Gå til innhold
Hundesonen.no

Maser og biter - litt klaging, men ønsker råd


Helinor
 Share

Recommended Posts

Frøkna mi er nå åtte måneder. Hadde sin første løpetid da hun var sju måneder, så den er ferdig nå.

Hun har (selvsagt) mistet valpetennene sine og fått nye flotte tenner. Men bite, det gjør hun. Spesielt meg og en av ungene.

Hun maser mye. Dersom jeg setter meg ned så kommer hun bort og dytter med nesen og småbiter. Mer og mer pågående.

Føler at jeg ikke får gjort noe annet enn å passe på hunden. Ikke lese en bok eller se på TV eller...

Hun er forresten mellompuddel. Veldig spretten, veldig rask, veldig hyper.

På lengre tur klikker hun ofte også - henger seg fast i buksen min og drar og drar. Prøver å vente henne ut, være kjedelig. Men vi må jo komme oss hjem til slutt også...

Tips, råd, oppmuntring?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dra kamp i buksebeinet er jo kjempebelønning, ville ikke prøvd og ventet ut det. Jeg ville enten sagt nei eller bundet henne i noe og gått ut av rekkevidde og venta til hun blir rolig igjen også gå videre. Inne det samme. Enten be henne drøye i og mase, lære inn gå og legg deg og gjennta til du blir grønn (eller hun lærer) eller rett og slett bind henne fast så hun må roe seg på egen hånd. Hun høres jo unektelig litt stressa ut, hvor mye aktiviserer dere på en vanlig dag og hva gjør dere? Uansett hva som er grunnen så er det bare og starte med tiltak de må noen ganger lære og være rolige, lære at det ikke skjer noe hele tiden. Også må vi selvfølgelig sørge for at de får det de trenger på gjevn basis slik at det blir en fin balansegang.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hun er nok til tider understimulert og stressa ja, det tror jeg nok.

Dette gjør vi:

06:20: Tisse- og snusetur. Noen ganger bare i bånd, andre ganger litt løs. Hun er ikke så interessert i å løpe på disse turene. Legger inn litt gå pent i bånd-trening med godbiter hvis vi har tid.

Kosing og godbiter fra barna (når hun feks sitter, ligger).

07:00: Frokost. Her legger hun seg enten ned og er rolig, eller begynner å gire seg opp. Hvis hun girer seg opp så settes hun i kompostbingen sin. Da legger hun seg ned.

07:30: Vi drar. Hun er løs i andre etasje (stue og kjøkken). Ødelegger ingenting - det har hun aldri gjort.

13:45: Niåringen kommer hjem og tar henne ut for å tisse. Etterpå koser de litt. Hvis hun blir vill setter han henne i bånd inne, men han er i nærheten av henne. Gjør lekser og slikt. Er det fint vær er hun litt på verandaen. Eller de går ut i hagen en liten tur.

15:45: Resten av familien kommer hjem. Da går jeg gjerne en enkel tisse-/og snusetur med henne.

16:30: Middag. Hun får sin i bingen dersom hun ikke er rolig. Da tar hun gjerne også en blund.

Så følger om lag tre rene tisseturer slik at hun ikke tisser inne og en hovedtur. Litt enkel trening inne.

Og så alle de andre faktorene:

Lekser som gjøres, unger som sutrer fordi de er sultne, besøk som kommer osv.

Dersom vi skal ut på møte/handling/idrett, så er hun som oftest med. Feks gå tur mens poden trener fortball eller gå til et møte og vente i bilen (som mannen har kjørt dit) mens møtet varer etc.

Da kombinerer vi dette med lufting/tur/miljøtrening. Dessuten elsker hun å sove i bilen.

Turene våre er stort sett i lysløypa. Enkle tisseturer i gata.

Kanskje det er utrolig kjedelig for henne å lese den samme avisen for n'te gang samme dag?

