiktig med kaffe og fett et par mnd og så gradvis øke og se hva jeg tåler. Men jeg er så fullstendig grønn på hva som egentlig inneholder fett, og hva som regnes som mye og sånt - eneste jeg er klar på er at flerumettet er å foretrekke liksom. Barneskolelærdom. Har vært så drilla på at sukker og kunstig søtstoff er tingen å være obs på :lol:

Friske grønnsaker er genialt, men jeg er litt lite oppfinnsom - blir somregel salat (som forøvrig er dyrt) med paprika, tomat, agurk, løk (mindre og mindre avdet siden jeg tåler det dårlig - samme med hvitløk desverre) og mais, muligens avokado om jeg finner noen som ser bra ut. Er ikke flink til å bruke sesongens grønnsaker, og jeg som egentlig er veldig glad i både brokkoli og blomkål får liksom ikke til å tilberede dem på noen god måte. Og nå går smørdamping ut regner jeg med. Noe jeg forøvrig aldri får til uten å brenne uansett :lol: Veldig glad i stekt sopp, men da måååå den stekes i melange :gaah: Må prøve meg på ovnsbakt sopp uten fett en gang tror jeg. :aww: Er jo så utrolig mye god mat man kan lage... Jeg er heldigvis ikke glad i fett som i fet ribbe og sånt. Vil ha rent magert kjøtt, pølser spiser jeg ikke om jeg så får betalt for det.

Merkelig nok så stemmer ikke mine gallesteinsanfall med det som står om at det skal komme etter fettrike måltid. Hele onsdag spiste jeg 4 glutenfrie knekkebrød med nugatti, og to glutenfrie brødskiver med ost og skinke og noe salat.Torsdag ble jeg akuttinlagt og operert. Har heller ikke stemt med tidligere anfall, med untak av 1. Har dog sett en liten kobling på svart kaffe - men det kan være helt tilfeldig. Snodige greier.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

*snipp*

Helt greit å begynne et sted, og må du kutte ned på fett så må du det :) Hvis målet likevel er å spise bedre, ville jeg forsøkt å kutte ut tilsatt sukker så langt jeg kan. Litt om tilsatt sukker her: http://mathjelpen.no/ukens-sporsmal/tidligere-besvarte-sporsmal-2/hva-er-forskjellen-mellom-naturlig-og-tilsatt-sukker/

Når det gjelder salaten din, merk at avokado er veldig fet, enumettet :) Selv spiser jeg avokado flere ganger i uken, både i smoothie og til salat: http://no.wikipedia.org/wiki/Avokado

Hvis du spiser yoghurt og slikt, så er gresk yoghurt, naturell yoghurt god kilde til protein, men sjekk fettinnhold også, som kan variere veldig fra type til type (fra 1 til 10 prosent). Mager kesam kan være et alternativ til rømme, veldig magert (1 prosent fett).

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sopp kan fint tørrstekes i panne :) okei, ikke heeeeelt det samme som å steke i smør, men vil tippe bedre enn å steke i ovn. Ang tilbereding av grønnsaker, så er det jo bare å slå seg løs på nettet!

http://vegetarbloggen.com/ , grønn hverdag (kjøttfri mandag), eller bare rote rundt på oppskriftsider, trenger ikke være vegetar for å ha masse fine grønnsakstips :)

Indisk (og annen asiatisk) mat er ofte fettfattig så lenge man begrenser seg med olje, de bruker lite meieriprodukter og generelt sunne/fettfattige ingr.

Men du, hvordan klarer du å brenne smørdamping av grønnsaker...?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sopp kan fint tørrstekes i panne :) okei, ikke heeeeelt det samme som å steke i smør, men vil tippe bedre enn å steke i ovn. Ang tilbereding av grønnsaker, så er det jo bare å slå seg løs på nettet!

http://vegetarbloggen.com/ , grønn hverdag (kjøttfri mandag), eller bare rote rundt på oppskriftsider, trenger ikke være vegetar for å ha masse fine grønnsakstips :)

Indisk (og annen asiatisk) mat er ofte fettfattig så lenge man begrenser seg med olje, de bruker lite meieriprodukter og generelt sunne/fettfattige ingr.

