Gå til innhold
Hundesonen.no

Hjemmelaget syltetøy


Fillerya
 Share

Recommended Posts

Jeg har tenkt til å kjøpe en kasse med norske jordbær og lage rørt syltetøy jeg kan fryse ned og nyte hele vinteren.

Farmor pleide å sylte og safte fra alle bærene i hagen. Dessverre hadde jeg ikke interessen for å lære av henne mens jeg hadde muligheten. Savner kikrsebærsaften og kirsebærsyltetøyet hennes!

Har du en oppskrift på syltetøy som du pleier å lage?

Hva er den beste embalasjen til frysing av syltetøy?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har ikke laget sånn "frysesyltetøy", men sånn "vanlig" (sånn som kokes) og da tok jeg en kasse jordbær (ble 4,9 kg rensket :blink: ), 0,5 kg sukker per 2 kg jordbær og 1 pose sånn sytltepulver (tror jeg brukte Jam) per 2 kg. Det ble veldig godt :)

Dette hjalp sikkert ikke så mye siden du spurte om "frysesyltetøy", men pytt sann :P

Edit: Og så mener jeg at de jeg kjenner som lager "frysesyltetøy" kjøper noen sånne plastikkbokser av tynn plast på matbutikken og bruker dem.

Endret av Annegru
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Å, jeg har faktisk ikke fått mugg på noe av syltetøyet jeg har laget... Men jeg har bare laget syltetøy i to sesonger og ikke fryktelig mye av det heller... Jeg bare vasker de og koker dem (og lokkene) og det har gått fint. Og så har jeg dobbelt- og trippelsjekket at jeg har hatt riktig lokk på riktig glass. For det er så teit når man har fylt oppi syltetøy, tatt på lokket og skal snu det på hodet og så bare VELTER det ut med varmt syltetøy OVER ALT! Blæ.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Belgerpia

Jeg har laget eplesyltetøy en gang, men det ble så veldig fort muggent :( Jeg vasket og kokte glassene, men fikk de kanskje ikke helt tette da?

Dersom du får mugg på fort så kan det komme av at du ikke har skrudd på lokket fort nok, at syltetøyet har vært avkjølt når du har stengt de.

Hmm.... nå fikk jeg lyst til å sylte - jeg burde kanskje gjøre noe med all ripsen på utsiden hos meg......

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dersom du får mugg på fort så kan det komme av at du ikke har skrudd på lokket fort nok, at syltetøyet har vært avkjølt når du har stengt de.

Hmm.... nå fikk jeg lyst til å sylte - jeg burde kanskje gjøre noe med all ripsen på utsiden hos meg......

Hmm ja, jeg har nok ventet til det ble avkjølt. Så da vet jeg det til neste gang at de skal skrus på med en gang! Takk :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi bruker gamle syltetøyglass. Når de er tomme, så settes de i oppvaskmaskinen og vi skraper av merket. Vi har egne merker vi setter på.

Til kokesyltetøy eller til frysesyltetøy?

Hvis man bruker det til frysesyltetøy, så blir vel volumet for stort til at vi rekker å spise det opp før det blir gammelt etter tining.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Frysetøy:

  • Kjøp inn mange bittesmå plastbokser med lokk. De bør ikke romme mer enn du/dere spiser opp på et par dager.
  • Kjøp inn frysetøypulver, Certo eller noe. Det gjør syltetøyet litt stivt. Slik trenger du ikke bruke så himla mye sukker. Se bak på posen hvor mye du må kjøpe i forhold til hvor mye bær du vil lage av.
  • Kjøp nok sukker
  • Kjøp/plukk bær
  • Jeg blander bær og pulver/sukker i en diger bolle og bruker stavmixeren. Slik blir det en klumpeløs graut. Hvis du vil ha klumpesyltetøy, kan du røre og røre litt til med ei sleiv.
  • Fyll boksene 2/3deler opp, slik at du tar høyde for at fuktighet vokser når det fryser.
  • Merk med dato og innhold.
  • Putt i fryseren :)

Kokesyltetøy har jeg ikke laget på mange år. Men de siste årene jeg lagde det, ble alt mye enklere fordi jeg tok glassene glovarme rett fra oppvaskmaskinen og dermed var de varme og gullende rene når jeg helte i det kokende syltetøyet. Glassene skal fylles til randen og lokket skrues tett på med en eneste gang :)

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Til kokesyltetøy eller til frysesyltetøy?