Etter jeg skrev dette i går, så tok jeg henne med meg på handletur. Etterpå gikk vi en plass med masse trafikk, ulike veier over en gangbro med "nettingbunn", det var ambulanser og folk som ventet på bussen og masse bråk. Da trente vi også på å gå med slakt bånd oppi det hele. Seansen tok drøye 20 minutter. Og i går kveld var hun påfallende rolig.

Så jeg tror det er hodet hennes jeg sliter med å stimulere. Ikke kroppen.

Hun får Kong med diverse inni eller en tomflaske med diverse inni å holde på med, ulike tyggeting, godbiter i en tom eske osv. Enten løser hun disse oppgavene veldig fort og vips ferdig med det, eller så orker hun ikke jobbe. Eller så jobber hun, for så å ikke gidde spise det hun fikk tak i.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Både strekning, tempo og lengde varierer veldig. Alt fra en halvtime-time til halvannen. Et par og opp til sju kilometer vil jeg tro.

Med innlagte øvelser som å gå pent i bånd, komme når hun ropes på og takle forbipasserende hunder, mennesker og eventuelle biler.

De turen hun hyprer seg opp på og biter seg fast i buksa mi på, er lengre enn dette. Da hun var liten valp hang hun seg alltid fast i bukse eller bånd på vei hjem uansett om vi gikk i to eller ti minutter, men det har hun sluttet med.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som andre har skrevet, valpen høres litt understimulert ut. Om jeg har forstått rett så har du en mellompuddel og dette er en rase som trenger å bruke hodet sitt. Pudler som ikke får hjernetrim kan fort finne egne utløp for all arbeidslysten og det er sjelden heldig.

Hva med å strø kjøttdeig/tørrfôr/godbiter i hagen, lage pølse/pannekakespor ute eller inne eller kjøpe eller byttelåne iq leker med andre hundeeiere? Jeg har flere av lekene til Nina Ottoson og Kong genius, de er helt supre - har god kvalitet og varer lenge.

Når dere er på tur kan det være greit å legge ut et lite godbitsøk langs veien. Søksøvelser er veldig god hjernetrim.

Har dere forsøkt klikkertrening? Det kan være skikkelig slitsomt for valpen å tenke selv. :)

Håper dere finner en god løsning! :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Høres ut som hun får altfor lite pystisk og fysisk trening, må nok trappe opp både turer og trening, dere kan kanskje begynne på trening, noe som er organisert og hvor ting kun dreier seg om hun ;)

Hovedtur på kun en halv time syntes jeg er altfor lite (jeg så du skrev "fra en halvtime" og er spesielt de turene under en time jeg tenker på), tenk hvor lite hun da er ute på en dag, ikke rettferdig mot en hund, min mening da, nå er jeg veldig for at man skal aktivisere dyret sitt godt så den slipper å få adferdsproblemer ;)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Prøv deg litt frem ta et par dager med litt hardere fysisk mosjon feks og se om det endrer noe, prøv et par dager med lite, prøv et par dager med en fin blanding av fysisk og mental stimuli også ser du hva som funker best. Nå vet ikke jeg hvordan dere går tur, men og gå i bånd feks er ikke spesielt krevende. Hvertfall ikke fysisk, så går dere mye i bånd så kanskje du må regne med og gå litt lengre enn om hun får løpe løs etc. Altså at man også tenker over hva man gjør og hvor langt man går ikke bare hvor lenge man er ute. Variasjon er stikkordet og dager med læng tid ute, men få km fordi man gjør andre ting er helt fint, men ikke hver dag, og motsatt, har de vært på et par harde turer så er det født for kroppen og få en rolig dag hvor man bare strekker litt på føttene og bruker mer alternativ aktivisering.