Men du, hvordan klarer du å brenne smørdamping av grønnsaker...?

Jeg er veldig glad i indisk mat faktisk. Så om krydder går fint så blir det nok noe der - bruker tyrkisk youghurt eller matyoughurt til riata da.

Jo altså... brenne smørdamping er ikke no problem - man putter smør i gryta, putter brokkolien oppi og så skal det liksom koke? Vips brent brokkoli. :aww:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er veldig glad i indisk mat faktisk. Så om krydder går fint så blir det nok noe der - bruker tyrkisk youghurt eller matyoughurt til riata da.

Jo altså... brenne smørdamping er ikke no problem - man putter smør i gryta, putter brokkolien oppi og så skal det liksom koke? Vips brent brokkoli. :aww:

Indisk mat trenger ikke være krydret i formening sterk; koriander, cummin, kardemomme, kanel, gurkemeie osv er det jeg forbinder med indisk matlaging, ikke nødvendigvis (så mye) chili :) kan legge ut noen oppskrifter her om du vil?

Og du, grønnsakene skal ikke koke i smør da :D ikke sånn jeg gjør det i hvert fall.. koker/damper blanding av smør og vann, evt koker man i vann først og bare varmer opp igjen i smør. Vet ikke akkurat hvor forsiktig du må være med fett, men kan jo nøye deg med en spiseskje smør i vannet (bruker lite vann). Kommer litt an på hvilken gønnsak.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Merkelig nok så stemmer ikke mine gallesteinsanfall med det som står om at det skal komme etter fettrike måltid. Hele onsdag spiste jeg 4 glutenfrie knekkebrød med nugatti, og to glutenfrie brødskiver med ost og skinke og noe salat.Torsdag ble jeg akuttinlagt og operert. Har heller ikke stemt med tidligere anfall, med untak av 1. Har dog sett en liten kobling på svart kaffe - men det kan være helt tilfeldig. Snodige greier.

Jeg er litt usikker på om jeg har hatt gallestein, men noe med galleblæra har jeg hatt problemer med, for noen ganger får jeg vondt der den sitter - veldig øm og hoven liksom - men jeg har heller aldri greid å finne noen sammenheng mellom disse anfallene og inntak av feit mat...

Jo altså... brenne smørdamping er ikke no problem - man putter smør i gryta, putter brokkolien oppi og så skal det liksom koke? Vips brent brokkoli. :aww:

:lol: Som Lucy sier - man koker brokkolien først, heller av vannet, har i litt smør i kjelen og lar det dampe litt - LITT altså *fnis*.

... og ellers har jeg vel svært lite å bidra med, men kjenner at om jeg må redusere fettinntaket her i gården, så blir det krise altså... man greier seg ikke uten fløte, Bremyk, skikkelig ost etc... :aww:.

Men bruk ovnen i stedet for steikepanna - DET er lurt. Bruk bakepapir så går det strålende :).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

.. og ellers har jeg vel svært lite å bidra med, men kjenner at om jeg må redusere fettinntaket her i gården, så blir det krise altså... man greier seg ikke uten fløte, Bremyk, skikkelig ost etc... :aww:.

Bremykt?! Må ha skikkelig meierismør, da! Og seterrømme, og, og...