Hvis man bruker det til frysesyltetøy, så blir vel volumet for stort til at vi rekker å spise det opp før det blir gammelt etter tining.

Begge deler. Fryser de og tar opp i kjøleskapet når vi trenger :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Og så en helt ok dag. Var forberedt på det verste, gitt erfaringer fra stedet vi var på. Fikk fineste adferden tilbudt uten krav. Innfridde samtlige forespørsler. .. lenge. Så skjedde tydligvis noe med ham jeg ikke aner årsaken til, og han begynte stresse og sluttet oppføre seg pent, uten å bli veldig vanskelig heller. La seg pent ned på matten sin for å slappe av i 30 minutter på bussholdeplassen, og begynte ikke flippe før de siste 10, da han ble ufyselig vokal mot to huskyer på andre siden av gaten, nyankomne ventende til holdeplassen og livet og universet og alt. 30 min venting akkurat der, rett oppi en travelt trafikkert vei med mye støy fra tungtransport ble å tøye strikken for mye, altså. Han holdt ut fint i 20 min før han fikk eksistensiell angst av å vente så mye lenger enn han er vant med fra før.  Ikke på sitt mest avslappede, men muttern har gått på skole og lært om former og vinkler og komposisjon og sånn derre der, så vi velger heller det bildet som føles mer behagelig å se på, enn det klønete og keitete som viser hvor flink gutt han kan være, men som ikke lar seg beskjære pent:
    • Ups and DOWNS. Helvetes ***** spoiled brætt drittunge av en byksefaen prepubertal ***** dritt har kommet dit at omgivelsene er mer interessante enn både leker og mat, og han krangler tilbake mot disiplinering. Synes ingenting om å bli avkrevd å holde kontakten og gå ved min side, og enda mindre om å bli straffet med time outs fordi han ikke hører etter. Aggressivt vokal i sure protester mot tyrannen som begrenser hans frie utfoldelse.  Han skal få for at han etter femogtredve *SITT* til slutt setter seg lydig ned og er oppmerksom i noen sekunder uten at det er nødvendig å ty til mer maktbruk, men **** for en håndfull av en forbanna dritt han kan være. Vimser og BYKSER og er MANISK på å gå FORAN meg.  Det hjelper IKKE å mosjonere ham mer. For å få ham sliten må en nemlig gå langt over hva som er anbefalt mtp kroppens utvikling, og det blir også en ond sirkel, hvor han bare krever mer og mer for å føle seg vel.  I dag er første gangen lek ikke har vært mer interessant enn omgivelsene. Godis ville han ha, men han ville ikke oppføre seg pent for å få det, så det ble også en konflikt. Forbanna mareritt av en forbanna kontak-nekt byksebikkje. Vi måtte rekke this and that, så han slapp i for stor grad unna med alt også. Fikk fremdrift på tross av den fullstendig uakseptable adferden.  Mamsen kan trenge valium for å komme seg emosjonelt uberørt gjennom dette, tror jeg. Synd fastlegen antakelig er uenig i at trening av hund er en legit reason for å skrive ut en resept -_- Vel, i morgen har vi ikke noe vi trenger å rekke, så den ***** drittbikkja skal få samme turen som i dag, uten en centimeter fremdrift på FEIL adferd. Han skal få holde KONTAKT og han skal få holde seg på siden av meg, og om den jævelungen BYKSER en gang til etter advarsel, så binder jeg ham i en stolpe og ***** går fra ham - for alltid! ..eller til den lille dritten ***** samler seg og slapper for i ******* av.  Jeg er så lei. Jeg gleder meg så intenst til han er voksen og har mer impulskontroll.  *Aaarrgh* Her legges frem klær og utstyr for en lang dag i drittvær, med kakao og boller og powerbank til mobilen. Den lille rotta skal få lære at å bykse og vimse og ikke høre etter meg når jeg ikke har noe jeg trenger komme tidsnok til - det får dørgende kjedelige konsekvenser for ham.   
    • https://atferdskonsulenter.no/ har stort sett gode folk, selv om jeg ikke kan gå god for alle. Anna Bjurgård Compton, Hilde Arneberg, Kjersti Bjøntegaard, Gry Eskeland, Nina Haaland og Lise Fredriksen kjenner jeg til og kan anbefale. Arne Aarrestad og Siri Linnerud har jeg lest nok av og såvidt møtt til at jeg vil gå god for dem.  
    • Hvilken landsdel? 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...