Litt mental stimuli kan være fint til og slite ut hunder og en del kan enkelt gjøres i stua eller hagen (altså ikke så tidkrevende). Triks, mange gøyale triks man kan lære hunden, det er morro får alle parter, men hunden må samtidig skru på hjernen og tenke litt. Tar jeg 2-3 10 min økter med varga så merker jeg at hun blir sliten av det. Ikke utslitt, men sliten. Har dere hage er godbitsøk et lettvint alternativ. Hiv mat/godbiter ut på plena og la hunden lete dem opp, det er faktisk ganske krevende for de, og i tillegg har man tidsfordriv i 15-30 min. Samme kan du gjøre på tur, eller om hun liker leker kan du hive dem i skogen og la henne finne dem.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for konkrete råd!

Hun løper løs mye ja. I går fikk hun ca tre kilometer i lysløypa løs, med inkallingstrening og trening på å la andre passere (veldig lett, for hun stopper opp og står musestille allerede før jeg ser andre komme i tussmørket).

De siste 500 meterne ble båndet koblet på og leverposteiboksen hentet fram. Da jobbet hun knallhardt og gikk hun pent i bånd helt hjem med bare tre avbrudd: Da hun fikk lov å hilse på naboen, da hun ikke klarte å la være å svinse oppom plena til hundevennen sin og da et høstblad raslende flasket forbi.

I tillegg var det mørkt, og da tror jeg hun anstrenger seg ekstra for å ikke se spøkelser over alt.

Da vi så kom inn prøvde hun å mase på en negativ måte, før hun plutselig hoppet opp i fanget mitt (noe hun aldri gjør) for å få litt kos og se ut av vinduet. Da hun var ferdig med det begynte hun litt masing. Jeg visste hun var trøtt, så jeg putta henne i bingen sin og hun sovna momentant.

Før turen måtte hun for øvrig tvangssove i bilen fordi hun ikke fant roen. Det er nesten sånn at hun trekker et lettelses sukk når hun får gå inn i bilburet sitt. Og hun er alltid verdens treeeegeste til å komme ut derifra. Vil bare bli klødd på magen og slappe av.

Jeg tror jeg har aller mest å hente på hjernetrim, noe vi har masse uteplass tilgjengelig for.