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Massiv milepæl nådd: Ede mestrer å gå av turbuss på egne bein 🥳 Det startet med at jeg holdt på å falle ned trappen med ham i armene. Løftet ham for tidlig. Bussen ble uventet stående i kø foran rundkjøring før holdeplassen. Det meste jeg hadde av krefter var allerede brukt på å løfte ham fra gulvet. 30 kg med lealaus teddybjørn i den fasongen der viste seg å være i overkant av min bæreevne over tid. Ikke bare armene, men alt av stabiliserende muskulatur fikk kjørt seg mens bussen stod, hakket og rykket, deretter ga full gass og svingte fort og brutalt gjennom den rundkjøringen, for så å svinge like brutalt inn i busslommen og nær bråstoppe. 30 kg ekstra på overkroppen er uvant å balansere på en buss i store bevegelser. Jeg forstår nå de som utfører brystreduksjon på en annen måte. Da det endelig ble tid for å gå av den ufrivillige karusellen der holdt jeg på å falle ned trappen og Ede fikk en overraskende bråslutt på mammadalttilværelsen på gullstol midt i den, uten noen annen mulighet enn å adlyde tyngdekraften og fartsretningen og fortsette ned trappen på egne bein — og det gikk FINT, til hans store overraskelse. Ny motivasjon til å lære Mr.T å gå ned den trappen der var født, og vi har nå, en uke senere lykkes med avstigning fra turbuss på egne ben 🥳 Det ble feiret med Vom og softis 🥰
    • Jeg forer på 4 ulike typer tørrfor, som jeg varierer utfra andel Vom fra dag til dag. På vom alene får han steinhard avføring han uttrykker ubehag med å klemme ut og han begynte beite gress som om han var en hest da jeg ga for stor andel Vom. Ser ut som et rent instinkt han har for å regulere fordøyelsen. På tørrforene til stor valp fra Dilaq, Farmina, Happy Dog og Alpha Spirit har han kjempefin avføring. Små mengder, fast og passe tørr, lett å trykke ut, lett å plukke opp. På Eukanuba (fikk en sekk, ikke kjøpt den selv), der kommer det mengder av en konsistens som griser til gresset. Ideelt her også er max 1/2 Vom og resten tørrfor. De er alle forskjellige da 🤷🏼‍♀️ Edit: Angående råfor som treningsgodis: Jeg kjøpte en sånn silikon godbitpung med magnetlukking i toppen. En standard teskje står godt oppreist oppi den, så en slipper masse gris på hendene. Klarer seg med en serviett i lomma til det lille en får på seg innimellom, om en er litt klønete, som meg. Lett å vrenge og vaske. Fant den på Amazon UK. 
    • Var 50/50 som ikke fungerte så godt. Har nå gått over til kun tørrfor, ser ut som magen har stabilisert seg nå. Gir vom i blant. Fortsatt en del avføring, men det er vel naturlig med mer avføring av tørrfor enn vom?   Takk for innspill uansett!:)
    • Eddie har lagt inn søknad om å få de nusselige spanielørene erstattet med pønkråkk hanekam. I en alder av bare 6,5 mnd setter han seg heldigvis fortsatt ned som en jente når han tisser - og når han markerer, som han gjorde for første gang i dag. Det er stille før pubertetsstormen, men små vindkast kommer de mørke tordenskyene i forveien, og forsurer den prepubertale idyllen iblant.  I dag skulle jeg ha filma. Ikke første gangen en potensiell YouTube-million gikk i vasken. En av mitt livs store regrets er å ikke ha filma første gangen jeg ga chihuahuaen en hel roastbeefskive. Jeg kunne vært millionær, men har åpenbart ikke næringsvett. Glemte å filme i dag også. Ord er fattige, men kamera og power-PC til å redigere videoer på koster, så ord får klare seg. Unge Edeward har slitt en stund, med en indre kamp mellom nature og nurture. Fornuft og følelser. Det instinktive ressursforsvaret hans er så sterkt at han har store vansker med å få gjennomført sin egen vilje. På den ene siden vil han gjerne ha meg til å kaste lekene hans, fordi å jage etter dem er det aller, aller morsomste han vet, men han har ikke lyst til å gi dem fra seg. De