Gå til innhold
Hundesonen.no

Tisser inne


Amig0
 Share

Recommended Posts

Max har blitt en racer på å tisse inne. I stad hadde vi det mest slitsomme - først tissa han på gulvet, så tok vi han ut, uten at han skulle tisse (vi venta 15 minutter), deretter tissa han ved noen ledninger (tok han med ut - tissa ikke) og så tisser han inne IGJEN og da ble jeg ganske sint, men kontrollerte meg og tok han med ut og da tissa han og han fikk masse ros. Hva kommer det av at det plutselig blir en tisserama uten like? Det er fryktelig kjedelig og måtte vaske gulvene midt på natta.. (vasker alltid opp etter han har tissa, btw)

Han er kjempe flink på å tisse ute, og får masse ros, men alikevel har vi i snitt et uhell inne per dag. Jeg tar han med ut ca en halvtime etter han har spist, etter han har lekt , etter han har sovet og flere ganger hvor jeg ser han trekker seg unna eller går i sirkel. Noen ganger er det rett og slett umulig å lese kroppsspråket hans.

Noen gode tips til bedre tissetrening?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er jo ikke rart den ikke tisser ute når den akkurat har tisset. Men for og forhindre mulighet til og tisse inne så må du rett og slett bare holde valpen innen rekkevidde, så du ser hva den holder på med, i et bånd festet til stuebordet om nødvendig, følg med og ta den med ut med en gang etter den går sovet, spist og alt det der. Og så ser man på de fleste før de har tenkt og tisse/bæsje, de begynner gjerne og tråkke litt rundt, snuser kanskje litt osv, så følg med oppførsel på valpen. Går du en liten tur hver gang du er ute så er sjangsen stor for at valpen slukner når den kommer inn og da kan du la den sove til den våkner (pause til deg) også ta den med ut når den våkner.

Edit, selv om det er valp, synes det hørtes ut som mye tissing, ville sjekket for urinveisinnfeksjon om det fortsetter og komme så hyppig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvor gammel er denne valpen da? Det er veldig forskjellig fra valp til valp hvor raske de faktisk klarer å bli husreine med tanke på utvikling og styring av lukkemuskulatur og blærekontroll. Det vil si at uansett hvor flink du er til å løpe ut med valpen, så vil det være uhell som ingen kan klandres for.

Jeg synes du virker flink til å ta ut valpen, så fortsett den gode jobben. Gi valpen litt mer tabbekvote å gå på hvis den er ung. Valper tisser inne, og sånn er det bare i den tiden det tar at valpen blir husrein.

Merker du at valpen viser ubehag ved tissing slik som for eksempel krummer rygg, deler opp tissinga si over flere ganger med små dammer eller du bare mistenker UVI, så ta med en tisseprøve til veterinær i en steril boks (oppbevares kaldt frem til dyrlegen). Da kan dyrlegen enkelt teste for urinveisinfeksjon. Urinprøve kan dere også ordne hos dyrlegen hvis du har god tid til å vandre litt håpefull utenfor :)

Når det kommer til signaler, så er det ikke alle som utvikler en standard "gå-til-døra-atferd" når de må tisse. Du ser ut som du er på vei til å finne valpens signaler, og da knekker du sikkert den koden til valpen der helt plutselig :) Noen peser, noen tuller, noen må bare tisse helt plutselig fordi de ikke ante at de måtte tisse før 1 sekund før. Plutselige uhell hos valper uten blærekontroll er jo en kjent sak :) Noen litt hyppigere enn andre uten at det nødvendigvis er noe unormalt med valpen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Han er litt over 3 måneder, og 13 kg. Han blir ikke sliten av en liten tur, det erfarte jeg da vi gikk en halvtime. Han elsker å gå tur, og så fort han kommer inn igjen, så er han som alltid. Ikke sliten. Go Alaska Husky :P

Han krummer ikke rygg, eller deler opp tisssinga si normalt sett. I går var bare noe ekstremt (har hatt en slik dag med den Amerikanske Bulldogen også, som har gått fint i etterkant) og jeg håper han ikke fortsetter slik.
Vi har hatt 1-2 dager hvor det ikke har vært uhell inne (har hatt han 12 dager). Men samtidig så var han ikke vandt til å være en del inne hos oppdretter, da de hadde stort inngjerda område hvor de løp løse meste parter av dagen. Det har vel noe å si?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men samtidig så var han ikke vandt til å være en del inne hos oppdretter, da de hadde stort inngjerda område hvor de løp løse meste parter av dagen. Det har vel noe å si?

Både ja og nei. Noen av våre har aldri hatt uhell inne selv om de er født og oppvokst ute, de nekta å gjøre fra seg andre steder enn ute siden de var vandt til det. Med andre er det motsatt, de tror at siden de har kunnet tisse overalt tidligere kan de også tisse inne.

Jeg ville rett og slett hatt den i nærheten hele tiden slik som Malamuten sier, tatt en sjekk hos dyrlegen mtp uvi, og ellers fortsatt den jobben du driver med. Greia med å ta ut valpen med en gang den har hatt uhell er jo for å vise den at det er ute det skal foregå, men ikke krev at den da skal tisse ute rett etter å ha hatt uhell inne.

Det er så individuelt hvor fort en valp blir husren, og mtp at dere kun har hatt valpen i 12 dager, ville jeg ikke stressa med det. Annet enn at den tisser utrolig mye selv til å være valp. Sjekk for sikkerhetsskyld hos vet, og lykke til! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvor raskt en valp blir husren avhenger også av nevrologisk modning. Urinvegene er ganske kompliserte greier nevrologisk. De fleste av mine valper har blitt husrene rundt 5 mnd alder, +/- 1 mnd. Noen får blir det før dette, og noen få bruker veldig lang tid.

Har man kjøpt seg valp, er hyppig gulvvask noe man må regne med de første uker/mnd. Å bli sint er bare bortkastet - det eneste du oppnår med det er en valp som gjemmer seg før den gjør noe, og da blir det enda vanskeligere å få den husren.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg viser ikke valpen at jeg er sint, for jeg vet at den da vil gjemme seg og ikke gjøre fra seg med meg i nærheten. Jeg tar heller motet til meg og går ut.

Hyppig gulvvask er jo en selvfølge.

Men takk for alle tips <3

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...