Vi har for øvrig gått på organsiert trening tidligere (grunnlydighet for valper/unghunder). Og det er også noe vi skal gjøre sammen, type rallylydighet eller annet med futt og fart. Men vi har ikke kommet i gang med det ennå.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Få hunder krever pelsstell mer enn 2-3 ganger i uken, spørsmålet er mengden klipping og børsting. Med kravene dere har ville jeg vurdert en voksen omplasseringshund, der dere vet litt mer hva dere får. En valp er mye jobb, både å lære inn renslighet, hverdagslydigheten og det å lære inn å være alene hjemme. Ingen hunder er født trent til å være alene, og det kan ta mye tid. Selv med en omplasseringshund må dere regne med å bruke noen uker på tilvenning til å være alene hjemme en hel arbeidsdag i nytt hjem. Med valp må dere regne med å være hjemme de første 4 ukene eller så, og videre ha mulighet for tilpasning, ha med valp på jobb, korte dager eller hjelp fra andre, for å gradvis tilvenne lange dager alene hjemme. Vår forrige hund kunne ikke være alene en arbeidsdag før han var 6 måneder. I tillegg til daglig tur må dere huske at hunden må også ut innimellom for å gjøre fra seg, morgen og kveld. Den skal fôres, stelles, oppdras, og selvfølgelig ha kos og kvalitetstid. Det går mye tid på å ha hund utenom de 1-2 timene med tur. De fleste hunder setter også pris på mental stimulering i form av søk, triksetrening eller lignende. Jeg tenker umiddelbart at en collie kunne passet dere, enten kort- eller langhår. De krever litt børsting, røyter en del, men er relativt enkle hunder som ikke krever veldig mye. Men jeg vil også forslå at dere låner/passer en hund en ukes tid eller to, for å se om dette er et liv dere kan tenke dere. Det er ofte koslig med tanken på å ha en hund til selskap, men få er klar over hvor mye tid og fokus det faktisk tar i hverdagen.    
    • Jeg og min samboer ønsker oss veldig en pelskledd venn i vårt selskap, vi har følt oss klare til å skaffe oss en hund det siste halvåret. Vi har noen ønskelige krav når det kommer til hundens personlighet og atferd, men vi syntes det er vanskelig å finne den mest perfekte rasen for oss. Blant de kravene vi har er: - lite bjeffing. Dette er en grunn ved at vi bor i leilighet og ikke vil være til sjenanse for de andre beboerene.  - ikke en alt for aktiv hund. Vi har ikke hatt vår egen hund før, og er bekymret for om vi får gitt nok fysisk stimuli for rasen. Vi vil rett og slett ha en hund vi ikke er bundet til å måtte gå mer enn 2 timer om dagen med, fordi vi er usikre på vårt eget energinivå i denne sammenhengen.  - ikke et krav om å være mye ute i hagen. Vi bor i borettslag uten egen hage, men vi har et fellesområde med hage som vi kan benytte.  - vi trenger en hund som kan være alene hjemme. Vi er begge i 100% stilling i jobb på dagtid og hunden må være hjemme i opptil 8 timer alene på hverdagene. (utenom jobb er vi stort sett alltid hjemme). Som personer er vi veldig avslappet og rolige og ser etter en selskapshund som kan bli vår venn i hverdagen. Vi er ikke spesielt aktive av oss nå, men vi håper vi kan bli det med en hund i hus. Vi tar gjerne hunden med oss hvis vi skal bort, for å være mest mulig med hunden. Vi er i en familiekjær familie som vi er mye sammen med og ønsker å ha med oss hunden på besøk. Vi har ikke barn nå men vi ønsker oss det i fremtiden.    vi bor i en leilighet på 70 kvadratmeter på et boligfelt utenfor sentrum, med muligheter for både bading og skogsturer med voffsen.  selvom utseende på hunden ikke skal bestemme hvilken rase man skal velge så har vi noen ønsker til utseende. Vi ønsker en hund med en god pels å kose med, men som ikke krever noe særlig mer en pelsstell mer enn 2-3 ganger i uken. Vi har mest lyst på en hund mellom 7-25 kilo +/- som kan trives i leilighet.   vi har lenge vært inne på tanken på en golden retriver, men er usikker med tanke på aktivitetsnivået og størrelsen.
    • Jeg har heller ikke lov å gjerde inne utenfor, så jeg har en hau kompostgrinder stående som jeg drar ut og bruker som gjerde når jeg vil. Funker gull og ikke noen som kan si noe på det. 😊 Dog er egen hage et must når jeg en gang flytter, firte på det kravet her fordi jeg fikk så mye annet jeg ville ha og jeg kan gjøre som jeg gjør nå med grindene. 
    • Foreslår som Simira, langline. Da jeg bodde i Trondheim hadde jeg heller inne inngjerdet hage. Den lydige hunden gikk løs, den ikke så lydige var i langline. Haha, nei, si det. Man blir vandt med det etterhvert. Men det er mange ganger hvor jeg teller etasjene for å motivere meg  I tillegg har jeg drømt om å på en eller annen måte kunne gå rett ut fra 4.etasje og ned på gress. Vi koser oss ekstra mye når vi er på hytten hvor vi kan ta to skritt fra soverommet, også er vi ute.
    • Bodde i blokk (med heis) med marka like utenfor døra og parker i nærheten og synes det fungerte helt fint med valp/hund. Selvsagt deilig med egen hage som vi har nå, men det er først og fremst en større fordel for oss tenker jeg (tror ikke hunden bryr seg nevneverdig om å være ute i egen hage eller sitte en rolig plass ute i nærheten, med mindre hunden liker å være mye ute i hagen også alene da, som ikke har gjeldt hundene jeg har hatt/den jeg har). 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...