er verdisaker for han. Han vet kognitivt at det er nødvendig å hande meg gjenstander for å få dem kastet, og han ELSKER å få dem kastet. Leker er ikke morsomme når de ligger i ro. Da er de bare potensiell moro. Litt som penger i banken. Det er selvsagt mer gøy å bruke penger enn å bare ha dem, men det føles godt å ha dem, og en er redd for å miste dem ved å bruke dem. På samme måte som jeg gjerne vil reise og shoppe og drikke frappuccino og spise ute, så vil han helst ha de lekene flyvende gjennom lufta og sprettende bortover bakken. Han ber meg kaste dem. Han maser om å få dem kastet. Lyser opp i euforisk livsglede når han ser at jeg er i ferd med å kaste. INGEN tvil om hva som er høydepunktene i livet hans, men han har en slags malplassert økonomisk sans, hvor han vokter lekene som om de kan forsvinne dersom han bruker dem. Ressursforsvaret hans er så sterkt at det er et handikap for ham. Den absurde kampen han kjemper hver gang han vil ha lekene kastet, men ikke har lyst til å gi dem fra seg. Kan ikke beskrives med ord. You had to be there, for jeg har ikke filma det.  Dette har ihvertfall pågått en stund nå. Den indre kampen mellom følelser og fornuft. Så, i dag.. Vi har fått nytt utstyr i posten. Grime og kortere bånd for å ferdes i folksomme miljøer. Grime fordi jeg liker være på den sikrere siden. Han begynner bli stor og tung og sterk. Den ene gangen han DRO i båndet for å hilse på storebror er ikke noe jeg ønsker reprise på. Han kan tydeligvis være virkelig sterk om han plutselig finner ut at han ikke vil høre på meg, så grime er en potensielt nødvendig sikkerhet. Det, og så har vi kjøpt kjettingbånd, fordi jeg liker tyngden. Hunden kjenner også at båndet er der. Det er bedre kontakt. Dessverre, som vanlig ved netthandel, har vi fått noe annet enn jeg trodde jeg bestilte. 50 cm var ikke lengden på kjettingen, men total lengde. Det der trenger tilvenning. Heldigvis har vi også fått oss et strikkbånd med såkalt trafikkhåndtak, som jeg tenkte det kunne være greit å koke frosken sakte med for å unngå at likheten med visse grupper i Pride-paraden blir for påfallende. Det holder liksom å kle seg i lakk og lær i offentligheten, vi trenger ikke lage et SM show også, mener jeg. Det er hva som trolig vil skje om vi legger ut på tur blant folk med det veldig, veldig korte kjettingbåndet der uten noen tilvenning, så her må trenes, det var planen for dagen.  For å senke potensielt stress før vi gikk avgårde i nabolaget, så skulle vi leke litt. Få på litt gode biokjemikalier. Erstatte kortisol med endorfiner. Når matmor er utstyrt med vom og tørrfisk på lomma er det nødvendig å leke før vi går avgårde, for å få ned forventningsstress. Biokjemien i dette ble forklart meg, men jeg er ikke stø nok på detaljene til å gjenfortelle korrekt. I grove trekk flommes han umiddelbart av dopamin fra forventning om belønning, så utløser det raskt en masse adrenalin og kortisol når forventningene ikke innfris fort nok (for ham). Han blir agitert og opplever en slags smerter, og mat som belønning får ikke dette stresset ned igjen. Lek derimot gjør. Fikk teorien forklart, sett det fungere i praksis. Å leke på tur fungerer fint på vanlig turbånd, men jeg vil ikke tilvenne ham at det går an å leke på så kort bånd. Ulike båndlengder har ulike regelverk for adferd. Derfor må vi leke før vi legger ut på en potensielt stressende treningstur med SM-lenke, mat i lommene og KRAV for å få den.  KRAV et noe Eddie har problemer med å forholde seg til. Han kunne vært kryssordløsningen på nøkkelordet assertive. Meningers mot og egen vilje. Tar det å bli stilt KRAV til som en trussel. Frosken må kokes sakte, ellers går den i maktkamp. Det fikk jeg bekreftet på den harde måten i dag ved å stille et urimelig krav for å starte leken: Jeg ba ham om utgangstilling.  Istedenfor fikk hele nabolaget konsert med Dickhead and The Pønk Råkk Assertiveness.  Til å begynne med ble jeg irritert. Han var så TEIT. Noe så ufattelig simpelt som å bare sette seg i utgangstilling for å få det han så inderlig intenst ville ha. Han hadde SÅ lyst på både leken og maten, men istedenfor å kjapt, enkelt og greit sette seg i utgangstilling som han VISSTE ville gi uttelling, så valgte han å kjefte meg huden full for å ha the audacity til å ikke bare gi ham hva han ville ha.  Jeg fikk omsider noe som liknet utgangstilling og han fikk umiddelbart leken sin kastet. Fløy avgårde som om han hadde sluppet fri fra Guantanamo. Gjorde meg klar til å belønne ham for levering, fordi middagen var en time på overtid. Favorittmaten. Han er vill etter Vom. Villig til å utstå både kloklipp og frisering i ansiktet så lenge det står Vom på hylla. Han har vanligvis INGEN selvrespekt når det lukter Vom i premie. Vanligvis.  Han slapp favorittleken et par meter fra levering. "Ta med!" responderte jeg, og så var ******* løs igjen. Ikke snakk om. Sikker på det tok mange minutter med utskjelling. Han synes jeg er en herskesyk HURPE med et sykt "behov" for å dominere. HVORFOR skulle han levere meg den leken for å få maten jeg hadde i hånden? "Herskesyke hurpe! Det der handler bare om å ydmyke meg! Ser jeg ut som undersåtten din? Den leken er MIN og den maten er også MIN! Vil du ha leken i hånden kan du plukke den opp selv!" Jeg endte med å plukke den opp selv. Han ble stille noen øyeblikk. Innså at han hadde tapt. Jeg hadde nå både leken og maten og han hadde bare stoltheten. Det gikk ikke mange sekunder før nederlaget ble erstattet med forventning om kast. - Link! Unge Eddies verden raste sammen igjen. Usikker på HVA som er problemet hans, for han går SÅ fint i utgangstilling for kjipe tørrforkuler, bare de er i hånden som lure. Han HAR gått FINT i utgangstilling med Vom på hylla og i vinduskarmen også. Hvorfor ikke nå? Hva er problemet? Svaret er et intenst autonomitetsbehov. Han ga så TEΙΤΕ liksom-nesten kreative alternativer til en faktisk utgangstilling, etter å ha gitt ham flere invitasjoner til å plassere seg riktig valgte jeg å gripe halsbåndet for å veilede ham ordentlig på plass - for å kunne rose og belønne. Verste overgrepet jeg kunne begått mot ham. Han strittet imot, og jeg ville ikke gi meg, så det utviklet seg til en brytekamp jeg til slutt vant ved hans surrender. Var han et menneske ville han HYLGRÅTT. Hikstet og hulket i bunnløs sorg over dette sjokkerende sviket. Var jeg ikke hans beste venn? Hva slags venn og partner GJØR noe sånt? Jeg kunne jo ikke gi meg, for jeg hadde faktisk lagt på et krav, og han trenger VITE at et krav er et KRAV og når det innfris, så blir det ALDRI problemer og ALLTID godt humør og belønning. Å la en nær pubertal riesenschnauzer få lov til å kjempe seg fri fra et (i utgangspunktet bare veiledende) grep i halsbåndet var 100% uaktuelt, samme hvor såret og sjokkert han var. Det ble til slutt en utgangstilling. Leken fikk jeg også levert i hånden, men ikke uten en psych kamp om hvem som bestemmer over ressursene. Ede er IKKE fornøyd med å måtte jobbe for mat og lek.  Tur ble det ikke, men en god latter ble det, fordi Ede er absurd sta. Håper jeg ser samme humoren i det når han begynner skape seg pga endret båndlengde. Fra 2-1 meter i første omgang, med bare korte partier på "trafikkhåndtak". Grime har vi prøvd på. Den sitter det litt lenger inne å gå hjemmefra med ennå. 
    • Hvis det funker med 50/50 kan du jo da bare fortsette med det. For helgeturer går det jo fint å ta med i kjølebag, det gjør ikke noe om det tiner så lenge det blir spist innen en dag eller to. Men ville prøvd forsiktig med et annet tørrfôr som er beregnet for valp.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...